Kompletný formát HDD

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
male pivo
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Kompletný formát HDD

Príspevok od používateľa male pivo »

Čavte

Potreboval by som poradiť. Mám 3TB HDD ktorý už nepotrebujem a tak ho chcem predať. Potreboval by som kompletne a na stalo formatovat aby sa už nikto nemohol dostať k datam a obnoviť ich.

Skúšal som DBAN a rýchle formovanie mi naskocilo na cca 70 hodín.

HDD je Toshiba P300 3TB 7200rpm
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Kompletný formát HDD

Príspevok od používateľa typek61 »

to je interny alebo externy hdd?ako ho mas zapojeny?do 9 hodin by to malo formatnut ak ho mas v pc
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Treba dat wipe format. Napriklad cez Ccleaner vies vymazat a prepisat disk 3x. To by malo stacit. Ten cas 9 hodin je plny format. Ak to pojde okolo 90MB/s, tak to sedi na 9 hodin.
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa typek61 »

ja som to bral podla mojho scanu z hd tune mi vychadza na 1 TB
Prílohy
24-novembra-2017_18-25.png
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Programy, ktore mozes pouzit na zmazanie: https://www.partitionwizard.com/partiti ... e-009.html
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

https://www.heise.de/download/product/h2testw-50539
Síce je to utilitka na zistenie skutočnej veľkosi média no (samozrejme okrem iných softov na prepisovanie dát) šla by v pohode použiť na daný účel.
Veľmi bezpečným "vymazaním" by bolo aj zašifrovanie Veracryptom - následné zaplnenie nezmyslami práve pomocou toho h2testw a na to rýchly formát. Z toho by už žiadne dáta nevytiahol nik - ani najšpičkovejšie "služby" :D
male pivo
Medium Star
Medium Star

Vďaka za všetky odpovede.

Vec sa má takto: je to interný hdd z pc ktorý som rozpredal na súčiastky. Teraz mám laptop a požicanu usb dokovaciu stanicu do ktorej môžem zapojiť hdd.

HDD som predal cez ebay a kúpila ho nejaká firma čo obnovuje data z hdd. Neviem či mám zrušiť objednávku alebo nie, nechcem aby s mi niekto hrabal v mojich datach. Aj keby som mohol prepisat data nezmyslami nevadilo by mi to len chcem by to nejaké riešenie aby to netrvalo viac ako 10 hodín:)
heker
Redeemer
Redeemer

My nevieme ako rychlo ti to pojde cez dokovaciu stanicu. Cim skor to das prepisat, tym lepsie pre teba.
male pivo
Medium Star
Medium Star

Dobre takže nejako som to poriešil. Požičal som si komp od brata a spustil cez neho DBAN. dal som rýchle formatovanie a 1 pass čo vychádza na cca 10 hodín. Myslíte že to bude dostatočne aby ani expert nemohol obnoviť data alebo mám dať ešte pre istotu 1 pass cez noc?

Zniem trochu paranoidne ale hdd odkupila odo mna firma čo obnovuje dáta a tak nechcem žiadneho zvedavca
heker
Redeemer
Redeemer

Rychly format nic neriesi, ten neprepisuje disk. Cele si to mal spravit inak. Najskor si mal dat zmazat abprepisat dokumenty a fotky, ktore boli pre teba cenne, aby sa to prepisalo 7 alebo 35x, podla pouzitej metody. Keby si mal odstranene tieto veci, tak potom by si dal prepisat cely disk.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

10 hodinové prepísanie nie je "rýchly formát".
Prepísanie jeden krát nie je dokonalé no trojnásobné prepísanie (najlepšie náhodnými dátami) stačí na to, že si "firma, zachraňujúca dáta" neporadí s obnovou ani keby sa posrali. Na to sú špičkové mašiny možno nejakých tajných služieb, ktoré dokážu forenzne analyzovať "vrstvy" záznamu na disku. Si myslíš, že ak sa niekto živí obnovou dát - len tak z dlhej chvíle sa hrabe komusi bezvýznamnému vo fotkách frajerky?
Ostatne, oni to nekupujú, aby kradli niekoho dáta - kupujú to skrz to, že potrebujú HDD z každej série - totiž nestačí vymeniť elektroniku disku XYZ ak má rovnakú značku a kapacitu - potrebujú plošák z danej série s daným firmwérom...
heker
Redeemer
Redeemer

Reagoval som na rychly format, ktory je uplne zbytocny. O 1-pass formate som cital a k tomu som sa predsa vobec nevyjadroval, reagoval som len na rychly format. Stojim si za tym co pisem, ze ak chcel bezpecne zmazat data, mal pouzit DoD.5220 alebo Guttmanovu metodu, aspon na mnou spomenute dokumenty alebo fotky. A nasledne wipe format celeho disku. Suhlasim s tym co pises, ze ta firma kupuje disk kvoli komponentom, najma elektroniky disku, ktoru mozu pouzit na rovnakom disku, ktory pride ku nim na obnovu. Oni sice kupia disk tento disk za 20-30 eur, ale za obnovu ineho disku vezmu 400 eur a tak krasne zarobia.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Iste - tak som neporozumel alebo sa zle vyjadril - sorry :)
heker
Redeemer
Redeemer

Nevadi, nic sa nedeje, ja som sa nevyjadril najjasnejsie. Upresnili sme to, pochopili a autor temy dostal odpovede co hladal.
Napísať odpoveď