Retail vs. digital

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Snajper2
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Retail vs. digital

Príspevok od používateľa Snajper2 »

ktorú verziu hry (všeobecne) by ste mi odporučili kúpiť, keď chcem podporiť aj tvorcov aj cz lokalizáciu?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: Retail vs. digital

Príspevok od používateľa hojko »

Predpokladam, ze retail bude krabicova verzia, ktora sa predava sa nejaku sumu pri ktorej idu peniaze na prepravu krabice do obchodov, za najom predajne, mzdu predavaca, zisk firmy co ma predajnu atd... Digital bude digitalna licencia, teda si to stiahnes cez Steam, Origin alebo inu formu digitalnej distribucie a vyhnes sa poplatkom sa najom predajne, predavaca, dovoz atd... Len zase servre nieco stoja, poplatok za distribuciu pre Steam ci Origin a tak podobne. Asi tazko z nas niekto bude vediet, ze z coho dostanu vacsie percento, no teoreticky by to mala byt digitalna distribucia.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

Napr. steam si berie nekrestansku proviziu 30%, ktora nie je az tak nezvycajna aj mimo herneho businessu, lenze vo vacsine pripadov je velka cast tej provizie investovana spat do reklamy/marketingu aby ten business vobec mohol nejak fungovat. Valve neinvestuje do marketingu nic (lebo nepotrebuje, ista skupina ludi chce mat vsetky hry len na steame pretoze si na to zvykli a myslia si ze steam je zadarmo) teda okrem toho ze raz za rok zorganizuju turnaj v dote 2 ktory aj tak vyhraju cinania. No aj pri takej obrovskej provizii si myslim ze z toho vyvojar ma nakoniec viac ako pri fyzickom predaji.
icefiresr
Addict
Addict

Príspevok od používateľa icefiresr »

Tych 30% nie je moc. EGS slo na 20-nieco docasne, aby vybudovali uzivatelsku zakladnu a bolo to pre nich uz za hranicou navratovosti (v podstate su v strate).
ropman
Medium Professional
Medium Professional

No ja keby som bol herny developer a potrebujem vydat hru tak kupim nejaky server za cenu do 50 eur mesacne kde to nahodim, vytvorim si jednoducheho download clienta na baze torrentov cez ktory si to kazdy stiahne bez problemov a mam na salame platit nejakym neschopenkam s nezmyselnymi nakladmi 20-30% len za jedno stiahnutie...
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Keby to bolo take jednoduche, tak to robi asi vacsina developerov, nie? Preco je potom par online sluzieb a hry sa vydavaju cez ne?
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Ono ti developeri to maju velmi dobre zratane.
Sance, ze sa tebe, cez tvoj web a server podari ako neznamemu developerovi dostatocne spropagovat tvoju hru su v dnesnej dobe hernych platforiem velmi mizive. Na takom Steame mas ale dedikovany hub, page, community page, recenzie, moznost propagacie pomocou SALE kde sa tvoja hra moze velmi rychlo "rozkriknut" a na zaklade pozitivnych recenzii moze prudko vystrelit (a nie je to nic neobvykle, jednoduche indie hry na steame pravidelne skyrocketuju).

Takze ked si zratas ze mas cenu 10€ a neplatis steamu proviziu, predas 100 licencii, mas zarobenych 1000€, z toho si pokryjes nejake prevadzkove naklady a nemas nic.
Ked hra vystreli na steame a predas 10 000 licencii "prevadzkovy naklad"(proviza) je sice 0,3x100.000=30.000€ ale tvoj zisk je 70.000€ a nie 0.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

No dajme tomu ze pre malych developerov s budgetom 0 je to OK. Pre nich to bude asi aj pohodlnejsie ako pracovat na vlastnom rieseni hlavne ak maju skusenosti len s vyvojom hier. Velke firmy bohvie ake maju realne dealy, takze mozno to je OK aj pre nich.

Ale ked som niekde medzi tak urcite nepostavim business model len na tom ci sa mi nahodou podari vyletiet na steame kde je obrovske mnozstvo inych hier. Ked moja hra bude stat 30 a z toho 9 eur mam dat steamu, tak to radsej tych 9 eur investujem do lepsej formy marketingu.

A urcite sa nebudem riadit tym co robi vacsina. Lebo vacsina releasne hru na steame a nezarobi nic. Urcite to nie je take jednoduche ze staci vydat hru na steame alebo nejakej inej platforme a mame zarobene...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

ropman napísal:...A urcite sa nebudem riadit tym co robi vacsina. Lebo vacsina releasne hru na steame a nezarobi nic. Urcite to nie je take jednoduche ze staci vydat hru na steame alebo nejakej inej platforme a mame zarobene...
:roll:
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Neviem co znamena ten smajlik. Chces povedat ze vacsina hier vydanych na steame je uspesnych? Ak ano tak idem namiesto startupov kde je uspesnost tak 10% kodit hry.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Teraz z cistej zaujimavosti, ako by si chcel propagovat hru mimo hernu platformu?
Povedzme, ze som tvoja cielovka, vlastnim cca 200 pocitacovych hier, chces mi predat tvoj produkt.

//este k tvojej otazke, ja sa opytam, ukaz mi jednu uspesnu hru s nekorporatnym pozadim, kt. nevysla na hernej platforme - ja ti viem napisat nekonecny zoznam takych hier ktore na hernych platformach su - je to fer?
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Neviem co si mam predstavovat pod hrou s nekorporatnym pozadim, nenapada ma ziadna. Jedine hry s asi ,,nekorporatnym" pozadim co som kedy hral boli VR hry, ale to je specificka kategoria.

Co sa tyka marketingu tak moznosti je samozrejme neurekom, uz len obycajna PPC reklama ma vyhodu v tom, ze ked zaplatim tak sa mi aspon niekto dostane na web, kdezto na steame je to len stavka na nahodu, ci prerazim medzi tisicami dalsich hier alebo nie. A ci sa ma steam rozhodne nejak promovat alebo nie.

Ked si niekto mysli ze jedina forma propagacie je steam tak mi to pride velmi obdmezdene.

Ale beriem spat, teraz som si uvedomil ze keby som bol vyvojar tak vydam hru aj na steame a aj na vsetkych platformach kde sa bude dat, s tym ze cena by bola vyssia ako na mojom webe (navysena o proviziu konkretnej platformy) a vsetko ostatne promo by smerovalo na maju vlastnu distribuciu. Vtedy mi to pride fer, lebo si to kupia bud len ludia co sa o hre dozvedeli vdaka tej platforme, alebo ti co su ochotni zaplatit viac za to aby tu hru mali na svojej preferovanej platforme tj. ma to pre nich nejaku pridanu hodnotu.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Nekorporatne pozadie = 1-2 ludia, ktori maju skvelu ideu na jednoduchu hru s potencialom a schopnosti to realizovat. Je vela indie, casual hier ktore su technicky primitivne ale su zabavne a ludia to zeru.

Ja to vidim tak, ze ak mas produkt, ktoremu veris a vies ze by ludi bavil, je velky risk nevyuzit overenu platformu kt. pouziva miliony hracov, miesto toho sa pokusit bez akehokolvek povedomia na vlastnu past taku hru spropagovat.

A ohladom PPC ads som trosku skepticky, vzhladom na to ze vacsinu casu co na domacom PC stravim je prave hranim, nikde mi ziadne herne reklamy nevyskakuju. Mozno to bude tym, ze na vyhladavanie hier vyuzivam vylucne Steam, EGS, Origin a bnet - taka platforma ponuka pre hraca jednoducho nepomerne moc vyhod ako nejake samorecenzovanie mimo nej. Krystalovu gulu nemam, nikdy som hru nevydaval ale musi to byt extremne narocne a fantasticky vykalkulovane pre neznameho vydavatela spopularizovat nejaky produkt mimo tieto giganty. Nemozne to ale asi nebude.
Aiden
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Aiden »

RE na @ropman

... alebo sa ti stane to, ze hru nekupi takmer nikto, lebo sa im nebude pacit rozdiel v cene medzi tvojim "shopom" a Steamom. Docitas sa o tom vela, ked sa pozries na App Store vs. individualny predaj appiek. Principalne si to ale zhrnul dobre, vzdy potrebujes nieco vlozit do distribucie, ci to budu PPC, Steam cut, tvoj YT channel, Twitter followeri, kombinacia vsetkeho... Pre vela ludi je vsak jednoduhsie vzdat sa 30% z revenue, ako najskor vybudovat 1M channel na YT, kde si urobis hype pred releasom. Ergo ak je hra dobra a mas ju nacenenu tak, ze ju ludia kupuju, tak 30% distribucne costy nemozu byt problem, ak je to trash, tak ta PPC urcite nezachrania.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

toto mi pride ako uplny nobrainer, ropman, nechapem ako sa na to mozes pozerat tak povrchovo.

niektore veci riesis sam, niektore outsourcujes. pokial si chces riesit sam distribuciu, to je mrte roboty, nie len zaplatit server a nahodit stranku. ta stranka musi byt dobre spravena, takze bud zaplatis cloveka co ti ju nakodi alebo svoje vlastne development resourcy minat na stranku miesto vyvoja hry. o tu stranku sa musi niekto starat, jasne, povies si mala firma, preco si to nerobit sam. ale ako budes riesit support? cudzie jazyky? ako budes riesit maintenance toho servra? co ked sa nieco poserie o tretej v noci? ty spis, americania a cinania chcu kupovat tvoju hru a nemozu. budes mat niekoho kto ma sluzbu aj v noci ci sa na to vykasles ze "tak pridem o par zakaznikov?"
dalsia vec je dlhodoby vyvoj, pokial nerobis hru typu flappy bird, tak sa ocavaju nejake updaty, bugfixy a podobne. pokial si to budes riesit sam, musis mat instalator prisposobeny na updaty, starat sa o to aby ti update fungoval z roznych verzii. popripade ak chces na to ist nejak modernejsie tak by si mala robit hra selfupdaty sama. na to zase musis mat prisposobeneho aj klienta aj server. na druhu stranu ti steam ponuka toto vsetko velmi jednoducho zabudovane v sebe.

a co ak robis online hru? kto bude hostovat servre? kam budes ukladat progress? ci proste klasika oldschool CS1.6, nech si kazdy spravi vlastny serve, ked sa chces niekam pripojit musis vediet ipcku a uklada sa vsetko iba lokalne?

uplne samostatna kategoria je reklama. asi kazdy developer ti povie ze neexistuje lepsie promo ako zlavy na steame. to co pises ze reklamu si mozes riesit sam, to je sice pekne, ale nikdy nedosiahnes taku penetraciu ako na platforme typu steam alebo gog. ludia tam maju svoje profily, su v skupinach, diskutuju nove hry, dostavaju tam doporucenia, samotny steam ma celkom slusny algoritmus ktory ti ponuka hry ktore by sa ti mohli pacit.
pokial tvoja hra zapadne v mori steam hier, tak to v ziadnom pripade neni chyba steamu ale je to tym ze tvoja hra je absolutne nezaujimava a nicim nevynika.

no a neposledna vec je nejaka doverihodnost a bezpecnost. ja ako uzivatel ovela pravdepodobnejsie kupim a stiahnem hru zo steamu/epicu/gogu/originu/uplay ako zadavat cislo kreditnej karty nejakej random stranke a stahovat odtial instalacku, ktora mi na pocitac nainstaluje bohvie co vsetko.

a teraz si toto vsetko spocitaj kolko ta to bude stat a zamysli sa nad tym ci ozaj radsej nezaplatis niekomu kto toto vsetko spravi za teba? aj ked by to malo predstavovat 30% tvojich trzieb?
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Je dost mozne ze resources na support uz mas pre ine ucely a ak je nieco urobene dobre a funguje dobre tak ten support az tak zatazovany nie je. Ano miniem resources na stranku, no big deal. Nejaky web aj tak chces vacsinou mat tak tam pridas ten shop. Ked sa nieco posere o tretej v noci tak holt to sa stava, aspon to ale mam pod kontrolou a viem to opravit pricom pri third party services sa musim spoliehat na support od nejakeho inda alebo inej neschopenky ktora ma moze mat este k tomu vies kde... Viac krat sa mi stalo ze som zo steamu nevedel stiahnut hru pritom internet mi isiel vpohode. Battle.net detto. Neviem o tom ze by steam aj hostoval servre na multiplayer a ked tak to asi bude stat extra.

Ludia maju profily a diskutuju o hrach hocikde, nie len na steame.

Pokial si niekto kupi hru preto ze sa o nej nejakym sposobom dozvie na steame, tak s tym nemam problem a kludne pojdem na steam ako som uz pisal vyssie. Ale nie je akceptovatelne keby investujem do marketingu svojej hry (mimo steamu), niekto sa ju rozhodne kupit a prve co spravi je ze checkne ci nahodou nie je aj na steame a kupi si ju na steame pricom keby tam nebola tak si ju kupi priamo odomna. Ja zaplatim reklamu a steam si za to vezme proviziu. To nie je fer. Preto by som v takom pripade dal vyssiu cenu nech sa ten clovek rozhodne ci pridana hodnota toho ze to bude mat na steame mu za ten cut stoji alebo nie. Lebo vacsina hracov sa domnieva ze steam je zadarmo a absolutne si neuvedomuju ako ich samych a aj developerov osklbava.

Ja ako zakaznik radsej podporim developerov ako steam. Pre mna je neakceptovatelne ze ked si kupujem hru za 50 eur tak 15 z toho ide Valve. Ako zaco? Za stiahnutie 20GB dat mam platit 15 eur? Ved to je smiesne. Ani slovensky mobilni operatori nemaju take drahe data. Alebo platim za chat, achievementy a dalsich milion sprostosti ktore nechcem ani ma vobec nezaujimaju?
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Aacid to vystihol dobre, vnimas to moc povrchne.
Mas zaujimave pohlady na vec - kiez by si mal v mnohom pravdu, bohuzial realita je ina a to nie je moj nazor, to je fakt - herne platformy dnes ponukaju neodmyslitelny servis pre distribuciu pocitacovych hier.
Aacid zasiel iba jemne pod povrch, ja som nechcel ist velmi do detailov toho, co vsetko ti Steam automaticky umoznuje ale ak mas zaujem, v klude ti tu rozpisem naozaj siroky zoznam veci, ktory si platis v tej provizii a ja ako zakaznik si v dnesnej dobe neviem predstavit byt bez toho. Ty sa pozeras na taky steam ako na eshop, ale steam je vsetko len nie eshop.

Aj hry od stredne velkych developerov ako Bohemia Interactive (CZ) s hrami ako Arma III ci DayZ nevahali prejst k steamu. Specialne napr. ArmA III mala nekonecny problem v modoch a ich aplikovani, naslednom patchovani hry co vzdy vela veci rozosralo a casto bol nutny nekonecny troubleshooting.
Odkedy presla ArmA pod steam jedine co urobis je stlacis v steame workshop, naklikas si mody ake chces, steam ti data nasosa a spravne nainstaluje. Hotovo. Pred tym si tahal z roznych 3rd party modderskych stranok rozne texture packy, dependencies a mody a dat to dokopy bolo casto krat maturita nad howto navodmi. Po patchi to zase aj tak neslo a mohol si to absolvovat znovu. Ultimatny troubleshooting pri steame je tlacitko "Verify game files integrity" ktore ti v pripade nejakej nefunkcie prebehne vsetky gamefiles, poskodene/chybajuce nahradi/opravi a hotovo. A toto su vylozene len basics co steam ponuka, tych veci za tie roky je nekonecne vela a vsetky tie firmy dobre vedia preco maju produkt, kde ho maju a keby si chcel v tomto poli prerazit, myslim si ze by si narazal na vsetky tie problemy, ktore uz boli vyriesene a odpoved na polovicu z nich by bola proste STEAM (ci alt. platforma).
ropman
Medium Professional
Medium Professional

To ze tie features nepotrebujem / nestoja mi za 30% cut nie je povrchne ale tak to proste je. Ked to niekomu za to stoji nech si to kludne plati. Ale ked niekto releasne hru len na steame tak si ju radsej upiratim ako by som mal toto podporovat. Ovela viac povrchne je pozadovat po developeroch aby releasovali na steame a neuvedomovat si ze to aj nieco stoji (a nie malo).
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

sorry ale toto je diskusia totalne o hovne, ty napises ze nachapes za co ma vyvojar platit 30%, ja ti napisem hromadu dovodov a ty sa ich proste rozhodnes ignorovat a napises ze nechapes za co ma vyvojar platit 30%.

pritom ty si asi jediny kto to nechape, vsetci to chapu, kazdy vyvojar chce byt na steame, pretoze chce predat co najviac svojej hry. pokial to ty nechapes, ok, tvoja vec, ked prosim spravis nejaku hru tak sem napis ako si s nou uspel, velmi som zvedavy na to.

dalsia vec je ze sa nerozpravame iba o steame, takychto sluzieb mas hromady a su aj take, ktore pytaju menej ako 30%. myslim ze taky epic berie iba 12%... a epic je celkom velke meno. napriek tomu musi uz viac nez rok lakat hracov na pravidelne hry zadarmo a kupovat si exkluzivitu od vyvojarov a na steam sa stale ani trochu nechyta.
pretoze vyvojar vie (ty nie), ze je lepsie predat 1000 kusov hry a dat z toho 30% steamu ako mat 88% z 200 kusov ak bude predavat cez epic. predpokladam ze keby si si distribuciu riesil sam, tak v tomto pripade predas tak 50 kusov, ale ty by si sa samozrejme vytesoval ze mas z toho 100%...
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Ja som ti na vsetko co si napisal dal argumenty, ktore ty uz nemas tak vypotis akurat takyto bullshit. Viackrat som tu napisal ze by som tiez dal svoju hru na steam a ine platformy, tak sa nauc prosimta citat s porozumenim a az potom sa zapajaj do diskusie.
Napísať odpoveď