1. Matovičova vláda (2020-2021) + 1. Hegerova vláda (2021-2023) + Odorova vláda (2023)

Diskusie na politické témy...
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: 1. Matovičova vláda (2020-2024)

Príspevok od používateľa heker »

Celkom zaujimave zhodnotenie z FB stranky, neviem ci Cynicka obluda ci Malo cynizmu.

Tituly. Odmalička nám vštepovali, že nám ich treba. Keď nemáš titul, akoby si ani nebol. Bez titulu si nenájdeš poriadnu prácu. Bez titulu nebudeš za vodou. "Čo chceš kopať kanále?" "Je oveľa pohodlnejšie sedieť v teplučkej kancelárii a mať pokoj." Bol to odrb.

Mal som možnosť pracovať fyzicky niekoľko rokov. Vstával som o pol šiestej ráno, obliekal si montérky a prerábal som byty, staval rodinné domy, betónoval, stierkoval, maľoval a aj kopal kanále. Bolo to náročné, domov som chodil vyšťavený, prachov som mal akurát. Ale viete, čo som nemal? Stres. Žiadny. Ani trochu.

Mal som možnosť dobre platenej kancelárskej práce. Sedel som v teplučkom kancli a makal. Desať hodín denne, peňazí som mal o niečo viac, a možno som nechodil domov fyzicky vyčerpaný, no bol som emočne vyšťavený a vyhorenie prišlo veľmi skoro. Mal som šéfa, ktorý si ING. písal snáď aj do profilu na zoznamke a na hajzlák, predtým, ako si vytrel riť a každý bez titulu pre neho bol hovno. A ak si aj titul mal, no nebolo to ING. bol si hovno len o niečo menšie. Primitívne ponižovanie, vyvyšovanie sa na podriadených a výmeny názorov končiace: Veď máš len maturitu, čo ty mi tu ideš rozprávať, ty tupé hovno. Takýchto šéfov je neúrekom. Dodatočne som sa dozvedel, že tento môj bývalý šéf si diplomovku nechal napísať za peniaze. Vôbec ma to neprekvapilo.

Nikdy som nechápal tú obsesiu titulmi a potrebu titul mať len preto, aby človek niečo znamenal. Známky a ani titul nie sú meradlom hodnoty človeka, ani jeho inteligencie. Máme toľko pofidérnych vysokých škôl, že keď máš nejaké lóve, kúpiš si akýkoľvek zhluk písmen pred menom. Tak to ale byť nemá. Štúdium ťa má niečo naučiť, niekam ťa posunúť a ideálne z teba spraviť lepšieho a vzdelanejšieho človeka. Hmm, to sa dosť minulo účinku. Každý z nás pozná niekoľko ľudí, pri ktorých krúti hlavou, lebo po správnosti by titul rozhodne mať nemali, keď sú schopní povedať, že Ameriku objavil Colombo.

Príliš veľa ľudí má tituly. Titul pomaly potrebuje aj upratovačka a k tomu 5 rokov praxe a skill vo photoshope na úrovni expert, C1 z angličtiny a ochotu pracovať neustále nadčas. Trh práce je presýtený ľuďmi s titulmi z pofidérnych škôl, ktorí sú v akejkoľvek práci takmer nepoužiteľní a po štúdiu očakávajú, že sa z nich všetci poserú. Realita je však krutá. Po škole sa z teba nikto neposerie.

A potom sú tu ľudia, čo sa na svojom titule namakali. Študovali poctivo, neodpisovali, chodili nielen na semináre, ale aj na prednášky a aj svoje záverečné práce brali zodpovedne a učili sa. Strávili dlhé mesiace písaním diplomovky, výskumom, snažili sa svoje témy rozpracovať tak, aby aj iným akademikom niečo zanechali. Jednoducho, dali si na všetkom záležať. Ich titul má však bohužiaľ v tejto krajine rovnakú hodnotu, ako titul dajme tomu môjho bývaleho šéfa, diagnostikovaného inžiniera, ktorý výškou preplával a titul si de facto kúpil. Je to nesprávne, nespravodlivé, systém je nastavený zle a dosť vysokých škôl je úplne zbytočných, prípadne fungujú ako trafiky a čisto biznis pre synáčikov a zakomplexovaných pracháčov, čo berú titul len ako súčasť statusu.

Táto vláda mala šancu byť vládou odborníkov. Miesto toho je to zatiaľ poväčšinou vláda hochštaplerov a podvodníkov, ktorí akademickú krízu svojím prístupom k vlastným zlyhaniam prehlbujú a skutočnú hodnotu vzdelania majú u <>.
Nie, diplomovky nie sú nepodstatné. Majú byť créme de la créme všetkého, čo si sa naučil. Výstavná skriňa teba ako študenta a absolventa. Ak nie si schopný napísať to sám, alebo nekradnúť cudzie texty, titul ti nepatrí. Tak jednoduché to je. Nebagatelizujme to. Nenechajme sa oje***. Musíme po našich lídroch žiadať v tomto maximálnu zodpovednosť a nie zľahčovať plagiátorstvo.

Dvaja z troch najvyšších ústavných činiteľov sú plagiátori a ignoranti. To je dosť prúser a to sa fakt môže stať tak akurát na Slovensku. Páni, ste rovnakí ako Danko a keďže ste dvaja, vence si môžete bozkávať navzájom. Veniec máte od narodenia obaja "lege artis". Škoda, že Vás štúdium nenaučilo sebareflexii. Ktovie, možno by sa tak stalo pri písaní diplomovky, no to sa už nikdy nedozvieme, keďže je vo vašich prácach menej vašich vlastných myšlienok ako aborigíncov na Islande.
mikioko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa mikioko »

Mňa by len zaujímalo prečo sa to všetko práve teraz vyťahuje. To že Matovič opísal diplomovku museli vedieť všetci, keď to vedel aj autor tých kníh z ktorých to písal Matovič. ten priznal že to vedel už niekoľko rokov. Prečo to Fico nevytiahol už pred voľbami aj na Kolllára, Krištufkovu a podobne. Nech mi nikto nevraví že až teraz napadlo novinárov poďme si pozrieť práce politikov. Je to celé divné A veru neverím nikomu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

heker

pokial si mlady tak manualna praca nie je az taky problem.Ale rokmi ako clovek starne, tak zacina mat problem s klbami a celkovo uz tak nevladze. Ked budes mat 50tak zistis, ze aj ta kancelarska robota ma svoje vyhody.. :)
temp
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa temp »

mikioko napísal:Mňa by len zaujímalo prečo sa to všetko práve teraz vyťahuje. To že Matovič opísal diplomovku museli vedieť všetci, keď to vedel aj autor tých kníh z ktorých to písal Matovič. ten priznal že to vedel už niekoľko rokov. Prečo to Fico nevytiahol už pred voľbami aj na Kolllára, Krištufkovu a podobne. Nech mi nikto nevraví že až teraz napadlo novinárov poďme si pozrieť práce politikov. Je to celé divné A veru neverím nikomu.
Wtf je normálne že novinári si preverujú politikov pri moci viac, než politikov, čo pri moci nie sú. Nechápem prečo z toho rovno ťaháš konšpiračné teórie.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

gogo - nesuhlasim. Je tam sice stipka individuality ale ked je clovek aktivny cely zivot tak telo mu proste funguje. Kto cely zivot hnil pri TV tak sa mu to aj patricne vrati.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

gogo: Nie je ale trošku paradox, že ak robíš v tom kancli celý život a popri robote sa nehýbeš, tak na tom budeš ešte horšie ako pri manuálnej práci?

Tým samozrejme nemyslím 30 rokov zarezávať v kameňolome, ale proste bežná práca s pohybom, chôdza, schody, občas niečo zodvihnúť, je recept na dlhodobo zdravé telo (ak teda popri práci oddychuješ a nehýbeš sa).

Kamaráti z automobiliek so smart hodinkami denne vykazujú toľko krokov, čo priemerný človek za týždeň. :D A to si povieš, že na linke sa nenachodíš.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Jediny kto robi z novej vlady mi radost je Sulik
https://e.dennikn.sk/1971852/sulik-na-r ... u/?ref=tit

--
Hensym

v dnesnej dobe je uplne bezne, ze ludia ktori maju kancelarsku pracu ju kompenzuju vo volnom case sportovymi aktivitami /beh,posilnovanie, squash, plavanie, cyklistika atd/
mikioko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa mikioko »

temp napísal:
Wtf je normálne že novinári si preverujú politikov pri moci viac, než politikov, čo pri moci nie sú. Nechápem prečo z toho rovno ťaháš konšpiračné teórie.
Ja to nevravím ako konšpiráciu. Chceš mi povedať, že keď sa prevalilo, že Matovič si diplomovku nepísal sám, nikoho z novinárov nenapadlo ju aj skontrolovať ci to není plagiat? Nebuď smiešny.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

Tiez mi to prijde z nka take vypocitave. Hlavne tie clickbaity s Grohlingom, ten je znich na tom asi najlepsie. O matovicovi to museli vediet ked sa riesil Danko. Sa cudujem, ze sns to nevytiahla.

Je to take papalaske si tie tituly platit. Ma vobec vyznam diplomovka na takych skolach? Zosumarizovat par knih ziadny vysledok. Kazdopadne niektore vysoke skoly, treba zriedit.

K tej sedavej praci, je to pravda, mam 27 a tak ma boli krk a chrbat. Plavanie a bike su super, ale budem sa muset zase vratit k rehabilitacnym cvikom, tie mi tusim pomohli minuly rok. Len clovek to musi robit vkuse.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ved diplomovka Matovica a pisanie prace v Chorvatsku sa riesilo uz asi 10 rokov dozadu, ked nastupil do parlamentu.
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

mikioko aj mne to príde divné. Už vtedy mala byť kauza a riešiť mu odobratie titulu, keď povedal, že prácu nepísal on. Nechápem (a aj som sa čudoval) ako je možné, že to nikto nemá absolútny záujem riešiť niečo také, čo mi prišlo teda ako oveľa väčší problém. Na 5tej strane každej práce je "Týmto čestne prehlasujem, že som uvedenú diplomovú prácu vypracoval samostatne s použitím uvedenej literatúry" Tak ako je možné, že nikto neriešil očividné porušenie čestného prehlásenia a že práce ktorú obhajoval nie je jeho ? Zaujímalo by ma, kto by obstal pred komisiou keby jej počas obhajob povedal, že tu práce nepísal... Ako veľmi divné... To, že je to plagiatorska práca sa ani nečudujem. Napísať prácu počas dovolenky... To musí byť úroveň sama o sebe. Matovič týmto jasne len dokázal, že buď:

- Tie poznámky, ktoré vraj spísal svojej kamarátke sám okopíroval a teda mu muselo byť jasné, že sa jedná o pliagiát. - a tým pádom by musel byť veľmi sporstý aby takto vystupoval voči Dankovi, keby si to uvedomoval.
- Alebo (čo je podľa mňa pravdepodobnejšie) žiadne poznámky nikomu nespísal celú prácu dal niekomu napísať. Dokonca tu prácu si nikdy od roku 1998 ani raz neprečítal, ani ju neotvoril a ani neskontroloval. Takže to svedčí o tom aký to je lenivý farizej :)

Matoviča som nikdy nevolil ani som ho veľmi nemusel, ale po voľbách som čakal, že je lepší ako Fico a niečo sa zmení k lepšiemu. No, ako to vyzerá dotiahol tam len starú ježibabu čo hlasuje s kotlebami a pridáva ešte svoje hlúpe návrhy v ktorých očividne klame a okrem chudáka kičuru (čo zo všetkých bol najmenšia rybka) sa nedeje absolútne nič. Prvé to bola iba korona a potom Ficova prázdna pokladnica. Mám obavy, že takto sa to bude ťahať celé ich pôsobenie...
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

Presne, este aj tie blbe balicky sa opakuju. Namiesto zrusenia vlakov zadarmo su tu busy zadarmo a ine vymozenosti. Hlavne, ze je veselo a statusov aj 20 za den postne.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

mikioko napísal:Mňa by len zaujímalo prečo sa to všetko práve teraz vyťahuje. To že Matovič opísal diplomovku museli vedieť všetci, keď to vedel aj autor tých kníh z ktorých to písal Matovič. ten priznal že to vedel už niekoľko rokov. Prečo to Fico nevytiahol už pred voľbami aj na Kolllára, Krištufkovu a podobne. Nech mi nikto nevraví že až teraz napadlo novinárov poďme si pozrieť práce politikov. Je to celé divné A veru neverím nikomu.
Čisto logicky čím menej je človek na očiach, tým menší záujem verejnosti. Na Danka zaútočili okrem iného cez diplomovku, lebo to bol dobrý dôvod na jeho odvolanie, kedze bol predseda parlamentu, druhá najvyššia funkcia po premiérovi. To isté teraz Kollár a Matovič, pripadne Gröhling. Predošlá vláda bola zložená z prevažnej väčšiny zo smeru a sns, ak by začali útočiť na Matoviča, prípadne potencionálneho spojenca Kolára, tak by tým vela nezískali, lebo v tom čase okrem poslaneckej stoličky významené funkcie nezastávali a zrejme by to vypálilo proti nim, lebo to by sa mohli aj oni pozrieť na ich práce a min. pri takom čreve ako Richter a dalsích by to mohlo skončiť podobne. Naopak teraz, ked sú v ústraní by sa na to do mesiaca zabudlo a neviem z akej funkcie by ho teraz odvolávali.

z wikipedie o Richterovi
V rokoch 1999 až 2007 absolvoval bakalárske a magisterské štúdium na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici a napokon získal titul doktor práv (JUDr.). Ohľadom získania jeho bakalárskeho titulu však panujú nejasnosti. Pred novinármi si napr. nepamätal ani názov práce.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

retkvic napísal:kedze bol predseda parlamentu, druhá najvyššia funkcia po premiérovi.
po prezidentovi
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Co si myslis ze nemaju co lepsie na praci len lozit po archivoch a kontrolovat 250 prac? Tie prace casto nie su ani na nete, musia sa trepat niekam do univerzitnych kniznic, kde im to daju prezencne a potom to musia spatne dohladavat v dalsich X ucebniciach, ktore tiez nemusia byt nutne digitalizovane. Navyse vacsinu tychto srand odhalila jedna novinarka, Maria Benedikovicova z Dennika N. Cize urcite to nie je take trivialne najst taketo plagiaty, aby sa to dalo urobit plosne pre vsetkych aktivnych politikov. Necudujem sa teda, ze to urobia tak pre clenov vlady a to im staci.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Inac zaraza ma nieco co som si nedavno uvedomil.

Keby si namiesto Matovica nachvilku v mentalnom experimente dosadime Fica, tak nedavno priaty balik, by kazdy kritizoval, lebo nejde o refeormu, ale stale len o socialny balik, ktory akurat prehlbuje nas dlh a dlhodobo zhorsuje situaciu, tiez by mnohi poukazovali na to, ze ide len o to odviest pozornost od vaznych moralnych pochybeni (plagiatorstvo).

No, ani tu ani na nete som postrehol lem malu vlnu kritiky, ktora je zanedbatelna s tym, ked tak naposledy spravil Smer.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

harrison314, mas pravdu, tiez som si to vsimol. Tiez ma prekvapilo, ako Fico plul siru na svojej placovke, pritom keby bol pri moci, schvalil by taky balicek aj sam.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

som velmi sklamany, ze preslo nieco "zadarmo"
vzdy je x-krat lepsie z globalneho pohladu platit za to nejaku symbolicku sumu ako to mat zadarmo
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

tiez som bol sklamany, ze cez Sulika take nieco preslo. kto vie za co to zobchodoval. este sa da naivne verit, ze to je len docasne a ked sa raz ekonomika zotavi, tak sa veci zadarmo uz konecne zrusia
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

No hlavne to vyzera, ze jediny, kto bude za vsetko platit, su zase iba pracujuci.
Napriklad tu MHD a busy zadarmo pre vsetky deti, mohli dat iba pre deti pracujucich (nech sa oplati zamestnat a nie iba vyzierat stat).
Napísať odpoveď