Poradenie - chcem pracovat v IT

Ak ste si nevybrali z kategórií vyššie, môžete použiť túto časť.
dark96
Amateur
Amateur

Poradenie - chcem pracovat v IT

Príspevok od používateľa dark96 »

Čaute,
toto bude taký dlhší príspevok. Dodnes som pracoval ako roborník - 12tky denné, nočné…nerobilo mi to dobre, zdravie mám len jedno tak som sa na tú prácu vykašľal.
Mám 22 rokov, gympel. Už od mlada ma to ťahalo k počítačom, ale mám pocit že z každého rožka viem len základy…no keby z každého :D napíšem čo asi cca viem:
okná - použivateľ 15 rokov, Linux - používateľ 4 roky - arch, debian…macOS - používateľ rok.
HTML, CSS trochu javascript a trochu ajax - začiatočník, jednoduchý web spravím aj responzívny
Photoshop, Krita - čo potrebujem si upravím - zaklady
PHP, SQL - registrácia, prihlásenie, sessions….a podobné viem - čiže uplny začiatočnik
Python - začiatocnik - bavil som sa aj so Selenium - mam pár python scriptov čo som robil v ktorých používam selenium a htmlunit driver kedže tie scripty bežia na raspberry pi - server - bez desktop rozhrania
A v python som spravil aj Addon pre kodi - slovenske a ceske online radia (okolo 2000 instalaci ma)
Spravil som si aj pár výpočtových aplikácií v AndroidStudiu - Java - tj. iba inputy na zadanie hodnot a tlačítko na výpočet a spravil som ešte jednu aplikáciu na prehrávanie zvukových efektov po stlačení buttonu…čiže zase a raz -začiatočnik
No a najnovšie som sa hral s qtCreatorom - vytvoril som si GUI aplikáciu pre PC - na win, linux(appImage) a macOS - jednoduchá apka ktorá číta zo serveru z json api hodnoty a zobrazuje ich a dokáže ovládať server…v mojom prípade prepínať, stopnuť skladby na zaklade http requestov… - čiže tiež začiatočník (táto sranda ma tak 200 ludi co si ju stiahlo a mam aj pozitivny feedback od nich :D )
Spraviť si nejaký vlastný jednoduchý script v bash -i mi nerobí problém, taký čo napr kontroluje a reštartuje wifinu ak ju zariadenie stratí…cron a podobne tiež poznam, používam.
GitHub - zaklady viem,
Virtualbox, Qemu - používam - virtualbox hlavne na windows, Qemu som používal na virtualizáciu macOS, ale už nepoužívam keďže som kupil novy SSD disk a nainštaloval OpenCore - všetko funkčne :D

No a teraz otázka,,,chcel by som sa zamestnať v it sfére. VŠ nemám, skúsenosti len také ako sú hore uvedené, prax v IT 0 mesiacov, AJ - B1 ..ale dlho som ju nepouzival,,,dobre rozumiem písanému textu ale komuniakcia je moja slabsia stránka v aj.
Na aka pozíciu by som sa mohol hlásiť? Mám vôbec šancu nejakä prácu v tejto sfére momentálne dostať? Alebo sa mám zamerať na jeden jazyk a riadne sa zdokonaliť?
Bral by som čokoľvek, testera, administrátora…ale naozaj netuším či je to s mojimi skúsenosťami možné. Váš názor?

p.s. vždy z každého viem len trochu, pretože sa uťím vždy to čo práve potrebujem…chyba je asi v tom že skáčem z jedneho na druhe stále však
CrazyJerry
Light Star
Light Star

Re: Poradenie - chcem pracovat v IT

Príspevok od používateľa CrazyJerry »

sam si musis povedat, co z toho ta bavilo a co by si chcel robit.. Zaklady mas zo vsetkeho... Na testera ta vezmu podla mna vsade, alebo na nejaky support, tam mozes zlepsovat svoje skusenosti..

Zalezi aj ake mas logicke myslenie, ci sa vies nad problemom zamysliet, pripadne ake mas charakterove vlastnosti.. Ak si na tom dobre, tak aj nejake junior programatorske pozicie kludne..

Skus si zvolit jednu vec a v tom sa zlepsovat.
Mek
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Z toho co si napisal, sa mi zda, ze si celkom sikovny a ze sa rychlo ucis. To kazdy zamestnavatel oceni. Zaujalo ma to Selenium, aj my ho v praci pouzivame. Mozno by ta niekde zobrali na pracu testera, kde by si programoval automatizovane testy napriklad cez to Selenium. No a tester obcas potrebuje aj kuknut do databazy, tak tam by si si zlepsil SQL... a tak.
dark96
Amateur
Amateur

Dik hoši za reakcie! Vážim si to. Tak asi pôjdem skúsiť získať nejakým zázrakom post testera,,,popri tom sa chcem zamerat na jeden jazyk a naucit sa ho ...”lepsie” + nejake framework-y
Ninx
Star
Star

Príspevok od používateľa Ninx »

taketo pozicie byvaju castokrat nejasne definovane, s velkou pravdepodobnostou budes potrebovat vediet z kazdeho rozka troska. Ak este nemas jasno v tom, co chces robit, nezameriaval by som sa primarne na jeden jazyk/framework. Ak ovladas koncepty, tak ti moze byt viacmenej jedno ci robis v Jave alebo C++, preucis sa rychlo, hlavne na juniorskej pozicii. Ovela viacej casu ti zaberie lustenie spagetoveho kodu spred desiatich rokov ci ine specifika toho konkretneho projektu, na ktorom budes pracovat. Na to, aby sa zamestnal, ti radim:

1. Dobry zivotopis - nielen suchy vypocet pozicii a cisel, ale daco zaujimave, co vypoveda o tvojich kvalitach - napr. nejaky zaujimavy osobny projekt, kurz, na ktory si sa dobrovolne prihlasil, dobrovolnictvo, atd
2. Zivotopis rozposli vsade, kam ta to co i len trosku laka. Ako vravim, pozicie byvaju castokrat nejasne definovane, respektive nie vzdy ma firma dostupneho idealneho kandidata. V zavislosti od okolnosti je tam mozna velka miera kompromisu, takze sa nezlakni inzeratu, kde je milion skratiek a 154 "key responsibilities"
3. Potrebujes sa dostat cez pohovor, ten bohuzial nie vzdy koresponduje s realitou, skusaju sa tam veci z teorie - datove struktury, algoritmy, navrhove vzory, oop. Venuj cas aj im, jednak su zaujimave, no hlavne o dost zlepsuju tvoje sance a imidz v ociach potencialneho zamestnavatela. Odporucam knihu Cracking the Coding Interview ci rozne teoreticke kurzy z univerzit.
4. Velmi dolezite su aj softskills, zamysli sa nad tym, ake su tvoje prednosti a pokus sa ich dobre odprezentovat. Rataj s tym, ze pravdepodobne budes pracovat v time, a ten sa sklada z rozlicnych ludi, z ktorych ma kazdy ine prednosti. Mozes byt chytry ako Terry Davis, no bude ti to naprd, ak sa nevies rozpravat s ludmi. A naopak, nevadi, ze nie si najlepsi koder v severnej hemisfere, pokial dokazes, ze si ochotny a schopny sa ucit, vies to s ludmi a si spolahlivy.
5. Zlepsuj si anglictinu.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

ja by som odporucal tiez skor ten testing. na rozbeh a potom uvidis. prijdes do kontaktu aj s ostatnymi rolami. castokrat to byva webovka, takze HTML,CSS,SQL pekne vyuzijes. vies co je to http request, json, api .. pohoda .. na automatizaciu zase nieco skriptovacie, ak vies PHP a Python, tak to je dobry zaklad .. to nevidim problem sa zamestnat, robil som s milion ludmi co nevedeli ani otvorit 2 wordovske dokumenty, co mali rovnaky nazov

my sme pouzivali Ranorex, ten je podla mna TOPka, je sice drahy ako krava (robeny skor pre vacsie korporacie), ale ma 30 denny trial, v zivotopise by vyzeral pekne k tomu Selenku. ja som sa vdaka tomu naucil celkom svizne kodit v C#.

Softskills nepotrebujes, ak mas hardskills .. to ludia :cernoch: sa nevedia rozpravat s Terry Davisom :king:, nie on s nimi ...
temp
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa temp »

Podľa mňa sa v pohode zamestnáš aj ako junior web dev. Pokojne si zakus trochu viac než na čo sa cítiš, a keď vyjde, tak sa tam naučíš mrte vecí. Keď nie, tak skús toho testera ako tu už bolo spomínané, ale ako vravím, podľa mňa máš aj na web dev.

Ak si chceš zlepšiť šance tak sa popozeraj po Githube a implementuj zopár vecí na open-source projektoch (prípadne si urob niečo vlastné).
Skoro všetky firmy čo za to stoja ti dajú za Github plusové body.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

pokojne mozes byt aj nieco ako IT projektak, konzultant, admin

najskor si vyber oblast, do ktorej chces ist, i ked chapem, ze mozno ani sam nevies :)

mna nikdy programovanie nebavilo a cely zivot robim od admina cez projektaka az po konzultanta
IMI
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa IMI »

Odkial si? Mozno by som mal nieco pre teba.
Loomy
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Loomy »

neviem co tu treba radit, dat zivotopis na nejake stranky ktore sa tym zaoberaju a vybavena vec
dark96
Amateur
Amateur

Loomy napísal: 01 mar 2021, 8:49 neviem co tu treba radit, dat zivotopis na nejake stranky ktore sa tym zaoberaju a vybavena vec
Tak môžeš dať odkazy, možno by si pomohol budúcim návštevníkom tejto témy :)
Napísať odpoveď