Kúpa pozemku s väčším počtom vlastníkov

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
matoa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Kúpa pozemku s väčším počtom vlastníkov

Príspevok od používateľa matoa »

Ahojte.
Hľadám ako začať s kúpou pozemku a tak mi napadlo, že možno by mi tu niekto pomohol.
Potrebujeme kúpiť pozemok, ktorý je rozdelený na 3 časti (teda takto sa do nedávna užíval)
I. časť - pani Evka tu celý život chovala pár zverov, vnuci tu chodili kosiť na seno a tak. (pani zatiaľ žije)
II. slíž, ktorý sa "obchádzal", lebo patril niekomu cudziemu (hranice sa brali orientačne podľa stĺpov plotu)
III. pozemok, ktorý kúpil brat Evin brat, ale len tak od kamaráta "za kozu a 2 dve pivá" bez akéhokoľvek dokladu o kúpe. Ani jeden nich už nežije.

Lenže ako pozerám na stránke https://zbgis.skgeodesy.sk/ tak viem si kliknúť aj na komplet celý pozemok kde píše, že "Neexistuje záznam o vlastníkoch".
A zároveň je rozdelený na 7 menších:

1. podľa katastru vlastní Evin ote. Píše to tam, že nejakým spôsobom nadobudol pozemok v roku 2006, pričom vtedy bol už asi 20 rokov po smrti. Volajme ho Jano
2. vlastní Družstvo a dáký pánko, ktorý je podľa roku narodenia buď najstarší človek na planéte alebo už nežije
3. Vlastní 7 ľudí
4. Vlastní 6 ľudí, z toho 2x je tam uvedený Jano s dvoma rôznymi podielmi
5. Vlastnia 3 ľudia
6. Vlastnia 3 ľudia , z toho 2x je tam Jano s dvoma rôznymi podielmi
7. Vlastní 9 ľudí (aj Jano)

Okrem Jana sa tam opakuje asi len 1 jedna osoba.

Načrtol som to v skicári pre lepšiu predstavu.
To čiernym ohraničené potrebujeme kúpiť.

Ako by ste v takomto prípade postupovali? Či to ani nemám skúšať sám, a rovno si na to niekoho najať?

Ďakujem pekne za odpoveď
Prílohy
pozemok.png
yoggy

Re: Kúpa pozemku s väčším počtom vlastníkov

Príspevok od používateľa yoggy »

Zelezi ci tam chces stavat hned alebo to beries ako investiciu. V prvom pripade, by som si vybral iny pozemok a druhy pripad je len na tebe ci do toho chces ist. Cele to moze trvat aj par rokov co znamena, vela tvojho casu, usilia a hlavne penazi. Pokial to das do ruk odbornikom, tak naklady ti prerazia strechu.

Momentalne prebieha projekt scelovania pozemkov a je velka pravdepodobnost, ze to postihne aj tieto pozemky a cela tvoja snaha vide navnivoc. (vyhodene peniaze na dedicske konanie, geodeta atd., v takom pripade by to zatiahol stat)
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Ako je to veľké a čo urobíš ak kúsok 5 nebude možné kúpiť?
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Gothar »

Problemom moze byt ten pan Jano. Skus sa na neho zamerat a zistit kolko mal deti. Ber ze ak mal 3 deti, tak tie jeho podiely by sa mali rozdelit na tretiny pripadne stvrtiny ak zil kratsie ako jeho zena. A ak nahodou niekto z dedicov zomrel, tak jeho podiel sa dalej deli.
Toto sa da zvladnut ak je jeden vlastnik, ale ty ich tam mas viac a niekto z nich uz tiez moze byt po smrti.
Ja by som do toho nesiel a ak mas o ten pozemok vacsi zaujem, skor by som sa spolahol na ten projekt co spomina yoggy. Ostava len dufat, ze to bude zvladnute transparetne a budes mat sancu zapojit sa do toho. Naposledy (este pred volbami) som vsak cital, ze sa drazby takychto pozemkov maju oznamovat iba na miestnom urade a nikto sa nebude unuvat hladat dedicov. To vsak v tvojom pripade moze byt aj vyhoda.
matoa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Ešte teda aby som upresnil podľa príspevkov - nebude to stavebný pozemok, na to je nepoužiteľný. Budú sa tam len chovať kozy.
Čo ak niektorý z nich nebudeme môcť kúpiť? No. Asi to bude tak ako teraz so štvorkou, keďže to nebude stavebný pozemok.

Ďakujem za odpovede. O tom projekte som nevedel. Idem si o tom dačo pozisťovať a uvidíme. A pozisťovať dačo okolo Jana. Ak dobre viem, tak pár potomkov by malo žiť v tejto obci.
Ďakujem ešte raz
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

nebrať
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

matoa napísal:Ešte teda aby som upresnil podľa príspevkov - nebude to stavebný pozemok, na to je nepoužiteľný. Budú sa tam len chovať kozy.
Čo ak niektorý z nich nebudeme môcť kúpiť? No. Asi to bude tak ako teraz so štvorkou, keďže to nebude stavebný pozemok.

Ďakujem za odpovede. O tom projekte som nevedel. Idem si o tom dačo pozisťovať a uvidíme. A pozisťovať dačo okolo Jana. Ak dobre viem, tak pár potomkov by malo žiť v tejto obci.
Ďakujem ešte raz
Mozno tam najdes aj svoju obec.
Zoznam katastrálnych území pre začatie pozemkových úprav v roku 2020
Závod
Mást I (obec Stupava)
Veľké Šenkvice (Šenkvice)
Vlky
Tureň
Malinovo
Varov Šúr (Šúrovce)
Valtov Šúr (Šúrovce)
Tekoľdany
Dolná Potôň (Orechová Pôtoň)
Veľký Meder
Michal na Ostrove
Čiližská Radvaň
Čečínska Potôň (Horná Pôtoň)
Boheľov
Orechová Potôň
Dobrohošť
Šoporňa
Trstice
Ladce
Dulov
Veľký Kolačín (Nová Dubnica)
Košeca
Šípkov
Krajné
Dolné Kočkovce
Lehota pod Vtáčnikom
Veľký Cetín
Dolné Obdokovce
Čápor (Cabaj-Čápor)
Branč
Výčapy-Opatovce
Farná
Jalakšová (Bátovce)
Plavé Vozokany
Nová Vieska
Neded
Chrabrany
Gbeľany
Varín
Horná Tižina (Terchová)
Štiavnik
Zázrivá
Važec
Hybe
Priechod
Nemecká
Šoltýska
Budiná
Gemerský Jablonec
Nižná Pokoradz (Rimavská sobota)
Zacharovce
Vrbovka
Dolinka
Podkriváň
Bzovík
Korytárky
Látky
Kriváň
Stará Huta
Torysa
Červenica pri Sabinove
Nižný Slavkov
Vysoká
Červená Voda
Kamenica
Ľutina
Lascov
Buclovany
Valentovce
Dlhé nad Cirochou
Belá nad Cirochou
Čukalovce
Hradisko
Spišské Hanušovce
Vyšné Repaše
Dlhé Stráže
Buglovce
Haligovce
Vislanka
Radoma
Valkovce
Mestisko
Merník
Košická Nová Ves (Košice – Košická Nová Ves)
Komárovce
Ždaňa
Tepličany (Družstevná pri Hornáde)
Trstené pri Hornáde
Bidovce
Lastomír
Vyšné Remety
Rakovec nad Ondavou
Soblahov
Kostolné
Lúka
Hôrka nad Váhom
Opatovce nad Nitrou
Poruba
Radobica
Nitrianske Pravno
Brodzany
Krátke Kesy (Marcelová)
Svrčinovec
Sklabiňa
Hladovka
Rabča
Podbiel
Valaská Dubová
Záhorce
Veľké Zlievce
Kopernica
Dubovica
Stakčínska Roztoka
Gribov
Vechec
Paňovce
Smižany
Jaklovce
Nižné Slovinky
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

@matoa, to čo si tu načrtol je uplne normálny stav, ktory najdeš všade po slovensku, by som povedal, že tvoj prípad je ešte dobrý, sú aj horšie príklady, kde na parcele nie je 7 ale 50 a viac vlastnikov a aj take sa daju sceliť.

V takýchto scelovačkách sú najlepšie zbehlý geodeti, čo robia aj pozemkové úpravy, prípadne drobné pozemkové úpravy a sú v komore pozemkových úprav a majú na to oprávnenie, existuje zoznam autorizovanych geodetov na inžiniersku činnosť a kataster, či existuje takyto zoznam aj na ludi vykomavajucich pozemkove upravy neviem, no mal by existovať, pripadne ešte môžeš osloviť nejakeho znalca z oblasti geodezie, tých je pár ale tiež sú v tom zbehlí.

Muselo by sa tam začať dedičské konanie, oslovovať notarov, oni maju pristup do centralneho registra osôb, spisať notarsku zapisnicu, osloviť všetkých vlastníkov, existujucich aj dedičov, ak nejaky su, ak neprešlo dedičske konanie, začať ho, plan sa da spraviť hneď, no dasa zapisať až kym su všetky tieto veci zmluvne poriešene a prebehli všetky konania, a to ešte nemaš iste či budu všetci suhlasiť, ask by bola väčšina za odpredaj, tak sa da sudne rozhodnuť, o odpredaji vydržanim.

Pripadne ak by sa v danej obci robili pozemkove upravy, tak počkať na ne, no je to len male percento obci na sk, tak na to by som moc nespoliehal.
Najlepšie osloviť skuseneho geodeta, ktory sa zaobera ja drobnymi pozemkovymi upravami asi.
Plus, na obrazne približenie si mohol dať screen aj napr zo stranky toho zbgis, ci myslis, ze podla tvaru parciel a cisiel by niekto vedel odhalit tvoje plany? :D
matoa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

retkvic napísal:@matoa, to čo si tu načrtol je uplne normálny stav, ktory najdeš všade po slovensku, by som povedal, že tvoj prípad je ešte dobrý, sú aj horšie príklady, kde na parcele nie je 7 ale 50 a viac vlastnikov a aj take sa daju sceliť.
Pf :D odpadol som. Nezávidím nikomu, keď také pozemky ide riešiť :(

Ďakujem za odpoveď. Poobzerám sa aj po nejakom geodetovi. Ďakujem :)
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

No ak máš na takom pozemku dom, alebo dvor, tak ti ani nič nezostáva len to riešiť, ale je to na dlhé lakte, no nie je to nemožné.
Len to chce nájsť skúseného geodeta, viď. vyššie.
Napísať odpoveď