1. Matovičova vláda (2020-2021) + 1. Hegerova vláda (2021-2023) + Odorova vláda (2023)
Re: 1. Matovičova vláda (2020-2024)
retkvic - co ma sulik s dialnicami preboha? ja som napr. so SaS dost spokojny. Grohling je na skolstve rozbehnuty (otvoreny trh s ucebnicami, pripravovany zakon o VS), Sulik zacina presadzovat uz po par mesiacoch vo vlade prve zmeny. Korcek bol tiez dobra volba. SaS je pre mna na tejto vlade jedno z mala vyslovene pozitivnych prvkov.
Volil som sas, som rád že robia. Ale úprimne, som z tejto vlády zhrozený
.
@eMPiko co je sulik nejaka chranena zver alebo co, ja hovorim aby sulika na jeho poste nahradil niekto kompetentnejsi, co by hospodarstvo naozaj rozhybal a ty zacnes s tým co má sulík spolodcné s dialnicami, ja som to s dialnicami pisal k vlade a Matovicovi, len nezacni zasa pysat co ma matovic s dialnicami, lebo to už je ako pocuvat matovica.
Grohling je naozaj dobra volba co sa tyka skolstva, konecne po dlhej dobe clovek na spravnom mieste a rad by som vdiel takeho kompetentneho cloveka co rozumie co robi aj na sulikovom poste a najradsej aj na matovicovom.
Som si presiel ten sulikov balicek a v zasade je to niečo ako rušenie niektorych birokratickych ukonov, ktore zaviedli asi ficove vlady, alebo este tie pred tym a týkaju sa soi, socialnej poistovne a dalsich organizacii, potom su tam este pod 100 dalsie, ktore neviem ci planuju presadit a trochu by sa mali dotknut podnikatelov, ako kratkodobe prerusenie zivnosti na 1 mesiac, parada a mozno naj. co tam je je umoznenie farmarom predavat z dvora dalsie vyrobky, pripadne znizenie najnizsych pokut v potravinarstve, pripadne predaj potravin aj po skonceni zarucnej doby, no takychto baličkov môžu vyskladat aj 10 a stale budeme niekde na pol ceste.
Grohling je naozaj dobra volba co sa tyka skolstva, konecne po dlhej dobe clovek na spravnom mieste a rad by som vdiel takeho kompetentneho cloveka co rozumie co robi aj na sulikovom poste a najradsej aj na matovicovom.
Som si presiel ten sulikov balicek a v zasade je to niečo ako rušenie niektorych birokratickych ukonov, ktore zaviedli asi ficove vlady, alebo este tie pred tym a týkaju sa soi, socialnej poistovne a dalsich organizacii, potom su tam este pod 100 dalsie, ktore neviem ci planuju presadit a trochu by sa mali dotknut podnikatelov, ako kratkodobe prerusenie zivnosti na 1 mesiac, parada a mozno naj. co tam je je umoznenie farmarom predavat z dvora dalsie vyrobky, pripadne znizenie najnizsych pokut v potravinarstve, pripadne predaj potravin aj po skonceni zarucnej doby, no takychto baličkov môžu vyskladat aj 10 a stale budeme niekde na pol ceste.
Mozno keby si nepisal ako blb a naucil sa pouzivat bodky medzi vetami (okrem ineho), tak by toto nevyznelo, ze Sulik moze za to, ze stoji vystavba dialnice...
Tiez by ma zaujimalo, ze preco je ten Sulik taky nekompetentny a co konkretne spravil zle....sulika by mal nahradit niekto kto tej ekonomike naozaj rozumie, nejaky dobry krizovy menezer, tu na severe napr stoji dialnica od marca minuleho roku a ani som nepocul, ze uz prebehla nejaka sutaz...
-
starysomar
Hardcore addict
retkvic - niektoré posty máš rozumné no zo Sulíkom si sa hooodne sekol 
Čas ukaže či som sa sekol alebo nie, zatial to tak nevyzera.
konyk87
Ak by som 4 roky sedel v nrsr ako nejaky kotlebovec, alebo velmi zaneprazdeny poslanec smeru, co ja viem napr. taky Galis(je ich tam viac), tak by som tiež nič nepokazil, no ze je na takej urovni aj Sulik si nemyslim, preto ak sa pytas ci spravil nieco zle, tak ani oni nespravili, zato si ich vsak nemusim vazit. Mohol by som mu vytknuť posedenie s Kočnerom, kde chytal rozumy, no načo to budem po tolkych rokoch vytahovat, ved v tom bol nevinne, ze.
Nech pride s niečim čo ma hlavu a pätu, a čo je z jeho hlavy a nech to ma nejaky viditelny prinos pre bezneho cloveka, ma moznost realizovat sa, tak uvidime ako mu to v tychto tazkych nadchadzajucich rokoch pôjde a ci sa priblizime alebo este vzdialime od statov na zapad.
konyk87
Myslím si, že existujú aj vhodnejší ludia ako on, o Sulikovi som si to nikdy nemyslel. Niečo podobne ako je odbornik na slovo vzaty terajši guverner nbsr, byvali minister financii za ficovej vlady, tak nejako vnimam kompetenciu Sulika na jeho mieste.Tiez by ma zaujimalo, ze preco je ten Sulik taky nekompetentny a co konkretne spravil zle.
Ak by som 4 roky sedel v nrsr ako nejaky kotlebovec, alebo velmi zaneprazdeny poslanec smeru, co ja viem napr. taky Galis(je ich tam viac), tak by som tiež nič nepokazil, no ze je na takej urovni aj Sulik si nemyslim, preto ak sa pytas ci spravil nieco zle, tak ani oni nespravili, zato si ich vsak nemusim vazit. Mohol by som mu vytknuť posedenie s Kočnerom, kde chytal rozumy, no načo to budem po tolkych rokoch vytahovat, ved v tom bol nevinne, ze.
Nech pride s niečim čo ma hlavu a pätu, a čo je z jeho hlavy a nech to ma nejaky viditelny prinos pre bezneho cloveka, ma moznost realizovat sa, tak uvidime ako mu to v tychto tazkych nadchadzajucich rokoch pôjde a ci sa priblizime alebo este vzdialime od statov na zapad.
Zdravím priatelia. Minister Krajniak zo SME RODINA sa rozhodol, že chce zrušiť osobnú asistenciu. Na základe jeho vyjadrení usudzujem, že je úplne nekompetentný. Nerozumie tomu, na čo slúži príspevok na osobnú asistenciu, príspevok na opatrovanie a aký je medzi tým veľký rozdiel. Minister sám seba pochválil, že zvýšil príspevok na opatrovanie na úroveň minimálnej mzdy a ZŤP osoby si po novom majú hradiť osobných asistentov a ďalšie "sociálne služby" práve z tejto minimálnej mzdy. Ak máte v rodine alebo okolí niekoho, kto opatruje chorého blízkoho, tak určite viete, že to je 24/7 práca a takýto ľudia majú problém vôbec vyžiť. Tá "minimálka" (príspevok na opatrovanie) je ich jediný príjem a neexistuje, aby si z toho dokázali platiť osobných asistentov alebo ďalšie služby. Naopak inštitút osobnej asistencie bol na SR zavedený po vzoru Švédska v roku 1998. Prežil aj Dzurindové vlády a "uťahovanie opaskov", pretože sa v praxi veľmi osvedčil. Vďaka osobnej asistencii môžu ľudia s postihnutím viesť plnohodnotný a na rodine nezávislý život. Vedú spoločenský život, chodia do práce a vďaka pomoci asistentov mnoho z nich získalo aj VŠ vzdelanie. Osobná asistencia odbremeňuje rodinu. Je ekonomicky najlepším riešením pre štát. Zdraví členovia rodiny môžu chodiť na plný úväzok do práce a platiť dane a odvody. Ľudia s hendikepom zároveň môžu žiť samostatne alebo s rodinami, každopádne ale mimo domovov sociálnych služieb a rôznych štátnych zariadení, ktoré sú pre štát nehorázne finančne náročné a všetci vieme, aká je v nich katastrofálna kvalita života. Nehovoriac o tom, že náš štát nemá ani finančné a ani personálne kapacity na to, aby sa o všetkých užívateľov osobnej asistencie postaral. Množstvo z takýchto ľudí nemá rodinu. Žijú samostatne len s pomocou asistentov a asistentiek. Viacero z nich sa vyjadrilo, že ak im minister Krajniak (Sme Rodina) zoberie asistentov a štát ich zavrie do nejakého ústavu, tak to bude koniec ich života...
Požadujeme zachovanie osobnej asistencie a zároveň posilnenie pracovných práv osobných asistentov. Aj keď sú v podstate štátni zamestnanci, tak nemajú nárok na dovolenku, nemocenskú, dávku v nezamestnanosti a pod. Posledné 2 roky nám ukázali, že verejný tlak na politikov má zmysel a iba vďaka kontrole a tlaku občanov môžeme meniť našu krajinu k lepšiemu miestu na život. Ak môžete, podpíšte aspoň petíciu. Ak o osobnej asistencii viete viac alebo poznáte niekoho, komu pomáhajú asistenti, tak kľudne napíšte priamo ministrovi Krajniakovi alebo Matovičovi. Choroba si nevyberá a hocikto z nás môže raz potrebovať osobnú asistenciu.
https://www.peticie.com/oa?fbclid=IwAR3 ... urgC0yzLJE
Ako užívateľ osobnej asistencie som samozrejme petíciu podporil, ale osobne neverím žeby ju zrušili alebo pretransformovali do podoby kedy by ohrozili samostatný život nás zdravotne postihnutých. Každopádne sa vec sleduje a aj dnes sme mali stretnutie s komisarkou pre osoby so zdravotným postihnutím, kde sa rozprávalo o ratifikácii dohovoru o právach ľudí ZTP.
Prikladám vyjadrenie štátnej tajomníčky k informáciám o osobnej asistencii.
"S. GABORČÁKOVÁ VYHLÁSILA, ŽE PEŇAŽNÝ PRÍSPEVOK NA OSOBNÚ ASISTENCIU SA K 1.1.2021 NEZMENÍ
Dnes sme sa zúčastnili už tretieho ročníka konferencie o nezávislom živote. Jej obsah bol výrazne poznačený včerajšou informáciou o zmenách v osobnej asistencii. Všetci sme uvítali, že sa štátna tajomníčka MPSVR SR Soňa Gaborčáková k tejto téme vyjadrila priamo počas jej príspevku.
[emoji736]Vyhlásila, že k 1. 1. 2021 peňažný príspevok na osobnú asistenciu ostáva v nezmenenej podobe. Pripravovaná reforma sociálnych služieb sa bude týkať predovšetkým sociálnych služieb. Zároveň prisľúbila, že prípadné zmeny v tejto oblasti sa udejú až po konzultáciách so zástupcami osôb so zdravotným postihnutím.
Konferencia bude pokračovať v pracovných skupinách ešte niekoľko mesiacov. Budeme aktívne pracovať a presadzovať požiadavky, ktoré potrebujeme, aby sme mohli žiť nezávislý život tak, ako to potrebujeme [emoji3448]"
Takže nič není také horúce ako na prvý pohľad vyzerá. A verím že výsledok bude zlepšenie postavenia nás ZTP osôb v spoločnosti.
Edit: nevolil som sme rodina, není som ich sympatizant a je mi proti srsti, že takáto strana je vo vláde.
Prikladám vyjadrenie štátnej tajomníčky k informáciám o osobnej asistencii.
"S. GABORČÁKOVÁ VYHLÁSILA, ŽE PEŇAŽNÝ PRÍSPEVOK NA OSOBNÚ ASISTENCIU SA K 1.1.2021 NEZMENÍ
Dnes sme sa zúčastnili už tretieho ročníka konferencie o nezávislom živote. Jej obsah bol výrazne poznačený včerajšou informáciou o zmenách v osobnej asistencii. Všetci sme uvítali, že sa štátna tajomníčka MPSVR SR Soňa Gaborčáková k tejto téme vyjadrila priamo počas jej príspevku.
[emoji736]Vyhlásila, že k 1. 1. 2021 peňažný príspevok na osobnú asistenciu ostáva v nezmenenej podobe. Pripravovaná reforma sociálnych služieb sa bude týkať predovšetkým sociálnych služieb. Zároveň prisľúbila, že prípadné zmeny v tejto oblasti sa udejú až po konzultáciách so zástupcami osôb so zdravotným postihnutím.
Konferencia bude pokračovať v pracovných skupinách ešte niekoľko mesiacov. Budeme aktívne pracovať a presadzovať požiadavky, ktoré potrebujeme, aby sme mohli žiť nezávislý život tak, ako to potrebujeme [emoji3448]"
Takže nič není také horúce ako na prvý pohľad vyzerá. A verím že výsledok bude zlepšenie postavenia nás ZTP osôb v spoločnosti.
Edit: nevolil som sme rodina, není som ich sympatizant a je mi proti srsti, že takáto strana je vo vláde.
Však to ani nikto netvrdil, že OA idú zrušiť hneď teraz alebo od roku 2021. Minister Krajniak hovoril najskôr o termíne 1.7.2021, pretože reformu ešte nemajú pripravenú, ale chcú ju pripraviť a schváliť čo najskôr. Tým odôvodnil aj to, prečo teraz od júla nezvýšil plat osobným asistentom, lebo vraj "to už neni treba, keďže sa to bude celé meniť". Ale tie jeho predstavy o tom, ako by to malo fungovať a že človek dostane len 1 dávku a z toho si má poplatiť všetko, to bolo niečo otrasné... Neovláda ani základy problematiky. Pripadá mi to tak, že chce zaviesť český model, kde osobná asistencia v podstate nefunguje, lebo luďom nestačí jedna dávka na všetko. Namiesto toho, aby vylepšil to, čo funguje dobre...tak on to ide zrušiť. Pritom osobná asistencia je pre štát suverénne najlacnejšia možnosť z ponúkaných alternatív.
Chválil sa tým, že zvýšil "opatrovné" na minimálku. Takže aj keby zaviedol jednu jednotnú dávku, tak dosť pochybujem, že to bude štvorciferná suma za mesiac na osobu...ale skôr sa budeme pohybovať okolo tých 500€.
Ak má niekto schválený len 25% rozsah hodín osobnej asistencie,
tak to je 6hodín denne x 365 = 2190 hodín ročne
: 12 mesiacov = 182,5 hodín za mesiac
x 4,18€/hod = 762,85€/mesačne sú náklady len na plat asistentov.
Už človek s menším rozsahom asistencie si nebude môcť dovoliť platiť asistentov.
Chválil sa tým, že zvýšil "opatrovné" na minimálku. Takže aj keby zaviedol jednu jednotnú dávku, tak dosť pochybujem, že to bude štvorciferná suma za mesiac na osobu...ale skôr sa budeme pohybovať okolo tých 500€.
Ak má niekto schválený len 25% rozsah hodín osobnej asistencie,
tak to je 6hodín denne x 365 = 2190 hodín ročne
: 12 mesiacov = 182,5 hodín za mesiac
x 4,18€/hod = 762,85€/mesačne sú náklady len na plat asistentov.
Už človek s menším rozsahom asistencie si nebude môcť dovoliť platiť asistentov.
Casom uvidime, ale asi nevies, ze Sulik bol napr. jeden zo spoluautorov danovej reformy a cely nas danovy system nesie jeho rukopis. Podobne sa vyrazne spolupodielal na odvodovej reforme, ktoru SaS ma pripravenu. Ja ho za odbornika povazujem, do tychto hospodarskych systemov sa vyzna a niektore z nich dokonca navrhoval/reformoval, nie je to ziadny kecalek od piva. Skor uz beriem kritiku ludi, ktori by si zelali viac lavicovu vladu, kedze Sulik je viac pro-podnikatelske prostredie.retkvic napísal:Čas ukaže či som sa sekol alebo nie, zatial to tak nevyzera.
Myslím si, že existujú aj vhodnejší ludia ako on, o Sulikovi som si to nikdy nemyslel. Niečo podobne ako je odbornik na slovo vzaty terajši guverner nbsr, byvali minister financii za ficovej vlady, tak nejako vnimam kompetenciu Sulika na jeho mieste.
Z rečí sa nikto nenaje, odvodova reforma ešte žiadna nie je schvalena, ani nie je žiadna v praxi zavedená, ak nás celý danový sytém nesie jeho rukopis, tak je vyslovene protipodnikatelsky orientovany a plny birokracie. Ja si pockam na nejake hmatatelne vysledky, lebo tych co kecaju a slubuju maju tychto fraz plnu hubu a radsej sa zasiju na 8 rokov do europskeho parlamentu a tam diskutuju o migrantskych vlnach a eurovaloch.
Teba teraz rozmrazili z roku 2010 alebo čo? Nevšimol si si, že sme tu medzičasom mali 3 SMERácke vlády, ktoré na podnikateľské prostredie kašlali a ešte zmrvili aj to, čo fungovalo dobre?
-
Radioactive_Mouse
Light Professional
-
Thrash/Death
Star
Ja som mal zhodu v DP 28%, študoval som tiež na UNIZA ako ty, ale na inej fakulte. Celá zhoda bola len kvôli teoretickým poznatkom, ktoré sa zhodovali s inými prácami. Keď to tak isto mal aj Kollár, tak v tom nevidím žiadny problém. Teóriu si novú nevymyslíš a keď to v tej DP musí byť, tak určitá zhoda je v pohode. Do 30% určite, pokiaľ sa jedna o teóriu a samozrejme, riadne odcitovanú.Mek napísal:Vo vecernych spravach na STV1 uz bol kusok jeho tlacovky, kde sa ciastocne aj priznal (predtym som pocuval iba radio a tam bolo ze obvinenia odmieta). Ale aj tak, hovoril ze "kazdy student si nejako pomohol, tak ja som si pomohol takto" - dovolim si oponovat. Ja som si pri tvorbe zaverecnych prac "nepomohol", vsetko som urobil poctivo sam a zhodu som mal 0%. V tomto kontexte mi pride zvlastne, ze on tvrdi, ze mal "iba" 24% zhodu. Ved to je brutalne velke cislo, s tym by nemal ani prejst.
Inac Matovic vykrikoval, ze plagiator Danko, ale plagiator Kollar a plagiatorka Kristufkova mu nevadia.
Len on tam kopiroval aj web, a uplne mimo temu podla toho co bolov mediach.
problem je aj to ze su v tom spolu s jeho skolitelom ktory ho nechal pouzit cele casty z jeho knihy, ktoru nasledne kollar vobec necitoval, ale vydaval text aj s referenciami za svoj .. to by ziadny sudny akademik nepripustil
-
Thrash/Death
Star
To je už jedna vec, ja sa ho nejak nechcem zastávať, už len kvôli pochybnej škole na ktorej si robil titul. Ale v princípe doňho drbať za 24% zhodu je nezmysel. Ja som mal 28% a ani náhodou by mi nenapadlo sa považovať za plagiátora, keď som mal zhodu len v riadne odcitovaných teoretických poznatkoch a zvyšok práce, teda celý výskum a vyhodnotenie boli kompletne moje.
A ešte niečo Mek: brutálne veľké číslo je 60% ako mal jeden chalan z môjho ročníka - TAM by som mal pochybnosti o originalite a bohužiaľ nerozumiem, ako ho vôbec tú prácu mohli pustiť obhajovať a následne ohodnotiť Ečkom, čiže prešiel.
A ešte niečo Mek: brutálne veľké číslo je 60% ako mal jeden chalan z môjho ročníka - TAM by som mal pochybnosti o originalite a bohužiaľ nerozumiem, ako ho vôbec tú prácu mohli pustiť obhajovať a následne ohodnotiť Ečkom, čiže prešiel.
Pozerat sa cisto na percento zhody je nezmysel. Rozlicne druhy prac mozu vyzadovat rozlicny obsah prace, ktory je tam naozaj iba nakopirovany. Bezny priklad je znenie zakonov pri klasifikacnych pracach z oblasti prava. Dolezite je, ze na zaklade vystupu z takehoto systemu sa na tu pracu mal pozriet veduci/oponent prace a zhodnotit, ci ten zisteny prekryv je alebo nie je plagiat. Maju teda skontrolovat, ake casti tam su nakopirovane a ci su spravne citovane.
Take reci, ze teoriu novu nevymyslis su bludy. Takto to v akademii nefunguje, resp. tak to nema fungovat. Ak student nevie sformulovat vlastne myslienky a nazory na problematiku, nezasluzi si titul. Co na tej skole potom 5 rokov robil? Ak to tam teda uz aj nakopiruje, musi to byt jasne oznacene, ze toto nie je jeho praca, ale je to iba kus textu ktory niekde nasiel a pacil sa mu. Ak to nie je oznacene, tak tym student klamlivo vytvara dojem, ze toto su jeho myslienky a jeho praca.
Take reci, ze teoriu novu nevymyslis su bludy. Takto to v akademii nefunguje, resp. tak to nema fungovat. Ak student nevie sformulovat vlastne myslienky a nazory na problematiku, nezasluzi si titul. Co na tej skole potom 5 rokov robil? Ak to tam teda uz aj nakopiruje, musi to byt jasne oznacene, ze toto nie je jeho praca, ale je to iba kus textu ktory niekde nasiel a pacil sa mu. Ak to nie je oznacene, tak tym student klamlivo vytvara dojem, ze toto su jeho myslienky a jeho praca.
U nás na fakulte bolo pravidlo max. 3% zhody. Viac si mohol mať len ak si opisoval sám od seba (napr. keď v rámci diplomovky pokračujes vo výskume, ktorý si začal v bakalárke). Takže toľko ku kvalite nášho školstva. Rôzna obtiažnosť štúdia, ale ten istý titul. A potom sa absolventi "vychytených" univerzít hnevajú, keď personalisti vidia, akú školu skončili a životopis ide rovno do koša...
Ak má niekto 25% a viac zhodu v diplomovke, tak to je pre mňa známka, že ten človek mal skončiť maximálne pri maturite/výučnom liste. Kontrolný systém originality pracuje len so slovenčinou. Nevie rozpoznať ani češtinu a ani angličtinu. Ak niekto odpísal len zo slovenských zdrojov, tak je buď lenivý alebo blbý alebo oboje...každopádne v dnešnom svete vedy a výskumu sa bez znalosti cudzieho jazyka nezaobídete. Plus za 5 rokov na škole sa ten človek evidentne nenaučil základy písania vedeckých prác a nepočul o parafrázovaní, ktoré keď sa spraví tak ako sa má, tak to systém nezachytí ako opisovanie...
Magister Kollár je typická ukážka slovenského papalášizmu. Pedofilný mafoš, ktorý si chcel zvýšiť spoločenský status a vzdelať sa za hranicu svojho intelektu. Povedal si, že si teda spraví titul z nejakého bezvýznamného odboru na ešte bezvýznamnejšej univerzite iného mafoša, aby sa mohol chváliť, že aj on je magister. Tak nech si to teraz všetko vyžerie. Jeho správanie ("nemám sa za čo ospravedlňovať" a utekanie z tlačoviek) len ukazuje, že Kollár je presne rovnaký ako Fico a tá jeho mafiánska zberba. Taký človek nemá čo hľadať v politike. Je len otázka času, kedy budeme na týždennej báze počúvať z médii, koľko miliónov Kollár a jeho ľudia uje*ali, ktorých sudcov podplatili, ktorému novinárovi poslali obálku s nábojom a pod...
Že si ho tam Matovič chová ako hada na hrudi je úplny výsmech a pluvanec do xichtu všetkým Slovákom, ktorí vo februári volili zmenu a chceli vidieť mafiu v Leopoldove.
Ak má niekto 25% a viac zhodu v diplomovke, tak to je pre mňa známka, že ten človek mal skončiť maximálne pri maturite/výučnom liste. Kontrolný systém originality pracuje len so slovenčinou. Nevie rozpoznať ani češtinu a ani angličtinu. Ak niekto odpísal len zo slovenských zdrojov, tak je buď lenivý alebo blbý alebo oboje...každopádne v dnešnom svete vedy a výskumu sa bez znalosti cudzieho jazyka nezaobídete. Plus za 5 rokov na škole sa ten človek evidentne nenaučil základy písania vedeckých prác a nepočul o parafrázovaní, ktoré keď sa spraví tak ako sa má, tak to systém nezachytí ako opisovanie...
Magister Kollár je typická ukážka slovenského papalášizmu. Pedofilný mafoš, ktorý si chcel zvýšiť spoločenský status a vzdelať sa za hranicu svojho intelektu. Povedal si, že si teda spraví titul z nejakého bezvýznamného odboru na ešte bezvýznamnejšej univerzite iného mafoša, aby sa mohol chváliť, že aj on je magister. Tak nech si to teraz všetko vyžerie. Jeho správanie ("nemám sa za čo ospravedlňovať" a utekanie z tlačoviek) len ukazuje, že Kollár je presne rovnaký ako Fico a tá jeho mafiánska zberba. Taký človek nemá čo hľadať v politike. Je len otázka času, kedy budeme na týždennej báze počúvať z médii, koľko miliónov Kollár a jeho ľudia uje*ali, ktorých sudcov podplatili, ktorému novinárovi poslali obálku s nábojom a pod...
Že si ho tam Matovič chová ako hada na hrudi je úplny výsmech a pluvanec do xichtu všetkým Slovákom, ktorí vo februári volili zmenu a chceli vidieť mafiu v Leopoldove.
Tá zhoda ale nemá s úrovňou práce nič spoločné. Pri zhode napr. 20%, pokiaľ sú zhodné pasáže správne citované a majú relevantné miesto v texte, sa nejedná o žiadny podvod. Od študentov sa pri tých prácach neočakáva, aby každý z nich objavoval Ameriku.
Pri témach prác, ktoré sa opakujú každý rok a zaoberajú sa aj teóriou sa proste cituje rovnaká literatúra. Neznamená to ale, že sú témy menej aktuálne a že zvyšok práce nemá prínos. Mne školiteľ dokonca odporučil viac citovať a menej parafrázovať, takže som sa s tým ani príliš neobťažoval. Zhodu som mal nejakých 11 % a absolútne sa necítim ako plagiátor, lebo som vždy uviedol, odkiaľ som dané údaje čerpal a zvyšok práce pojednával už o praktickom výskume, ktorý bol doplnený teóriou k problematike, ktorá je v podstate nemenná.
Ono ak si vezmeš, že napr. bakalárka a neraz aj diplomovka sú z veľkej časti len rešerš dostupnej literatúry, tak aký je reálny rozdiel v práci, ktorá má zhodu 0 % a parafrázované pasáže autorov, oproti práci so zhodou 20% a rovnaké pasáže tých istých autorov správne citované?
V prípade u Kollára vôbec nejde o zhodu, ale o to, že aj zvyšok práce bol v podstate ukradnutý (mimo databázy prác, ale predsa), bez citácií a uvedenia pôvodných autorov.
Pri témach prác, ktoré sa opakujú každý rok a zaoberajú sa aj teóriou sa proste cituje rovnaká literatúra. Neznamená to ale, že sú témy menej aktuálne a že zvyšok práce nemá prínos. Mne školiteľ dokonca odporučil viac citovať a menej parafrázovať, takže som sa s tým ani príliš neobťažoval. Zhodu som mal nejakých 11 % a absolútne sa necítim ako plagiátor, lebo som vždy uviedol, odkiaľ som dané údaje čerpal a zvyšok práce pojednával už o praktickom výskume, ktorý bol doplnený teóriou k problematike, ktorá je v podstate nemenná.
Ono ak si vezmeš, že napr. bakalárka a neraz aj diplomovka sú z veľkej časti len rešerš dostupnej literatúry, tak aký je reálny rozdiel v práci, ktorá má zhodu 0 % a parafrázované pasáže autorov, oproti práci so zhodou 20% a rovnaké pasáže tých istých autorov správne citované?
V prípade u Kollára vôbec nejde o zhodu, ale o to, že aj zvyšok práce bol v podstate ukradnutý (mimo databázy prác, ale predsa), bez citácií a uvedenia pôvodných autorov.