SZČO - dobrovolny platca DPH

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
nejakymarko
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

SZČO - dobrovolny platca DPH

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Zdravím páni,

aký na to máte názor?

Pracujem ako architekt a všetky reálne náklady, ktoré viem pri svojej práci mať (auto, phm, nejaký HW a SW) by boli výrazne výhodnejšie, ak by som ich vedel ponížiť o DPH-čku.
Ak to vezmem tak veľmi zľahka, tak nevýhoda by mala byť v tom, že budem pre koncového zákazníka o 20% drahší, ak však 99% mojich faktúr ide platcom DPH, im to je v zásade jedno a mne teda tiež.
Ďalšou nevýhodou je minimálne v prvom roku nutnosť mesačných výkazov DPH, čo zaberie nejaký čas (avšak pri jednej faktúre za mesiac a pár bločkoch za PHM to asi nebude nič, čo by som nezvládol) a v neposlednom rade sa môže stať, že odo mňa bude daňový úrad požadovať nejakú čiastku ako zábezpeku.

Napadajú vám ešte nejaké nevýhody? Prípadne ako by ste rozmýšľali na mojom mieste?

Prípadne, môže to mať v budúcnosti nejaký vplyv na to, ak by som chcel žiadať o hypotéku, napr.?

Ďakujem
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: SZČO - dobrovolny platca DPH

Príspevok od používateľa hojko »

Pochybujem, ze ako platca DPH by si si dokazal sam robit uctovnictvo. Pripocitaj teda naklady na uctovnicku, ktora ti bude robit mesacne vykazy DPH a nasledne ich podavat. Vyplv na hypoteku to nema ziadny, kedze do obratov sa udavaju sumy bez DPH, ak sa nemylim.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

A kebyže si založíš firmu, ktorá bude mať jedného zamestnanca - teba? Dáš si minimálku, aby si mal čo najnižšie odvody. Budeš mať zaplatené všetky odvody a poistenia. Keď budeš uvažovať nad hypotékou, tak si zvýšiš plat. Na firmu môžeš tiež nakupovať drahé počítače bez dph a dávať si rôzne veci do nákladov. A kebyže sa niečo pokašle, tak ručíš iba majetkom firmy a nie celým svojim majetkom, ako živnostník.

Počítaj s tým, že budeš potrebovať účtovníčku. Ale keď budeš malá firma s 1 zamestnancom, tak potrebuješ iba externú účtovníčku. Nemusíš sa s tým sám kašlať a vyjde ťa to lacnejšie, ako keby si si mal kupovať ešte aj licencie na účtovný SW.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Firma moze fungovat aj s 0 zamestnancami a moze si vyplacat zisk ako spolocnik. Ale tu je otazka, ze ci ma dostatocne naklady co podla mna nema. Preto sa mu asi viac oplati byt SZCO a mat pausalne vydavky.
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Ako vravíš heker, živnosť mam od roku 2016, a zatiaľ mi to vždy vychádza lepšie na paušál (ak si teda nechcem umelo navyšovať náklady, na čo po pravde nemám gule a nestojí mi to za to sa potom klepať ako osika pri nejakej kontrole)

Vec sa má tak, že plánujem novšie auto a to už vie byť pár tisíc za DPH-čku doma. Ak teda tomu celému systému okolo DPH-čky rozumiem, okrem tej účtovníčky by to pre mňa malo mať len výhody. Tak uvažujem, či do toho ísť (a či nejaký zásadný háčik neprehliadam)
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Pripadne si môžeš ucto viest aj sam, samozrejme chcelo by to nejaký kurz podvojneho uctovnictva, a je to narocnejsie ako pausalne vydavky.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Alebo ak kupis to auto tak prejdes na realne naklady a nepojdes na pausal. Samotne auto ale na to stacit nebude. Teraz sa ten pausal dost oplati.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

nejakymarko napísal:Ak teda tomu celému systému okolo DPH-čky rozumiem, okrem tej účtovníčky by to pre mňa malo mať len výhody.
Aké výhody? Ak ti bol doteraz výhodnejší paušál, znamená to že tvoje reálne výdaje sú minimálne.

Tých pár tisíc uplatnenej DPH na 4 roky je fakt zlý deal, ak si zoberieš do úvahy nárast byrokracie a zvýšené náklady na účtovníčku. DPH sám nedáš. 12 daňových priznaní k DPH, 12 kontrolných výkazov....
Zvlášť účtovať sumy základu dph a zvlášť DPH, k tomu knihu jázd alebo paušál 80% a tam zase nutné krátenie DPH kvôli použitiu na súkromné účely...
Napísať odpoveď