Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa javatar »

K tomu anglickemu NHS:
jackb napísal:V nemocnici som nikdy necakal v dave a aj to len preto, ze mi spoje prisli skor ako bol moj termin.
Cakas v dave ak mas situaciu kedy potrebujes doktora ale nemas termin. Vtedy sa samozrejme uprednostnuju nudzovejsie pripady a v takom pripade sa ti cakanie pokojne moze natiahnut na 4-5 hodin.

Dlho som este cakal na termin specializovaneho vystrenia (to bolo vyse 6 mesiacov - ale to nebolo nic co by ma zivotne ohrozovalo). V nemocnici uz nie kedze som prisiel na svoj termin. Dalsie vysetrenie bolo za tyzden - no problem.

Neplatil som nic (kedze mi neboli predpisane ziadne lieky).

A to som v Londyne kde je vela ludi a teda a velky dopyt po sluzbach NHS.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

gorsche napísal:To s tym bikeom. Ide o logiku ze normalne je dovolene ist vo dvojici na bike a cez Velku Noc nie. Ja nepojdem cez Velku Noc nikam, ale po Velkej Noci uz sa mozeme s kamosom veselo nakazit co :D tak aku to ma logiku. But zakazat takuto rekreaciu so znamymi na dlhsie alebo vobec.
to je tzv KISS princip(keep it short and simple). oni potrebuju nastavit na velku noc co najjednoduchsie pravidla aby sa v co najvacsej miere zastavil pohyb a aby bol ten zakaz co najlepsie ukontrolovatelny. cim viac vynimiek, tym vacsi chaos a moznost oklamat system.
gorsche
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa gorsche »

beardie napísal:vo dvojici, s ktorou byvas, takze uz ste sa bud navzajom nakazili alebo nakazeny ani jeden z vas nie je

si naozaj taky tupy, ze nedokazes pochopit tuto zakladnu premisu?
ocividne nerozumies moj point... Tak specialne pre teba. Pred Velkou nocou, nebol zakaz ist na bicykel s kamaratom, pritom aj vtedy bola rovnaka sanca, ze sa jeden z nas nakazi trebarz v obchode a druheho nakazi pri jazde na bicykli. Po Velkej noci to tiez problem nie je, ze sa toto stane. Problem to je len cez Velku noc. Beriem, ze sa to zakaze plosne aby to nebolo komplikovane na pochopenie. No zastavil som sa na chvilu ze co to je za logiku. Uz rozumies? alebo ti nakreslim obrazok? A neviem co si sa cloveka, ze hned nazyvas niekoho tupym, pritom je sanca ze nerozumies myslienke prave ty...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

aj predtym bolo vyslovne doporucene byt doma a chodit len do prace a obchodu, lenze magori ako ty to nedodrziavali a kedze na doporucenia tupi ludia nereaguju, musi sa ist prikazmi
i ty si na vine

este pre zopakovanie, to, ze nemas priznaky este neznamena, ze to nemas, mozes byt prenasacom bez priznakov, takych je priblizne 50 % vsetkych nakazenych

chod na bike s celou svojou rodinou, stretavajte sa, navstevujte vsetkych znamych aj neznamych a potom plac doma v kute, ked ti pomru stari rodicia a vsetci ich podobne stari znami

fakt jak hrach o stenu

P.S.: tupymi nazyvam tych, ktori uz mesiac v spravach dennodenne sleduju co sa ma a nema robit a napriek tomu doporucenia nedodrziavaju, napriklad teba, pan bicyklista
gorsche
Medium Star
Medium Star

Po prve, v nasej obci nebol ani jeden pripad. Po druhe, byvam sam, nikoho doma neohrozujem, po tretie, stretavam sa len s jednym clovekom. S tym co chodim na bike. Rusko nosim vzdy, aj na tom bicykli. Na slnko treba chodit, vitamin D pomaha :). Vonku je omnoho mensia sanca nakazit sa. Este k tomu na bicykli. Ak sa nakazi kamarat v obchode, a nakazi mna, je to v pohode, nakazeny budem len ja, doma to neroznesiem. Nie je na koho. Rozumiem ze si nervozny. No nadavat nemusis. No mozno by ti pomohla prechadzka von :)

Este dodam, lebo si tam dopisal nieco. S rodinou sa nestretavam. Z jednej informacie si dokazal zistit ze som magor co sa navstevuje, chodi vsade so vsetkymi, si to mozno este predstavujes ze vsetci jeme s jednym priborom, neumyvame ho, a vecer si dame vsetci swingers party ze... Musim ti oznamit, ze tvoje analyticke schopnosti su biedne, z jednej informacie (ze chodim na bike s kamosom) sa toho neda vyskladat vela. No ty si vyskladal a dost zle... Popracuj na sebe.
beardie
Redeemer
Redeemer

ok, podme rad radom
gorsche napísal:Po prve, v nasej obci nebol ani jeden pripad.
boli vsetci ludia otestovani? nie, takze nevies kto je a kto nie je nakazeny
Po druhe, byvam sam, nikoho doma neohrozujem, po tretie, stretavam sa len s jednym clovekom.
ten jeden clovek sa s nikym nestretava? nechodi do prace? do obchodu? do spolocnosti?
Vonku je omnoho mensia sanca nakazit sa. Este k tomu na bicykli. Ak sa nakazi kamarat v obchode, a nakazi mna, je to v pohode, nakazeny budem len ja, doma to neroznesiem. Nie je na koho. Rozumiem ze si nervozny. No nadavat nemusis. No mozno by ti pomohla prechadzka von :)

Este dodam, lebo si tam dopisal nieco. S rodinou sa nestretavam.

Z jednej informacie si dokazal zistit ze som magor co sa navstevuje, chodi vsade so vsetkymi, si to mozno este predstavujes ze vsetci jeme s jednym priborom, neumyvame ho, a vecer si dame vsetci swingers party ze... Musim ti oznamit, ze tvoje analyticke schopnosti su biedne, z jednej informacie (ze chodim na bike s kamosom) sa toho neda vyskladat vela. No ty si vyskladal a dost zle... Popracuj na sebe.
chapem, ze sa snazis byt sebestredny, ale uz si uvedom, ze ide o podobnych magorov ako si ty
si sam na bicykli? nikdy si nikoho nevidel bicyklovat sa za posledny mesiac?

ani nevies, kde vsade si to mohol dostat, napriek tomu uz v 4. poste pises ako sa nevies dockat ist von

neuveritelne...
gorsche
Medium Star
Medium Star

Nie, s nikym s nestretava, okrem s clovekom co byva. Do prace nechodi. Sme studenti. A kto sa netesi na to, ze bude po vsetkom a bude moct ist v pohode von s hocikym hocikde? Tak prepac ze sa neviem dockat. Ale neboj, aj tak pockam. Nie som magor. Este nedavno si posielal clanok, s ktorym suhlasis ze by sa mali zrusit tieto obmedzenia. Jednym z argumentov v nom bolo, ze to nici slobodu. A teraz ma nazyvas magorom ked si vyjdem s kamosom na bike, pritom som obmedzil vsetky moje osobne kontakty na jedneho cloveka, dokonca ani s frajerkou sa nestretavam...
beardie
Redeemer
Redeemer

tentokrat ti odpustam, ale nech sa to uz neopakuje ;-)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

To že môžeš ísť von maximálne s osobami, s ktorými žiješ v domácnosti (obmedzené právo zhromažďovania sa), je opatrenie proti ľuďom, ktorí možno už pochopili, že šibačka sa tento rok nebude konať a chceli by systém "oje***" tak, že však sa stretnú niekde vonku...

Inak aj včera bola v správach žena, ktorú zachytili hygienici pri návrate z Tirolska. Napriek tomu, že si bola aj so spolubývajucou 100% istá, že sú obe v pohode a zdravé, lebo ani jedna z nich nemá ani najmiernejšie príznaky, tak testy ukázali, že obe majú COVID19 a sú infekčné. A takýchto ľudí u nás môžu byť stovky alebo tisícky. Jediná zbraň, ktorú teraz máme, je naozaj obmedziť sociálne kontakty na minimum a zostať doma.
beardie
Redeemer
Redeemer

COVID-19: On average only 6% of actual SARS-CoV-2 infections detected worldwide

Actual number of infections may already have reached several tens of millions

Date:April 6, 2020
Source:University of Göttingen
Summary:The number of confirmed cases of coronavirus disease officially issued by countries dramatically understates the true number of infections, a report suggests. Researchers used estimates of COVID-19 mortality and time until death from a recent study to test the quality of records. This shows that countries have only discovered on average about 6% of infections. The number of infections worldwide may already have reached several tens of millions.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Ak by toto číslo bolo správne, tak je mortalita len cca 0,3%.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Na zdravý úsudok ľudí sa spoliehali aj tu v Holandsku. Po necelom týždni zistili, že nič také ako "zdravý úsudok ľudí" neexistuje.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Veď aj Boris Johnson úspešne predvádza, ako sa buduje kolektívna debilita - pardon - imunita...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Spominala to tusim lekarka na RTVS a nasiel som aj clanky, koronavirus moze mat aj trvale nasledky, este sa to neda jednoznacne potvrdit, ale urcite je to dovod byt este viac opatrny:

Zotavení pacienti môžu mať kvôli koronavírusu obmedzenú funkciu pľúc, tvrdia vedci

Infekcia koronavírusom môže mať následky aj po vyliečení, prečo byť opatrní?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

V detstve som mal ťažký obojstranný zápal pľúc a na RTG ešte aj dnes vidieť flaky na pľúcach. To je zjazvené tkanivo po tom zápale pľúc. Takže toto ma neprekvapuje.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Rakúsko podľa všetkého po veľkej noci uvolní obmedzenia a že sa vraj skoro všetko otvorí a rozbehne vrátane veľkých nákupných centier. No je to pekný experiment, azda to nedopadne obrovskou katastrofou.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

ephramko - takto?
Tak 33 rokov dozadu - ťažký a s komplikáciami. Poškodenie trvalé...
Prílohy
re1.jpg
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

retkvic napísal:Bratislavcania a Kosicania by teda mali byť "najviac zvyhodnení" kedze sa môžu volne pohybovat medzi okresmi(v ramci mesta), co inde nie je mozne, ak som to spravne pochopil.
http://www.uvzsr.sk/index.php?option=co ... Itemid=153
no neviem či je to veľmi veľká výhoda, ide o pointu, že 4(5) okresov tvoria jedno mesto a je asi blbé obmedzovať pohyb v rámci jedného mesta. 4 košické okresy majú rozlohu cca 230 km2 , zatiaľ čo taký levický okres ma rozlohu 1550km2 , teda výlet do prírody, resp. všeobecne pohyb v rámci svojho okresu je tam rozmanitý oproti KE či BA
biker610i
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa biker610i »

pred 10 rokmi sme mali pandemiu prasacej chripky H1N1 a nakazilo sa 1,6 milona ludi po celom svete a u nas vtedy neboli ziadne opatrenia iba odporucania necestovat do najviac postihnutych oblasti prasacou chripkou . a mna by zaujimalo ze preco teraz sa tu zrazu skoro vsetko zatvara a obmedzuje pohyb a musia sa nosit ruska. Nestacilo by pri covid-e iba zakazat verejne podujatia, zrazy, kina a pod. kde by bol skupinovy vyskyt ludi nad nejakych 20?
https://en.wikipedia.org/wiki/2009_swine_flu_pandemic
https://sk.wikipedia.org/wiki/Chr%C3%AD ... _roku_2009
Napísať odpoveď