Špeciálne pre teba. Budeme počítať s tým, že fajčiar a nefajčiar sú dvojičky žijúce v tej istej dedine, v domoch vedľa seba, obaja majú rovnakú prácu, rovnaký životný štýl a rovnako otravné manželky. Vráťme sa teraz späť k tej ruskej rulete, fajčiar hrá s revolverom so 4 nábojovými komorami a nefajčiar s revolverom s 500 nábojovými komorami. Keby si si mohol vybrať, hral by si za fajčiara alebo za nefajčiara?baldorex napísal:ten rozdiel môže byť aj taký, že fajčiar rakovinu nedostane, nefajčiar ju dostane, lebo jazdí každý deň do roboty na bicykli. Má síce super kondíciu, ale dennodenne vdychuje vo zvýšenej miere exhaláty a PM2.5....
Cigarety
Re: Cigarety
Keby som si mohol vybrať, nechcel by som hrať vôbec, pretože v oboch prípadoch môže byť náboj hneď v nasledujúcej komore a je jedno či som fajčiar alebo nefajčiar, zomriem. Dúfam že chápeš.
Dvojičky sa môžu dožiť rovnako. Fajčiar má síce pravdepodobnosť 24% že bude mať rakovinu, ale je to pravdepodobnosť/štatistika, nie istota.
Dvojičky sa môžu dožiť rovnako. Fajčiar má síce pravdepodobnosť 24% že bude mať rakovinu, ale je to pravdepodobnosť/štatistika, nie istota.
O tom to je, že nemáš možnosť odmietnuť hrať. Ty, ja a všetci na tejto planéte tú rakovinovú ruskú ruletu hráme. Jediné, čo môžeš ovplyvniť je to, s akým revolverom ju hráš.
Opakujem že je jedno s akým revolverom hráš, keď je náboj v nasledujúcej komore.
Pretože nefajčiar nemá zaručené, že náboj bude v 499. komore že....
Pretože nefajčiar nemá zaručené, že náboj bude v 499. komore že....
Áno, aj kojenec môže dostať rakovinu plúc, ale pravdepodobnosť že sa to stane je na úrovni štatistickej chyby. Plus stále hovorím len o rakovine plúc, fajčiari "vyhrávajú" aj v ďalších typoch rakoviny.
Rakovina pluc nie je jedina choroba ktoru vyvolava fajcenie. Su to desiatky chorob tykajuce sa celeho tela. To snad uz vedia aj deti na prvom stupni Zs. Napr zrychluje sa vznik ateriosklerozy co negativne zasahuje do fungovania vsetkych organov. Je to vsetko vzajomne prepojene, ten ktory si fajcenim pravidelne znizuje imunitu moze cakat ze v pripade ked pride situacia ci ochorie na nejaku chorobu alebo nie, bude mat statisticky vyssiu sancu na ano. Uplne jednoduche principy na pochopenie, vsade na nete tisic ton odbornych materialov a stale sa najdu ludia ktori to budu ignorovat. Prave preto ze vobec nerozmyslaju na vedomej urovni. Pri horeni ci zahrievani cohokolvek na vysoku teplotu automaticky vznikaju karcinogenne latky a ked tento bordel clovek vdychuje do jemnuch plucnych alveol cele roky tak je snad jasne ze to dobrotu nerobi.
Fajčil som od svojich 15 rokov a prestal som vo svojich 25. Fajčil som niekedy aj 2 krabičky denne, prestal som až na 8 krát a teraz mám 32 a cigarety sa mi hnusná, smrdia a vadia mi neskutočne.
Som nesmierne rad že som sa toho zbavil. Lepšie som spraviť nemohol.
Som nesmierne rad že som sa toho zbavil. Lepšie som spraviť nemohol.
// Sorry nevšimol som si že nie som na poslednej strane, reagujem na posledný baldorexov post z predošlej strany
A koľko máš rokov? Napíš nám sem do tejto témy, keď ty a tvojich 100 fajčiarov v okolí a blízkych kamošov budete mať 50 rokov a viac, že koľko má a koľko nemá rakovinu, a iné zdravotné problémy z fajčenia.
Ak to sedí matematicky, sedí to aj v živote. Je to jednoducho tak. 24%, alebo "jeden zo štyroch" nemá vo svojej rovnici vek. Je prirodzené, že napr. pri 25-30 ročných fajčiaroch môže mať tú rakovinu 5% z nich, ale pri 50 ročných, čo fajčia gro života, to môže byť 60%. Celkový priemer je jednoducho 24% (podľa tej štúdie, pár percent istotne hore dole). Gratulujem aj tvojmu príkladu, dedo mal asi toľko rokov ako IQ adekvátne tejto logike a tomuto príkladu. Ešte uveď aj číslo, koľko jeho rovesníkov fajčiarov prekonalo 60-ku.
Mne príde neskutočne smiešne, ako sa tu hádaš o opaku. Ku*va, tak fajčí, pi, mne je jedno, kľudne aj šňupaj pušný prach, ale nepripadáš si trápne, keď tu tvrdíš, že to fajčenie vlastne také nebezpečné vôbec nie je? Pôsobíš ako reklama zo 60. rokov. V angličtine na to existuje pomenovanie "denial", neviem či na to máme aj slovenské slovo, ale ty si ukážkový príklad.
A koľko máš rokov? Napíš nám sem do tejto témy, keď ty a tvojich 100 fajčiarov v okolí a blízkych kamošov budete mať 50 rokov a viac, že koľko má a koľko nemá rakovinu, a iné zdravotné problémy z fajčenia.
Ak to sedí matematicky, sedí to aj v živote. Je to jednoducho tak. 24%, alebo "jeden zo štyroch" nemá vo svojej rovnici vek. Je prirodzené, že napr. pri 25-30 ročných fajčiaroch môže mať tú rakovinu 5% z nich, ale pri 50 ročných, čo fajčia gro života, to môže byť 60%. Celkový priemer je jednoducho 24% (podľa tej štúdie, pár percent istotne hore dole). Gratulujem aj tvojmu príkladu, dedo mal asi toľko rokov ako IQ adekvátne tejto logike a tomuto príkladu. Ešte uveď aj číslo, koľko jeho rovesníkov fajčiarov prekonalo 60-ku.
Mne príde neskutočne smiešne, ako sa tu hádaš o opaku. Ku*va, tak fajčí, pi, mne je jedno, kľudne aj šňupaj pušný prach, ale nepripadáš si trápne, keď tu tvrdíš, že to fajčenie vlastne také nebezpečné vôbec nie je? Pôsobíš ako reklama zo 60. rokov. V angličtine na to existuje pomenovanie "denial", neviem či na to máme aj slovenské slovo, ale ty si ukážkový príklad.
akoze ja ziadne studie nepoznam, ale tych 24% mi pride mrte vela. je to tak ako hovoris, neni tam nic o veku. co teda znamena tych 24%?
ked zacnem fajcit v 20ke, znamena to ze mam 24% sancu ze raz v buducnosti dostanem rakovinu? ked zacnem fajcit az v 40ke je ta sanca stale rovnaka?
ja si myslim ze baldorex sa iba snazi poukazat ze to ze si styria kamarati zapalia nemusi to znamenat ze jeden z nich zomrie. je tam strasne vela premennych a podmienok aby sa to dalo takto generalizovat.
samozrejme faktom je ze cigarety su skodlive. tak ako strasna kopa inych produktov ci aktivit. pokial chce niekto zit co najbezpecnejsie mal by zit niekde na samote v lese, konzumovat len to co si sam vypestuje, cely den stravit fyzickou pracou ale zaroven nie nebezpecnou pracou.
kto z nas to robi? nikto asi. kazdy vedome na seba berie nejake riziko. hej, mohol by som konzumovat iba tie ziviny co potrebujem, ale nerobim to, mam rad dobre jedlo a rad si ho uzijem. zvysujem si tym zdravotne riziko? ano.
tiez by som asi nemal tolko pozerat do monitora, pocuvat nahlas hudbu, bicyklovat sa pri ceste, pit sladke vody, alkohol, nemal by som sa opalovat, konzumovat morske ryby, polotovary, cervene maso, klobasu, slane veci, nemal by som nosit telefon vo vrecku nohavic a samozrejme nesmiem v dnesnej dobe zabudnut na to ze by som nemal v ziadnom pripade vychadzat z domu na verejnost.
kto nic z tohto nerobi, gratulujem mu, bude pravdepodobne zit velmi velmi dlhy zivot a asi teda extremne nudny. pre zbytok, kazdy ma potrebu nejak uspokojovat svoje psyche, aj ked tym riskuje (ostatne muzi to proste maju v genoch, sutazit, lovit, objavovat, riskovat). niekto si na to vybral cigarety, mozno to inym pride hnusne, ale je to jeho volba, hadam si uvedomuje co mu hrozi a je na to pripraveny.
ked zacnem fajcit v 20ke, znamena to ze mam 24% sancu ze raz v buducnosti dostanem rakovinu? ked zacnem fajcit az v 40ke je ta sanca stale rovnaka?
ja si myslim ze baldorex sa iba snazi poukazat ze to ze si styria kamarati zapalia nemusi to znamenat ze jeden z nich zomrie. je tam strasne vela premennych a podmienok aby sa to dalo takto generalizovat.
samozrejme faktom je ze cigarety su skodlive. tak ako strasna kopa inych produktov ci aktivit. pokial chce niekto zit co najbezpecnejsie mal by zit niekde na samote v lese, konzumovat len to co si sam vypestuje, cely den stravit fyzickou pracou ale zaroven nie nebezpecnou pracou.
kto z nas to robi? nikto asi. kazdy vedome na seba berie nejake riziko. hej, mohol by som konzumovat iba tie ziviny co potrebujem, ale nerobim to, mam rad dobre jedlo a rad si ho uzijem. zvysujem si tym zdravotne riziko? ano.
tiez by som asi nemal tolko pozerat do monitora, pocuvat nahlas hudbu, bicyklovat sa pri ceste, pit sladke vody, alkohol, nemal by som sa opalovat, konzumovat morske ryby, polotovary, cervene maso, klobasu, slane veci, nemal by som nosit telefon vo vrecku nohavic a samozrejme nesmiem v dnesnej dobe zabudnut na to ze by som nemal v ziadnom pripade vychadzat z domu na verejnost.
kto nic z tohto nerobi, gratulujem mu, bude pravdepodobne zit velmi velmi dlhy zivot a asi teda extremne nudny. pre zbytok, kazdy ma potrebu nejak uspokojovat svoje psyche, aj ked tym riskuje (ostatne muzi to proste maju v genoch, sutazit, lovit, objavovat, riskovat). niekto si na to vybral cigarety, mozno to inym pride hnusne, ale je to jeho volba, hadam si uvedomuje co mu hrozi a je na to pripraveny.
Co je zle na morskych rybach? A cervene maso je predsa 100x lepsie nez bravcovina, navyse bohate na bielkoviny.
aacid
To su absolutne extremy a niektore veci ani neplatia, resp. nemaju nic spolocne so smrtelnymi chorobami.
Mozno by bolo dobre sem dat odkaz na tu studiu "24%" - a nemyslis si, ze cigaretove spolocnosti by so svojimi pravnikmi nikdy nedovolili tie obrazky na krabickach, ak by to neboli overene studie vykonavane uz desatrocia na obrovskych vzorkach?
Vsetko je to o percentach a pravdepodobnosti, znizit ju na nulu je nemozne, ale znizit na minimum sa da celkom jednoducho, prestat fajcit, obmedzit alkohol, nepit sladke od smadu, nejest sladke od hladu, v strave obmedzit hlavne udene, cervene maso, vyprazane.
To su absolutne extremy a niektore veci ani neplatia, resp. nemaju nic spolocne so smrtelnymi chorobami.
Mozno by bolo dobre sem dat odkaz na tu studiu "24%" - a nemyslis si, ze cigaretove spolocnosti by so svojimi pravnikmi nikdy nedovolili tie obrazky na krabickach, ak by to neboli overene studie vykonavane uz desatrocia na obrovskych vzorkach?
Vsetko je to o percentach a pravdepodobnosti, znizit ju na nulu je nemozne, ale znizit na minimum sa da celkom jednoducho, prestat fajcit, obmedzit alkohol, nepit sladke od smadu, nejest sladke od hladu, v strave obmedzit hlavne udene, cervene maso, vyprazane.
- do mora sa vylieva vsetok bordel, napr aj tazke kovy. Preto mozu byt morske ryby v niektorych pripadoch vo vacsom mnozstve nezdrave /typicky napr ortut/.wladas napísal: 16 aug 2020, 21:14 Co je zle na morskych rybach? A cervene maso je predsa 100x lepsie nez bravcovina, navyse bohate na bielkoviny.
Cervene maso je podozrive ze sposobuje vznik rakoviny: https://www.unr.edu/nevada-today/news/2 ... -gene-tree
Otazkou zostava ake mnozstvo je este akceptovatelne a ake uz vyslovene rizikove, samozrejme sa do toho zapaja aj genetika konkretneho cloveka.