Dobrý deň,
akurát dnes som narazil na jeden veľmi zvláštny a nepríjemný problém. Mám jedno externé HDD naformátované na NTFS a spravujem ho cez aplikácu Mounty, keďže používam macOS Catalina. Dnes pri presúvaní niekoľkých filmov do jedného podpriečinku sa z ničoho nič zmizli všetky súbory a ostali len tie presunuté (asi 6 filmov a mal som tam asi 30). Odvtedy neviem nič do toho priečinku pridať, pretože akonáhle to tam dám, zrazu sa to zmizne, ako keby sa to zmazalo ihneď po pridaní. Do nadrdeného priečinku viem dať hocičo naďalej. Btw tie súbory v tom podradenom priečinku našťastie existujú, pretože ak dám tam niečo na druhýkrát, tak sa ma systém spýta, či ten súbor chcem nahradiť. Iba problém je v tom, že tie súbory nevidím. Pripájam aj video.
A keď už vytváram tému, spýtam sa na ešte jednu vec. Tiež sa to deje s týmto HDD. Niektoré filmy, hudbu, alebo proste iba súbory neviem otvoriť pomocou natívneho prehliadača súborov - cez Finder, pretože mi vypíše, že "Položku xyz používa macOS a nedá sa ju otvoriť". No keď to skúisim otvoriť cez správcu súborov tretích strán, napríklad pomocou Forkliftu, tak mi to otvorí v pohode.
Viem, že NTFS nie je najšťastnejší formát, keď niekto používa Mac, ale mám tam celkom dosť súborov a kvôli tomu nechcem formátovať.
Vedel by mi niekto poradiť ako zobraziť tie skryté súbory, alebo čo robiť s týmto problémom celkovo? Myslím aj s tým otváraním súborov?
Video som dal na https://drive.google.com/open?id=1jCFW- ... 9O_0tz-zLz . Sorry, že iba mobilom, ale nechcelo sa mi babrať s nahrávaním obrazovky a strašne dlho by mi to nahrávalo kvôli veľkosti.
Vďaka.
//Najnovšie už vypisuje toto keď chcem tam skopírovať niečo. A zmizli všetky súbory v tom priečinku:
Zmiznutie súborov - macOS 10.15
Re: Zmiznutie súborov - macOS 10.15
Skusil by som scan logickej struktury disku ci struktura ulozenia suborov a adresarov je v poriadku - nieco na styl prikazu " chkdsk /f " vo windows a potom aj scan povrchu disku, ci tam nie je nejaky problem napr. vadne sektory. Kedze ide o macOS tak najst software ktory vie toto spravit na tomto operacnom systeme.
Stalo sa mi presne to isté, čo tebe. Chybu vidím pravdepodobne v Mounty, pretože sa mi to stalo na 2 rôznych externých diskoch, z toho jeden bol len pár týždňov starý. Vyriešil som to spustením chkdsk /f na Windowse, ako písal Pepo79, ktorý ten folder opravil. Asi by si niečo podobné našiel aj na MacOS, ale toto je istota.
Ďakujem za reakciu chalani, už som začal strácať nádej, že mi s tým niekto aj poradí
Myslel som na to už aj ja, že iba pripojím ten HDD na mašinu s Windows a dám iba bezpečne odstrániť, alebo niečo v podobnom duchu. Možno Windows poníukne dokonca opravu sám. Ináč taká otázka, či pri oprave disku nie je tam nejaké riziko, že sa poškodia už na ňom nachádzajúce sa súbory/dáta? Resp. je tam aspoň nejaká šanca, že po oprave získam späť svoje súbory nachádzajúce sa v tom priečinku?
Pilifo, tiež si používal Mounty na tých strojoch? Lebo je to strašne dobrá vec (a hlavne zadarmo), len keď je to také nespoľahlivé, tak asi budem musieť hľadať nejaké iné alternatívy...
Pilifo, tiež si používal Mounty na tých strojoch? Lebo je to strašne dobrá vec (a hlavne zadarmo), len keď je to také nespoľahlivé, tak asi budem musieť hľadať nejaké iné alternatívy...
Ak sa rozhodnes pripojit tento externy disk do OS Windows, tak riziko poskodenia tych uz sa tam nachadzajucich dat si myslim je nizke a sanca ze ten chkdsk /f command to po pripojeni tohto externeho disku do windows fixne, vidim ako velmi dobru.
Inak ten problém bude na 99% spôsobený Mounty, tu je o tom celý článok - Recover the Hard Drive Corrupted by Mounty Mac Software.