Pisanie clankov ako vedlajsi prijem popri praci na TPP
Pisanie clankov ako vedlajsi prijem popri praci na TPP
Pracujem na TPP a popri tom som dostal moznost pisat clanky a recenzie pre jeden portal a privyrobit si takto popri praci.
Nemam ale ziadne skusenosti so zdanovanim alebo odvadzanim odvodov do zdravotnej ci socialnej poistovne, kedze pracujem na TPP a vsetko to za mna robi zamestnavatel.
Pre pisanie clankov chcu so mnou uzavriet Ramcovu zmluvu o dielo a tiez maju poziadavku aby som im za clanky vzdy na konci mesiaca poslal fakturu, ktoru mi preplatia.
Je mi jasne, ze potrebujem byt registrovany na danovom urade a mat DIC aby som vedel posielat fakturu. Na konci roka potom podam danove prizanie, kde zaplatim dan z prijmu.
Co este ale potrebujem spravit a odvadzat ? Cital som si nieco o tom, ale je to pre mna dost komplikovane z toho vyjst, kedze nemam s tym ziadne skusenosti.
Viete mi ludskou recou poradit, ci potrebujem v takomto pripade platit aj odvody do zdravotnej a socialnej poistovne ? Ak ano, v akej vyske a co potrebujem spravit pre to ? Niekde sa nahlasit ?
Ak by som tym pisanim clankov nezarobil vela (povedzme ze zarobim 1500 eur za rok), ajtak potrebujem platit dan a odvody ?
Nemam ale ziadne skusenosti so zdanovanim alebo odvadzanim odvodov do zdravotnej ci socialnej poistovne, kedze pracujem na TPP a vsetko to za mna robi zamestnavatel.
Pre pisanie clankov chcu so mnou uzavriet Ramcovu zmluvu o dielo a tiez maju poziadavku aby som im za clanky vzdy na konci mesiaca poslal fakturu, ktoru mi preplatia.
Je mi jasne, ze potrebujem byt registrovany na danovom urade a mat DIC aby som vedel posielat fakturu. Na konci roka potom podam danove prizanie, kde zaplatim dan z prijmu.
Co este ale potrebujem spravit a odvadzat ? Cital som si nieco o tom, ale je to pre mna dost komplikovane z toho vyjst, kedze nemam s tym ziadne skusenosti.
Viete mi ludskou recou poradit, ci potrebujem v takomto pripade platit aj odvody do zdravotnej a socialnej poistovne ? Ak ano, v akej vyske a co potrebujem spravit pre to ? Niekde sa nahlasit ?
Ak by som tym pisanim clankov nezarobil vela (povedzme ze zarobim 1500 eur za rok), ajtak potrebujem platit dan a odvody ?
Re: Pisanie clankov ako vedlajsi prijem popri praci na TPP
asi budes potrebovat zivnost
-
kukiak
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Spravis zivnost a pri tom uvadzanom prijme odvody do socialky neplatis a zdravotku ti bude platit zamestnavatel. Musis si vsak sam spravit raz rocne danove priznanie (tpp+zivnost) a doplatit dan (len z prijmu zo zivnosti) Dan nebude velka, kedze si este odratas pausalne vydavky.
No cital som, ze mi staci zaregistrovat sa na danovom urade, aby mi bolo pridelene DIC. To nie je zivnost, ci ano ?
V praci kde som na TPP robi za mna zamestnavatel danove priznanie, cize by som spravil len z toho dodatocneho prijmu, nie ?
Co su pausalne vydavky ?
V praci kde som na TPP robi za mna zamestnavatel danove priznanie, cize by som spravil len z toho dodatocneho prijmu, nie ?
Co su pausalne vydavky ?
-
yoggy
A rocne zuctovanie poistneho zo zdravotnej poistovne ho vobec neprekvapi.kukiak napísal: 08 sep 2020, 20:09 Spravis zivnost a pri tom uvadzanom prijme odvody do socialky neplatis a zdravotku ti bude platit zamestnavatel. Musis si vsak sam spravit raz rocne danove priznanie (tpp+zivnost) a doplatit dan (len z prijmu zo zivnosti) Dan nebude velka, kedze si este odratas pausalne vydavky.
-
kukiak
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Veru nie, bude tam mat drobné.
No cize by som si podával sam danove priznanie, uz by to nerobil za mna zamestnavatel, keď dobre chápem.
Co sa ale tyka zdravotnej a sociálnej poisťovne, tak to bude naďalej za mna riešiť za TPP zamestnavatel, nie ? Ja si budem riešiť soc. a zdravotnú len z toho vedľajšieho príjmu, nie ?
Co sa ale tyka zdravotnej a sociálnej poisťovne, tak to bude naďalej za mna riešiť za TPP zamestnavatel, nie ? Ja si budem riešiť soc. a zdravotnú len z toho vedľajšieho príjmu, nie ?
-
yoggy
jj
Autoeditácia príspevku po 20 min 39 sek:
Autoeditácia príspevku po 20 min 39 sek:
Tak mi tych takmer 100e mozes poslat, ked su to pre teba drobne.
Co tak zalozit sro ? Dan 15% a dividendy 7% .. Plus uctovnicka.. Minus naklady.. Nie som poradca z fachu len nahlas rozmyslam..