Kúpa TV

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Ryan Giggs
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Kúpa TV

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Obraz pri zhodnej cene podobny nie je. Vyroba FHD stoji menej.

V 50" sa do 300€ vojdeš napr. Hisensom H50B7100. To je defacto to čo ten AE7000
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Naklady urcite odlisne byt mozu, ale je otazne ako to reflektuje cenu. Ako som pisal, ked pozriem konkretne Alzu, tak z tych FullHD v podobnej cene a uhlopriecke proste nemam dojem vyssej triedy.

Ten Hisense som pozeral, tiez, celkovo ma zaujiali najviac uz len kvoli designu a vybava vyzera byt slusna. HBO Go by som tam nasiel ? Podla google to skor vyzera, ze ano, ale neviem, ci vyssie rady maju iny sw, alebo je to cca rovnake, len to funguje lepsie.

A este drobnost. Ta 50" verzia ma udajne VA panel, ale plati to aj o tom mensom ? To sa mi nedari dohladat.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Pri 4K potrebuješ vykonnejšiu elektroniku (drahšiu) ako u FHD, plus 4K so sebou nesie ďalšie technologie, tym padom licencie, ktore niečo stoja. A to pri zhodnej kvalite zhodnu cenu proste nevyskladaš. Samozrejme neplati to uplne absolutne, vynimky su vždy ak je niečo odflaknute. Ale napr. taky Panasonic TX-40FS503E za 350€ deklasuje obrazom proste všetko 4K v danej cene.
Každopadne pri 300 € už vieme isť na 50" a tam už FHD veľmi nie su, tak je to vcelku irelevantne.

Tie systemy su zväčša rovnake v ramci celeho portfolia. Vynimky samozrejme su hlavne čo sa upgradu tyka. Tie drahšie ho maju poväčšine logicky skôr, tie lacne nemusia dostať novšiu verziu atd. Ale v zasade plati že napr. v Samsungu za 300€ je to iste ako v modeli za 3000€. Iny je len HW (SoC), tiež ale nie vždy. Hovorime samozrejme o modeloch z toho isteho roku.

A su prirodzene aj vynimky, kedy vyrobca dava systemy 2 (napr. Philips ma v lacnych Saphi, v drahšich Android).
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Jasne, v tom budes mat pravdu. Asi vezmem tu 50" variantu, z vacsej uhlopriecky budem mat vacsiu radost.

To HBO Go vyzera, ze by tam mohlo byt, to skusim este pozistovat. V kazdom priapde vdaka :)
Ryan Giggs
VIP
VIP

To ci ide HBO Go na Vidaa OS ti neporadim. Take veci ma na TV nezaujimaju.
Kazdopadne na stranke Hisensu sa spomina, ale v suvislosti s Lepsi.tv.
Par ludi tu Hisense ma, mozno sa niekto ozve.
The
Star
Star

Príspevok od používateľa The »

Ryan, vidím XH90 pod 2K. Sú ešte lepšie možnosti do tejto ceny? 75" a Android. Na OLED sa do 2k v tejto uhlopriečke asi ešte načakám.
Edit: Má to local dimming? Myslel som, že 9000 a 9500 majú, ale nejako to tam nevidím, len full array led - to bude niečo obdobné?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Tak OLED je problem aj pri 65" pod 2000€
Ryan Giggs
VIP
VIP

Wladas trochu prestrelil. 65" oled do 2000€ nie je ziaden problem. Vojde sa tam mozno aj 10 modelov. A zacinaju na 1500€.

The napísal: 15 okt 2020, 22:49 Ryan, vidím XH90 pod 2K. Sú ešte lepšie možnosti do tejto ceny? 75" a Android. Na OLED sa do 2k v tejto uhlopriečke asi ešte načakám.
Edit: Má to local dimming? Myslel som, že 9000 a 9500 majú, ale nejako to tam nevidím, len full array led - to bude niečo obdobné?
XH9 ma FALD co je akronym pre Full Array Local Dimming.
XH90 ma tusim 32 zon, XH95 dvojnasobok.

Neviem si vybavit zeby mal nejaku konkurenciu v tejto uhlopriecke a do 2000€. Su tam okolo neho sice dobre modely, jeden Panasonic, jeden Samsung a TCL, ale to su vsetko edge led. A ani taky jas v HDR nemaju a to XH90 nim nijako nevynika. LG nestoji za rec, Philips detto, Hisense v takej uhlopriecke nic nema. Vizio ma, no nepredava sa tu, Xiaomi tiez ma no este sa nepredava, Sharp a Toshiba svoje top TV v EU nepredavaju a zvysok nestoji za rec.
Ani z predosleho roku nie je do 2000€ nic.
Jedine keby sa objavila nejaka akcia, zeby na 2000€ spadol Samsung Q80, alebo XG9505, to by bola lepsia kupa.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Este otazka. Ten HiSense ma podporu pre HDR 10, HLG a stuff, ale nedokazem si predstavit, ze ten panel je niecoho takeho schopny. Je to uplne k nicomu, alebo z toho vyplyva nejaky benefit ? (chapem, ze napriklad u PS to bude detekovat ako HDR televizor, ale kedze je to bez HDR schopnosti ... )
jukel
Professional
Professional

Príspevok od používateľa jukel »

@Ryan Giggs

Čo by mala mať telka, ktorá chce vyťažiť maximum z nadchádzajúcich generácií konzol ? Na alze som si všimol niečo taketo, je to cele iba vec marketingu ? Je na konzolové hranie lepší OLED alebo LED ? Alebo je to totalne jedno ?

https://imgur.com/KEmURQk
Ryan Giggs
VIP
VIP

Nove konzoly vedia posielat signal so 120 Hz. Takze tv ktory z toho dokaze vytazit, by mal mat hdmi 2.1, ktory to dokaze preniest. Preto to PS5 ready. Je to ale zalezitost (zatial?) len drahych TV. Aj to viacmenej momentalne len LG, Samsungu a Sony. Aj tak to vsak este ma nejake obmedzenia (problem preniest 120 Hz a zaroven DV...). Je aj otazne, kolko takych hernych titulov so 120Hz bude lebo ono to vraj nie je take jednoduche. Tak je otazne ako rychlo budu pribudat. Skor to ma zatial vyznam pri PC, idealne ak ma TV aj variabilny fresh rate (gsync, freesync) .

Johnny:
Chapes spravne. Vie to detekovat HDR signal z akehokolvek zdroja (tv vysielanie, video cez usb, pripojene zariadenie cez hdmi, z aplikacii ako youtube, netflix...) vie ten dany signal prehrat ("nevypise ti chybovu hlasku"), ale nema hardverovu vybavu (vysoky jas, FALD, 10 bit, gamut...) na to aby dokazal ten HDR "zazitok" sprostredkovat. Uvidis to viacmenej ako klasicke, (ne)HDR video.

To ale samozrejme nie je "vysada" Hisensu, to plati pre vsetko v tejto kategorii. Nejaky "zakladny zazitok" z HDR zacina niekde pri cenovke 900-1000€.
The
Star
Star

Ryan Giggs napísal: 16 okt 2020, 6:26 Wladas trochu prestrelil. 65" oled do 2000€ nie je ziaden problem. Vojde sa tam mozno aj 10 modelov. A zacinaju na 1500€.

XH9 ma FALD co je akronym pre Full Array Local Dimming.
XH90 ma tusim 32 zon, XH95 dvojnasobok.

Neviem si vybavit zeby mal nejaku konkurenciu v tejto uhlopriecke a do 2000€. Su tam okolo neho sice dobre modely, jeden Panasonic, jeden Samsung a TCL, ale to su vsetko edge led. A ani taky jas v HDR nemaju a to XH90 nim nijako nevynika. LG nestoji za rec, Philips detto, Hisense v takej uhlopriecke nic nema. Vizio ma, no nepredava sa tu, Xiaomi tiez ma no este sa nepredava, Sharp a Toshiba svoje top TV v EU nepredavaju a zvysok nestoji za rec.
Ani z predosleho roku nie je do 2000€ nic.
Jedine keby sa objavila nejaka akcia, zeby na 2000€ spadol Samsung Q80, alebo XG9505, to by bola lepsia kupa.
Díky Ryan. Ten FALD som si myslel ale zmiatlo ma FA LED. Samsung vyzerá ok, ale nemá Android, tak sa prikláňam ku Sony.
Aké má ešte XG95 výhody oproti XH90 mimo toho dvojnásobku zón?
+ v popisoch vidím že XH90 má HDMI 2.1, ale XG95 nemá.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Takto, už sa zamotavame. XG su modely 2019, XH su 2020. V 75" su v ramci modeloveho radu XH9 2 modely a to 75XH9005(9096) a 75XH9505. Medzi XH9505 a XH9005 je rozdielov viac, nielen v počte zon, ale aj lepši obrazovy procesor, jas atd. Proste XH9505 je lepši TV ako XH9005. XH9005 stoji 1800€, Xh9505 2800€.

XG9505 je predchodcom XH9505 zon ma rovnako ako XH9005, ale ma zas lepši procesor, skoro dvojnasobny jas v HDR atd. Čiže XG9505 je celkovo lepši TV ako XH9005, je ale drahši 1800€ vs 2200€.
The
Star
Star

XG XH je jasné, len som sa zle vyjadril. Ide o to, že či sa oplatí priplatiť tých (aktuálne) 500-600€ za XG95 oproti XH90. Obrazovo sa mi páči aj súčasná XC85, čiže v tomto smere si polepším s oboma, ide len o rozdiel.

Napr aj to HDMI 2.1 majú asi len tohtoročné XH90/95? Pri XG95 to nevidím.
i-Cube
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa i-Cube »

Za mna len, ze po par mesiacoch s 65XG95 mozem odporucit. Obraz je uplna pecka, 4k hdr filmy vyzeraju top, viem sa vyhrat aj s nastaveniami systemu. Vzdy ma prekvapi ten silny jas (nemam na max), ked pozeram v noci film a preblikne scena z fade to black. Jedine by som vypichol podsvietenie pri titulkoch, tam je blooming silnejsi, ale ono to v podstate vyzera, ako by to realne tak aj ziarilo :D

Sice sa po 2 tyzdnoch odpalila doska a cakal som 2 tyzdne na vymenu, ale to je vedlajsie : D
Ryan Giggs
VIP
VIP

The napísal: 16 okt 2020, 11:23 XG XH je jasné, len som sa zle vyjadril. Ide o to, že či sa oplatí priplatiť tých (aktuálne) 500-600€ za XG95 oproti XH90.
Ten priplatok sa neoplati. Taky posun tam nie je ani zďaleka.

Čo sa tyka hdmi, tak 2.1 na XH funguje len nejaky tyždeň. Len teraz Sony vydalo FW, kde odomklo 2.1 fičury. Je možne že to čaka aj XG, ale to by chelo spytať sa v Sony.
The
Star
Star

Super díky.
Vyzerá, že tá XG95 má len hdmi 2.0, čiže tam ten firmware update asi nepomôže.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Ak ma len 2.0 tak samozrejme nie.
jukel
Professional
Professional

Príspevok od používateľa jukel »

Mal som v pláne kupovať tú RU8002 stale je na heureke no kedže planujem PS5 a chcem z nej dostať to čo ponuka asi si za telku budem musieť priplatiť.

Ak teda do alzy nahodim 100Hz, 65", HDMI 2.1 tak tam su nejake LG okolo 1200€ a potom 1500€ za Sony BraviaLED KD-65XH9096. Ten má výhodu AndroidOS čiže nemusim prikupovať nVidiu shield, ale obrazovo stojí zato priplacať 200€ ked ho porovnam s LG 65NANO90 ?

A ešte jedna otazka pomimo, za 2000€ je už LG OLED65CX čo by mal byť už high end. Ocení nenáročný použivatel ten rozdiel v kvalite obrazu za priplatok 500-800€ ?
Ryan Giggs
VIP
VIP

LG, okrem oled nekupovať!!! Tam je všade IPS (až na par vynimiek, ale aj u niektorych inych vyrobcov), a to je z pohľadu obrazu ťažko kompromisne riešenie. Oled je samozrejme už ina pesnička.

Od toho hdmi 2.1 netreba čakať zazraky. Nemyslim si že toto je vec, ktora by mala rozhodovať o kupe. Stale to ma nejake zasadne obmedzenia.

Rozdiel medzi oledom a LCD vidi každy. A rozdiel medzi spominanym Nano90 (alebo inym TV s IPS) a oledom obzvlašť.
Napísať odpoveď