Fond pracovného času
-
K-u-b-i-a-k
Addict
Fond pracovného času
Začínam v novej práci na krátky dlhy týždeň. V starej práci som mal klasicky krátky dlhý týždeň, odrobím dni ktoré mám, fond neriešim. V novej práci je tiež krátky dlhý týždeň, ale napr na budúci mesiac máme s kolegyňou fond 184 a keďže napr jej vychádza na jednu zmenu v nedeľu vo sviatok, musí si túto zmenu nadrobiť počas krátkeho týždňa naviac. Je to oukej?
Re: Fond pracovného času
Podľa mňa je to OK. Fond na daný mesiac je jasne daný podľa toho koľko je klasických pracovných dní. Ten treba dodržať pokiaľ sa ide na zmeny napr.
Zas opačne. Ak bude v mesiaci menej hodiť kvôli sviatku ale niekomu z vás nevyjde zmena na daný sviatok tak aj tak máte menej hodín ako každý.
Zas opačne. Ak bude v mesiaci menej hodiť kvôli sviatku ale niekomu z vás nevyjde zmena na daný sviatok tak aj tak máte menej hodín ako každý.
-
K-u-b-i-a-k
Addict
No už mi to presne takto objasnilli ako si napísal. Fond sa počíta podľa pracovných dní 23 krát 8 (júl). Ak by bol sviatok počas prac. dňa bol by fond 22 krát 8.
https://www.nechajmetootvorene.sk/nazory/
Predavač Boris ti to tiež krásne vysvetlí a tiež to, že prečo dostane xy ľudí výpoveď ak by ostali nedeje zatvorené...
Predavač Boris ti to tiež krásne vysvetlí a tiež to, že prečo dostane xy ľudí výpoveď ak by ostali nedeje zatvorené...
Ak tomu správne chápem, ide o nedeľu 5. júla, na ktorú pripadol sviatok, a v tento deň teda nebude pracovať. V tom prípade to podľa mňa nie je v poriadku, ten deň by sa mal považovať za odpracovaný bez nutnosti ho nadrábať. Klasický potup, keď je sviatok...K-u-b-i-a-k napísal:Začínam v novej práci na krátky dlhy týždeň. V starej práci som mal klasicky krátky dlhý týždeň, odrobím dni ktoré mám, fond neriešim. V novej práci je tiež krátky dlhý týždeň, ale napr na budúci mesiac máme s kolegyňou fond 184 a keďže napr jej vychádza na jednu zmenu v nedeľu vo sviatok, musí si túto zmenu nadrobiť počas krátkeho týždňa naviac. Je to oukej?
§ 122 odsek 3 Zákonníka práce:
Zamestnancovi, ktorý nepracoval preto, že sviatok pripadol na jeho obvyklý pracovný deň, patrí náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku, ak mu mzda ušla pre sviatok. U zamestnanca, ktorý je odmeňovaný mesačnou mzdou, sa sviatok, ktorý pripadne na jeho obvyklý pracovný deň, považuje za odpracovaný deň, za ktorý mu patrí mzda. Tomuto zamestnancovi náhrada mzdy za sviatok nepatrí. V kolektívnej zmluve alebo v pracovnej zmluve možno dohodnúť, že aj u zamestnanca, ktorý je odmeňovaný mesačnou mzdou, sa bude postupovať podľa prvej vety.
-
K-u-b-i-a-k
Addict
Len či to platí aj pri nerovnomerne rozvrhnutom pracovnom čase.
Platí, akurát vtedy sa to v praxi častokrát zo strany zamestnávateľov obchádza tak, že keď má byť sviatok, tak naplánujú pracovné zmeny tak, aby nepripadli na ten sviatok, a potom ho nemusia preplácať.K-u-b-i-a-k napísal:Len či to platí aj pri nerovnomerne rozvrhnutom pracovnom čase.