Chronicke zdravotné problémy.

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
fildinko
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Chronicke zdravotné problémy.

Príspevok od používateľa fildinko »

Nepoznám tie gastro testy ktoré mu robili, ale nezistili by mu tam že môže byť na niečo alergický? Alebo že by nemal jesť to a to kvôli tomu že má to a to znížené?
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Potravinove alergie aj HIT testuju u alergologa. Tiez mam dlhorocne traviace problemy, zle od zaludka a tak, a nezistili mi nic.
Korag
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Korag »

Tak objednal som sa ku gastro, neurologovi, k imunologovi uz chodim, takze mu mam povedat nech mi spravi test na potr alergie? Neviem ci ich moj imunolog robi, s nim skor riesim alergie a oslabenu imunitu.
Na ake vysetrenia sa mam presne teda pytat?

Mek
a ako to riesis? Ako ze nezistili nic, ved nieco to musi sposobovat, nic sa nedeje len tak a v ludskom tele to plati dvojnasobne.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Korag napísal:Neviem ci ich moj imunolog robi, s nim skor riesim alergie a oslabenu imunitu.
Ak nevie, tak ho vymeň.
Alergie sú z tohoto pohľadu nič, tam ti reakcia vyskočí hneď. Dáš si kiwi a vyskočia ti vyrážky.
Intolerancia nemá také rýchle a silné príznaky, problém je že pôsobí jemne, ale zato dlhodobo - okrem žalúdočných problémov zaťažuje organizmus a oslabuje imunitný systém.

Kolega (35) sa cítil horšie a horšie, mimo iné mu urobili aj testy a zistili mu intoleranciu na ryžu. Miluje rizoto, takže ho mal dosť často, no nikdy nemal akútnu reakciu že by si uvedomil že mu je po ňom zle. Po "vysadení" ryže mu zdravotné problémy ustúpili.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

HIT a potravinové intolerancie všeobecne sú riadny prevít.
Roky ma trápilo protivné svrbenie kože, najmä večer a v noci - prišiel vírus, prestali sme sa stravovať vo verejných stravovniach - a je kľud :)
Nejaké ďalšie problémy postupne prestali, čo som si začal kupovať rôzne sirupy - aróniový, púpavpvý, bazový a ďalšie.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Keď máš urtikáriu, tak s tými rastlinnými sirupmi opatrne.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Díky za upozornenie - ja fakt neviem, čo to bolo - návštevy lekárov nie sú moje hobby, za decka a počas základnej školy som si toho užil hodne. Proste ma svinsky často svrbela koža a nie prvý rok. Ako každý súčasný pako, hľadal som na internete a narazil na hrozivé info typu že to môže byť rakovina lymfatického systému a podobné Jóbove zvesti :D
No nie som úplne predposraný, postupne som pozoroval, skúšal. Prvé som zistil, že to zhoršuje hodne teplá sprcha. Ďalšie, že mám dosť suchú kožu (aby aj nie rok pred 60-kou). Potom som si všimol, že sa to deje hlavne po určitých jedlách. Popri tom (asma a teda veci súvisiace), že niektoré jedlá výrazne zhoršia dýchanie a po tých istých sa zhorší aj to svrbenie.
Lekári (zdravotníctvo) nie sú všemocní, nemajú čas, techniku, dostatok financií. Samozrejme sú stavy, ktoré tam riešiť treba a včas. Iné, s ktorými je dobre poradiť si sám. Pozor - nie cez šarlatánske rady typu Modrý koník...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

starysomar - mas aj reakciu na kozi? To vyzera na potravinovu alergiu, je horsia ako potravinova intolerancia, pri alergii je svrbenie, reakcia na pokozke a tiez sa to moze zhorsit/prejavit po teplej sprche, aj na dalsi den, teda s vyraznym oneskorenim. Idealny by bol test na potravinovu alergiu, u alergologa, alebo su testy, ktore sa daju kupit, neviem presne ako to funguje, dalsia moznost je skusit vyradit niektore potraviny, ale moze to byt vsetko, ovocie, mlieko, vajcia, orechy, arasidy, ryby, psenica, soja a desiatky dalsich potravin, teraz su uz zvyraznovane v zlozeni, alergeny su casto aj tam, kde by to clovek vobec necakal. Najcastejsim alergenom je mlieko, tak mozno by pomohlo vyradit mlieko - ale to je takmer vsade, mlieko je laktoza, srvatka, syr, jogurt, maslo... Problem je aj to, ze sa stav moze zhorsovat, takze ma vyznam to riesit.

Existuju stranky, kde je vysvetleny rozdiel medzi potravinovou alergiou a intoleranciou, tiez najcastejsie potraviny a pod.

Dalej existuje aj histaminova intolerancia, o nej vela neviem, ale histamin je takmer vsade, na to existuju antihistaminika, tie mozu pomoct minimalne identifikovat problem.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Dreamer napísal:Dalej existuje aj histaminova intolerancia, o nej vela neviem, ale histamin je takmer vsade, na to existuju antihistaminika, tie mozu pomoct minimalne identifikovat problem.
Antihistaminiká fungujú na telom vylúčený histamín pri alergickej reakcii - typicky pri uštipnutí včelou a keď máš alergickú reakciu na potravinu.

Na stravou prijímaný histamín nefungujú, bohužiaľ. Bolo by to fajn dať si zodac a môcť zožrať pizzu.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

starysomar napísal:Ako každý súčasný pako, hľadal som na internete a narazil na hrozivé info typu že to môže byť rakovina lymfatického systému a podobné Jóbove zvesti :D
Svrbenie pokožky najmä v mieste lymfatických uzlín ale naozaj je príznakom rakoviny. Hovorila o tom Aneta Parížková. Lenže keď to máš už od detstva, tak to by si bol už dávno mŕtvy.

Urtikáriu alebo ľudovo "žihlavka" je svrbenie kože, ktoré sa vizuálne prejavý tak, ako keby si si žihľavou prešiel po koži = svrbenie + malé červené pupáčiky, ktoré zase rýchlo zmiznú.

Histamínová intolerancia je dobrý tip. Tá sa ale okrem svrbenia kože prejavuje aj problémom s trávením ako veľká plynatosť, kŕče, hnačka, "žalúdok na vode" a podobne. Jediným riešením je držať diétu a vyhýbať sa potravinám s veľkým obsahom histamínu.

Existuje ešte aj alergia na histamín. Väčšina alergikov má určitú reakciu na histamín (ale nemusia držať diétu, lebo sú bez príznakov a stačia im lieky - antihistaminiká). Rozdiel medzi alergiou a intoleranciou je v tom, že v prípade alergie reaguje imunitný systém na histamín ako na cudzorodú látku (aj keď je súčasťou imunitného systému) a nabudenie imunitného systému sa prejaví zápalom - svrbenie kože, senná nádcha, exém, vykašliavanie hlienov. Intolerancia je zase strata schopnosti tela odbúravať histamín, čo poškodzuje orgány tráviacej sústavy, lebo tam sa hromadia látky, s ktorými si telo nevie poradiť. Mechanizmom by som histamínovú intoleranciu prirovnal k cukrovke.

Tuším si vravel, že máš alergie aj na peľ. V takom prípade by som sa pozrel na tzv. skrížené alergie. Google ti nájde tabuľky. Ide o to, že keď máš napríklad alergiu na peľ brezy, tak ten alergén je veľmi chemicky podobný alergénom v niektorých iných rastlinách, preto na neho telo môže (ale aj nemusí) reagovať podobne. Pozri si tabuľky a skús zjesť niečo, na čo by si mohol mať alergickú reakciu podľa skríženej alergie. Potom sa sleduj. Takto môžeš prísť na potraviny, ktoré ti nerobia dobre. V poslednej dobe začal stúpať počeť ľudí, ktorí majú alergickú reakciu po pšenici. Je to tým, že súčasná odroba pšenice je GMO...teda nie v pravom význame toho slova, ale jej genofond bol upravený - šľachtením a krížením s inými trávami, ktoré jej síce dali lepšiu odolnosť proti suchu, vysokej teplote, škodcom a vyššiu výťažnosť, ale odovzdali jej aj svoje alergény. Väčšina z týchto ľudí naopak nemá žiaden problém so pšenicou špaldou...s ktorou sa za posledných 100-200 rokov v podstate nič nerobilo.
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Zdravím, čo sa vám osvedčilo na ekzém ? Sa mi to vyhodilo na ruke pri prstoch a mám to už vyše mesiac.
Napísať odpoveď