MBTI - Test osobnosti

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
yoggy

MBTI - Test osobnosti

Príspevok od používateľa yoggy »

Myers-Briggs Type Indicator (skr. MBTI, prekladá sa to ako indikátor druhov osobnosti (podľa) Myersovej a Briggsovej alebo typový indikátor (podľa) Myersovej a Briggsovej) je test osobnosti navrhnutý na určenie osobnosti. Katharine Cook Briggsová a jej dcéra Isabel Briggsová Myersová vytvorili tento test počas 2. svetovej vojny v presvedčení, že tak vôbec po prvý raz pomôžu ženám zaradiť sa do pracovného procesu na čo najefektívnejšie miesto a uspokojujúce z pohľadu zamestnávateľa aj zamestnanca. Ich začiatočné pokusy neskôr prerástli až do vývoja tzv. dotazníka Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), ktorý po prvý raz zverejnili oficiálne v roku 1962. MBTI sa vtedy už zameriaval na bežné obyvateľstvo s dôrazom na prirodzene sa vyskytujúce odlišnosti pri jednotlivých druhoch osobností.

Kritériá dotazníka vyplývajú z teórií Carla Junga a po prvý raz sa publikovali v jeho knihe Psychologické typy v roku 1921. Test sa často používa v oblasti pedagogiky, pri osobných pohovoroch a výberu zamestnancov, v manželských poradniach a na osobný rozvoj.
Hodnotiaci model MBTI vďačí za svoj ohlas tomu, že pomáha porozumieť tomu, o čo sa jednotlivci pri svojej sebarealizácii usilujú, čo pokladajú za dôležité, ako sa rozhodujú, či ako sa správajú k svojmu okoliu. Táto typológia vychádza z predpokladu, že ľudské správanie nie je náhoda a dá sa predvídať. Na základe týchto pravidelností vieme jednotlivé typy osobností a ich rozdielnosti usporiadať. Rozdielnosti sú úplne prirodzené a neznamenajú nijakú úchylku alebo osobitnosť. Výrok, že život je výsledkom pôsobenia vonkajších okolností, na ktoré nemáme vplyv, neobstojí.

Na hodnotenie slúži psychometrický dotazník navrhnutý tak, aby čo najpresnejšie odmeral psychologické preferencie ľudí s ohľadom na to, ako vnímajú svet vôkol seba a na základe čoho konajú rozhodnutia.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Myers-Bri ... _Indicator

Link na test: https://www.16personalities.com/sk

Aky typ osobnosti ste?

Ja som ENTP :)
dasti555
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: MBTI - Test osobnosti

Príspevok od používateľa dasti555 »

ISTJ-T

ale ako si tak čítam popis tak sú veci čo nesedia ... mi to príde jak s témou o horoskopoch čo sa tu teraz tiež objavila
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

yoggi naletel...
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

ISTP

Na mna to dost sedi a zda sa mi to o dost viac konkretnejsie ako horoskopy... Tym samozrejme netvrdim ze to nemusi byt len nahoda a cele to moze byt blbost.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

starysomar napísal:yoggi naletel...
Tak urcite to dava vacsi zmysel ako horoskopy :mrgreen:
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Kedysi som si takyto test robil na nejakej inej stranke a vyslo mi ISFJ. Sedi to na mna. Neda sa to porovnat s horoskopmi, toto je normalne delenie v ramci psychologie.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Aktuálne sa v psychologickej diagnostike skôr používajú 5 alebo 6 faktorové modely osobnosti. Napr. "big five model" alebo "MMPI2", pretože ten namiesto takéhoto všeobecného "výcucu" dokáže identifikovať konkrétne faktory, v ktorých človek zlyháva alebo je dobrý. Čo sa dá potom využiť v psychoterapii (pracovať na nedostatkoch, využiť vaše silné stránky na zvládanie vašich problémov). Prípadne v pracovnej psychológii viete aspoň rýchlo odfiltrovať psychopatov z manažérskych pozícii. Ešte by som dodal, že väčšina psychológov používa pri diagnostike viacero rôznych testov a odborný názor si utvorí na základe kombinácie výsledkov z nich (plus pozorovanie, anamnéza, rozhovor). A tiež presnosť testu záleží od normovania na populáciu, v čom žial Slovensko od 1989 dosť zlyháva. Výskum je u nás podfinancovaný a normovania testov sa väčšinou robia v rámci PhD. prác. Za komunistov toto nebol problém. Keď sa normovala americká verzia nejakého detského IQ testu na československú populáciu, tak proste ministerstvo nariadilo celoplošné testovanie žiakov konkrétneho veku a psychológovia mali hneď desiatkytisíc vyplnených testov z celej republiky.

Inak ja som ISFJ-T, takže som si asi profesiu vybral dobre.
Prílohy
Screenshot 2016-05-22 22.48.44.png
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Mne vyšlo ESFJ-T, "konzul". (akurát, že to klebetenie o móde a iných blbostiach ma nezaujíma, a opačne, o tú filozofiu a podobné veci sa skôr zaujímam)

Ale viem, že kedysi mi vyšlo ISFJ- ochranca. Závisí od otázok, lebo "extrovert/introvert" bývam poväčšine niekde v strede.
Oboje patrí medzi strážcov, tých, čo povzbudzujú, ochraňujú..
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Architekt - INTJ-A / INTJ-T co asi viac menej sedi.
na jesen som bol na trojdnovom skoleni ohladom rozvoja team roles na zaklade vysledkov Belbin Team Role Inventory a toto moje vysledky tak trochu doplna
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PhYs0c »

Tiež som už dávnejšie robil takýto test, spravil som znovu tento pre skúšku správnosti, tu mi vyšlo toto:
https://www.16personalities.com/sk/intp-osobnost
V tom druhom toto:
https://www.emiero.sk/typologie-osobnosti/ENTP/
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Osobne sa mi 10 minútový test zdá trochu nepresný, ale podľa mňa to celkom sedí. :)

EDIT: Keď som si podrobne prečítal popis tej osobnosti, tak fakt to sedí úplne presne. Aj vysvetlenie tých jednotlivých grafov, a že prečo som pri viacerých "v strede".
Prílohy
Screenshot_3.jpg
Napísať odpoveď