Caute chalani dosiel som tu pre radu . Stále mi občas padne pc (blue screen ) a poostrehol som 2 error hlašky
kernel secure check failure
CLOCK WATCHDOG TIMEOUT
Ovladace som vsetky vymazal a nahodil na cisto najnovsie a nepomohlo to ... Dokonca aj na youtube som nasiel nejake navody na fixnutie problemu a taktiez bezuspesne ..
AIDA64 Extreme mi na stress teste zhadzuje pc Stress FPU
Pc padá nepravidelne pri urcitych druhoch hier dokonca aj pocas pause .. ( naposledy RE3 ) hral som hodinu bez problemov a druhy krat to padlo ked som hral 10 minut .
Za uspesne vyriesenie problemu som ochotny zaplatit .
Zijem v zahranici a do servisu to davat nebudem nakolko tu by to bolo extremne draha aj len neuspesna analiza problemu
Viac info o zostave a podobne ci spolupracu a pomoc riesme cez messenger pripadne skype
Co si uz skusal okrem tych ovladacov? BSOD je totiz casto sposobene hlavne chybnou RAM. Na uvod obnov BIOS do povodnych nastaveni a vypni XMP na RAM ak bolo zapnute. Ked to nepomoze tak bud rovno vyskusaj PC len s jednou RAMkou a potom s druhou alebo rovno otestuj pamat cez memtest86
Kedze si postol iba zakladne info, bez blizsieho popisu zostavy, tak taky teoreticky nastrel mozno podobnych pricin, preco ti v Aide pada ten FPU test - skus pozriet v topicoch nizsie.
Toto som napisal jednemu panovi na ktoreho som dostal kontakt no zatial sa tiez neozval :
Prajem dobrý den
Chcem sa informovat ci by ste mi vedeli pomoct s mojim problemom . V skratke :
Pred cca rokom som poskladal zostavu
Ryzen 3600x
X570 pro gaming carbon
32 gb ram
1080 ti
Chladic h150i pro
Vsetko fungovalo bezproblemov na to ze som to skladal prvy krat za pomoci kamarata na telefone. Potom som vycestoval a pc bol 6 mesiacov vypnuty . Po zapnuti som samozrejme dotahal ovladace a zacalo mi vyhadzovat blue screen s dvoma error hlaskami :
podla navodu na youtube som spravil asi 5 fix veci no nepomohlo to tak som preinstaloval Windows nainstaloval vsetko uplne na naformatovane disky a stalo sa to zase . Hadze mi chybu len pri par urcityh hrach aj to nepravidelne. Niekedy mi pc aj uplne zamrzne a musim ho natvrdo restartovat . Su hry kde mi to vobec nespravi a hry kde mi to spravi aj ked mam pocas nej pause / naposledy RE3. Prvy krat som hral hodinu bez dropu druhy krat to zhodilo po 10 minutach , dnes po 20 min .
napadlo ma ci to nebude pastou a mal by som ho prepastovat nakolko chladic ma cudne zapinanie na 2 haciky a neviem ci som to spravil dobre Aj ked vela hier mi ide normalne a pc mi zhadzuju anie nie tak anrocne hry . Problem mam aj v AIDA64 Extreme ked dam stress test a zaskrtnem stress FPU tak mi to do 2 minut zhodi a teplotu cpu ukaze 83 tak asi kvoli tomu . V aktualizovanom biose mam zapnuty gaming mode ... ked ho vypnem tak FPU test nic nezhodi no vyrazne mi to znizi vykon ( fps ) na hrach . Rad by som ho pouzival kde mi ide procesor na 4.2 frekvencii ...
Ramky som skusal aj testovat aj vymenit jednu za druhu a podla mojho lajckeho rozumu v tom vidim bud chladic alebo procesor ( nezda sa mi zeby som pastu aplikoval zle len to upinanie bolo za mna cudne Pozri video :
Ale po pol roku necinnosti neverim zeby pasta Thermal Grizzly zaschla pripadne stratila na kvalite ked pred tym mi par mesiacov po poskladani pc slo bez problemov ,,, zacalo to fakt po tej dlhej pauze a ani novy system na naformatovany disk nepomohol , bios mam tiez najnovsi update
To ci to je pastou zistis lahko, nainstaluj si Open Hardware Monitor a sleduj teploty aj pocas hrania (zapni si graf a pocas hrania daj alt+tab aby si videl ako na tom si). Procesor by aj v zatazi nemal ist cez 85 stupnov, v idle by mal mat 40-50 stupnov.
Link: https://openhardwaremonitor.org/downloads/
Je mozne ze sa zaseklo cerpadlo, to zistis podla tych teplot a toho ako rychlo stupaju. Samotnych 83 stupnov v zatazi nemoze byt problem ale je otazne z akeho momentu to AIDA berie.
Druha vec je ta, ze ten gaming mode asi aplikuje automaticky overclock, tento pristup vacsinou znamena zbytocne vysoke napatie a zbytocne prehrievanie CPU. Ryzen 3600X uz nema velky priestor na taktovanie - ake hodnoty mas pri standardnom nastaveni? Nemal by to byt velky rozdiel oproti tomu gaming modu. Jedine ze by gaming mode este zapinal XMP na ramkach.
No takze skusil som tie teploty a zistil som tak bizarrnu vec co si este sam podla mna nikdy nevidel ani o tom nepocul . To ze pri prezerabi webu mi skoci twplota aj na 65 obcas znaci ze pasta alebo nieco s tym je zle . Zaseknute cerpadlo sa riesi ako ? Planujem v najblizsich dnoch to napastovat do tvaru X alebo roztriet vraj mala gulka stred cpu ryzen nieje dostatocna .
No teraz k tej bizarrnosti ... pozeral som ze procesor mi ide druhe jadro na 100 percent pocas kludu aj na ploche alebo ked sledujem YT
Po otvoreni spravcu suborov aby som zistil co mi zatazuje druhe jadro sa v momente spustenia spravcu uloh teplota zo 65 aj 100 percent druheho jadra okamzite znizi a teploty skacu okolo 47 -52
Absolutne tomu nechapem .. co mi zatazuje druhe jadro neviem zistit nakolko ked je spravca zapnuty staci ze minimalizovany tak to jadro je v klude a startne sa par minut po zatvoreni spravcu .... ked mi toto niekto vysvetli tak dam imaginarny klobuk dole . To mi vravi ze nieco je zle ale co to je netusim . Pc prepastujem tak ci tak nakolko mi treba poriesit aj lepsiu kabelaz tak podjednym no to mozne zaseknite cerpadlo moze byt? Ako to pozriet pripadne fixnut ? Dokonca som RE3 presiel bez jedneho bluescreenu ale mal som spravcu uloh minimalizovaneho no spusteneho cely cas ... bez neho mi cpu nieco zatazuje ....
Taka skokova zmena teplot moze znamenat aj vysoke napatie ako som spominal vyssie. Stiahni si CPU-Z a sleduj Core voltage v zatazi: https://www.cpuid.com/downloads/cpu-z/cpu-z_1.94-en.zip
S tvojim 3600X by sa to malo v zatazi dostat niekde po 1.35-1.36 V.
Kelsoo, pises, ze v aktualizovanom biose mas zapnuty gaming mode. To pravdepodobne znamena, ze sa pretaktuje v tomto mode RAM a CPU a dana zvysena frekvencia uz nie je 100% ale len napr. 98% stabilna pre tvoju zostavu, preto ten fail na Aida FPU teste a nahodne pady v hrach. Skusil by som na tvojom mieste vypnut gaming mode a manualne po krokoch taktovat CPU aj RAM - napr. CPU nastavit + 100Mhz k zakladnej frekvencii, ulozit a pustit vo windows Aida FPU test. Ak ten zbehne ok, zahrat si hru, ktora zvykne padat. Ak hra nepadne, tato frekvencia CPU je pravdepodobne dostatocne stabilna. Potom skusit v biose CPU nastavit + 200Mhz k zakladnej frekvencii, ulozit a pustit vo windows Aida FPU test. Ak ten zbehne ok, zahrat si hru, ktora zvykne padat. Ak hra nepadne, skusit v biose CPU + 300Mhz a tak dalej, az prides k frekvencii kde Aida FPU test alebo hra alebo oboje budu padat. Potom skusit pridat trosku voltaz na CPU na danej crashujucej frekvencii, ci to pomoze stabilite. Ak nie, este pridat trosku voltaze na CPU, na nete si najdes najvyssiu bezpecnu volaz na dany Ryzen. Ak zvysovanie voltaze na CPU nepomoze, dosiahol si limit CPU stability. Potom dat CPU frekvenciu na poslednu stabilnu hodnotu. Tieto CPU testy robit s default nastavenim RAM resp. so standardnym XMP profilom. Teraz obdobnym sposobom ako CPU mozes skusit taktovat RAM, az dosiahnes limit kde to este bude stabilne.
Este predtymto celym testovanim by bolo fajn prepastovat CPU ako si pisal, aby sa vylucilo, ze cely tento problem nie je tym, ze mas zly odvod tepla od CPU, kvoli zlej/chybajucej paste na CPU.
Este jedna vec ma zaujima, co konkretne v cislach znamena to co si pisal "gaming mode - ked ho vypnem tak FPU test nic nezhodi no vyrazne mi to znizi vykon ( fps ) na hrach". Napr. ze s gaming mode ma hra napr. priemerne 60fps a bez neho akoze 40fps? Napis nejaky priklad - hra, rozlisenie v ako hras, kolko ma fps (akym sposobom si merias fps v danej hre?) s gaming mode a kolko bez.