Podtaktovany procesor

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Earl_Simmons
Light Star
Light Star

Podtaktovany procesor

Príspevok od používateľa Earl_Simmons »

Zdravim,
Mam problem s procesorom v starsom notebooku. Je to Intel Pentium B980. Zakladna frekvencia je 2,4 Ghz ktora funguje len do nejakeho momentu.
Ked sa procesor zatazi hrou tak sa podtaktuje na 1,49 Ghz max. Chapal by som to ak by sa chcel chcranit pred prehriatim ale je cely vycisteny, je tam nova pasta a pri zatazi sa teplota nedostane nad 68 stupnou. Navyse deje sa to iba pri hrach. Ak procesor zatazim inak tak kludne vydrzi aj 4 hodiny. No pri hre je to cca 15-20 min a potom frekvencia padne.
A k tomu po restarte znova nabehne na 2,4Ghz (aj ked je este teply). Bez restartu zostane na 1,49Ghz cely cas.

Kde moze byt problem ?

NTB: Sony Vaio SVE151G13M
Pepo79
Star
Star

Re: Podtaktovany procesor

Príspevok od používateľa Pepo79 »

Ahoj,
skusil by som v tvojom pripade pozriet nastavenia v biose, ci tam nie je aktivovany nejaky power save mode pre CPU / power profil resp. nastavenie CPU ze pri zatazi forcovat takt jadier na nizsie frekvencie.
Vo windows by som sa uistil, ze power option mas zapnute na max performance mode a nie nejaky power save mode, kde sa to tiez teoreticky moze aktivovat takyto podtaktovany mod.
Earl_Simmons
Light Star
Light Star

BIOS je tam zvlastny. V podstate tam nic nieje. Neukazuje ani procesor.
Vo windowse je samozrejme nastaveny Vysoky vykon.
Prílohy
80CDD800-660F-4B74-B5CE-1C0E0532B38E.jpg
56743A39-E25B-4AD0-9428-6879EC45597D.jpg
9828509E-DCCF-44E4-8F45-93BC8263D345.jpg
Pepo79
Star
Star

Niektore z biosov aj na laptopoch maju skryte bios menu, ktore sa da aktivovat nejakou klavesovou skratkou. Aj by som si tipol, kedze je hodne malo nastavovania v tomto biose, ze aj tento laptop by ho mohol mat. Skus zagooglit ci nieco take najdes a skusis aktivovat potom tu skrytu cast biosu. Tam by sa teoreticky mohlo skryvat podobne nastavenie co hladame.
Spixy
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Spixy »

skontroloval by som aj Nastavenia napájania vo Windowse
Earl_Simmons
Light Star
Light Star

Tak hladal som to secret menu ale nic som nenasiel. No nasiel, vraj ma fungovat Fn+Tab 3x ale ziadna zmena.
Nastavenie vo Windowse je vsetko na plny vykon (aj podrobne nastavenia)
Pepo79
Star
Star

Mas tam flashnuty posledny dostupny bios a ovladace pre chipset a grafiku? Ak nie, skus este drivery tychto veci updatnut na posledne verzie plus ten posledny dostupny bios. Potom otestuj CPU ci to stale robi to podtaktovanie.
Earl_Simmons
Light Star
Light Star

BIOS je najnovsi dostupny. Vsetky ovladace som preinstaloval. Problem ostava. Uz fakt neviem.
Skusim neskor este nainstalovat W7 ci to bude robit aj tam.
Pepo79
Star
Star

Ked hras hru a toto podtaktovanie nastane mas v tej chvili laptop pripojeny na nabijacke alebo bezi iba na baterke? Ak na nabijacke, skus cely process s hranim hry zopakovat pokial bude laptop bezat iba na baterke, ci podtaktovanie tiez nastane, ak si tie hry stale skusal ked bol laptop na baterke, tak ho skus dat na nabijacku a skus to znova ci sa procesor podtaktuje. Vysledky potom napis sem. :wink:
Earl_Simmons
Light Star
Light Star

Batéria vydrzi tak 5 minut takze je pripojený stale v nabijacke
Pepo79
Star
Star

Skus pozriet resp. spravit nasledovne veci:

1. Pozriet vo windows v "control panel" -> "power options" -> "change plan setting" - vybrat moznost pri plane ktory mas aktivny -> "change advanced power settings" -> "processor power management" ci mas pri moznosti "Minimum processor state" a "Maximum processor state" nastavene hodnoty 100%. Ak nie, tak ich zmen na 100%, restartuj pocitac a skus znova otestovat podtaktovanie procesora v hrach, ci sa nieco zmeni.

2. Skusit najst u seba na laptope ovladac resp. software nazvany "Intel Dynamic Platform & Thermal Framework Drive" a odinstalovat ho podla postu:
https://www.techpowerup.com/forums/thre ... st-4210817
Potom restart pocitaca a skusit znova otestovat podtaktovanie procesora v hrach, ci sa nieco zmeni.

3. Skusit disable CPU throttle podla obrazku v spoileri a ked to nepomoze tak skusit registry fix podla tohto postu:
https://www.techpowerup.com/forums/thre ... st-4210708
Potom restart pocitaca a skusit znova otestovat podtaktovanie procesora v hrach, ci sa nieco zmeni.

Napis potom vysledky, ci nieco z tohto pomohlo.
Earl_Simmons
Light Star
Light Star

Tak nic z toho nezabralo.
Dnes som nainstaloval W7 a tam to funguje v poriadku. Cize to musi byt nieco v W10.
Len neviem co to moze byt ...
Je mozne ze to robi BIOS v UEFI mode ? W7 som musel instalovat cez Legacy.

//autoeditácia príspevku (29 Máj 2020, 12:42)
Tak mam zaujimave zistenie.
Uz to robi aj na W7. Po nainstalovani Epic Games. Nechapem preco to robi. Bez Epic Games som mal zapnutu Mafiu 2 cca pol hodinu a vsetko bolo v poriadku.
Po nainstalovani som znova zapol Mafiu a v podstate hned to padlo na 1,49Ghz. Teraz uz nemam cas ale vecer to skusim odinstalovat a skusit znova.
Mal niekto uz taky problem ?
Pepo79
Star
Star

To je zaujimave. Podla popisu tam Epic Games bud nieco nastavilo niekde vo windows registry alebo v inych windows settings alebo doinstalovalo do windows nejaky driver alebo softwarovy balicek, ktory to sposobuje. Som zvedavy ci po odinstalovani Epic Games sa podtaktovanie procesora v hrach prestane diat, alebo to tam ostane.
Earl_Simmons
Light Star
Light Star

Tak skusil som odinstalovanie Epic Games + vycistenie registrov a restart, ale robi to stale. Mozno tam stale ostava nejaky ovladac alebo nieco. Vratim sa na W10 (W7 bol v podstate nepouzitelny) a skusim to znova bez instalacie Epic Games, kedze rano to islo v poriadku a okrem tohto som tam nic ine neinstaloval. Este by to mohol robit teoreticky niejaky windows update.
Pepo79
Star
Star

Bolo by fajn po nahodeni W10 a otestovani v inej hre nez Epic Games (Epic Games zatial neinstalovat) ze podtaktovanie procesora v hrach sa nedeje, urobit si napr. cez advanced registry tracer snapshot celeho windows registry ked podtaktovanie procesora v hrach sa nedeje a tiez screenshoty so zoznamom windows updatov a porovnat to potom po instalacii a odinstalovani Epic Games co sa zmenilo resp. pribudlo v registry resp. medzi updatmi ked sa uz podtaktovanie procesora uz v hrach bude diat. Resp. inym porovnavacim programom porovnat stav windows/registry/suborov pred instalovanim Epic Games a po odinstalovani tychto Epic Games, co sa zmenilo/pribudlo a takto je dobra sanca najst co za zmena/nastavenie/subor/registry/update sposobuje to podtaktovanie procesora v hrach.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa starysomar »

Skrz viaceré dôvody...si robím zálohu Windowsu pomocou Macrium Reflect Free.
Ak sa (alebo ak si...) čosi pototo - natiahnem ho za pár minút nazad.
Tak by šli jednoducho otestovať aj Tvoje problémy. Síce by to zabralo nejaký čas, ale stále sa vieš vrátiť k plne funkčnému...
Earl_Simmons
Light Star
Light Star

Jasne teraz spravim uz zálohu. Momentalne cakam nech sa natiahnu vsetky aktulizacie. Dnes nato nemam velmi cas. Zajtra budem trochu voľnejší tak sa s tym pohram.

//autoeditácia príspevku (31 Máj 2020, 15:46)
Tak je tam znova W10. Zvlastne bolo ze hned po nainstaloni windowsu som pozrel takt a bol tam prave ten 1,49Ghz. Dnes som doinstaloval ovladace, v sprave zariadeni mam stale niejake nezname zariadenie na chipsete typu LPC (screen). Skusal som najst ovladace cez "Driver Booster", nieco naslo ale stale to ukazuje ako nezname zariadenie.
Zatial som skusal iba Mafiu 2 a po hodine hrania bolo vsetko v poriadku. Neskor to skusim znova (zatial bez Epic Games) a uvidime.
Ale kedze sa mi ten takto objevil hned po instalacii W10 tak si myslim ze to s Epic Games bola vtedy len nahoda alebo uz neviem.
Prílohy
2020-05-31 (1).png
Pepo79
Star
Star

Pod zalozkou Ovladac ci podrobnosti by malo byt nejake id resp. dev&id alebo nieco podobne a tam bude taky retazec pismen a cisel za tym. Hod ten retazec do googlu, to by ti mohlo pomoct najst co je to za device a na zaklade toho potom by sa mali dat najst aj spravne ovladace na to zariadenie.
Earl_Simmons
Light Star
Light Star

Tak uz je to nainstalovane. Hral som vcera, trochu aj dnes Mafiu 2 cca 3 hodiny a vsetko islo ako ma. Momentalne instalujem GTA V cez Epic Games tak som zvedavy ako to dopadne.

//autoeditácia príspevku (01 Jún 2020, 19:04)
Tak zda sa ze uz je vsetko v poriadku. Takze to bol niejaky ovladac. Tych ovladacov mi instalovalo viac cez "Driver Booster".
Dakujem za rady ;-)

Karma +
Pepo79
Star
Star

Fajn si to vychytal, vdaka hlavne za spatnu vazbu a tiez karmu :)
Napísať odpoveď