Plynový kotol v bytovke
-
host5
Light Star
- Kontaktovať používateľa:
Plynový kotol v bytovke
Zdravím,
mám v byte plynový kotol so zasobníkom vody značky Protherm (každý byt v bytovke má vlastný kotol). Kotol sa používa na teplú vodu a kúrenie v byte. Keďže mi po predchadzajúcom majiteľovi neostal žiaden návod ako pracovať s kotlom počas roka, tak by som sa chcel spýtať, či máte nejaké pointy ako pracovať s takýmto plynovým kotlom v bytovke.
Vyzerá to tak, že kotol chodí kontrolovať raz ročne technik a momentálne je kontrola naplánovaná na november 2020.
Za odpovede vopred ďakujem.
mám v byte plynový kotol so zasobníkom vody značky Protherm (každý byt v bytovke má vlastný kotol). Kotol sa používa na teplú vodu a kúrenie v byte. Keďže mi po predchadzajúcom majiteľovi neostal žiaden návod ako pracovať s kotlom počas roka, tak by som sa chcel spýtať, či máte nejaké pointy ako pracovať s takýmto plynovým kotlom v bytovke.
Vyzerá to tak, že kotol chodí kontrolovať raz ročne technik a momentálne je kontrola naplánovaná na november 2020.
Za odpovede vopred ďakujem.
Re: Plynový kotol v bytovke
na stranke protherm.sk si vyber ktorý kotol máš a v sekcii na stiahnutie máš návod na obsluhu, prípadne vygoogli podľa modelu kotla
Hlavne si zisti ci je spravne nastaveny termostat ktory ovlada kotol, resp ekvitermika.
Kontrolu kotla nenechavaj na november, najlepsie je robit ju v lete alebo zaciatkom jesene. Ak ti technik kotol odstavi kvoli poruche, tak ostanes len bez teplej vody lebo kurenie nebudes potrebovat. Dolezite veci skontroluje technik. Tebe staci sledovat len to ci z neho netecie voda a raz za cas skontrolovat tlak v expanznej nadobe.
-
host5
Light Star
to som pozeral ale nenasiel som tam už tento môj...asi je už starší preto tam nieje. našiel som ale podobný a návod som čítal ale v tom návode nie je nič užitočné. Tam sú skôr veci ako zapojiť kotol a zasobník a uviesť do prevádzky.mLuks napísal:na stranke protherm.sk si vyber ktorý kotol máš a v sekcii na stiahnutie máš návod na obsluhu, prípadne vygoogli podľa modelu kotla
Zistiť od technika, či to viem aj nejako sám zistiť?wladas napísal:Hlavne si zisti ci je spravne nastaveny termostat ktory ovlada kotol, resp ekvitermika.
Dáva to zmysel. Voda netecie ale počujem také syčanie. Čo sa týka tlaku tak ten je 0,5bar a pozerám, že na kotly je napísane "ak je tlak vody v systeme mensi ako 1 bar (hodnota tlaku na displeji blika) otvorenim dopustacieho ventilu na spodnej strane kotla doplnte tlak v systeme na hodnotu 1-2 bar". V mojom pripade je to 0,5 bar ale neblika hmm.Gothar napísal:Kontrolu kotla nenechavaj na november, najlepsie je robit ju v lete alebo zaciatkom jesene. Ak ti technik kotol odstavi kvoli poruche, tak ostanes len bez teplej vody lebo kurenie nebudes potrebovat. Dolezite veci skontroluje technik. Tebe staci sledovat len to ci z neho netecie voda a raz za cas skontrolovat tlak v expanznej nadobe.
0.5 je malo, nas kotol vyhodi chybu pri 0.8 a idealne je drzat to na 1.3-1.5.
Najlepsie urobis ak si teraz objednas prehliadku a technik ti pripravi kotol na sezonu. Mozes sa ho aj spytat na veci co ta zaujimaju a on ti najlepsie odpovie.
Najlepsie urobis ak si teraz objednas prehliadku a technik ti pripravi kotol na sezonu. Mozes sa ho aj spytat na veci co ta zaujimaju a on ti najlepsie odpovie.
-
Kibo
Hardcore addict
Prípadne sa ho spýtaj na manuál, možno ho bude mať a keď nie, vmal by Ti ho cez firmu vedieť dodať.
Podstatné je pre Teba, aby si mal spávne nastavené režimy teplej vody, kúrenia a požadovanú teplotu vody. Aby Ti zohrieval vodu, keď sa zdržuješ doma a potrebuješ ju. Môžeš mať kotol zapnutý aj nonstop, ale to je strata peňazí a zbytočné opotrebovávanie kotla.
K tomu tlaku, určite doplň vodu, s tak malým tlakom Ti nemá šancu pretlačiť vodu do podlahovky/radiátorov...
Podstatné je pre Teba, aby si mal spávne nastavené režimy teplej vody, kúrenia a požadovanú teplotu vody. Aby Ti zohrieval vodu, keď sa zdržuješ doma a potrebuješ ju. Môžeš mať kotol zapnutý aj nonstop, ale to je strata peňazí a zbytočné opotrebovávanie kotla.
K tomu tlaku, určite doplň vodu, s tak malým tlakom Ti nemá šancu pretlačiť vodu do podlahovky/radiátorov...
-
host5
Light Star
Dík všetkým za rady. Volal som technikovi a ten mi poradil ako zvýšiť tlak. Bolo to jednoduché takže som dotlakoval na 1,2 zatiaľ. Bolo vidno, že technik je zaneprázdneny tak som sa nestihol opýtať na všetko čo som chcel.
Teraz čo ma najviac zaujíma je, že či mam vypnúť na kotly zohrievanie vody do radiatorov alebo to nechať zapnuté aby voda nevychladla a znížiť iba teplotu na termostate aby sa nezapínal počas leta kedy nekúrim.
Momentálne používam ten druhý spôsob, ciže na termostate mám zníženú teplotu ale príde mi to ako plýtvanie, keďže voda v kotly sa stale zohrieva na 50 stupnov ale zbytočne.
Teraz čo ma najviac zaujíma je, že či mam vypnúť na kotly zohrievanie vody do radiatorov alebo to nechať zapnuté aby voda nevychladla a znížiť iba teplotu na termostate aby sa nezapínal počas leta kedy nekúrim.
Momentálne používam ten druhý spôsob, ciže na termostate mám zníženú teplotu ale príde mi to ako plýtvanie, keďže voda v kotly sa stale zohrieva na 50 stupnov ale zbytočne.
Neviem odkial mas taku blbost ze nechat zapnute vykurovanie radiatoroveho okruhu aj ked su radiatory zavrete. Nema to absolutnu logiku.
Vsak ten kotol vypni. Zapnes ho (hodis iskru) niekedy v oktobri/novembri.
-
guess.whoo
Redeemer
a teplu vodu bude ohrievat v kanvici?
-
host5
Light Star
No najradšej by som vypol ohrievanie vody pre radiátory ale neviem či to na kotly môžem nastaviť uplne na nulu alebo je tam potrebná nejaká minimálna teplota.
Pochopil som to tak, ze maju centralnu kotolnu. Ale uz citam na zaciatku temy, ze 1 byt = 1 kotol, navyse je to 2 v 1.
Na kotly alebo na termostate v izbe musíš mať režim leto. Ten zapni a nemusíš nič iné robiť.
-
host5
Light Star
termostat je uplne jednoduchy kde sa nedaju nastavit ziadne mody iba teplota.
Na kotly som pozeral a takisto tam nie su nejake pokrocilejsie rezimy, mody, profily...Jednoducho je display rozdeleny na 2 casti. Nalavo sa tlacitkami nastavuje teplota vody z vodovodu a na pravej strane kurenie..
Na kotly som pozeral a takisto tam nie su nejake pokrocilejsie rezimy, mody, profily...Jednoducho je display rozdeleny na 2 casti. Nalavo sa tlacitkami nastavuje teplota vody z vodovodu a na pravej strane kurenie..