Investovanie - podielové fondy

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Investovanie - podielové fondy

Príspevok od používateľa gogo956 »

vsetko az tak velmi nerastie vsimni si ze su to hlavne tie najvacsie giganty ako google, fb, amzn, aapl, msft. Novy prezident nech uz to bude ktokolvek, ako jednu z prvych veci zariadi aby prebehol dalsi "zachranny balicek"-nova likvidita.
Zaroven trhy ocenuju ze zatial neprislo k ziadnych vacsim povolebnym nasilnostiam.

Autoeditácia príspevku po 23 hod 54 min :
trhom je v podstate dost jedno ci vyhra Trump alebo Biden, pre ne je dolezite len to, aby bol jasny vitaz a volebny vysledok sa prilis nenatahoval, trhy neznasaju politicku neistotu.
aviceN
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Caute, prebehol som si prispevky, kedysi sa tu riesil Finax vs konkurencia a divim sa ze nikto nespomenul EIC, ktore je menej poplatkovo narocne, vyber fondov je na vas, je tam kopec ETFiek ako Finax, kde si vyberiete strategiu a bodka. Vyuzivate niekto EIC?
ado130
Expert
Expert

Príspevok od používateľa ado130 »

Ešte by som dal do pozornosti Portu. Nedávno spustili službu aj na Slovensku. Používam 1.5r v CZ a som spokojný. Majú v podstate 2 služby:
1) portfólio - tu vyberá inštrumenty Portu na základe dotazníka (rizikovosť 1-10) - poplatok 1% p.a. z investovanej sumy
2) stratégie - je možnosť vybrať vlastné ETFka - poplatok od 0.89% do 1.89% p.a.

Pre ukážku, toto je výkonnosť portfólia s rizikovosťou 9: https://imgup.cz/images/2020/11/07/Port ... olio_9.png.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Skúste niekto napísať svoje perccentuálne výnosy za nejaké časové obdobia - 1-2-5 rokov - spokojný/nespokojný sú dosť vágne pojmy.
Bola kríza a dve "koronakrízy"
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

gogo956 napísal: 05 nov 2020, 19:20trhom je v podstate dost jedno ci vyhra Trump alebo Biden, pre ne je dolezite len to, aby bol jasny vitaz a volebny vysledok sa prilis nenatahoval, trhy neznasaju politicku neistotu.
Tak tentokrat je trhom jedno aj neistota :D

starysomar - nevies si pozriet konkretne indexy? Napr iShares Core S&P 500
Alebo iShares Core MSCI World
(v EU mene cize kus odlisne od $)
ado130
Expert
Expert

starysomar - ja som posielal výnos na Portu, viď predchádzajúci príspevok.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Používam Degiro a výkonosť celého portfólia mám +38,2% za 3 roky investovania (bez započítania dividend). Na začiatku som pokupoval nejaké individuálne akcie Apple, Facebooku a Googlu, ktoré mi spravili asi najväčšie výnosy, ale posledné 2 roky už dollar cost averaging metódou kupujem len ETF - hlavne S&P500.

Za celú dobu investovania som len nakupoval, predávať neplánujem najbližších pár rokov.

BTW, doporučujem sledovať Instagram @personalfinanceclub, ktorého investičnú filozofiu v podstate praktizujem. Používa peknú infografiku, v ktorej štatisticky dokazuje, ako dollar cost averaging pre ETF s nízkymi poplatkami funguje už 150 rokov a vie z vás (veľmi pomaly!) spraviť milionára :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

je to nepocitam, mam to ako zabavu. Prve roky som aktivne obchodoval s jednotlivymi akciami, teraz uz to nerobim, uz iba drzim ako investor. Nieco som zarobil, nieco som prerobil, ale zatial efektivitu prilis neriesim, beriem to z dlhodobeho hladiska. Ratam s tym ze v buducnosti ceny akcii rapidne porastu, okrem ineho z dovodu masivneho generovanie likvidity centralnymi bankami. Drzim aj jednu biotech ktora ratam ze pojde vyrazne hore /Cnce/ pretoze maju liek v tretej faze testovania na chorobu na ktoru zatial neexistuje ziadna liecba.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"Používam Degiro" - a iné humoristické príspevky - dajte vedieť na konci, ako ste dopadli :D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Tak si Degiro nahraď brokerom, ktorý je na Slovensku podporovaný a má nízke poplatky (nie 1% ročne, možno LYNX?), a dostaneš podobné výsledky.
wladas
Redeemer
Redeemer

On podla mna nenarazal na samotne Degiro ale vseobecne na typ investovania - samostatne riesenie portfolia bez prostrednika.
Pilifo napísal: 08 nov 2020, 10:07ale posledné 2 roky už dollar cost averaging metódou kupujem len ETF
Mozes to rozviest? Ja mam ETFka kopirujuce tiez SP500 a este MSCI World a Nasdaq (cize vsetko amerika v dolaroch) ale moje konkretne ETFka mam v €
Nenasiel som to u toho @personalfinanceclub
gogo956
Redeemer
Redeemer

Lynx je vyborny, pouzivam ho roky. Ale od 01/01/2021 nastane velka zmena, presunie sa/pre nas vychodoeuropanov/ centrala z Uk do Madarska /Brexit/ a vyrazne sa zmeni garancia vysky sumy. Vela blizsich informacii nie je, ale garancia ma byt myslim iba do 20K € co je pre vecsinu klientov velmi malo. Je to dolezita otazka, co dalej, ako to vidite vy ostatni co ste u Lynx?
wladas
Redeemer
Redeemer

Garancia coho?
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas

poistenie pred moznym zneuzitim, bankrotom firmy a pod.
Teraz je pre obchodovanie s akciami ,dlhopismi ,fondmi,opciami na US akciove indexi 500K a hotovostny limit 250K Usd.
Od 01/01 to bude system zaruk Eu ktore su iba do 20K € co je malo,
Tiez mas Lynx?
bilidia
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa bilidia »

gogo956 napísal: 08 nov 2020, 10:55 Lynx je vyborny, pouzivam ho roky. Ale od 01/01/2021 nastane velka zmena, presunie sa/pre nas vychodoeuropanov/ centrala z Uk do Madarska /Brexit/ a vyrazne sa zmeni garancia vysky sumy. Vela blizsich informacii nie je, ale garancia ma byt myslim iba do 20K € co je pre vecsinu klientov velmi malo. Je to dolezita otazka, co dalej, ako to vidite vy ostatni co ste u Lynx?
Uprimne, neviem. Keby tu bol lepsi porovnatelny broker, presunul by som asi priebezne vsetko tam. Ale nie je to vina Lynxu, skor Interactive Brokers. Uz pri Polsku by som mal alert, ale v Madarsku by som si inak za tychto politickych okolnosti ucet u brokera nezakladal. Robi nejaky rozdiel, ze je to IB? No trochu ano, ale aj tak sa mi to nepaci. IB tym zaroven u mna klesol, ze si vybrali prave Madarsko a nie napr. nas, Cesko alebo Rakusko pre strednu a vychodnu Europu. Nic proti Madarsku ako takemu, ale Orban je ina kapitola... Ked IB je s tym, ok, ja teda nie.

Druha vec, ze sice garancia klesne na 20k, ale zaroven IB uz cez tieto pobocky nebude naviazany na americku centralu. Budu to uplne samostatne entity, nie ako to bolo doteraz. Neviem pravnicky, co to vsetko znamena, ale asi sa taka spolocnost da lahsie utopit bez dopadu na vsetky ostatne v pripade problemov.

Rozmyslam, ze kym sa neobjavi normalna konkurencia, budem zatial u Fio.
gogo956
Redeemer
Redeemer

bilidia
áno, Lynx s tym nic nema, on je v podstate iba sprostredkovatel pre IB.
Madarsko si vybrali preto ze myslim jeden zo zakladatelov IB odtial pochadza, ci nieco take.
Zaroven su tam pomerne nizke mzdove naklady.
Presne tak-budu to samostatne pravne entity- tam sa moze stat cokolvek-velke cervene svetlo. :minus:
Apropo Fio myslim tiez nema na akcie vyrazne vyssie poistenie, ale aspon je to banka kde existuje bankovy dohlad. Ak nebude ina cesta, tak skusim prejst eventuelne k nim, ale to tiez nie je moc riesenie. S par ludmi som na tuto temu uz diskutoval ale neprisli sme k ziadnej zivotaschopnej alternative k IB resp Lynx.
ado130
Expert
Expert

Pilifo - ktoré SnP ETF nakupuješ? Pozeral som a najvýhodnejšie mi príde CSPX. Ja na DeGiro nakupujem World, raz za mesiac bez poplatku - IWDA.

starysomar - čo sa ti nepozdáva na DeGiro?

wladas - DCA, v podstate ide o to, že je potrebné pravidelne (napr. mesačne) nakupovať bez ohľadu na cenu, pretože tá sa s dlhodobým horizontom bude priemerovať. Inak povedané, nehľadať dno a snažiť sa časovať trh.

Tých 20k € je myslím ale všade v EU, v podstate to je podľa EU zákona, DeGiro to má rovnako. Treba podotknúť ale, že seriózny broker drží CP klientov na oddelenom účte a keby sa niečo stalo s brokerom ako takým, malo by sa dať dostať k CP a previesť ich inam.
FIO je nevýhoda, že je drahý. Varianta je ešte eToro, ale nespracovávajú W8-BEN, takže 30% daň na dividendu. Náhrada môže byť Tastyworks, tu je jediná nevýhoda väčší poplatok pri vklade/výbere, ale to stačí posielať/vyberať vyššie čiastky.
wladas
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal: 08 nov 2020, 11:22ale neprisli sme k ziadnej zivotaschopnej alternative k IB resp Lynx.
Ceske obcianstvo + nejak adresu poriesit a Degiro :smt059

Autoeditácia príspevku po 3 min 43 sek:
Aha, ten ma tiez 20k€
gogo956
Redeemer
Redeemer

aku Appku pouziva Fio na obchodovanie akcii? mate skusenost?
ado130
Expert
Expert

gogo956 napísal: 08 nov 2020, 11:39 aku Appku pouziva Fio na obchodovanie akcii? mate skusenost?
Mám FIO v CZ, ale to bude asi jedno. Ten ich systém je asi najhorší možný aký existuje a vývoj sa zastavil v predminulom storočí.
Ich systém je voči moderným službám ala DeGiro, Lynx vzdialený na kilometre a je to skôr nutné zlo.
Mám to z dôvodu, že majú najlepšie poplatky na CZ akcie.
Napísať odpoveď