Váš vysnený dom?
Re: Váš vysnený dom?
Ked jedneho dna Elon dokonci Starlink, tak by som si kupil daku byvalu farmu na zapadnom pobrezi Skotska. Su uz solarne panely, ktore si poradia aj s oblacnostou a ak by boli k dispozicii vertikalne veterne turbiny, ktore by minimalne spatili okolie, tak by to mozno aj vykurili. Alebo potom zasobnik na plyn a doplatit za dovoz do krkahaju.
-
cORP.
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Nastudoval som pri oboch moznostiach plusy aj minusy a pre drevodom sme rozhodnuti, zivotnost je uplne rovnaka ako pri murovanom, ako bolo vyssie spomenute po 50 rokoch sa prerabaju vo velkom aj murovane domy, my chceme jednoduchu stavbu bez pivnice a bez podkrovia, zrejme len jednoposchodovu s max 4mi izbami, cize pre nas je pirorita zverit vsetko od prveho vykopu az po odovzdanie klucov jednej firme, brat je stavebny dozor ktory na to bude dohliadat a buduci svokor domy stavia, cize toho sa nebojime, stale je to pre nas lepsia varianta ako predrazeny byt so susedmi za vedlajsou stenou, nepotrebujeme luxus, pre mna je dolezite mat svoj dvor, opticky internet a aby don neprsalo
( troska humoru )
-
guess.whoo
Redeemer
ephramko - uvazujes nad tym len do chvile, kym do toho nemas dat peniaze. potom ides do overenych veci v nasich poveternostnych podmienkach
Tak ale vieš, ja nepotrebujem zabezpečovať rodinu, deti a dedičov. Potrebujem sa postarať sám o seba a toľko by snáď ten malý dom z "papundeklu" vydržal... Skôr je to o strachu z neznámeho, že všetci stavajú z tehly a v podstate nepoznám nikoho, kto by býval napríklad v tom modulovom dome, kde je 1 modul je vo veľkosti lodného kontajneru. Kebyže mám stavať niečo veľké, tak jasné, že idem do tehly a železobetónu...
Krtkodomy sa mi páčia, ale tu na rovine to nemá význam, lebo by mi museli vytvoriť umelý kopec a aj tak by to asi pôdobilo ako protinukleárny bunker.
Krtkodomy sa mi páčia, ale tu na rovine to nemá význam, lebo by mi museli vytvoriť umelý kopec a aj tak by to asi pôdobilo ako protinukleárny bunker.
Drevodom jedine ak stávam dom už vo vyššom veku (napr. 40 - 50), alebo som sám a nemám / nebudem mať deti. Čiže maličký domček. Inak podľa mňa drevodom nemá žiadny zmysel. Jediná jeho výhoda je to, že sa dá ľahko zbúrať a rýchlosť stavby. Ostatné veci sú buď rovnaké ako v prípade tehlového domu, alebo horšie. Drevodom stojí rovnako ako klasický dom, a tým pádom nevidím prečo mať niečo rizikovejšie za rovnaké peniaze. Napr. v prípade skrytého vytopenia (netesniacej sprchovej vaničky). U tehlového domu niekde splesniveje stena, tak sa obije omietka, vysúši, spraví stierka a omaľuje. V prípade drevodomu, ide celý do odpisu... Drevodom v lete hneď horúco, a v zime zasa dom rýchlo vychladne.
Drevodom je drahsi ako klasicky dom. Po zatopeni napr. z vanicky ide dom do odpisu? Prezrad mi odkial mas tuto mudrost? Pocul si nieco o dreve, ktore sa susi, tepelne upravuje a vklada do impregnacnej vane, pricom jeho vlhkost je okolo 1 percenta? Co koliby a salase na sposob drevodomu v ktorych su restauracie v ktorych sa vari (Salas Krajinka, Koliba Vrutky, koliby v okolii Terchovej), koliba v Jasnej, koliba pod Donovalmi, myslis, ze tam nikdy neprsi, pri vareni nevznika vlhkost a kondenz, ze tam obcas nieco nevyliali alebo im nieco nepresklo a nevytopilo to tam?
Dalsi nezmysel pises o prehrievani drevodomu v lete - prehrievaju sa vsetky domy, aj tie dnesne. Dolezite je mat tienenie (vonkajsie zaluzie), aby sa zabranilo prieniku slnecneho ziarenia cez okna a vyhrievanie vzduchu v miestnosti. V zime ma drevodom s dobrym zateplenim lepsie tepelno-izolacne vlastnosti ako tehlova stavba - to si vies overit aj sam cez Google, najst si certifikaty alebo precitat clanky. Drevodom nie je len gulatina ako si videl niekde vo Vlkolinci v starych drevenickach, ale dnes sa pouzivaju rozne drevene systemy zateplene fukanou celulozou, na kurenie a chladenie sa pouziva najma tepelne cerpadlo + rekupreacia + solarna energia a prakticky sa jedna o pasivne domy.
Dalsi nezmysel pises o prehrievani drevodomu v lete - prehrievaju sa vsetky domy, aj tie dnesne. Dolezite je mat tienenie (vonkajsie zaluzie), aby sa zabranilo prieniku slnecneho ziarenia cez okna a vyhrievanie vzduchu v miestnosti. V zime ma drevodom s dobrym zateplenim lepsie tepelno-izolacne vlastnosti ako tehlova stavba - to si vies overit aj sam cez Google, najst si certifikaty alebo precitat clanky. Drevodom nie je len gulatina ako si videl niekde vo Vlkolinci v starych drevenickach, ale dnes sa pouzivaju rozne drevene systemy zateplene fukanou celulozou, na kurenie a chladenie sa pouziva najma tepelne cerpadlo + rekupreacia + solarna energia a prakticky sa jedna o pasivne domy.
Občas niečo vyliať a byť vytápaný nevedomky pol roka je rozdiel
Pozerám dosť drevostavby s pavlom šimkom a presne toto sa stalo. Samozrejme dá sa to zachrániť, ale čo to predstavuje. Spodok stien museli rozobrať, drevo vyrezať a nahradiť novým. Natierať to môžu čím chcú, po takomto dlhodobejšom moknutí to nikto nezachráni aj tak. A o tom, že ďalšie časti dreva navlhnu a ich pokrúti ani nevravím (to sa stáva už počas stavby, ak je vysoká vlhkosť, alebo vychytáš dážď. Potom sa to všetko strieka chemikáliami proti plesni a neviem akým svinstvom. A ešte keď ako vravíš, že je dokonca drahší, tak nevidím absolútne žiadny význam vybrať si drevodom. A ta životnosť taktiež neviem. Áno po 50 rokoch treba aj dom rekonštruovať, ale tak je rozdiel nejaký penetrák, stierka, maľba, zateplenie a nová strecha. Ako v prípade drevodomu, tam sa to "rekonštruovať" ani neoplatí
-
guess.whoo
Redeemer
kazdy druhy dom trpi nevedomym vytapanim
akym dlhodobym moknutim? domdokazu dat pod strechu do 2-3 tyzdnov..taras nezmysly
-
cORP.
Addict
trepes a to dost zasadne, drevodom ma rovnaku zivotnost ako murovany dom, dnesne technologie su uplne niekde inde ako v minulosti, kazdy priemerne inteligentny jedinec musi uznat, ze dobre spracovane drevo, nech uz akoukolvek metodou ma trvacnost kludne aj 100 rokov, poznam xy drevodomov este z minulej dekady a stoja, nemaju viacmenej ziadne problemy, poznam aj vela murovanych domov ktore sa museli prerabat, burat atd. vsetko je to hlavne o tom, kto to staval, z coho to staval a ako sa vlastne v ramci stavby postupovalo, ako bolo vyssie spomenute salase atd. v zahranici funguju drevodomy uplne bezne, to len tu je vyslovene trend drzat sa klasiky.
-
Ryan Giggs
VIP
Tie 500 ročne drevene kostoly a 200 ročne drevenice čo mame križom kražom po Slovensku su asi len vymyslene...