ako sporiť alebo kam posielať peniaze?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: ako sporiť alebo kam posielať peniaze?

Príspevok od používateľa hojko »

To mi propomina ako ked kamarat mal stretnutie s poradcom. Studoval ekonomiku, pracoval v banke a potom sa stretol s dakym poradcom. Hned na stretnuti vybral z vrecka pol kilovu tehlicku zlata, ze toto je jeho, ze stoji asi 30 tisic a take dristy. Tak si ho vypocul a to bolo asi tak vsetko. Takto dako mi to spominal, ak si dobre pamatam, kedze to bolo dost rokov dozadu. Ty len dufaj, ze to co ti ukazal, tak nebola zlata tehlicka z AliExpressu za 6 eur.

Keby si mal 400 tisic eur a chces ich investovat alebo dat do zlata, tak poviem ok. Ale ak sa bavime o 100, 200 ci 500 eur mesacne, ktore odlozis, tak to mozes mat hocikde na ucte, nakolko ucty su v EU v bankach chranene statom do vysky 100 tisic eur.

Ta jeho navrhovana investicia do zlata je asi taka vyhodna ako zalozenie schrankovej firmy pre niekoho, kto ma rocny obrat 25 tisic eur a zisk 5 tisic eur = zbytocnost. Inak pozri sa blizsie na zlato, aj investicne zlato sa predavaju ako cudzie meny, teda mas nakup a predaj. Aby to nebolo o tom, ze dnes kupis zlato za 1000 eur a ked budes potrebovat o pol roka peniaze, tak to investicne zlato predas, ale uz len za 950 eur. Aj tam totizto plati kurz nakup/predaj.
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

To neviem posúdiť každopádne to skenoval nejakou aplikáciou na overenie pravosti.

Argumenty prečo to dať do zlata sú že inflácia je okolo 2% a preto treba mať v niečom stabilnom.

Čo sa týka odkupu tak áno ak by som ich potreboval tak jasne nemusí to byť výhodne preto to zlato má byť ako "sporenie do dôchodku". A peniaze čo potrebujem hneď (cca 3 dni) by som mal mať v tých realitkách kde zisk je cca 5% ročne a teda je jemne nad infláciou (i keď podľa iného poradcu inflácia ani zdaleka nedosahuje 2% ale okolo 1.1%)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Myslel som si, ze mieru inflacie zverejnuje NBS a Statisticky urad. Ale asi som sa myslim, zda sa, ze mudrejsi je financny poradca z OVB, PG, ZPF alebo odkial je... Ked si kliknes na web Statistickeho uradu, tak vpravo v menu mas tlacitko Miera inflacie: https://slovak.statistics.sk/ Pripadne sa pohraj s inflacnou kalkulackou a pozri sa ako sa menilo 1000 alebo 20 tisic eur za poslednych 10 rokov: http://www.ineko.sk/kalk.html
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Pri 100vke mesačne by som sa doslova vysral na čokoľvek a otvoril si účet v 365 a využil produkt syslenie, kde máš 3,65%.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

365 ma len to syslenie kde mi samo posiela tie centove rozdiely alevo ma aj sporiaci ucet kde prevediem 1000 eur a nestaram sa?
ArAsHiD
Professional
Professional

Príspevok od používateľa ArAsHiD »

Má syslenie s 3,65%, kde sa dajú posielať nejaké drobné po zaokrúhlení na 1/5/10€, kde je reálne dosť komplikované dostať väčšiu sumu peňazí a potom bežný sporiaci s 0,365%.
baldorex
Addict
Addict

Nedá sa tam poslať priamo veľká suma, no vhodným nastavením to tam "ide" celkom rýchlo. Mesačne mi tam ide zhruba toľkoto, už tam mám celkom peknú sumu a bola by vyššia keby som nepoužíval aj kreditnú kartu mBank.

Syslenie je fajn pre tých, čo by si chceli postupne odkladať. Alebo pre tých čo chcú "investovať" a plánujú tak robiť so smiešnymi 20-100€ mesačne. Takto majú bez roboty zaujímavý úrok a peniaze bezpečne odložené.[IMG]https://uploads.tapatalk-cdn.com/202007 ... 2ee16e.jpg[/IMG]
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ado130 napísal:gogo956: irónia alebo realita? Ak naozaj akcie, aké si vyberal, prípadne podľa čoho?
vyberal som akcie podla fundamentalnej analyzy plus jednu Biotech ako divoku kartu. Ale to portfolio uz mam par rokov.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

viete mi dat link na to sporenie 365? nie syslenie

googlil googlim a nachadzam iba to syslenie :(
ArAsHiD
Professional
Professional

Príspevok od používateľa ArAsHiD »

baldorex
Addict
Addict

Inde alebo v tejto téme si písal, že vďaka kríze a že si niečo nestihol - si zarobil mínus 35 000€, aj to by bolo dobré spomenúť.
gogo956
Redeemer
Redeemer

baldorex napísal:Inde alebo v tejto téme si písal, že vďaka kríze a že si niečo nestihol - si zarobil mínus 35 000€, aj to by bolo dobré spomenúť.
-ak to bolo na mna: stratil som v trejdeni, ale teraz sa bavime o investovani. Trejdovanie je o tom, ze priebezne stracas aj ziskavas, inak to nejde. Dolezite je viacej ziskat.. Investovanie je dlhodoba vec, najlepsie je ist do Etfka
ado130
Expert
Expert

Príspevok od používateľa ado130 »

gogo956 napísal: vyberal som akcie podla fundamentalnej analyzy plus jednu Biotech ako divoku kartu. Ale to portfolio uz mam par rokov.
Môžeš zobraziť svoje ptf? Stačí jednotlivé spoločnosti bez konkrétnych hodnôt, prípadne ich % zastúpenie.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Cash treba lockovat v Binance Savings na 90dni. Kde inde dostanete 8% pa garantovanych? :roll:

A este je skvely kurz EUR/USD :)
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Musím sa priznať, že čo sa týka investovania som dosť negramotny a mám sa čo učiť. Pracujem v zahraničí vyše 7 rokov a peniaze v podstate držím len na účte. Pred dvoma rokmi som za cash kúpil auto a teraz rozmýšľam čo ďalej. Keďže sa v tomto absolútne neorientujem, tak ma napadlo kúpiť byt v mojom meste na SK a dať ho do prenájmu. Dá sa to brať ako investícia? Je to dobrý nápad? Predpokladám, že všetko je lepšie ako nechávať peniaze len tak na účte, nie?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

topic200054.html
Tu si precitaj aspon 10 poslednych stran
gogo956
Redeemer
Redeemer

lukas9206 napísal: 07 mar 2021, 9:18 Musím sa priznať, že čo sa týka investovania som dosť negramotny a mám sa čo učiť. Pracujem v zahraničí vyše 7 rokov a peniaze v podstate držím len na účte. Pred dvoma rokmi som za cash kúpil auto a teraz rozmýšľam čo ďalej. Keďže sa v tomto absolútne neorientujem, tak ma napadlo kúpiť byt v mojom meste na SK a dať ho do prenájmu. Dá sa to brať ako investícia? Je to dobrý nápad? Predpokladám, že všetko je lepšie ako nechávať peniaze len tak na účte, nie?
nie je problem v investicii do bytu na prenajom, ale nakolko pracujes v zahranici, tak by si potreboval niekoho kto sa o ten byt a najomnikov bude starat
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

wladas napísal: 07 mar 2021, 9:23 topic200054.html
Tu si precitaj aspon 10 poslednych stran
Pozriem

Áno gogo, to ma napadlo. Práve preto som rozmýšľal o byte v mojom meste, kde mám aj oca, ktorý je na dôchodku a v podstate sa nudí, takže by sa o to mal kto starať.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Vseobecne to nie je zla investicia ale existuju aj lepsie moznosti. Ma to aj svoje nevyhody.

Kratsia diskusia k tomuto:

gogo956
Redeemer
Redeemer

lukas9206

to si musis sam rozhodnut kde chces investovat. Ci pozadujes hlavne bezpecnu investiciu s nizkou mierou zurocenia alebo si ochotny viacej riskovat ale tym padom aj mozno viacej zarobit. Nehnutelolnosti su bezpecna inevesticia /narozdiel napr od akcii ci Btc/. Napr ja mam radsej vacsi risk a kazdodenne napatie.
Napísať odpoveď