Cigarety

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
baldorex
Addict
Addict

Re: Cigarety

Príspevok od používateľa baldorex »

Všetko je to o dávke.

Také h2O, to je chemická zlúčenina ako sviňa, dáš si 6 litrov na posedenie a si mŕtvy.
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa wladas »

*****HERO***** napísal:kofein mi pride omnoho viac navykovejsi .. subjektivne ... lebo ten aj nieco "robi" ... keby som mal pred sebou 2 vyzorovo a chutovo take iste tabletky, jedna by obsahovala tie iste latky ako salka kavy, druha cigarety, pozitivnu zmenu by som citil len pri kave (asi :)) tym chcem povedat, ze ma az tolko nefascinuje preco su cigarety brane spolocnostou inak ako ostatne drogy, ale preco je kava brana inak ako cigarety .. ma ovela vacsi potencial ..
Nie. Kofein nie je navykovy, teda urcite nie bezne ako cigarety. Navykovo ho robi ten ritual pitia kavy. Ja si dam kludne jeden den 6x dvojte espresso (z chuti, prilezitosti) a na druhy treti den nemusim mat ziadne.
Podla tvojej logiky je horsi aj cukor lebo ten tiez meni sktualny stav.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

a nie su cigarety pre vacsinu fajciarov tiez len ritual? myslis, ze by sa eliminovalo fajcenie, keby sa zacali rozdavat zadarmo tabletky, ktore by chemicky obsahovali presne to, co kazda cigareta?

cukor mi nepride, ze by mi az tak menil stav, resp, ze by ma dokazal zo stavu "ebem na to, idem spat" dostat do stavu "ebem na to, nejdem spat" ako kava/energitak ... ale v podstate hej, podla mojej logiky by aj cukor spadal do tej istej kategorie .. resp. kazda jedna potravina okrem vody a nejakeho zakladu, co by daval potrebne rovnomerne ziviny .. logicky sa na to asi moc neda pozerat, kedze je ta hranica droga/nedroga definovana clovekom ..
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Niktin je silno chemicky navykovy.

Okrem toho pri piti kavy nesmradis okoliu a nesposobujes astmaticke zchvaty astmatikom a nespievas k pasivnemu fajceniu v okoli.
wladas
Redeemer
Redeemer

A navykove a hlavne skodlive su aj ostatne zlozky ako papier, lepidlo atd.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

aacid napísal: mna sa niekto opyta ci fajcim, poviem mu nie, iba prilezitostne pri pive, tak sa na mna usmeje a povie ze "tak teda fajcis"... to ako keby sa ma niekto opytal ci som alkoholik, poviem nie, ale ze obcasne ideme s kamaratmi si vypit a obcasne si doma pivo otvorim a on by mi na to povedal ze "tak si alkoholik".
"Fajčiar" automaticky neznamená "Chorobne závislý na cigaretách"
A to že "piješ" automaticky neznamená, že si "alkoholik".

Pri cigaretách si to opísal ako užívateľa, pri alkohole ako chorobného pacienta.

Takže blbosť. Veľmi zlý príklad. Ja tiež pijem iba príležitostne. Ale keď sa ma niekto spýta, či "pijem", tak mu nepoviem "nie", lebo by som klamal. Nie je pravda, že nepijem. Pijem, síce málo, ale pijem. Rovnako ako ty fajčíš. A nemyslím si, že ľudia nerozlišujú množstvo, isto berú inak človeka čo spraví krabičku-dve za deň, a takých ako teba.

Stále ale narážam na ten prežitok z dôb minulých, keď boli cigarety "zdravé", fajčili tí najväčší borci vo filmoch, speváci... Ženy boli s cigaretou prezentované ako silné ženy nad vecou, bolo to niečo sexy. Dnes mám pocit, že mi 9 z 10 chlapov doslova povie, že keď je pekné dievča, a zapáli si cigaretu, tak u nich klesne atraktivitou na polovicu - a ten názor mám aj ja. Rovnako už nemám pocit, že fajčenie je "cool", tak ako bolo keď som mal ja 10 rokov, alebo pred tým, keď mal môj otec 20. Chápem ľudí čo fajčia, lebo začali. Je to závislosť, bohužiaľ. Úprimne ale nechápem mladých ľudí, čo fajčia dnes, a začali v posledných rokoch. Drahé je to, ale že ku*evsky, smrdí to, ale že ku*evsky (a to znesiem fakt veľa, vyrastal som v byte kde naši fajčili a nemali sme balkón), nemá to ani "tripy", ako iné drogy. Stále počúvam, ako to odbúrava stres, ale to ako argument jednoducho neberiem. Potom v reštikách každých 10 minút von od stola zapáliť si,... Proste mi to nejde do hlavy, nechápem tú logiku, že si niekto dobrovoľne je*be (nie poškodzuje, doslova je*be) zdravie, a ešte k tomu za to aj platí. Tiež isto tie ženy/muzí vo vzťahoch, kde fajčí iba jeden musia byť nadšení, keď ich partner kandluje ako stoka, keď im dáva pusu.

Môžte argumentovať, že aj alkohol ničí zdravie, a predsa príležitostne pijem. To je pravda, ale na to poviem dve veci:
- ja pijem možno 2x v mesiaci a aj to sa málokedy opijem v pravom slova zmysle. Osobne nepoznám fajčiara, ktorý fajčí v takejto intenzite. Buď fajčí aktívne, alebo nefajčí, resp. prestal úplne. Naopak ľudí čo pijú tak ako ja poznám desiatky, dá sa povedať že 95% mojich známych.
- ten alkohol má predsa nejaké účinky, ktoré nemusím opisovať. Cigarety to nemajú.

Aacid: Celkom ma zaujíma, aký máš dôvod na to, že fajčíš "iba pri pive"? Lebo ja som robil to isté, ale to som mal asi 16 a robil som to nasilu. Nie je to rečnícka otázka, fakt ma to zaujíma.
Ako chápem, že keď sedíš pri stole kde sa pije a máš Kofolu, tak to asi môže byť ťažké naladiť sa na rovnakú vlnu s opitými ľuďmi. Ale cigarety? Tam to hádam nie je o prispôsobovaní, či?
wladas
Redeemer
Redeemer

Hensym napísal:Dnes mám pocit, že mi 9 z 10 chlapov doslova povie, že keď je pekné dievča, a zapáli si cigaretu, tak u nich klesne atraktivitou na polovicu - a ten názor mám aj ja.
U mna to je mozno aj viac nez polovica :D Aj ked ja mam taku zvlastnost ze niektore cigarety (kvalitnejsie?) mi mierne vonaju. A to som vzivote nestiahol celu cigaretu.
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

Hensym to napísal dokonale... z môjho pohľadu ako nefajčiara... Takisto nikdy nepochopím, prečo vlastne mladí fajčia, neskutočne to smrdí, škodí to, nemá to žiadne účinky a už to nie je frajerina. Ja by som napr ani dievča fajčiarku asi nevedel tolerovať, viem, že sú podstatnejšie veci, ale nedokázal by som sa len tak pozerať ako si dobrovoľne ničí zdravie a ešte za to aj platí, navyše by mi smrdela...
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

smrad, pasivne fajcenie .... to su veci, ktore sa daju riesit ... mozes si zapalit tam kde nikto nechodi a je to vybavene ... to ze su ludia kreteni a okrem toho, ze seru na seba, tak seru aj na ostatnych a fajcia kade tade, je mozno aj hlavne to, co fajcenie z hladiska spolocenskeho uznania odlisuje od pitia kavy.

kava sice ziadne taketo negativne dopady na prostredie nema, ale je to rovnako stimulacna droga. chcel som ju hlavne uviest ako priklad, ze ked uz fajcenie prirovnavat k inym drogam, tak to mi uz ovela vacsi zmysel dava prirovnavat pitie kavy k fajceniu. kava mozno nevyvovala tak silnu zavislost, ale "facha" ovela viac ako cigy. miera zavislosti a skodlivost su predsa len vedlajsie atributy ... to hlavne co robi drogu drogou je podla mna efekt ...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Ked uz fajciarom nevadi, ze je to drahe, ze si nicia zdravie, skracuju zivot, zneprijemnuju zivot ostatnym, tak tiez nechapem, ze zo seba robia otrokov.

Ked si predstavim, ze by ma niekto kazdu polhodinu asi na 5 minut vyhodil z domu von (prip. iba na balkon), ci je +30 alebo -10, alebo prsi, fuka silny vietor, este by mi zobral peniaze, tak neviem, cokolvek by som robil, tak musim prestat a von.

Ide aj o to, co tu bolo spomenute, cigarety nic nerobia, mozno na zaciatku, potom uz nevidno ziadny rozdiel, ten je vidiet len vtedy, ked si fajciar nemoze zapalit, z akehokolvek dovodu, je nepokojny, nervozny, az agresivny, vyskusajte skryt fajciarovi krabicku.

Skusal som najst, kolko casu bezny fajciar minie za cely zivot, nenasiel som, tak som si to vypocital, ak fajci 5 minut kazdych 30 minut, fajci od 15 do 75 rokov, je to velmi priblizne, vyslo mi 2500 dni, co je takmer 7 rokov, co sa tyka penazi, nasiel som clanok, ze za zivot si fajciar prefajci jednu garsonku, ale ani toto nejak nemotivuje fajciarov prestat.

//autoeditácia príspevku (12 Aug 2020, 21:17)
*****HERO***** napísal:mozes si zapalit tam kde nikto nechodi a je to vybavene
To ale nie je mozne, v praci, ani napr. na balkonoch, predstav si, ze kazdu polhodinu by vsetci fajciari chodili vytahom dole a este niekde do parku, alebo mimo, hlavne ak su vsade naokolo dalsie bytovky.
tyler91 napísal:Takisto nikdy nepochopím, prečo vlastne mladí fajčia
Nemaju dost skusenosti, ani rozumu - a hlavne im to niekto preda, tak by sa to dalo ucinne zastavit, prisne pokuty, zakaz predaja cigariet "vsade", ak by sa predavali napr. len v lekarnach a majitelovi by hrozilo, ze mu to zavru pri opakovanom predaji mladistvym, tak by sa to dalo vyrazne potlacit, lebo takto by mladi nemali lahky a hlavne pravidelny zdroj, tiez pre mladych postih, napr. verejnoprospesne prace, zametat ulice, zbierat odpadky, to by mnohych odradilo.

Ked si clovek v potravinach kupuje radler alebo pivo, pytaju obciansky, ale cigarety kludne detom predaju, ako je to mozne?

V dalsej faze, o niekolko rokov, by mohli byt cigarety na lekarsky predpis, jednak by fajciari museli chodit na pravidelne prehliadky (napr. rocne), co by im pomohlo zachytit skore fazy rakoviny, lekar by mu ukazal, ako sa jeho stav postupne zhorsuje, navrhoval by programy pre skoncenie s fajcenim a pod. - tiez by to skomplikovalo zacatie fajcenia, nielen pre mladych.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Hensym napísal:Aacid: Celkom ma zaujíma, aký máš dôvod na to, že fajčíš "iba pri pive"? Lebo ja som robil to isté, ale to som mal asi 16 a robil som to nasilu. Nie je to rečnícka otázka, fakt ma to zaujíma.
Ako chápem, že keď sedíš pri stole kde sa pije a máš Kofolu, tak to asi môže byť ťažké naladiť sa na rovnakú vlnu s opitými ľuďmi. Ale cigarety? Tam to hádam nie je o prispôsobovaní, či?
co ti poviem, ja som presne ten clovek, co kludne nezoberie mesiac do ust cigaretu a potom ide von na pivo a vyfajci krabicku. nemam na to vysvetlenie, proste mi to chuti akonahle mam v sebe alkohol. viac za tym neni. normalne ma cigarety nelakaju, par krat ked idem s kolegami na obed a niekto fajci tak si poviem ze si dam tiez a viac menej po troch potiahnutiach to olutujem. ale akonahle si vecer sadnem na terasu, v ruke pivo tak mi ta cigareta chyba.
Dreamer napísal:Ked uz fajciarom nevadi, ze je to drahe, ze si nicia zdravie, skracuju zivot, zneprijemnuju zivot ostatnym, tak tiez nechapem, ze zo seba robia otrokov.

Ked si predstavim, ze by ma niekto kazdu polhodinu asi na 5 minut vyhodil z domu von (prip. iba na balkon), ci je +30 alebo -10, alebo prsi, fuka silny vietor, este by mi zobral peniaze, tak neviem, cokolvek by som robil, tak musim prestat a von.
toto je presne co nechapem, vonku zima, prsi a on si musi ist zapalit. lahko sa vyhovara na zavyslost, pre mna je to prejav slabej vole.
Hensym
VIP
VIP

Závislosť a prejav slabej vôle ide predsa ruka v ruke. ;) Preto niekto po rokoch s cigaretami (alebo chlastom) sekne úplne, a niekto iba vraví, že "od pondelka", "od nového roka", a stále si zapáli.

Prirovnanie k peniazom je stará známa pesnička, ale na roky ma to ešte nenapadlo počítať. A je to ku*va dosť. :)
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Asi dva roky dozadu bol rozhovor s českou doktorou, z nejakého centra, kde liečia závislosť od cigariet. A ona spomínala, že najviac dopamínu sa vylučuje pri cvičení, sexe a fajčení cigariet. A pri tom nikotíne proste najviac. Aj preto je také ťažké zbaviť sa toho.
Spomínam si na jeden výskum, cca 10 rokov dozadu, kedy robili anketu, či by sa fajčiari vzdali radšej sexu alebo cigariet. A asi tretina povedala, že radšej by sa vzdali sexu. Hmm.. ktovie na ako dlho.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

a do toho este zapocitat cas straveny nakupom cigariet a v podstate aj cas obetovany zarabaniu penazi na cigarety, co je denne 3 eura => 30 minut billa predavacky. pokial teda nie je sikovna a neprefajci to v praci :lol: tam by mohla nejaku stratovu casu znizit.
Hensym
VIP
VIP

zuzanuska: Ja som teda ľuďí v záplave dopamínu videl, eufória pri cvičení, pri sexe je úplne zjavná. Pri fajčiaroch to fakt nevidím, skôr naopak. Keď sa niekto v horúčave napije nejakého pitia, keď niekto ochutná dobré jedlo, všade to vidno. Fajčiar si zapáli a má rovnako šedý výraz, ako minútu pred tým. Vôbec tam nevidím to ukojenie potreby. Ale boh vie, môže byť.
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Čo som čítala o dopamíne, tak aktivity, pri ktorých sa aktivuje, slúžili pôvodne na prežitie (napr. aby si človek dal opečené mäso, musel založiť oheň). Čiže uskutočnil si aktivitu, z ktorej si neskôr získal niečo príjemné.
Teraz už sa človek nemusí veľmi namáhať, aby ten dopamín získal. Prirovnávajú to k tým Pavlovovým psom. Dopamín sa začne vyplavovať prv, než sa stane daná vec (či už cigarety, nakupovanie, lajky na facebooku atd..). Mozog si zapamätá, čo mu príjemné pocity spustilo, a preto to začne vyhľadávať.
"Neustále bombardovanie mozgu neprirodzenými dopamínovými podnetmi mení mozog- znižuje jeho citlivosť. Je to ako s kávou, cigaretami.. Najprv si človek dá dávku, aby získal dobrý pocit. Po čase si musí dať dávku preto, aby sa cítil normálne. Človek získa chvíľkové potešenie, a potom príde zase prázdnota- znecitlivenie na pôžitky, človek čoraz ťažšie dosiahne pocity eufórie. Vzniká dopamínové zacyklenie" (toto je z knihy Koniec dispelom, ale v tej pasáži o dopamíne je aj o cigaretách a dopamín je dopamín).

Konkrétne k cigaretám som čítala, že dopamín sa vyplaví do tela do 10 sekúnd. Lenže si myslím, že sa aj veľmi rýchlo vyplaví, a preto ten pocit šťastia dlho nevydrží. Možno je to aj tým, že ten dopamín nebol získaný prirodzenou činnosťou, vďaka čomu by sa aj dlhšie udržal v tele.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Mame v rodine pripad ked dotycny zomiera na rakovinu pluc, ozarovania, chemoterapia.Ani vo sne netusite akeje to utrpenie. Peklo. Spomente si ked si budete davat nabuduce šluka.

---

ked si chcete vyskusat co robi cisty nikotin tak vyskusajte nikotinove zuvacky ci pastilky. Tiez ucinkuju extremne rychlo. A zistite ze ten ucinok nezmyselny. Nachvilu vytvori pocit mierneho dusevneho vzrusenia ale o chvilu to aj skonci. To je vsetko. Aj prave teraz to cmulam. Fajcenie nie ani tak zvyk na nikotine. Je to forma oralneho ukajania ktore mame ako deti ako svoju prvu fazu ked žužleme matkin prsník.
Ja som kedysi tiez do 30tky fajcil, ale iba malicko, hlavne ked sa pilo,vtedy to ide. Prestal som pit aj fajcit a nic lepsie som nemohol urobit.
baldorex
Addict
Addict

Je fajčiar?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

baldorex

no teraz samozrejme uz nie. Ale bol cely zivot. Mal prvy inkfarkt. Na par rokov prestal. Zacal znovu, chytil velmi silny inkfarkt, bol skoro zazrak ze prezil. Prestal na dlho, neviem presne, aj vyse 10rokov. Zacal znovu- a najprv to bolo akoby mal zapal pluc alebo nieco podobne. Ale bol to rak. Polka pluc von. Taha sa to dlho, vela rokov. To nie je zivot, tomu ver, to je stav existencie medzi tymto a tym druhym svetom. Ozarovania a chemoterapia urobia z cloveka zombiu, to nezvelicujem.
--
Dalsi rodinny znamy tiez fajcil cely zivot od puberty tvrde Sparty aspon krabicku denne aj viac. Okolo 50tky dostal mrtvicu ze ochrnul na polovicu tela. Teraz, 15rokov po, je to lepsie, ale chodit normalne v podstate nevie a s myslenim to tiez nieje dvakrat zazrak.

To nie je strasenie, to je realita.
baldorex
Addict
Addict

Pýtam sa preto lebo nie vždy za tú rakovinu pľúc môže fajčenie, je tam viac faktorov. To nie je zľahčovanie, ale tiež je to fakt.
Napísať odpoveď