Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
baldorex
Addict
Addict

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa baldorex »

V reakcii ma zaujal jeden koment, kde bola otázka, aký je rozdiel medzi pendlerom, ktorý do Bratislavy prichádza z Hainburgu a druhý z Trnavy?
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Hensym »

No ten, že kým Rakúsko môže zajtra povedať, že všetko otvárame a spúšťame (tým pádom pre obyvateľa v rakúsku je diametrálne vyššia šanca, že sa niekde nakazí, keď bude žena v domácnosti 3 hodiny v obchode s handrami, a muž 3 hodiny na pive v bare) a potom takýto človek príde do krajiny, kde sú tie opatrenia iné, tak s obyvateľom z Trnavy sa to stať nemôže, keďže Trnava ešte stále nie je autonómna oblasť a platia tam slovenské zákony.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

baldorex - nenasiel som ten komentar, neviem ako si to myslel, ale rozdiel je v tom, ze v Rakusku je ovela viac pripadov, len v jednej skupine aut z Rakuska - asi 130 ludi, bolo tusim 37 nakazenych, tiez osady nakazili hlavne ludia, ktori prisli zo zahranicia, zrejme preto zaviedli toto opatrenie.

Mozno to este vyladia, pokial zije rodina v domacnosti, tak by stacilo otestovat jedneho, to by uz nebola tak vysoka suma.
baldorex
Addict
Addict

Porovnávať počet prípadov je absolútne scestné, nakoľko v porovnávaných krajinách vykonali rôzne počty testov.
To že u nás máme také "krásne" čísla neznamená že máme málo nakazených, ale že testujeme smiešne málo!
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

No, už len z infovojny budú relevantné informácie :roll:
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

mesiac stary blud prevzaty z fasisitickeho bludwebu, ktory zdiela toho vlogera z HC Nacek (Uhrika) a place, ze okrem HC ziadna ina strana nedrzala smutok za spravodlivy trest pre Tisa.
nabuduce popozeraj odkial zdielas a ci a kde to ma zdroj. dakujeme

\\v minulosti sa tu spominalo ockovanie proti TBC ako mozna ochrana pred ochorenim na COVID 19. clanok zo sme v prilohe a jeho zdroje:
https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 20042937v1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21673035
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2572505 ... us+disease
Prílohy
Prečo sa pri Covid-19 spomína vakcína proti tuberkulóze_ - Primár SME.pdf
(165.96 KiB) 24 stiahnutí
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

VIDEO: Sú zúfalí. Obyvatelia Rajky s plačom vysvetľujú, čo im prinesie nové opatrenie Slovenska:

https://www.bratislavskenoviny.sk/koron ... -slovenska
Hensym
VIP
VIP

Taki: Bludweby sem prosím nedávaj...

Čo sa týka tých pendlerov. A čo teraz vravia tí zahraniční slováci na programové vyhlásenie vlády, v ktorom je po sto rokoch zahrnuté aj zavedenie dvojitého občianstva pre zahraničných slovákov? Či ich bolí hlava, lebo nevedia čo si teraz majú o vláde myslieť? :lol: Či tých 70 až 140 eur na rodinu (schválne vravím len čiastku za jeden mesiac, lebo pochybujem že to bude platiť aj v júni) im za to nestojí, keď za to bojkotujú vládu dlhé roky?

PS: A toto už je podpichovanie z mojej strany a trošku zníženie sa na veľmi nízku úroveň, ale naozaj by som sa rád pozrel na rodinu žijúcu v rajke (teda pracujúcu buď v AT, alebo v BA s lacnejším nájmom), pre ktorú je 70 - 140 eur likvidačných... :psssst: (viem že sú aj zahraniční slováci žijúci v chudobnejších regiónoch, napr. v Maďarsku, lenže to kvakotanie na FB sa nejakým spôsobom objavuje iba z Rajky :) )
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Vsak ziju mimo SR, tak preco ocakavaju, ze to stat bude platit za nich? Ani ludia, ktori prisli z cudziny, tak nedostali pobyt v Gabcikove zadarmo, ale nutene si ho musia zaplatit.
baldorex
Addict
Addict

Sulík:
"Kriticky sa vyjadril k opatreniu, ktoré sa týka pendlerov a ich povinnosti preukazovať sa negatívnym testom na COVID-19 s mesačnou platnosťou. "Dozvedel som sa o tom z médií, nepovažujem to za správny krok. Jednak to výrazne finančne zaťaží rodinu, ktorá je už i tak v zhoršenej ekonomickej situácii a navyše mesiac starý test je nanič,“ povedal".

Vy čo to obhajujete, čo hovoríte na argument o mesiac starom teste? Naozaj je ten pracant z Hainburgu špinavší ako ten z Košíc?
temp
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa temp »

Nakaziť sa môžeš hocikedy a infekčný si v momente keď sa ti to dostane do pľúc a začne sa množiť, čo môže byť veľmi skoro. Mesiac starý negatívny test je v tomto prípade ešte horší než mesiac starý pozitívny test, keďže tam je aspoň šanca že už máš vytvorené nejaké antibodies.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Máme údaje koľko ľudí sa to cca reálne týka?
Hensym
VIP
VIP

baldorex: Ja sa tvárim, že to obhajujem, ale neobhajujem. Zrušil by som tú povinnosť. Mesiac starý test má samozrejme nulovú výpovednú hodnotu a celé je to zbytočné. Skôr sprísniť hygienické opatrenia (resp. udržať si ich aj počas roka, keď bude všetko v plnej prevádzke).

Skôr som narážal na to video, ktoré tu niekto postol na predošlej strane, pretože to bolo na plač a smiech zároveň, a takýmto exotom by som tie povinné testy dal už len z princípu. PS: rozdiel medzi pracantom z Hainburgu a z Košíc sme tu už tuším opísali viacerí a viacerými argumentami.
baldorex
Addict
Addict

Vo firme kde spolupracujem máme pendlerov z Hainburgu aj z Rajky, tí robia denne a víkendy majú voľné. Potom máme pendlerov z Banskej Bystrice a Košíc, tí robia 7 dní v kuse a potom idú na 7 dní domov. Naozaj je väčšie riziko ten z Hainburgu?

Tvoj argument v predchádzajúcom príspevku neberiem.
Hensym
VIP
VIP

Tak ho neber, ja som ti v ňom vysvetlil v čom je rozdiel medzi takýmito pendlermi. A to nie je názor, ale fakt. Slovenské zákony (čítaj opatrenia) platia a budú platiť v Bratislave, v Košiciach, v Banskej Bystrici, či v Svidníku, Uňatíne alebo Chľabe. V Hainburgu ani Rajke ale platiť nikdy nebudú. A zrovna v tejto situácii sa aj spomínané Rakúsko či Maďarsko môže zachovať podstatne benevolentnejšie ako Slovensko (prakticky zo dňa na deň) a potom tam to riziko oveľa vyššie reálne bude.
DEVZYO1G
Addict
Addict

baldorex napísal:Potom máme pendlerov z Banskej Bystrice a Košíc
btw tí ľudia nie sú pendleri - neprekračujú hranicu štátu

Vyhodnotiť rozdiely v riziku je pochopiteľne náročné, povedal by som že až nemožné, z pozície štátu je potom celkom pochopiteľné snažiť sa takýmto spôsobom to riziko aspoň preventívne znížiť - dôležité je že zdroj rizika môže pochádzať tak ako Hensym spomínal z iného štátu (teda aj iných podmienok, opatrení atď), inej jurisdikcie nad ktorou nemá Slovensko kontrolu.

Na druhú stranu, tie tisícky Rumunov čo išli na sezónne práce do Nemecka boli testovaní?
baldorex
Addict
Addict

DEVZYO1G napísal:
btw tí ľudia nie sú pendleri - neprekračujú hranicu štátu
To nie je podmienka viď

https://slovnik.aktuality.sk/pravopis/s ... lova%C5%A5
Hensym napísal:A zrovna v tejto situácii sa aj spomínané Rakúsko či Maďarsko môže zachovať podstatne benevolentnejšie ako Slovensko (prakticky zo dňa na deň) a potom tam to riziko oveľa vyššie reálne bude.
A z čoho to riziko vyplýva? Z počtu objavených nakazených? Už som písal ze tie čísla sú úplne zlé, pokiaľ sa nebude v tých štátoch robiť rovnaký počet testov. Skutočný stav nakazených môže byť u nás taký vysoký, že je tu väčšie riziko ako keď sa uvoľní stav v Rakúsku, špeciálne v Hainburgu, kde je situacia menej vážna ako epicentrum Bratislava...

Ale iné som ešte chcel, zaujala ma aj táto jeho veta a nereagovali ste na ňu:
"Dozvedel som sa o tom z médií, nepovažujem to za správny krok."

To je dosť nešťastné nie? Dozvedat sa takého veci z médií...
DEVZYO1G
Addict
Addict

Áno, je to nešťastné - ale čo sa iné sa dá čakať od vlády v ktorej sú okrem iného aj ľudia ktorí sú hrdí na to že nerobia politiku?

Rovnako nešťastné je aj vyjadrenie Sulíka že to nepovažuje za správny krok - to si mali vyriešiť predtým, a nie znova cez média.

Ku slova pendler :
https://slovnik.aktuality.sk/slovnik-cu ... ?q=pendler
pendler → človek dochádzajúci pravidelne za prácou cez hranice štátu

ale JULSBA (https://slovnik.juls.savba.sk/?w=pendle ... &cs=&d=scs#) spomína aj dochádzanie do susedného mesta. Každopádne v kontexte opatrení na ktoré narážame je to asi jedno, ľudí čo dochádzajú do susedných miest sa testovanie netýka.
Hensym
VIP
VIP

baldorex napísal:A z čoho to riziko vyplýva? Z počtu objavených nakazených? Už som písal ze tie čísla sú úplne zlé, pokiaľ sa nebude v tých štátoch robiť rovnaký počet testov. Skutočný stav nakazených môže byť u nás taký vysoký, že je tu väčšie riziko ako keď sa uvoľní stav v Rakúsku, špeciálne v Hainburgu, kde je situacia menej vážna ako epicentrum Bratislava...
Vôbec nie v počte nakazených, ani v ničom. Práve preto som dal príklad s uvoľnením opatrení. Fakt si teraz predstav absolútnu väčšinu ľudí v obchodných centrách alebo baroch (otvorený Parndorf napríklad), takýto ľudia budú týždeň v uvoľnených rakúskych podmienkach, a potom prídu do BA do roboty (v stovkách kusov). Najhoršie na tom je, že ak by takáto situácia nastala, tak by to kľudne mohlo ísť pre BA (a pre slovensko) "do kytek", a ten mesiac-dva karantény a opatrení by boli zbytočné.
Napísať odpoveď