Gastrolístky - akú časť si mám platiť?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
dasti555
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Gastrolístky - akú časť si mám platiť?

Príspevok od používateľa dasti555 »

Ahojte, zaujimalo by ma že v prípade že dostávam gastrolístky (v elektronickej podobe) akú časť z nich platí zamestnanec? Je to len dobrá vola zamestnávateľa ak sú gastráče navyše k výplate?
baldorex
Addict
Addict

Re: Gastrolístky - akú časť si mám platiť?

Príspevok od používateľa baldorex »

Všetko je dané zákonom.
https://www.podnikajte.sk/stravne-a-pra ... 020-sadzby

Ak dostávaš lístky navyše nad zákonný nárok, prípadne vo vyššej hodnote ako 5.10€, tak je to dobrá vôľa resp benefit zamestnávateľa.
blackieees
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa blackieees »

Ahojte, viete mi niekto poradiť, keď sa teraz po novom zamestnanec rozhodne pre finančný príspevok namiesto gastracov, zo sumy nad 2,81€ (55% zo sumy 5,10€) musí platiť odvody a daň z príjmu? Alebo bude oslobodená aj suma nad 2,81€? Prečítal som pár článkov na nete, niekde sa písalo, že suma nad 2,81€ podlieha dani, inde zase, že nepodlieha, pokiaľ je vyplácaná zo sociálneho fondu. Pozeral som aj zákonník práce a zákon o dani z príjmu, ale veľmi som nezmúdrel.

Píše sa tam:
Od dane sú oslobodené príjmy poskytnuté ako: hodnota stravy poskytovanej zamestnávateľom zamestnancovi na spotrebu na pracovisku alebo v rámci stravovania zabezpečovaného prostredníctvom iných subjektov a finančný príspevok na stravovanie poskytovaný podľa osobitného predpisu.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Myslim, ze socialny fond nesluzi na vyplacanie penazi na stravu. Je mozne ho na stravu pouzit len v pripade ak ide o stravu nad ramec toho co uklada Zakonnik prace. Cize v pripade stravnych listkov sa urcite nejedna o stravu nad ramec Zakonnika prace pri beznom pracovnom case.

https://www.podnikajte.sk/stravne-a-pra ... vanie-2021

Pri finančnom príspevku na stravovanie zamestnávateľ nebude zo mzdy zamestnancovi zrážať žiadnu sumu. Naopak, zamestnanec si na výplatnej páske nájde plusovú položku vo forme finančného príspevku na stravovanie, ktorá zvýši jeho čistú mzdu. Finančný príspevok na stravovanie poskytovaný zamestnávateľom bude oslobodený od dane z príjmov, od sociálneho poistenia a aj od zdravotného poistenia. Pôjde o čistý príjem zamestnanca.
blackieees
Medium Expert
Medium Expert

Ide o to, že ak doteraz zamestnávateľ prispieval zamestnancovi na stravu nad rámec zákona zo sociálneho fondu (poskytovaná strava, gastrac = nepenazny príjem) pre zamestnanca to bola nezdaniteľná položka. Napr. gastrac v hodnote 4,00 € plne hradený zamestnávateľom, čiže 2,81€ je maximálna suma, ktorou môže prispieť zamestnávatel podľa zákona a 1,19€ doloží zo sociálneho fondu ako benefit. Zamestnanec teda dostane gastrac a "cistý príjem" 4,00€. Teraz si zmení gastrace na hotovosť, čím sa z nepeňažného príjmu stáva peňažný príjem. A mňa zaujíma, či zamestnancovi príde na účet 4,00€ alebo len 2,81+1,19x0,866x0,81=3,64€?

Od toho Senesiho na podnikajte.sk som čítal aj iný článok, kde píše, že pri finančnom príspevku záleží, či nad rámec zákonom určenej maximálnej sumy zamestnávateľ prispieva zo sociálneho fondu (vtedy má zamestnanec tento príjem oslobodený od dane a odvodov) alebo z vlastných prostriedkov (vtedy zamestnanec platí odvody aj daň zo sumy nad 2,81€)

https://www.podnikajte.sk/stravne-a-pra ... vne-listky

Avšak na stránke finančnej správy sa píše zase toto:
Zdaniteľným príjmom pre zamestnanca je poskytnutie peňažného príspevku na stravovanie (bez ohľadu na zdroj poskytnutia – náklady, zisk či sociálny fond) okrem finančného príspevku poskytnutého zo zdravotných dôvodov. Príspevok zo sociálneho fondu je osobitnou sumou, ktorou sa zvýši podiel zamestnávateľa na hodnote stravy zamestnanca aj nad maximálny limit príspevku hradeného z nákladov.

https://podpora.financnasprava.sk/23345 ... otu-stravy
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

No z prace sme prave k tomuto dostali email. Zamestnavatel hradil stravne nad ramec zakona, 4E v plnej vyske. Po novom to, co hradil zamestnavatel nad ramec zakona, podlieha beznym odvodom a dani. Cize namiesto 4E by sme dostali 3,70. Aj preto zatial vyuzije prechodne obdobie aby nasiel tu najvhodnejsiu moznost.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Je mozne, ze na webe FS maju preklep, ved aj clanok je zaradeny v kategorii: Úvod > Daň z príjmov > Daň z príjmov FO zo závislej činnosti > Príjmy od dane oslobodené > Príspevok na hodnotu stravy

Pozri si zakon https://www.zakonypreludi.sk/zz/2003-595 a tam konkretne paragraf 5 ods. 7 pism b) v ktorom sa pise, ze Okrem príjmov oslobodených od dane podľa § 9 sú od dane oslobodené aj príjmy poskytnuté ako: ...a konkretne dany bod...: hodnota stravy poskytovanej zamestnávateľom zamestnancovi na spotrebu na pracovisku alebo v rámci stravovania zabezpečovaného prostredníctvom iných subjektov a finančný príspevok na stravovanie poskytovaný podľa osobitného predpisu,17a) suma príspevku na rekreáciu poskytnutého zamestnávateľom zamestnancovi podľa osobitného predpisu17b) a suma príspevku na športovú činnosť dieťaťa poskytnutého zamestnávateľom zamestnancovi podľa osobitného predpisu,17c)

Na to nadvazuje bod 17a, ktory odkazuje na Zakonnik prace https://www.zakonypreludi.sk/zz/2001-311 a konkretne paragraf 152 ods. 7) v ktorom sa pise: Zamestnávateľ, ktorý nezabezpečuje stravovanie vo vlastnom stravovacom zariadení alebo v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa, ak nejde o prípady podľa odseku 6, je povinný umožniť zamestnancom výber medzi zabezpečením stravovania prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, formou stravovacej poukážky alebo poskytnutím finančného príspevku na stravovanie. Zamestnanec je viazaný svojím výberom počas 12 mesiacov odo dňa, ku ktorému sa výber viaže. Podrobnosti výberu a realizácie povinnosti zamestnávateľa zabezpečovať stravovanie alebo poskytovať finančný príspevok na stravovanie na základe výberu môže zamestnávateľ ustanoviť vo vnútornom predpise. Zamestnávateľ na základe výberu zamestnanca zabezpečuje zamestnancovi stravovanie prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, formou stravovacej poukážky alebo poskytuje zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie v sume podľa odseku 8. Do uskutočnenia výberu zo strany zamestnanca zamestnávateľ zabezpečuje zamestnancovi stravovanie prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, formou stravovacej poukážky alebo mu poskytuje finančný príspevok na stravovanie v sume podľa odseku 8.

Takze ked si pozriem Zakon o dani z prijmu v ktorom sa uvadza financny prispevok oslobodeny od dani z prijmu podla paragrafu 152 Zakonnika prace a potom sa pozriem na ten paragraf, tak tam citam, ze ze sa to tyka ako stravnych listkov, tak aj penazi za stravne listy.

Na zaver dodam len tolko, ze predpokladam, ze kazda firma ma daku uctovnicku, ktora je interna alebo extrarna a to je osoba, ktora ma ovladat zakony. Okrem toho uctovnictvo a mzdy sa robia v programe, ktory si kazda uctovnicka aktualizuje a tak jej to program automaticky vypocita.
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

My sme sa vo firme rozhodli väčšina, že chceme "cash" ale prišiel nám mail o tom, že budeme dostávať naďalej gastráče a vysvetlené to bolo práve tým, že sa z toho musí odvádzať nejaká daň.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

blackieees
Medium Expert
Medium Expert

Písal som na finančnú správu, tu je odpoveď:

"Dobrý deň,

uvedenú problematiku rieši príslušný útvar v spolupráci s Ministerstvom financií SR v pripravovanom metodickom pokyne. Po jeho schválení Vás budeme obratom informovať.

S pozdravom
Mgr. Anna Hmelárová

Centrum podpory pre dane
Finančné riaditeľstvo SR"

Takže sa nečudujem, že každý si to vysvetľuje po svojom zatiaľ.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

To je sice pekne, ze zakon plati od 1.3.2021 a len teraz riesia metodicky pokyn k tomu. No ako sa zda, tak zrejme na financom riaditelstve v tom nemaju az tak jasno ako maju uvedene na webe. Ale podla mna zakon hovori tak, ze je to oslobedene od dane.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Teoreticka otazka - brani nieco zamestnavatelovi prispievat "nad ramec" trebars aj 1000e ako prispevok na stravu? A skryt takto cast platu? Ci prave v tomto nie je/nemoze byt problem.
Ninx
Star
Star

Príspevok od používateľa Ninx »

ak tomu spravne rozumiem, tak danove zvyhodnenie je len do urcitej vysky v roku 2019 to bolo 5.10 € - https://doxxlistky.sk/aktuality/vyssie- ... jula-2019/
blackieees
Medium Expert
Medium Expert

Už vyšiel metodický pokyn k finančnému príspevku. Ak som správne pochopil, tak dani nepodlieha suma do 2,81€ a takisto časť príspevku navyše vyplatená zo sociálneho fondu (viď príklad 3 na spodu článku).

"Vo všeobecnosti platí, že poskytnutím finančného príspevku nemôže byť zamestnanec zvýhodnený alebo znevýhodnený oproti zamestnancovi, ktorému sa poskytne stravovacia poukážka, a to vo väzbe na Zákonník práce. Ak zamestnávateľ, namiesto stravovacích poukážok poskytne zamestnancom finančný príspevok na stravovanie, potom pri sume finančného príspevku sa vychádza vždy z hodnoty stravovacej poukážky, ktorú zamestnancovi poskytoval alebo ktorú naďalej poskytuje tým zamestnancom, ktorí si finančný príspevok nevybrali."

https://www.vssr.sk/clanok-z-titulky/me ... tnanca.htm
Napísať odpoveď