PC - RAM

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Roiko
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

PC - RAM

Príspevok od používateľa Roiko »

Nevie niekto preco ked mam 32GB RAM a z toho je:

pouzivana 16GB
K dispozici 16GB
Potvrdene 32,9/33 GB
Vo vyrovnavacej pameti: 16GB

Vyuzitie pamate je na 50percentach.

Tak mi pri zapnuti dvoch hier jednu vypne a video v chrome prave prehliadane mi prepne z full hd na SD kvalitu.

Uz som si to vsimol davnejsie,ze mi proste zacne blbnut PC pri vyuziti pamate na 50percent,proste akonahle dosiahnem tam v Potvrdene ten strop tych 32,9 z 33,tak mi vsetko zacne blbnut a bud mi nieco v poslednej dobe len proste vypne a pripadne mi na chvilku sčerna obrazovka,alebo uz som mal v minulosti aj modru obrazovku,kvoli nedostatku pamate,pripadne graficky ovladac zlyha,ale grafiku som pozeral a ma mat 11GB pamate a z toho vyuzitie max 7-8,takze to by nemalo byt tym,kedze je to vzdy pri tom dosiahnuti toho maxima 32,9/33.

Tiez nechapem ani to,kde sa vlastne tych 16GB vezme,pretoze ked pozriem task manager,tak tam vidim len 2,5GB Chrome/ 3 GB Diablo / 2GB Fortnite a potom male procesy,par mega +-

:?
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: PC - RAM

Príspevok od používateľa 4040 »

Daj sem screen zo Správca úloh -Výkon -Pamäť.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

blbne to aj po restarte?
Roiko
Expert
Expert

jj aj po restarte,uz niekolko rokov,proste pokial sa naplni tych 32.9/33 potvrdene,tak celi pc zacne blbnut asi na minutu a potom v poslednej dobe nieco vypne napriklad jednu hru a to video prepne z full hd do SD co prave pozeram na youtube cez chrome.

Teraz cakam az sa to zase naplni a vtedy mam cca tak 5min tak skusim spravit ten screen a hodim to sem..

Tak malo by to sem pridat ten obrazok toho ako to umna vyzera:

Posledny obrazok ukazuje ako to umna vyzera,ked zapnute nemam nic vacsie a stale tam je potvrdene 7,5 GB a vyuzivane 3,6.
Nemam tusenia kde sa bere tych 3,6 a uz vobec nie tych 7,5 co vyzera ako naosobok vzdy toho co je pouzivane..
Prílohy
RAM.jpg
RAM 2.jpg
RAM 3.png
Pepo79
Star
Star

Príspevok od používateľa Pepo79 »

Ok, tak mensie vysvetlenie:
- RAM pouzivana - kolko sa v tej chvili pouziva realne RAM pamate - v tomto pripade 16GB
- RAM k dispozicii = celkova kapacita RAM - momentalne pouzivana = 32GB - 16GB = 16GB
- RAM potvrdene - zjednodusene povedane kapacita pamate ktoru si system windows alokoval pre svoje potreby - tu je zahrnuta aj RAM aj swapovaci pagefile, takze tato hodnota moze byt aj vecsia ako celkova velkost RAM.
- RAM vo vyrovnavacej pamati: Nacachovane data operacnym systemom pre zrychlenie prace systemu a pristupu k datam, tuto hodnotu si windows sam priebezne upravuje a managuje.

Ak mas potvrdene na hodnote 32.9/33, to vyzera nato, ze tvoj windows dosiahol svoj celkovy nastaveny limit na RAM+pagefile a nema kde uz dalej dat data, ktore potrebuje, preto si myslim ze zacina blbnut. Skus si nastavit vyssiu hodnotu na pagefile podla navodu z linku nizsie a daj si potom restartovat pocitac.
Initial size si skus dat na 32768 a maximum size 65536 -> takto budes mat page file nastaveny na 32-64GB, co by mohlo pomoct.
https://www.thewindowsclub.com/increase ... ry-windows

Co sa tyka tych cca 3,6GB RAM pouzivanych aj ked nemas nic zapnute, to je vyuzivane systemom windows a jeho procesmi, aj windows samotny potrebuje pouzivat pamat RAM aby mohol fungovat.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Pagefile (ak systémový nie je SSD) je dobre nastaviť na jednu pevnú veľkosť - žiadne 32-64.

Posuň, zoraď a "odfoť" tak, aby bolo vidno využitie pamäte - z Tvojich printscreenov sa dá leda tak veštiť :)
Prílohy
mapat.jpg
Roiko
Expert
Expert

Tak vyzera,ze to pomohlo a teda velka vdaka. :wink:
Dokonca sa mi zda,ze to beha cele trochu sviznejsie,ale mozno je to len moj pocit,alebo je to tym co pisem nizsie,kedze to som spravil len vcera ked som hladal v com moze byt problem v tom blbnuti.

Este som sa chcel spytat,ze ramky mam Kingstone 2133 a inu moznost v specifikaci uvedenu nemaju,ale v Biose som mal v sekcii OC Memory try it ! a nato som klikol a ukazalo mi 2666/2800/3000,tak som si zvolil tych 2666 - tomu myslim automaticky upravilo aj napatie atd.. a teda mozem to natom nechat ?,alebo sa mam radsej vratit na tych 2133.

SSD mam 500 GB EVO od Samsungu - system a 1 TB na Games a ten treti disk co je tam vidno je na data,do buducna to trochu prekopem,ale zatial zostavam na troch diskoch.
Predtym som mal ten page file nastaveny automaticky na 200/1024 a teraz som to zmenil na to co pisal Pepo79 -> Initial size si skus dat na 32768 a maximum size 65536
Prílohy
RAM 5.png
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

S RAMkami neporadím a ako vidíš - práve Ti Chrome berie cez 2GB RAM.
Teda pred hrou je dobre ukončiť všetko zbytočné.
Kedysi dobre fungoval GameBooster - ja nehrám, no používal som to pred spracovaním videa atd.
Roiko
Expert
Expert

//autoeditácia príspevku (06 Aug 2020, 20:10)
starysomar napísal:S RAMkami neporadím a ako vidíš - práve Ti Chrome berie cez 2GB RAM.
Teda pred hrou je dobre ukončiť všetko zbytočné.
Kedysi dobre fungoval GameBooster - ja nehrám, no používal som to pred spracovaním videa atd.
jj 2GB +- berie,ale to je nic pri 32GB z ktorych ak som spravne pochopil vyuzivam len 16 a to mi aj ukazuje,ze vyuzitie je cca 50-60 percent a PC mi proste zacne kolabovat.
Vypnut vsetko pred hrou samorejme nebudem,mam radsej multitasking.
Trochu mi to pride ako odpoved od Samsungu na ich Exynos,ked sa zakaznik na offic fore pytal,ze co ma robit ak sa mu s20 prehrieva a predstavitel samsungu mu odpisali,ze ma vypnut vsetky aplikacie a ak problem pretrvava,tak ma kontaktovat technicku podporu a riesit reklamaciu a ja ze ten telefon si clovek kupuje nato aby prave nanom mohol robit co najviac veci naraz a vsetko slapalo ako ma.. :lol:

Kazdopadne to teda vyzera tak,ze problem bol v tom strankovani a to navysenie na 64GB, pomohlo a konecne budem vyuzivat ak to bude treba 32GB a nie len 16 - skoda vsak,ze take veci nefunguju automaticky a uzivatel si to musi upravit sam,inak bude vyuzivat len polovicu ramky a PC mu bude blbnut kazdu chvilu.

Je pravda,ze mi to nieco zlhtlo z toho SSD asi 30GB,ale to je mi šumak,pokial mi nebude blbnut PC a vypinat jednu hru a video davat z HD do SD kvality po par hodinach na PC.
Nieje predsa v poriadku aby 32GB nezvladalo jednu jednoduchu RPG,jednu narocnejsiu FPS hru a Chrome,ktory samozrejme vie zaplnit aj celu ramku,ale ja nemam otvorenych zase tolko okien. :)

Este raz teda dakujem Pepo79 za ochotu,pomoc a vyriesenie. :wink:
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Daj sem screen z CPU-Z a položka SPD.
Roiko
Expert
Expert

4040 napísal:Daj sem screen z CPU-Z a položka SPD.
Prílohy
RAM 6.jpg
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Ram nechaj tak, ak Ti bežia bez problémov.Používaš Rapid Mód pri systémovom disku ?
Roiko
Expert
Expert

4040 napísal:Ram nechaj tak, ak Ti bežia bez problémov.Používaš Rapid Mód pri systémovom disku ?
Pouzivam Optimalizovany mod,ten rapid mod som nechcel davat,potom ako som si precital,ze to nieje velmi dobre pre disk..

Uz som na ten Rapid mod pozeral viacx,kedze mi to vzdy udrie do oci,ale potom sa vzdy rozhodnem,ze radsej nie..
Software HarddiskSentinel mi pise,ze ten SSD od Samsungu 500GB EVO na ktorom mam system ma 94 percent zdravie po 4 rokoch,cca kazdeho pol roka+- mi padne o percento,ale zatial pise,ze:
Stav SSD je PERFEKTNÝ. Problematické alebo slabé sektory neboli nájdené.
Funkcia TRIM je podporovaná a zapnutá pre optimálny výkon.
Zdravie disku sa pri SSD zisťuje špecifickými S.M.A.R.T. atribútmi:
Vykon 100 percent a Zapisanych dat: 40,42 TB

Zatial mi bezi v pohode aj tych 2666,uz som natom dnes cely den,ale mozno sa vratim spat na tych 2133,este nad tym porozmyslam.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Vrátiť späť môžeš tak, že si potom zapneš v biose XMP režim.Neviem , kde si čítal, že Rapid Mód nieje dobrý pre disk.Rapid Mód využíva RAM a tak šetrí disk.Už som sa stretol aj s tým , že hry sekali a pri zapnutom Rapid móde bežali bez problémov,keďže ram sú rýchlejšie.
Roiko
Expert
Expert

4040 napísal:Vrátiť späť môžeš tak, že si potom zapneš v biose XMP režim.Neviem , kde si čítal, že Rapid Mód nieje dobrý pre disk.Rapid Mód využíva RAM a tak šetrí disk.Už som sa stretol aj s tým , že hry sekali a pri zapnutom Rapid móde bežali bez problémov,keďže ram sú rýchlejšie.
Zaujimave,tak mozno v dohladnej dobe skusim ten Rapid Mod uz len zo zvedavosti,nech viem co to spravi.Vdaka :wink:
Pepo79
Star
Star

Príspevok od používateľa Pepo79 »

Este raz teda dakujem Pepo79 za ochotu,pomoc a vyriesenie. :wink:
Som rad ze to pomohlo. :)
Napísať odpoveď