Cigarety

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Cigarety

Príspevok od používateľa ephramko »

gogo956 napísal:Fajcenie nie ani tak zvyk na nikotine. Je to forma oralneho ukajania ktore mame ako deti ako svoju prvu fazu ked žužleme matkin prsník.
Nikotín je návykový. Spôsobuje fyzické abstinenčné príznaky. Každý fajčiar, ktorý skúšal prestať, ti to potvrdí. A to druhé je Freudova prekonaná teória o orálnej fixácii. Moderná psychológia má na fajčenie skôr behavioristický pohľad. Fajčiar, ktorý prekonal fyzický "absťák" môže aj niekoľko mesiacov/rokov potom čo prestal fajčiť, zrazu dostať náhlu chuť na cigaretu. Prečo? Pretože zažil nejakú situáciu, ktorá bola napodmieňovaná ako spúšťač takéhoto správania. Jeho mozog bol naučený, že po tej špecifickej situácii dostane dávku nikotínu a preto tá náhla chuť na cigu. Určite ste počuli o Pavlovovi a jeho psoch, ktoré slintali, už keď počuli zvonenie. Úplná klasika je, že fajčiar dostane chuť na cigu, keď si ráno spraví kávu, lebo práve po tej rannej káve si dával prvú cigaretu. Psychológia v tomto prípade radí napodmieňovať danú situáciu s nejakým novým podnetom. Lepšie je zvoliť niečo pozitívne, než niečo negatívne (niektorí si dávajú na zápästie gumičku a spôsobia si v takej situácii bolesť). Pozitívne podnety sú silnejšie. A zároveň tiež platí, že každý takýto podnet, sa postupom času zvykne vytratiť. Aj tie psi začali časom ignorovať zvonenie, keď im Pavlov prestal po zvončeku dávať jedlo.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ephramko

ako som pisal, ja som tiez fajcil,aj ked je pravda ze som nikdy nebol tvrdy fajciar. Ale v priebehu, neviem presne, 6mesiacov som prestal pravidelne fajcit a dal som si uz len jednu dve raz zacas ked sa islo do krcmy, to som dokazal takto si davkovat niekolko rokov az som prestal uplne. Nemal som ziaden vacsi problem. A vies preco? Pretoze som sa ROZHODOL, ze postupne sa toho zlozvyku zbavim. Ti co akoze nevedia prestat, v skutocnosti NECHCU prestat. Mozu druhym aj sebe hovorit co chcu, ale pokial nie si vnutorne rozhodnuty tak sa to nezmeni. Nikotin je navykovy,je to pomerne silna droga, ale nieje to nic co by sa nedalo volou prekonat. Aj cokoladove pralinky su navykove, napriek tomu 98percent ludi sa vie ovladat aby ich do seba netlacili dennodenne rano obed vecera. To iste cipsy a pod. Kazdy mame na vselico chut ale to neznamena ze sa nevieme ovladat, sme sice iba druh zdegenerovanych opic ale z hladiska volovych predsa len podstatne dalej.

To iste chlast. Skoro kazdy vikend rozbijacka a cez tyzden pravidelne krcmicka, dlhe roky, uz mi to islo na hlavu. Teraz vypijem macimalne 2deci vina ci male pivo pri nedelnom obede, castokrat ani to nie. Je to proste o rozhodnuti cloveka, nepotrebova som ziadnu pomoc nic. Povedal som si: ked pijem, robim sprostosti, vazne veci, sibe mi z toho a alkohol nenici len hlavu, ale kazdy organ v tele. Preto to obmedzim na minimum ale tak, aby som ked budem chciet mohol vypit, aj viacej. A dosiahol som to. Nemusim sa bat si trochu aj viacej, mam to uplne pod kontrolou. Ked chcem mozem pit ked nechcem nebudem cely rok ani kvapku. Kludne sa mozem vynimocne raz za dlhy cas pripit a nikam ma to nevrati. A verim tomu ze to dokaze skoro kazdy, len si musi verit a rozhodnut sa, ze bude on ten pan ktory bude rozhodovat VEDOME. Teraz mi alkohol z hladiska opojneho skoro nic nedava, ani keby som sa pripil, necitil by som sa prilis dobre. Uz som si zvykol byt stale triezvy. Ked idu ostatni do krcmy tak ja nejdem, pretoze mi to uz nechuti, nie preto, ze by som moho do toho znovu spadnut.
Trava mi tiez kedysi chutila. Povedal som si uz NIE. A 15 rokov ani raz, tuzba odisla uz ani neviem aky je to pocit. A dalsie veci podobne. Vsetko je v hlave.
Rozpisujem sa tak zdlhavo preto, ze to mozno niekoho inspiruje.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Ja som nefajciar, ale nemyslim si, ze sa da len tak jednoducho prestat fajcit, v tejto teme gogo956 dokazal prestat a aacid dokaze mesiac nefajcit a nasledne vyfajci krabicku na jednej akcii, ale to su skor vynimky.

Dolezity je ten dopamin, ktory spominala zuzanuska a tiez ja skor v teme, niekto ma normalnu hladinu na urcitej standardnej hodnote, vymyslim si cislo, napr. 100, cigarety mu to zvysia na 200, ked nefajci, vrati sa mu to na 100 a ked vytrva, telo si na tych 100 zvykne, ale niektori ludia maju dopamin nizsie, nemaju dost aktivit, ktore im ho zvysia, napr. je to 50, cigarety im ho zvysia tiez o 100, teda na 150, ale ak oni prestanu fajcit, klesne im to na 50, teda na tretinu a nie na polovicu, takze maju asi silnejsie abstinencne priznaky. Zrejme toho bude viac, kazdy clovek je iny a ma iny mozog, vedomie, dusevny stav, problemy - a cigarety prave tie problemy "riesia" rychlo a jednoducho, aj ked na kratko, ale to riesi dalsia krabicka (podobne ako alkohol, no pri cigaretach cloveka neodsudzuju a nie je to ani vidiet).

Ak by to bolo len o silnej voli, tak by urcite prestalo fajcit viac ludi, taki, co im to ide viac do penazi, ved aj niektori bezdomovci fajcia, aj ked nemaju na jedlo, prip. ked prislo zdrazovanie, alebo tie strasne obrazky na krabickach, zakazy fajcenia takmer vsade, urcite aj viac fajciarov pozna niekoho s rakovinou a pod., ale ani cez to vsetko neprestali - a niektori sa aj pokusali.

Chcelo by to nejaku silnejsiu motivaciu, mozno postupne znizovat davky, mozno naplaste, ale to je uz ina tema, ako prestat, ja som tiez pocul, ze ludia prestali naraz a podarilo sa im to, mozno to chce vyriesit aj ine problemy, aby tie nestali v ceste.
gogo956
Redeemer
Redeemer

v dnesnej dobe su to len vyhovorky ak niekto tvrdi ze neie prestat. Nepotrebujes silnu volu. Existuju nikotinove naplaste, zuvacky, tablety, vapy. S roznou potenciou, tj zacnes od najsilnejsieho a postupne znizujes. Niektori ludia jednoducho nechcu prestat, bavi ich t istrkat si do ust a vdychovat dym, lebo ludia su len blbe opice, nic viac. Sme len biologicke roboty na prenos genov, nie je ucelom aby sme si boli prilis vedomi toho co robime. Pozri sa co robia ludia kazdy den za sprostosti, casto aj cely zivot, nemyslim len fajcenie. Inteligentna bytost? haha. Iba trochu zlozitejsie natahovacie auticko..
Apropo, z hladiska kvantovej fyzicky ani to auticko vlastne neexistuje. Objektivna realita neexistuje- to nie je ezoterika, to je vysledok poznania fyzikalnych principov na akych existuje tento vesmir.

„V každém okamžiku existuje nekonečné množství možností, ze kterých vědomí a soustředěná pozornost vytváří naši realitu,“ vysvětluje přední český jaderný fyzik, profesor Jan Rak. Ten jako jeden z mála Čechů působící mimo jiné i v Evropské organizaci pro jaderný výzkum v Ženevě, známé pod zkratkou CERN. Porozumět tomu, o čem kvantový fyzik mluví, chce pro „normálního smrtelníka“ přece jen trochu fantazie. Výpovědi kvantové fyziky o „realitě“ jsou však jednoznačné. Žádná univerzální realita neexistuje.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

gogo956 napísal: Apropo, z hladiska kvantovej fyzicky ani to auticko vlastne neexistuje. Objektivna realita neexistuje- to nie je ezoterika, to je vysledok poznania fyzikalnych principov na akych existuje tento vesmir.
Čiže ani tvoja robota neexistuje, by ma zaujímalo v ktorom vesmíre sa vznáša tvoja duša od pondelka do piatku :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Dreamer napísal:Ak by to bolo len o silnej voli, tak by urcite prestalo fajcit viac ludi, taki, co im to ide viac do penazi, ved aj niektori bezdomovci fajcia, aj ked nemaju na jedlo, prip. ked prislo zdrazovanie, alebo tie strasne obrazky na krabickach, zakazy fajcenia takmer vsade, urcite aj viac fajciarov pozna niekoho s rakovinou a pod., ale ani cez to vsetko neprestali - a niektori sa aj pokusali.
To je zase o tej evolučnej výbave. Náš mozog myslí v horizonte prítomnosti a blízkej budúcnosti. Horizont dosiahnuť nejaký cieľ za desiatky rokov je pre väčšinu ľudí strašne abstraktný. Oveľa silnejší je momentálny pôžitok. Presne toto riešia aj ekológovia. Napriek jasným dôkazom a tomu, že vedci burcujú proti klimatickým zmenám už hádam 50 rokov, tak sa stále nájde kopa ľudí, ktorí neveria tomu, že na Zem majú ľudia taký negatívny vplyv a že v horizonte jednej generácie budeme čeliť globálnej ekologickej katastrofe. A aj tí, čo tomu veria, nevedia ochrane životného prostredia prispôsobiť svoj životný štýl. Pre väčšinu ľudí je to proste ďaleká budúcnosť. Keby sme na Slovensku mali už teraz v lete 45 stupňov, akútny nedostatok potravín a vody, tak ver tomu, že zrazu by 99,9% spoločnosti nemalo problém zmeniť svoj životný štýl. Len to už bude neskoro. Detto riešia lekári, lebo aj keď všetci vieme, že tzv. "západná strava" je nezdravá a časom nás postihne cukrovka či infarkt, tak aj tak všetci papkáme tie keksíky, klobásky a kofolky.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ephramko

je to tak. Clovek iba opakuje to co sa evolucne naprogramovalo od jeho predkov. Ludski predkovia zili 99percent casu ako zberaci - lovci neviazani na jedno uzemie ale kocujuci. To znamena ze sa priebezne presuvali z jedneho uzemia na druhe akonahle to povodne vydrancovali /vsetko zozrali a ulovili co sa dalo/. Neriesili ziadnu ekologiu, museli si vytrhnut z lona prirody svoj kus zvanca lebo taki co to nerobili neprezili aby preniesli svoje geny dalej.

Preto aj stale existuje taky nezmysel ako su vojny. Si predstavte ze by ziadne nikdy neexistovali a ta energia, cas, peniaze a vyvoj by sa kolektivne vlozili do vyvoja spolocnosti- dnes by sme vsetci zili na uplne inej technologickej urovni.
Lenze nasi predkovia sa evolucne vyselektovali ako agresivni pretoze to vtedy bolo pre geny vyhodne, a preto sme taki aj my dnes.
To co je dnes strava typu tucne a sladke polotovary, konzervy, sladene napoje a pod. to je zrealizovana tuzba nasich predkov ktori v case vytvorili tuto realitu. Museli celit casto riziku smrti hladom a vyverpanim a toto je zhmotnenim tychto tuzob. Vedomie tvori realitu a existuje iba pritomnost nie buducnost nie minulost. Je to iba hra genov-z pohladu zivych tvorov a my si myslime ze o niecom aktivne rozhodujeme /rozhoduje za nas mozog, nie to co povazujeme za nase vedomie-ten je iba pozorovatel/.To uz sa tu pisalo-exsituju na to vedecke pokusy ktore to jednoznacne dokazuju.

baldorex
ano je pravda, ze castokrat som formalne v praci ale myslienkami inde :) . Ale ani to celkom nie je pravda, nakolko sam neexistujem, pretoze neexistuje nic, jedine co existuje a z coho vsetko sa tvori je Prazdnota. To je totiz to co zostane ked fyzik deli ciastocky hmoty na stale jednoduchsie casti. Ziadna samostatna individualita neexistuje. Cely zivot myslis ze si samostatna osobnost a dnes si sa dozvedel ze je to nezmysel. Aka bude obranna reakcia?
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

baldorex napísal:Pýtam sa preto lebo nie vždy za tú rakovinu pľúc môže fajčenie, je tam viac faktorov. To nie je zľahčovanie, ale tiež je to fakt.
Toto je taká pi*ovina, že mám chuť niekedy až rozdávať facky za tieto pseudo argumenty.

Samozrejme, aj ja môžem dostať rakovinu pľúc, ako nefajčiar. Môžem, a možno ju dostanem, stáva sa to. Stále je to ale len štatistická výnimka, naproti podielu pacientov s rakovinou pľúc, ktorí sú/boli fajčiarmi.
Na základe screenshotu nižšie (a aj kopy iných štúdií) ti musí byť jasné, že tento argument vôbec nie je na mieste. Ak jednoducho 29 z 30 pacientov rakoviny pľúc sú fajčiari, tak sa nemáme o čom baviť.

Fakt, akože nič ma nevytočí viac, ako keď niekto hlása, že "Môj starký má rakovinu pľúc a nikdy nedal do huby cigaretu". :smt006
Navyše, je úplne irelevantné, či gogov rodinný príslušník tú rakovinu má z cigariet, alebo mu ju dal "vesmír". Poukazoval na to, aká nechutná choroba to je, a aký život potom musíš žiť, a tiež na to, že fajčiari sú dobrovoľne riziko vzniku tejto choroby zvyšujú o desiatky percent. Ja si to tiež neviem vysvetliť inak, ako že sú blázni.
Prílohy
Screenshot_1.jpg
gogo956
Redeemer
Redeemer

V minulosti to bolo caste este u pracovnikov ktori prichadzali do styku s azbestom ktoreho ciastocky po vdychnuti su rako tvorne.

Hensym

desiatki ludi ktori fajcia si precitaju tento thread, myslis ze niekto z nich prestane na zaklade toho? ak jeden bude to zazrak. Proste program v gebuli im to nedovoluje, idu si tu svoju realitu a argumenty s tym nic neurobia.
baldorex
Addict
Addict

gogo956 napísal:nakolko sam neexistujem, pretoze neexistuje nic,

Cely zivot myslis ze si samostatna osobnost a dnes si sa dozvedel ze je to nezmysel. Aka bude obranna reakcia?
Čiže vlastne neexistuje ani naša konverzácia. Ak neexistuje, (vlastne ani ty neexistuješ), ako je možné že na seba reagujeme?

Jasné, teraz dáš že ani naša interakcia neexistuje :) ok, nemám na to čo odpovedať :)

Ani na teba hensym nemám ako odpovedať, veď rakovina vlastne neexistuje, ani cigarety...:)
Hensym
VIP
VIP

Kámo, ak chceš na seriózne argumenty reagovať ezoterikou, tak si idem rovno zapáliť aj ja a bude pokoj. :lol:
gogo956
Redeemer
Redeemer

baldorex

samozrejme ze nie si prvy koho napadla takato zakladna otazka a existuju na to aj odpovede. Su zlozite ale kto hlada, ten najde. Snad si necakal, ze odpoved na taketo tazke otazky tu najdes a najlepsie do dvoch viet.. Na to musis citat patricne odborne texty, cele knihy od ludi ktori su v tom profesionaly, ja som iba laik, neviem ti to spravne vysvetlit a nie kazdy ma dusevne schopnosti tomu vobec porozumiet. Ale nie je v zaujme nasich genov aby sme to citali, preto to nikto ani necita iba par čudákov.
Aka je pravdepodobnost ze si nieco take teraz precitas, ked doteraz si sa o to nezaujimal vobec? 0,1 percenta? Keby si mal zaujem, uz citas nieco od profesora Jana Raka ktore som sem postol. Ale to ti program nedovoli. Vies nieco o hypnoze, podvedomi roznych pokusoch v tomto smere? nechaj to tak..
baldorex
Addict
Addict

Že odborné texty :). Na také pi***** naozaj nemám čas, to si idem radšej zapáliť aj keď nefajčím a idem škrabať neexistujúci azbest.

Zajtra keď budeš hladný, uvedom si že vlastne neexistuješ a skús nejesť neexistujúce jedlo. Som zvedavý koľko vydržíš.

Hensym - riziko rakoviny pľúc je pre fajčiara 24%. To je dosť malé číslo, čakal som že bude aspoň 90% keď sa z toho robí taký strašiak. Veď cestou do roboty/školy máš väčšie riziko smrti a predsa tam chodíš akoby nič.... Oveľa väčšie vrásky mi robí diabetes, infarkt...
Hensym
VIP
VIP

Čakal si 90%? Vážne? To by do 15 rokov všetci fajčiari vymreli.
24% je málo, vážne? Zober 9 kamošov vonku do mesta, a rátaj s tým, že ak fajčia, tak dvaja-traja dostanú (a zrejme aj zomrú) na rakovinu. Teraz si to predstav na 1000 člennej vzorke. Málo?
Takže šanca, že zomrieš cestou do práce je väčšia ako 24% ? Zaujímavé, a kde sú tie správy o 500 tisícoch úmrtiach na ceste (na slovensku!) denne? Lebo ja ich neevidujem, maximálne tak zopár za týždeň. Čiže šanca, že zomrieš na ceste cestou do práce je asi 0.0001%.
baldorex
Addict
Addict

Vážne
Hensym napísal:To by do 15 rokov všetci fajčiari vymreli.
A nebolo by to super?
Hensym
VIP
VIP

No dosť ľudí, na ktorých mi záleží, sú fajčiari, takže veru ani nie. Všeobecne neprajem smrť nikomu, ani "takýmto hlupákom". Ale ak by už konečne tento nezmysel zmizol zo sveta, tak to jednoznačne, bodaj by.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

baldorex napísal:riziko rakoviny pľúc je pre fajčiara 24%. To je dosť malé číslo, čakal som že bude aspoň 90% keď sa z toho robí taký strašiak.
Predstav si, že by si si dal do huby hlaveň revolveru a mal stlačiť kohútik. Ako fajčiar hráš s revolverom, ktorý má 1 gulku a 3 prázdne komory, ale nefajčiar hrá s revolverom, ktorý má 1 guľku a 499 prázdnych komôr. Dosť rozdiel podľa mňa.
baldorex
Addict
Addict

ephramko napísal:Dosť rozdiel podľa mňa.
ten rozdiel môže byť aj taký, že fajčiar rakovinu nedostane, nefajčiar ju dostane, lebo jazdí každý deň do roboty na bicykli. Má síce super kondíciu, ale dennodenne vdychuje vo zvýšenej miere exhaláty a PM2.5....
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

baldorex napísal:Hensym - riziko rakoviny pľúc je pre fajčiara 24%. To je dosť malé číslo, čakal som že bude aspoň 90% keď sa z toho robí taký strašiak.
Tak to bude asi OT rekord, za par hodin sa tu otvorilo tak vela inych tem - existencia, mozog, vedomie, slobodna vola, geny, vojny, evolucia, ekologia, globalne oteplovanie, stravovanie, zdravotnictvo, kvantova fyzika, jadrova fyzika, hypnoza, podvedomie, ezoterika, fyzika, vesmir. :-o

gogo - nemyslis si, ze si tymto odporujes?
gogo956 napísal:v dnesnej dobe su to len vyhovorky ak niekto tvrdi ze neie prestat. Nepotrebujes silnu volu.
gogo956 napísal:desiatki ludi ktori fajcia si precitaju tento thread, myslis ze niekto z nich prestane na zaklade toho? ak jeden bude to zazrak. Proste program v gebuli im to nedovoluje, idu si tu svoju realitu a argumenty s tym nic neurobia.
Co sa tyka toho programu v mozgu, tiez som o tom niecom pocul/cital, ale tyka sa to len podvedomia, okamzitym vedomim dokazeme tento program zmenit, uz si nepamatam ten pomer, ale mozno je to 90% vs 10% a ked tych 10 vyuzijeme na "preprogramovanie", tak mozeme ovplyvnit aj tych 90.
baldorex napísal:Hensym - riziko rakoviny pľúc je pre fajčiara 24%. To je dosť malé číslo, čakal som že bude aspoň 90% keď sa z toho robí taký strašiak.
24% je male cislo? Tak si to predstav, ked fajcis s troma kamosmi alebo kolegami, ze jeden z vas...

ephramko - dobry priklad.
baldorex
Addict
Addict

Dreamer napísal: 24% je male cislo? Tak si to predstav, ked fajcis s troma kamosmi alebo kolegami, ze jeden z vas...
jj to sedí matematicky, ale v živote to tak nesedí.

V blízkom okolí mám tak cca 100 fajčiarov, nikto nemá rakovinu :) (zatiaľ)

Ak si v hlave vybavím úmrtia ľudí z okolia, ktorí boli zároveň fajčiari, ani jeden z nich nezomrel na rakovinu, hmm zaujímavé....

S tým tvojim príkladom sa môže kľudne stať to, že ja s kamošmi budem zdravý, no v Prievidzi bude podobná štvorica na chemoterapii....

A špeciálne príklad pre hensyma, ten sa mu určite poteší :). Môj dedo fajčil od detstva, dožil sa 93 rokov a na rakovinu teda nezomrel....:)
Napísať odpoveď