Praca priatelky

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
LKPO
Novice
Novice

Praca priatelky

Príspevok od používateľa LKPO »

Ahojte, neviem, ci tu najdem radu alebo pomoc, ale som trochu zufaly z jednej veci a sam ju momentalne neviem vyriesit. Problem je celkom jednoduchy. Som s priatelkou necely pol rok, je uplne uzasna, neskutocne sa mame radi a vyhovujeme si v kazdej jednej veci, az na jednu, ktora mi u nej vadi. Problem je, ze som asi trochu paranoidny a trochu mam asi aj pravom obavy. Priatelka robi vo vyskume, a pravidelne prichadza do kontaktu a pracuje s radioaktivnymi vecami. Hoci tvrdi, ze to je bezpecne, mna to strasne stresuje, a mam o nu neskutocny strach. Hoci viem, ze mam pred tymito vecami velky respekt, a nikdy by som s tym nepracoval. Myslel som si, ze mi to nebude nejak prekazat, no evidentne som sa mylil. Nechcem sa tak stresovat, lebo mi to dost prekaza, ci uz v praci, kde sa mi tazko sustreduje alebo celkovo moja nalada, na ktorej sa to dost odraza. Na druhu stranu bol by som stastnejsi, ak by s takymito vecmi moc nepracovala. Co si o tom myslite? Nejake tipy, ako sa toho strachu zbavit?
CrazyJerry
Light Star
Light Star

Re: Praca priatelky

Príspevok od používateľa CrazyJerry »

Ak si videl serial Chernobyl, tak tí traja pracovnici co isli otvorit tie ventily, dostali milion-nasobnu davku co tvoja priatelka a zili v pohode az do staroby. Dalsia vec, ze sme v EU, kde mame asi najprisnejsie regulacie na svete. Cize ak dodrziava zakon, tak jej fakt nic nehrozi. A hlavne tvoja priatelka vie o radiacii asi viacej ako ty a ked je ona toho nazoru, ze jej nic nehrozi, tak ty uz vonkoncom nemas dovod sa o nu bat.
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa jackb »

ako pise CrazyJerry, aj za sociku mali v labakoch prisne opatrenia a preto si napriklad Cernobyl namerali v Prahe v Ustave radioizotopov. Preto nie je dovod na paniku, ze sa jej prihodi nieco co hasicom z Cernobylu. Mal by si jednoducho verit, ze to s cim robi je bezpecne a vsetci jej kolegovia dodrziavaju viac ako len prisne opatrenia, aby sa nic nemohlo stat ani nahodou. Su ludia, ktori v praci lezu na veze, do jaskyn, alebo robia s mikrobmi napriklad aj v Antarktide. Vacsinou preto, ze si to vybrali, lebo ich to naplna a maju radost z toho co robia. Je na mieste sa o nich bat, ale ako ich partneri, boli by sme stastnejsi, ak by oni sedeli za pokladnou, alebo capovali pivo?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

OP ocividne potrebuje od priatelky skolenie o jej praci, za pol roka to mal mat uz davno absolvovane
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

kup si gaiger meter a mozes ju kazdy den merat aby si mal klud :D

alebo si postav doma detektor castic, je to pomerne jednoduche. ale pani hore maju pravdu, tvoj strach je iracionalny, prameni z neznama, nastuduj si co je to radiacia, porozpravaj sa s priatelkou co vlastne robi, ake su rizika a podobne. clovek sa boji iba toho co nepozna, jedna moznost je do konca zivota sa pred tym schovavat, druha je spoznat to a prestat sa bat.
LKPO
Novice
Novice

Dakujem vsetkym za odpovede, ano jedna polka hlavy mi hovori, ze tam asi nie su ludia tak dementni, aby to tam robili a skodili si, ale druha polka hlavy hovori nieco ine. Aby som ju meral doma, to je uplne zbytocne, kedze to, ze bola niekde a niecim oziarena to uz nenamerias. Musela by mat tie veci na sebe, co chytat do ruky by asi nebol najlepsi napad :)

Nemam asi ani tak strach z toho, ze pride domov “opalena”, skor mam obavy z toho dlhodobejsieho hladiska, co moze nastat za 5-10 rokov, urcite viete, kam tym mierim.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

mat tvoje problemy....., kolko ludi robi pre prepadove jednotky, kolko ludi je v armade, myslim celosvetovo nie u nas, kolko ludi zije v oblastiach kde mozu kedykolvek prist o zivot, vyhod to z hlavy, lebo ta to casom zozerie
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

LKPO napísal:Aby som ju meral doma, to je uplne zbytocne, kedze to, ze bola niekde a niecim oziarena to uz nenamerias.
Na tvojom mieste by som sa viac obával toho, že po čase si uvedomí že asi nie ste "intelektuálne" na podobnej úrovni a navyše jej nezačal vadiť tvoj iracionálny strach a tvoje tendencie obmedzovať ju.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ked mas strach z jej prace, tak vymen priatelku. Najdi si daku inu, len nie pokladnicku, lebo ta prichadza do kontaktu s peniazmi a ludmi, takisto nie pracovnicku v banke, niekde na farme, vodicku autobusu a tak dalej. Vlastne nakazit sa moze hocikde a hocikym.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ja ten strach LKPO chapem. Ono sa pomerne zle v noci spi, ked osoba vedla leziaca svieti..
LKPO
Novice
Novice

Pani, zas neprehanajte. Bohuzial, nie kazdy je dokonaly, a kazdy ma nejake chyby. Priznavam si, ze v tomto pripade mam svoju mysel nastavenu asi zle, ale zial nerobim to naschval.

Nikdy by som si nedovolil obmedzovat ju, nech uz ide o cokolvek, maximalne povedal svoj nazor. Nie je moj majetok, aby som jej rozkazal, ze toto sa mi nepaci, toto robit nebudes. Beriem ju aka je, so vsetkym, ci uz sa mi to paci alebo nie. Len som mozno prehnane paranoidny, co sa tyka tejto veci a mam o nu strach.

Dovolim si tvrdit, ze intelektualne sme na podobnej urovni, len kazdy v inom odbore.
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PhYs0c »

LKPO napísal:Dakujem vsetkym za odpovede, ano jedna polka hlavy mi hovori, ze tam asi nie su ludia tak dementni, aby to tam robili a skodili si, ale druha polka hlavy hovori nieco ine. Aby som ju meral doma, to je uplne zbytocne, kedze to, ze bola niekde a niecim oziarena to uz nenamerias. Musela by mat tie veci na sebe, co chytat do ruky by asi nebol najlepsi napad :)

Nemam asi ani tak strach z toho, ze pride domov “opalena”, skor mam obavy z toho dlhodobejsieho hladiska, co moze nastat za 5-10 rokov, urcite viete, kam tym mierim.
To nie je pravda. Ak by "ožiarenie" fungovalo tak ako vravíš, tak by sa to vyriešilo tým, že si vyzlečie veci. Nepracujem v labáku ako ona, ale predpokladám, že postupy budú veľmi podobné ako u nás. V riadiačnom pásme používame obleky. Po získaní dávky prejdeme hygienickou slučkou, v ktorej je sprcha. Zbavíš sa obleku a ideš zo seba zmyť dávku. Prejdeš skenerom a na základe výsledku a) si čistý, ideš domov, b) máš zvyšky dávky opakuješ oplach c) máš viac dávky ako je prípustné, ideš na medicínske centrum (alebo do márnice) srandujem.

Sú zákonom stanovené normy na to, akú dávku môžeš prijať jednorazovo alebo súhrn dávok spolu do roka. My sa snažíme a darí sa nám držať ešte nižšie ako je norma.
Ďalšia vec je, že vypustiť človeka, ktorý je ožiarený medzi ľudí je verejné ohrozenie. Nielenže ožiareného človeka nameriaš, ale kľudne od neho chytíš dávku aj ty. Ožiarenie je treba eliminovať hneď na začiatku, kým je lokalizované na pokožku, časom totiž ožiarenie prechádza hlbšie do vnútra.

Ja pracujem v reaktorovej sále v jadrovej elektrárni, sedím asi 10 metrov od reaktora ;) Samozrejme bazén s palivovými článkami je ešte v hĺbke 20metrov.

Celkom by ma zaujímalo, aké postupy sú u nich v prípade ožiarenia. Ak sa ti bude chcieť spýtaj sa jej a napíš sem. Aj ty sa dozvieš niečo a možno budeš pokojnejší :)
LKPO
Novice
Novice

Nemyslim si, ze ma na sebe nejaky specialny oblek, klasika plast. Ale spytam sa. Maju na sebe dva dozimetre a kontroluje sa to raz za mesiac.
Neviem, osobne si myslim, ze ak neprides do priameho kontaktu s radioaktivnou latkou a si len v blizkosti, tak ta to proste len oziari, ale ty uz ziarenie dalej nesiris. Vyzliect sa by rozhodne nestacilo, kedze latka ti ziarenie nezachyti, nie?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

LKPO napísal:Dovolim si tvrdit, ze intelektualne sme na podobnej urovni, len kazdy v inom odbore.
tak nech ti da skolenie, lebo ocividne iracionalny strach prevlada
gogo956
Redeemer
Redeemer

LKPO

v com je problem, ak ma pri praci na sebe dva dozimetre? Ak by nahodou prijala vyssiu davku ako je povolene tak sa to rychlo dozvie. My vsetci sme ozarovani malymi davkami nonstop, ked napriklad letis lietadlom tak prijimas asi tak 10x nasobok toho co na zemi. A bal si sa niekedy kvoli tomu? nie.. tak vidis. Radon napriklad prijima velka cast obyvatelov starych domov dychanimak su na nevhodnom podlozi- a trapi to niekoho nejkao extra? To iste ked chodia turisti s detmi na exkurziu po jaskynach a pod. Dalej taky rentgen.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

gogo956
Redeemer
Redeemer

niekedy sa dokonca male davky oziarenej vody pouzivaju liecebne vid Jachymovske radonove kupele.

Podstatne skodlivejsie pre zdravie je pravidelne fajcenie a pitie vacsieho mnozstva alkoholu, pripadne tlacenie sa karcinogennymi klobasami a pod.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

LKPO - nezosmiešňuj sa tu.
Moja pani robí v "červenej zóne" jednej nemocnice. Sú lepšie chránení, než všetci ostatní zdravotníci.
Obdobne je to s Tvojou priateľkou - skôr niekoho zasiahne "zabudnutý" alebo "stratený" žiarič, pôvodne slúžiaci napríklad na meranie množstva nejakých sypkých hmôt, než na jej pracovisku (stalo sa, že sa dostal do panelu napríklad...).
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

PhYs0c bude vediet lepsie a tvoja, LKPO, priatelka najlepsie co presne sa stalo hasicov v Cernobyli. v seriali boli opisani tak, ako je to v knihe "Hlasy Cernobylu", alebo ako to prelozili na Slovensku. z ich tiel sa stali reaktory a prebiehala v nich stiepna reakcia a tym padom tu radiaciu roznasali akoby to bol virus. a povie ti, preco sa toho bat nemusis. tym, ze mladej zenskej tam dvolia vobec robit, znamena, ze to prostredie, akokolvek nebezpecne nemoze mat ziadny dopad na jej plodnost. ak by neplanovane otehotnela, uz tam robit nemoze. tak to napriklad maju v mikrobiologickom labaku a s radiaciou by to mali mat prisnejsie.

ak musia laicki pacienti, ktori dostavaju do zily radioaktivnu latku ako kontrastnu latku pre medicke pozorovanie gama kamerou, podpisat, ze sa 24 hodin od podaniu budu vyhybat skupinam ludi, tehotnym zenam a detom, tak si nemyslim, ze by tvojej priatelke dovolili behat s radioaktivnym meterialom na tele ako v intre Simpsonovcov.
bcxxx
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa bcxxx »

Pokial viem tak na SAV alebo univerzitach nepracuju s nejakymi brutalnymi ziaricmi...Drviva vacsina pedagogov a vyskumnikov su tam stari jak Matuzalem, ale su tam aj mlade baby atd. Vobec by som to nevidel tak tragicky, praveze baby co robia klasicke reakcie maju omnoho vyssiu sancu ze budu v kontakte s teratogenmi, mutagenmi atd. Vseobecne baby nechcu stravit v labaku vela casu, navyse pokial sa zisti ze su tehotne, maju okamzity zakaz vstupu.

Cize v skratke, nehrozi nic tebe ani jej. Povedz jej nech ti spravi zopar prednasok alebo sa vzdelavaj sam a prestanes sa bat :)
Napísať odpoveď