1. Matovičova vláda (2020-2021) + 1. Hegerova vláda (2021-2023) + Odorova vláda (2023)

Diskusie na politické témy...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: 1. Matovičova vláda (2020-2024)

Príspevok od používateľa Hensym »

Zase preháňať netreba. Obchody zatvorené v Nedeľu má aj kopa krajín, ktoré sú mentálne ďaleko pred Slovenskom. Tu ide naozaj o preferencie. Preto si myslím, že o takýchto veciach mali rozhodovať buď ekonómovia, alebo referendum.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ja by som to nechal na spotrebitelov
aka neviditelna ruka trhu ^^
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Hensym napísal:Zase preháňať netreba. Obchody zatvorené v Nedeľu má aj kopa krajín, ktoré sú mentálne ďaleko pred Slovenskom. Tu ide naozaj o preferencie. Preto si myslím, že o takýchto veciach mali rozhodovať buď ekonómovia, alebo referendum.
Stačí si pozrieť Rakúsko vedľa. Majú obchody v nedeľu zatvorené.

Rakušáci ktorí chcú nakupovať v nedeľu, tak chodia k nám. Čiže zákazníci sa nájdu. Kto nakupovať nechce, nemusí, môže ísť do kostola či do prírody.

V Rakúsku sú ale v nedeľu otvorené pumpy, ktoré sa v podstate transformovali na malé obchody, kde kúpiš pečivo, pizzu, zeleninu, mäso atď, v podstate malé potraviny.
Takže v takom Hainburg máš zatvorený Hoffer, ale hneď vedľa je jet pumpa kde si nakúpiš. Zákazník je síce čiastočne uspokojený, ale čo zamestnanec?
Prečo je zamestnanec Hofferu viac ako zamestnanec pumpy? Robia rovnakú robotu a majú rovnaký tovar.
Benzín na pumpe sa dá predávať aj bez personálu, na tej jetke vieš platiť kartou rovnako ako na avanti pumpe vo wolfstahl.

Nechal by som to na zákazníkoch a obchodníkoch. A kresťanskí zákazníci môžu ukázať svoju silu tým, že nebudú v nedeľu nakupovať, nie že budú svoju vieru vnucovať druhým zákonmi.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Hensym napísal: ktoré sú mentálne ďaleko pred Slovenskom.
a ekonomicky

pokial budu mat predavacky adekvatne ohodnotenie a nebude to hlavne miesto kde pracuju hlavne ludia na pokraji chudoby, az vtedy ma myslim zmysel nutit ich byt doma
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

baldorex napísal:A kresťanskí zákazníci môžu ukázať svoju silu tým, že nebudú v nedeľu nakupovať, nie že budú svoju vieru vnucovať druhým zákonmi.
Toto je problem, u nas uz nie je tolko pravovernych krestanov ako si niektori politici myslia. U nas na dedine ide pravidelne tak 1/3 ludi z kostola rovno do Tesca :D
Keby v nedelu nakupovalo vyrazne menej ludi tak by sa obchodom neoplatilo mat otvorene a zavreli by sami. Ale kde je dopyt tam je aj ponuka a hotovo.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Hensym napísal:Celkom by ma zaujímal názor ľudí na celkom veľkej vzorke, že ako sa k tomu stavajú. Osobitne verejnosť, a osobitne ľudia pracujúci v obchode.
4 roky som pracoval pre Tesco, HM 3k (teda 3000m2 predajnej plochy). Robil som za tie roky nočné, ranky, poobedky, medzizmenky, víkendy, sviatky, proste každá pozícia mala svoj systém zmien. Argument o tom, že "aby si predavačky oddýchli" je holý nezmysel. Nikto predsa nerobí 7 dní, a potom ďalších 7, a ďalších 7 vkuse. Proste ak robíš cez víkend, tak máš nejaké dni cez týždeň voľné, lebo ani zákonník práce nepustí pri fonde hodín na mesiac. Čo napríklad bolo fajn, lebo si vieš pobehať úrady atď, ktoré sú len cez týždeň dostupné.

Ano, príplatok za nedeľu je neodmysliteľné plus, pri tých platoch v obchode. Nedele čo sa týka pracovnej nálady boli asi najlepšie, kľudné, každý si robil svoju robotu, nikto nikoho nenaháňal, nestresoval, bolo zopár zákazníckych vĺn a medzi nimi kľud. Najmä ak bolo vonku pekne a všetci boli dakde v riti. Z celého týždňa boli tržby najnižšie práve v Nedeľu, mimo tých pred sviatkami.

A stále sa bavíme o tom, že nerobil som každý jeden víkend. Na jednej pozícii som dokonca vôbec nerobil víkendy len Po-Pia. Na inej na mňa vychádzal jeden (max dva) víkendy za mesiac. Mal som harmonogram na celý mesiac, videl som jak robím a podľa toho som si zariadil osobný život, pripadne som si to vedel pripomienkovať. Teda osobne za mňa mi práca cez víkend. resp. Nedeľu nevadila.

Ano, môže to byť iné v malých potravinách, resp. malých reťazcoch ako je GVB CBA, coop jednota a podobne. Veď boli medializované prípady z predavačiek Milk Agra, ktoré ťahali neplatené nadčasy a ešte aj dovolenky si museli odrábať, ale to je problém zamestnávateľa, nie predaja v Nedeľu. To je tiež ukážka slovenského "vyspelého" podnikateľa, ktorého treba podporovať a na zahraničné reťazce kydať.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ti fanatici ale velmi dobre vedia ze to su odveci argumenty. Nechcu davat predsa najavo svoj zakomplexovany stredoveky dovod.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

mLuks napísal:Ano, môže to byť iné v malých potravinách, resp. malých reťazcoch ako je GVB CBA, coop jednota a podobne. Veď boli medializované prípady z predavačiek Milk Agra, ktoré ťahali neplatené nadčasy a ešte aj dovolenky si museli odrábať, ale to je problém zamestnávateľa, nie predaja v Nedeľu. To je tiež ukážka slovenského "vyspelého" podnikateľa, ktorého treba podporovať a na zahraničné reťazce kydať.
A CBA/Jednota má vo "vidieckych oblastiach" režim, že v sobotu sú len do 12hod. a v nedeľu zatvorené. Aj bez zákonov katolibancov. Proste platí, že sa im neoplatí robiť, tak reťazec zatvorí. Tak by to malo zostať. Plus pokoaľ viem, zahraničné reťazce platili nadčas aj príplatky za víkend a ľudí neojebávali.

V Rakúsku majú ľudia iné spotrebiteľské správanie. U nás a v ČR si väčšina ľudí vyslovené potrpí na tom, že si môžu nakúpiť kedykoľvek (negatívna historická skúsenosť so socializmom). Ale evidentne katoliban ešte stále nepochopil, že aj keď niečo zakážu, tak sa im ľudia nepohrnú do kostolov lebo majú zrazu voľno (viď kolóny smer Rakúsko, ČR a Poľsko pred každým našim sviatkom).

Ale pripadá mi to tak, že si tu my môžeme hovoriť čo chceme, oni si aj tak urobia, čo uznajú za vhodné. "Vyhraj volby a možeš všetko", ako povedal klasik, ktorá skapal na parkovisku nemocnice, ktorú vytuneloval...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja tiez dost pochybujem ze ktokolvek z vlady cita tuto temu...
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

aacid napísal:mne je to totalne jedno z pohladu zakaznika, viem ze nedela je posledny den v tyzdni a ked budem vediet ze v nedelu je zatvorene tak sa tomu prisposobim.

vadi mi to z pohladu umeleho ovplivnovania trhu, uplne zbytocneho. teraz nie je ziadny obchod nuteny byt otvoreny v nedelu, ked nechce, nech je zatvoreny. ani ten predavac nie je nuteny pracovat v nedelu, ked nechce, nech nepracuje, pokial ho do toho nuti zamestnavatel, nech si najde inu robotu.
naopak nikto nemysli na tych ludi co tie peniaze potrebuju a su radi ze maju robotu a ze mozu pracovat v nedelu a dostat zvyzenu mzdu za taku pracu.

dalsia vec je ze nechapem preco je to problem prave v obchodoch, preco toto neni problem pri restauraciach a krcmach? v com je rozdiel?
Logika tam nie je ziadna, ide len o to, aby si nebozensky fanatici s ktorymi matovic sympatizuje dokazali, ze stale maju moc.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Prílohy
mrRTi-nedele-bez-obchodov-maj-podporu-aj-medzi-mlad-mi-a-v-mest-ch-1.png
beardie
Redeemer
Redeemer

Pokojne, nech potom ale neplacu, keď sa nezamestnanosť danej skupiny o 1/7 zvýši a priemerne budú mať nižší plat
wladas
Redeemer
Redeemer

beardie - oni sa ale nepytali celene samotnych predavacov. A sanca ze niekto zo vzorky je predavac je minimalna. Cize klasika o nas bez nas.
DEVZYO1G
Addict
Addict

"pracovnici v maloobchode" su co?
beardie
Redeemer
Redeemer

Pýtali, ale vzorka je silne nereprezentativna, len 47 kusov

Vzhľadom na drvivy výsledok to ale nepovažujem za podstatné, preto môj koment
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

wladas napísal:beardie - oni sa ale nepytali celene samotnych predavacov. A sanca ze niekto zo vzorky je predavac je minimalna. Cize klasika o nas bez nas.
Ale rozdiel je tam dost velky. Mozu skusit aj nejaky vacsi prieskum, no asi to fakt bude inak ako sme si mysleli. Ja suhlasim s beardie-m, mne osobne je to jedno a prisposobim sa. Len nech potom nie su prekvapeni ked nastane prepustanie. Predavaci su uz teraz ohrozeni kvoli samoobsluznym pokladniam a tymto sa to este zhorsi.
wladas
Redeemer
Redeemer

Ja za rok idem v nedelu do obchodu mozno tak 3x a aj to len v nutnych pripadoch. Ale srat ma bude ze ked pojdem v sobotu tak sa ludia pojdu pozabijat. Ked este padne na sobotu sviatok tak armagedon.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Snáď nebude Matovič horší ako Fico a Mečiar dokopy.... Zatiaľ tam šprintuje celkom obstojne, budeme na tom ako Maďarsko a Poľsko?

Úbohá pomoc od štátu ešte viac zníži dôveru v štát.
Trochu nepríjemné výpočty:
(Gratulujem hojko). Nejde mi sem vložiť obrázok, výpočty sú na FB profile Mihála.
Obrázok
IMG_20200521_104853.jpg
DEVZYO1G
Addict
Addict

aké snáď? to je pre teba novinka?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Inac ako vnimate to, ze ludia OLANO a Sme rodina postupne vytlacaju odbornikov zo vsade, kde sa da (financie, ludske prava, zdravotnictvo,...) napr. odstupenie Pietruchovej a Mihala?
A ze ludske prava u nas idu rovnakym smerom ako keby vladli Kotlebovci?
Napísať odpoveď