Obnova dát z HDD po preinštalovaní na Win 10
Obnova dát z HDD po preinštalovaní na Win 10
Zdravím.
Priateľke včera (16.7.2020) v práci (štátny podnik) IT oddelenie nahadzovalo na PC win 10, namiesto win 7. Pán umelec, ktorý to robil, prekopíroval celý disk ako bol, na svoj externý, a na PC dal čistú inštáláciu winu. Akurát, že chvíľu na to išiel na ďalší PC a tie dáta nenahral s5 do novonainštalovaného PC a ten externý HDD znova prepísal dátami z ďalšieho PC. Tzn. priateľka prišla o všetky dáta, a 3- ročnú prácu... HDD v PC je, a bol rozdelený na C:Windows a Data (D:) . Zatiaľ je to celé prázdne inštaloval tam iba nejaké firemné programy a Office (asi na Cčko). Viem tie dáta nejako zachrániť?
Priateľke včera (16.7.2020) v práci (štátny podnik) IT oddelenie nahadzovalo na PC win 10, namiesto win 7. Pán umelec, ktorý to robil, prekopíroval celý disk ako bol, na svoj externý, a na PC dal čistú inštáláciu winu. Akurát, že chvíľu na to išiel na ďalší PC a tie dáta nenahral s5 do novonainštalovaného PC a ten externý HDD znova prepísal dátami z ďalšieho PC. Tzn. priateľka prišla o všetky dáta, a 3- ročnú prácu... HDD v PC je, a bol rozdelený na C:Windows a Data (D:) . Zatiaľ je to celé prázdne inštaloval tam iba nejaké firemné programy a Office (asi na Cčko). Viem tie dáta nejako zachrániť?
Re: Obnova dát z HDD po preinštalovaní na Win 10
ITckar, co ti poviem. Treba skusit programy ako Recuva, GetDataBack, CrashPlan alebo EaseUS Data Recovery Wizard.
IT čkar má údajne 58 rokov, priateľke som povedal, nech ten PC nepoužíva. Teraz som jej volal a povedala mi, že sa jej na ten PC pripojil cen TeamWiever a veselo jej tam nachadzuje veci zo servrov... Tak ho vybrala zo zásuvky a donese mi to... On si spraví svoju robotu a viac ho nezaujíma, čo tam po nejakých dátach. Hlavne, že si splnil úlohu a aktualizoval windows... Ok, vyskúšam to teda. Keď nepomôže skúsim to niekam zaniesť.
1 prečo to nerieši nadriadený?Smoukey napísal:Tzn. priateľka prišla o všetky dáta, a 3- ročnú prácu...
2 neexistuje tam niečo také samozrejmé ako akrobatická a pravidelná záloha dát?
Rieši. Ale drvivá väčšína tých teliat tam majú chvílu pred dôchodkom, takže ich záujem a pracovné nasadenie je také aké je... A IT oddelenie má údajne 15 zamestnancov a podľa toho čo mi povedala, to nikto z nich spraviť nevie... A podľa mňa ak aj niekto vie tak to neni jeho problém, načo by si pridával robotu... Ten externý HDD údajne poslali do BA niekomu kto by to mal vedieť spraviť, ale interný HDD v PC nikto nerieši... A nie pravidelné automatické zálohovanie tam neexistuje. Už len to, že niekto po 30 rokoch praxe dokáže zmazať pri update winu celý PC hovorí samo za seba... Nechcem tam na nikoho čakať, pokiaľ to budem vedieť urobiť ja, a môžem jej ušetriť týždne zbytočnej roboty a nervov...
-
starysomar
Hardcore addict
Pozri veľkosť partície - partícií.
Ak tomu dobre rozumiem - formátol celý disk? Teda odstránil oddiely a navalil Win10 na celý disk?
Ak áno - moc toho nezachrániš...
Ak tomu dobre rozumiem - formátol celý disk? Teda odstránil oddiely a navalil Win10 na celý disk?
Ak áno - moc toho nezachrániš...
Napada ma este moznost vyuzit sluzby niektorej specializovanej firmy na zachranu dat. Tam by mohla byt vyssia sanca na zachranu tychto dat, ale zas to bude stat mozno aj par sto eur.
Hlavne ale uz nic dalsie nazapisovat na tento disk, cim viac sa tam toho zapise, tym klesa sanca na recovery povodnych dat.
Hlavne ale uz nic dalsie nazapisovat na tento disk, cim viac sa tam toho zapise, tym klesa sanca na recovery povodnych dat.
Podla toho co pise Smoukey vyzera to ze tam bolo aj predtym C: a D: a aj teraz tam je C: a D:. Kedze D: sa vola "Data" tak by som ocakaval, ze priatelka bude mat svoje data ulozene prave tam na disku D:. Mala to tam ulozene, ci niekde na C: ako napr. pod win profilom/documents? Ak na D: tak otazka znie, preco boli odtial data odstranene? Vsak C: formatne a nahodi novy Win10 a data na D: ostanu nedotknute. Zeby sformatoval aj D: aby bol pocitac "nacisto" nainstalovany? Ked by tie data priatelky boli ulozene na D: a ten ITckar urobil iba format D: bez zmazania a znova vytvorenia particie, tak aj tie uz spomenute recovery programy by to mohli vediet obnovit. Ak tam ITckar zmazal particiu D: a znovu ju vytvoril, aj tak ta sanca by mohla byt slusna na obnovenie dat, ci uz tymi programami alebo specializovanou firmou. Ak tie data boli na C: a cely novy windows10 tam bol zapisany/nainstalovany, zalezi v akych sektoroch boli tie data predtym ulozene a ci neboli uz tieto sektory prepisane windows datami. Sanca na uspesnu recovery tych dat z C: disku vidim o dost nizsiu ako keby boli tie data na D: disku.starysomar napísal: Ak tomu dobre rozumiem - formátol celý disk? Teda odstránil oddiely a navalil Win10 na celý disk?
-
starysomar
Hardcore addict
Koľko ľudí (...) si ukladá svoje veci a premiestňuje zo systémového "Download-Stiahnuté súbory" do nejakej rozumnej adresárovej štruktúry, ktorú si vytvorili na "D"?
Percentá - ak nie menej, než jedno percento. Hlavne, ak sa o PC zaujímajú len potiaľ, pokiaľ musia v práci...
Percentá - ak nie menej, než jedno percento. Hlavne, ak sa o PC zaujímajú len potiaľ, pokiaľ musia v práci...
Ci to bolo na C, na D alebo v dakom inom adresari, ak odstranil particie a spravil komplet nove, tak tak ci onak by prisla o data. V prvom rade sa ma priatelka hnevat na seba, ze si data nedokazala za 3 roky zalohovat mimo trn pocitac (usb kluc, externy disk, cd, dvd, server, cloud). Ak by odisiek ten disk pre hardwarovy problem, potom by sa na koho vyhovarala, ci na vyrobcu disku? Budte aspon objektivni, ITckar spravil chybu, to vsetci vieme. Ze nemala zalohovovane data, tak to je len a jej chyba.
Btw nie je starosť IT aj záloha?
Pred cc5 rokmi letel ten vírus čo zašifroval disk a pýtal výkupné. Šéf to otvoril a komplet Pc v prdeli. Prišiel chalan z IT, urobil formát a nahral tam deň starú zálohu, čiže šéf stratil len pár dát z posledných päť hodín toho dňa...
Pred cc5 rokmi letel ten vírus čo zašifroval disk a pýtal výkupné. Šéf to otvoril a komplet Pc v prdeli. Prišiel chalan z IT, urobil formát a nahral tam deň starú zálohu, čiže šéf stratil len pár dát z posledných päť hodín toho dňa...
-
starysomar
Hardcore addict
Zálohuje doma každý rozumný - kto nezálohuje - bude až o dačo príde.
Lenže v mnohých firmách nemáš možnosť pracovné veci kopčiť kamsi
Lenže v mnohých firmách nemáš možnosť pracovné veci kopčiť kamsi
Veď to je ok, to má robiť IT a nie že zamestnanec si bude kade tade nosiť zálohy s firemnými citlivými dátami....