Predaj aut

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
mato55002
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Predaj aut

Príspevok od používateľa mato55002 »

Zdravím,

pracujem ako živnostník v oblasti informatiky, využívam paušálne výdaje. Rád by som ale ešte popri tom ako také hobby občas kúpil, opravil a predal autá. Za posledné mesiace sa mi podarilo predať 2 zo ziskom, no nerád by som na čierno podnikal.
Ako ďaľšiu živnosť si to nemôžem založiť, pretože už by mi to presahovalo paušálne výdavky a keďže som programátor tak veľa výdavkov pri podnikaní nemám :D.

Takže mi zrejme zostáva iba založenie s.r.o., čo ale vôbec netuším je, ako sa pri takomto podnikaní budú dokladovať výdaje za nákup a predaj jednotlivých aut ? Pomocou kúpnej zmluvy ? To sa mi zdá až príliž jednoduché, keďže si potom do zmluvy môžem napísať akúkoľvek cenu.

Išlo by iba o bokovku kde by som zarobil iba niekoľko tisíc eur a ak by som bol aj v mínuse, tak mi to je jedno, za pokus by to stálo. Mám rád keď som cez deň v garíži a v noci programujem za PC :)

Ako by ste to teda vy riešili? založením s.r.o. ? A ako by ste dokladovali nákupné a predajné ceny ?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: Predaj aut

Príspevok od používateľa hojko »

Ano, dokladoval by si to fakturami alebo kupno-predajnymi zmluvami. Ty auto mozes kupit na kupno-predajnu zmluvu, ale predaval by si na fakturu. Hoci so ziskom 200 eur. Nezabudaj vsak na jednu vec, ze ked auto kupis o dakej sukromnej osoby napriklad za 10 000 eur, tak ak sa stanes platcom DPH, tak to budes musiet predat s DPH, cize za 12 tisic (10+DPH), aby si bol na nule. Pokial auta kupis z inej firmy, tak mas DPH na vstupe aj vystupe. Nezabudaj vsak na uctovnicku atd... Okrem toho si vies svoje auto prepisat na firmu, davat si tam naklady v podobe benzinu/nafty, telefon a vsetko co ma suvis s tvojim podnikanim. A zivnost si mozes nechat cisto na programovanie. Ak by si na zivnosti prekrocil sumu od ktorej zacinas platit dan, odvody atd..., tak vies predsa fakturovat stale na firmu.

Z toho co si napisal je tazko urcit, ze ci sa ti to oplati. Kolko si myslis, ze predas rocne aut a v akej celkovej sume by boli tie auta???
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

som na tom rovnako a ked za rok "otocim" 3-4 auta tak to nestoji za papierovacky...videl si asi clanok v nejakom denniku o tej zenskej ako jej hrozi vazenie za to ze sa takto obohatila o 5k :D
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

To bolia akcia v lete niekde tusim v Nitre kde zadrzala policia zo troch ludi, ktori kupovali a predavali auta. Policia ich obvinila z neodvedenia dane a poistneho.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

jj take cosi..realne ti nemaju velmi na to ako prist ak ta niekto nebonzne
mato55002
Light Star
Light Star

Nechcel by som byť platca DPH, očakával by som pretočiť tak 10-15 aut, suma za auto tak od 5-13 tisic.
Ako presne o toto mi ide aby som sa nebál že ma raz niekto bonzne a mal problémy z toho že som predal 4 autá za rok :D . Človek by to ale chcel robiť poctivo a nebol by problém platiť daň ale nevidím žiadny jednoduchý spôsob. Najradšej by som to iba hodil do daňového ako pri zisku z kryptomien a mal pokoj.

Takže keby kúpim od súkromníka auto napr za 6 000 cez kúpno predajnú zmluvu, zakúpim ešte diely v hodnote 500 eur na ktoré by som mal faktúru a predal za 8 400 inej súkromnej osobe ktorej by som vystavil faktúru ako moja firma -> súkromník , položka auto 8400€
Tak mohol by som potom pri priznaní v pohode zadať náklady 6500, zisk 8400 = 1900 eur na zdanenie ?
Samzorejme všetko by som ešte prebral s účtovníčkou ale najskôr by som sa rád informoval či to je vôbec možné alebo to radšej robiť po tichu s pár autami ročne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Nie som pravnik ale moj sukromny nazor je:
kazdorocne kupit a nasledne predat povedzme 4-5 aut sa uz da povazovat za formu obchodnej cinnosti na ktoru treba zivnost a ovadzat z nej dane.
Prist na teba moze financna policia rozne, najjednoduchsie tak, ze to nahlasi banka/ktora to ma za povinnost zo zakona/, ze sa ti kredituju vysoke sumy na tvoj bankovy ucet. Ak by si sa snazil vyhybat pouzivaniu BU potom je tu riziko vzniku inych problemov.

Stat je moloch a aby udrzal svoju neefektivnu strukturu a z velkej casti zbytocne institucie, tak jeho prioritnou snahou je ukradnut obcanom co najviac z ich prijmov cez mnozstvo roznych priamych a nepriamych dani.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Platca DPH sa stavas, ak tvoj obrat dosiahne za poslednych 12 mesiacov sumu 49 790 eur. Ak kupis auto od sukromnika za 6000 eur, opravis ho za dalsich 416,67 eur + DPH (500 eur) a predas ho za 7000 eur + DPH (8400 eur), tak mas na tom fakticky zisk 700 eur. DPH odvedies statu a zdanujes len tych 500 eur. Ale da sa v principe laicky povedat, ze dan platis z toho rozdielu, cize zo sumy 1900 eur, ale kedze velku cast tvori DPH, tak tam platis DPH 1400 eur, od toho odpocitas este 83,33 eur DPH za suciastky a zdanujes fakticky len tych 500 eur co je tvoj zisk.

Ina situacia by bola, ak by si auto kupil od firmy, lebo tam mas DPH na vstupe aj vystupe. Tym padom by si kupil auto napriklad za 6000+DPH, predal ho za 7000+DPH, investoval do neho 416,67+DPH, tak sa dostanes na (7200+500)-8400=700 eur.

Nezabudaj, ze k tomu spravit dalsie naklady - blocky od kamaratov, nafta, telefon, uctovnicka, kancelaria ci prenajom garaze...

Snad som to dobre spocital :)
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

kupa a predaj aut idu vacsinou ruku pri autach a sumach okolo 5-8k..je to na tebe
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Nj, ale ja by som sa si radšej vždy overil pravosť toho cashu vložením cez bankomat na účet priamo pri predaji auta. Keby si až následne zistil, že tých 5k eur, čo máš v ruke, sú falošné, tak by ťa to mohlo pekne zamrzieť.

Takže v takomto prípade si zase v tej situácii, že sa ti tie peniaze vložia na účet a je to zadokumentované...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

bankovky s daju rychlo overit napr UV baterkou
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

staci aj to pocitadlo penazi za par eur
mato55002
Light Star
Light Star

No tak to nič, tou DPHčkou nad 49 tisic sa to vôbec neoplatí.
Zo zisku 1 900 eur dať štátu vyše 1200 to už je choré (a to nie som ten typ človeka čo sa stále sťažuje na štát, naopak nerobí mi problém platiť daňe ani za investície ale nie platiť 65+ percent). Radšej predám 2 autá za rok a jedno na priatelku, nez zakladať firmu, platiť štátu viac ako polovicu zo ziskov a predať 10 aut aby som sa dostal na úroveň predaja 3 aut.

Moja naivná predstava bola platiť 20-40 percent štátu, no týmto ste ma úplne odradili :D.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

To neber tak, ze zo zisku 1900 eur platis 1200 eur. Proste kupujes auto od sukromnika bez DPH, takze tu DPH pri predaji zaplatis. Rovnako tak to funguje v Tescu, aj tam mas vsetko tovar s DPH.

Alebo stavebne prace medzi firmami: Firma A postavi byty, fakturuje firme B bez DPH, napriklad 80 tisic bez DPH. Avsak ty ako koncovy zakaznik to kupujes od firmy B s DPH, cize to mas 80 tisic + DPH (16 tisic) a plus marza firmy co si nahodi, takze to mas hned 96 tisic a k tomu si firma prihodi napriklad 7 tisic ako ich zisk. Aj oni by mohli povedat, ze 16 tisic dali statu za nic, ale je to proste DPH a tu DPH zaplati konecny zakaznik, v tomto pripade ty ako kupujuci bytu.

Ak kupis auto od firmy za 7000+DPH a predas ho za 8000+DPH, tak ti ostane 1000+DPH rozdiel a teda platis z tej vyslednej sumy co ostane (v tomto pripade 1200 eur) DPHcku vo vyske 200 eur a zo zarobenej tisicky zaplatis dan zo zisku.

Proste si nemyl DPH a dan, pretoze su to dve rozdielne veci. Pokial budes kupovat auta od platcov DPH (firmy a vacsi zivnostnici), tak sa tou DPHckou nemusis stresovat ako si to predviedol teraz.
Napísať odpoveď