Politika
Re: Politika
Som si pozrel Trumpov twitter a to je psychický kolabs v priamom prenose... Už len čakám kedy napíše, že zažaluje každého, kto preňho nehlasoval.
Je to fakt trapne co Trump stvara, ciste psycho. V skutocnosti ale dobre vie ze ako prezident skoncil, uz to ma na háku, hraje golf vo svojom rezorte.. Cital som teraz nejake reportaze z vidieckych oblasti republikanskych statov a vela ludi je tam doslova Trumpom posadnutych a v ich ponimani je to nadprirodzena osoba ktora prisla spasit USa.
Ano, cital som tuto reportaz od ceskej novinarky, ktorej sa podarilo akreditovat na volby a cestovat tam. Hovori tam to co Gogo, preto ma vysledok v tom state prekvapil.
Ciglerova je novinarkou ceskeho Deníku N, IIKC
(aky je limit na prilohy? snazim sa pridat PDF a akosi nic)
Ciglerova je novinarkou ceskeho Deníku N, IIKC
(aky je limit na prilohy? snazim sa pridat PDF a akosi nic)
anoje to ten clanok, chcel som ho sem aj pridat, ale uz ho neviem najst. Berie to vobec pdf? mozno nie
stara verzia brala, ale kvoli fotkam v nom je asi pdfko nad limitom
Bývala som u amerických vidiečanov. Milujú Trumpa a Ježiša (reportáž z Pensylvánie)
Bývala som u amerických vidiečanov. Milujú Trumpa a Ježiša (reportáž z Pensylvánie)
Spoiler
Ešte sa porozprávam s tými dvoma staršími ľuďmi, povedala som si v duchu pred farmou v americkej dedinke Atglen, kam minulý utorok v rámci kampane zavítala Melania Trumpová.
Pani bola oblečená v národných farbách, pán mal v ruke ceduľu s nápisom Ešte 4 roky. Ideálni respondenti do reportáže.
Keď mi pani so slzami v očiach vysvetľovala dôvody, prečo volí Donalda Trumpa, bolo mi jasné, že s nimi strávim pri rozhovore dlhší čas. No nenapadlo mi, že sa s nimi rozlúčim až o dva dni.
Podobná sláva naposledy v roku 1984
Šesťdesiatročná Jennifer Mellingerová a jej 64-ročný muž Steve žijú v neďalekom Parkesburgu celý svoj život.
Sú hlboko veriaci, majú troch synov, on pracuje ako grafický dizajnér automobilov, ona je v domácnosti a päťkrát týždenne chodí upratovať domy susedom.
Sú príkladom konzervatívnych belošských Američanov, ktorí vyznávajú tradičné hodnoty a žijú usporiadaným bohabojným životom na obyčajnej dedine, kde rytmus udalostí určuje počasie a tradície.
Keď sa teda Jennifer dopočula, že do susednej dediny pricestuje prvá dáma Melania Trumpová, musela pri tom byť.
Naposledy sa tu udalosť podobnej slávy odohrala v roku 1984, keď priamo na ich ulici slávny herec Harrison Ford nakrúcal film Svedok.
Splnený konzervatívny sen
Tentoraz si Jennifer obliekla svoj obľúbený modrý sveter s bielymi hviezdami a vzala si červené náušnice v tvare hviezd, Steve pribalil vlajku a plagát a vyrazili zamávať prezidentovej manželke osobne.
Nikdy v živote vraj nevolili demokratických kandidátov a cítili sa celý čas tak trochu nahnevaní, že ich Pensylvánia si 28 rokov vyberala vždy demokratického prezidenta.
Donald Trump im, hoci to pôvodne nebol ich vysnívaný kandidát, splnil konzervatívny sen.
„Pred štyrmi rokmi by som si ho nevybral, chceli sme voliť Bena Carsona. Ale keď vidím, ako fantasticky si tie štyri roky počínal, najradšej by som ho volil oba razy,“ hovorí mi Steve Mellinger.
Manžel sa nemusí ani pýtať
Neodbavia ma po pár vetách, ale strávia so mnou v rozhovore dobrých dvadsať minút. Považujú za dôležité vysvetliť mi svoje názory. Potom sa v jednej chvíli obrátia so svojimi otázkami oni na mňa.
Vysvetľujem im, odkiaľ a prečo som prišla. „Celý svet sleduje, ako voľby u vás dopadnú, je to fascinujúce,“ hovorím im a oni so samozrejmým výrazom prikyvujú. „A kam máte namierené ďalej?“ pýta sa ma Steve.
„To zatiaľ neviem, musím sa tu ešte porozhliadnuť,“ odpovedám.
„A nechcete prespať u nás? Jennifer nám urobí dobrú večeru.“
Asi nepoznám novinárov, čo by takúto ponuku okamžitej sondy do života miestnych odmietli. Obraciam sa na Jennifer, ktorá nemala možnosť sa k manželovmu pozvaniu vyjadriť. „Bolo by mi cťou, ale súhlasili by ste aj vy?“
„Samozrejme. Manžel to dobre vie, nemusí sa ma pýtať.“
A tak som nasadla do svojho malého auta z požičovne a nasledovala ich terénne vozidlo do susednej dediny. Vystúpili sme pred dreveným dvojposchodovým domom s plagátom zobrazujúcim padlého vojaka a americkou vlajkou pri vstupných dverách.
Najväčšia atrakcia? Amiši
Vnútri ma čakal ukážkový interiér dedinského pensylvánskeho domu, kde sa jeden z páru realizuje zdobením tradičnými motívmi s náboženskou tematikou.
Kuchyňa je v amerických domoch často oddelená od miestnosti, kde sa podáva jedlo – aby stravníkov nerušil zmätok a pachy z kuchyne.
Posadíme sa so Stevom a ich synom Joshuom do jedálne, zatiaľ čo Jennifer uvarí tradičné „mäso po holandsky“ so zemiakovou kašou doplnené fazuľkami z ich záhrady.
„Samozrejme, že som republikán. Všetci sme tu republikáni. A uvidíte, že Trump zase vyhrá. Ideme hlasovať v deň volieb a vtedy sa ešte len ukáže,“ hovorí Joshua, ktorý pracuje rovnako ako jeho otec s autami a k tomu ešte na stavbe.
Prvé šokujúce zistenie sa dozvedám vzápätí.
„Čo je tu najvýznamnejší priemysel? Z čoho ľudia v okolí žijú?“ pýtam sa.
„Z turizmu,“ odpovedá s vážnou tvárou muž z malej dediny. Vidí môj šokovaný výraz ženy z historickej metropoly Európy.
„Kvôli Amišom,“ vysvetlí Joshua. „Všetci sa sem na nich chodia pozerať. Aj ja niekedy sprevádzam turistov. Mne na nich nič zaujímavé nepríde, žijem vedľa nich celý život, ale ľudia sú nimi fascinovaní.“
Desať detí v rodine
Amiši sú vetva kresťanov anabaptistov, ktorá do Ameriky prišla z Nemecka v 18. storočí. V okrese Lancaster, kde práve som, žije ich vôbec najväčšia a najstaršia americká komunita. Dnes sa ich tu zdržiava 30-tisíc, čo je dvojnásobok oproti roku 2000.
Rodiny totiž zvyčajne mávajú okolo desať detí. Väčšinu života strávia prácou pre komunitu, nepoužívajú elektrinu, nesmú jazdiť autom, vydávajú sa a ženia iba medzi sebou, všetko si vyrábajú svojpomocne.
Do Spojených štátov prišli kvôli náboženskej slobode, ktorú v Európe nemali. Tu majú vlastné školy, v ktorých deti vyučujú len po ôsmu triedu. Dlhšie smú študovať len dievčatá, ktoré sa stanú učiteľkami.
Tým udržujú nízku vzdelanosť medzi ľuďmi, vďaka ktorej sú členovia komunity ľahšie manipulovateľní, aby cirkev neopúšťali.
Napriek tomu niektorí z nich z komunity odídu a potom ich stihne trest podobný tomu, čo postihuje členov scientologickej cirkvi: rodiny s nimi úplne prerušia kontakt a zavrhnú ich.
To sa stalo aj Joshuovmu kamarátovi Mervovi, ktorého tragický príbeh mi začne rozprávať.
Príbeh Merva a Michaeala
Merv a jeho brat Michael boli dvojčatá. Merv sa pred dvoma rokmi rozhodol od Amišov odísť, čo znamenalo, že s ním jeho rodina vrátane jeho brata úplne prestala komunikovať. „Keď ho stretnú na ulici, prejdú na druhú stranu, tak im to prikazuje biskup, ktorý o všetkom rozhoduje,“ opisuje Joshua.
V tom prichádza jeho mama Jennifer a začne nám na stôl servírovať večeru.
Než začneme jesť, všetci sa pomodlia. Zopnú ruky, sklonia hlavu a otec Steve prednesie slová vďaky. „Ďakujeme ti, Pane, za tvoje dary a modlíme sa za túto krajinu aj za našu novú kamarátku Janu. Ochraňuj ju a otvor jej oči, aby všetkému dobre rozumela,“ hovorí Steve.
Keď dohovorí, ostatní povedia amen a typicky americky si prehodia vidličku do pravej ruky bez toho, aby sa dotkli noža.
„Jedného dňa som si v práci všimol, že Merv má moderný účes, nie ten podivne polodlhý, aký nosia všetci Amiši. Pýtam sa ho, čo sa stalo, a on mi odpovie, že od nich odišiel,“ zapojí sa do príbehu otec Steve. Spomína, ako spolu obaja bratia zostali pracovať v jednej firme aj s Joshuom, ale nemohli sa zhovárať ani inak komunikovať.
„Pre Merva to bolo ťažké, boli si s bratom veľmi blízki. Po troch mesiacoch prišiel Michael, že mu je jedno, keď otec bude nadávať, že mu chýba brat a že už nechce byť Amiš. Merv bol taký šťastný! Chystal sa práve ženiť a Michaela pozval, aby mu šiel za svedka,“ rozpráva Joshua.
Svadba a amišský pohreb
Obaja bratia prerušili s rodinou všetky kontakty, ale naďalej zostali hlboko veriacimi ľuďmi.
„V deň svadby však zrazu Michaela nevedeli nájsť. Pri dome mali taký potok s mostíkom, kam rád chodieval, a jeho žena sa ho tam vydala hľadať. Našla ho mŕtveho vo vode. Ukázalo sa, že dostal infarkt, mal 35 rokov. V deň svadby svojho dvojčaťa, tri mesiace po tom, čo opustil cirkev,“ dodáva Jennifer. Jeho žena neskôr zistila, že čaká štvrté dieťa. Dcéra už otecka nikdy nespozná.
„A vieš čo? Predstav si, že oni tú svadbu napriek tomu v ten deň usporiadali. Merv mi potom hovoril, že Michael by si to tak prial,“ hovorí Steve, ktorého za rodinu pozvali na pohreb.
Zišli sa tam všetci, Amiši aj ostatní pozvaní z dediny. Michaelovo telo podľa amišských tradícií vystavili, potom ho uložili do hrobu.
Ešte večer volám Mervovi, či by mi svoj príbeh nevyrozprával. Nechá si to prejsť hlavou, hovorí mi, bojí sa, aby to nebolo kritické voči Amišom, o to mu nejde. Neskôr mi napíše, že sa so mnou nestihne stretnúť.
Oholení sú slobodní, fúzatí ženatí
Jennifer ma na druhý deň vezme k Amišom aspoň nakupovať. Cestou niekoľkokrát míňame ich vozy, ktoré vyzerajú ako z rozprávky.
„Keď sú otvorené, znamená to, že v nich sedia mládenci a hľadajú si nevesty. Sú hladko oholení. Keď sú uzavreté, jazdia v nich ženatí a ich rodiny. Ženatý muž má fúzy,“ vysvetľuje mi Jennifer a ukazuje na domy, v ktorých Amiši bývajú.
Ako ich rozoznáš od ostatných? pýtam sa jej. „Sú obyčajné, nemajú žiadne ozdôbky, nemajú záclony. Nie je to na nich nijako vidieť, ale Amiši sú veľmi bohatí. Neutrácajú za nič, čo nutne nepotrebujú k životu, a tak tu v okolí vlastnia veľké polia a lány krajiny.“
K obchodu, v ktorom pracujú Amiši, prichádza auto a vystúpi z neho niekoľko amišských žien. „Autom smú ísť len vtedy, keď ich niekto zvezie. Takže si platia vodičov. A nesmieš ich fotiť. To je proti ich viere,“ upozorňuje ma Jennifer.
V amišskom obchode som jediná, kto má rúško. Bežne tu nikto rúška nenosí, za celý čas stretnem len jedného staršieho pána. Asi demokrat, pomyslím si. Jediné miesto, kde si rúško nasadzujú aj miestni, sú obchody. Ale u Amišov sa nemusí ani to.
Volíme až tretieho novembra
Život Jennifer sa točí len okolo rodiny a domácnosti. Nakúpi nejaké potraviny a cukríky.
Na druhý deň totiž chystá pre svoje vnúčatá a deti z okolia obľúbenú detskú hru Candy Land (obdoba Človeče, nehnevaj sa) v životnej veľkosti, a tak po večeroch pri sledovaní spravodajstva Fox News balí do vrecúšok cukríky.
Je to veľká udalosť – kulisy, atrakcie a odmeny do súťaže si vyrába už tretí týždeň. Jedno veľké vrecúško jej ostane, a tak mi ho dá, aby som ho vzala domov do Česka svojim deťom.
Pred obchodom stretávame jej známu a dávame sa s ňou do reči. „Ja budem voliť až v deň volieb a budem voliť prezidenta! Je skvelý. Nebol moja prvá voľba, ale krajinu vedie veľmi dobre,“ hovorí staršia žena, ktorú vychovávali Amiši.
Adoptovali ju ako malé dieťa, narodila sa totiž s fyzickým postihnutím a rodičia sa jej zriekli. V dospelosti potom od Amišov odišla.
„Amiši boli vždy apolitickí, ale tento rok idú voliť. Jasné, že volia republikánov. Miestni politici vysvetlili ich biskupom, že keď vyhrajú demokrati, vezmú im pozemky. A to predsa nechcú,“ hovorí mi s vážnym výrazom neskôr doma Steve.
Nech sa vrátia do Venezuely
Steve a Jennifer sú hlboko presvedčení, že Joe Biden zavedie v krajine socializmus a urobí z nej druhú Venezuelu, teda ešte nedávno bohatý juhoamerický štát, ktorý pod vedením dvoch diktátorov zbankrotoval.
Preto nedokážu pochopiť svojich susedov, ktorí sú pôvodom z Venezuely, v krajine žijú skoro štyridsať rokov a napriek tomu volia demokratov.
„Ako môžeš? pýtal som sa Josého. Veď ty najlepšie vieš, ako to dopadne! Vieš, čo mi povedal? Že by chcel, aby tu mali zdravotníctvo a vzdelanie všetci zadarmo. Ale tieto veci predsa nie sú zadarmo!“ argumentuje Steve.
„Tak som im povedala, že keď to bolo u nich vo Venezuele tak fajn, nech sa tam vrátia,“ vyhlásila rázne Jennifer.
U nás rozhoduje Steve
Mellingerovci majú psa, strieborného labradora, s ktorým Jennifer chodí pred večerou von. Idem s ňou a rozprávame sa o rodine.
„Vieš, ja vždy Stevovi ponúknem svoj názor, ale rozhodnutie nechám na neho,“ hovorí mi a ja v tej chvíli pochopím, prečo ju niektoré vyjadrenia prezidenta nielen neurážajú, ale, naopak, potvrdzujú správnosť jej života.
Trebárs vetu, ktorú Donald Trump v tom čase vyhlási na vystúpení, keď si chce nakloniť ženské voličky.
„Vrátime vašich manželov do práce,“ sľubuje Trump a mnohí to označujú za fatálnu chybu, faux pas a definitívny koniec jeho šancí u žien. Ale nie tak u Jennifer.
Pre ňu je to presne to, čo chce počuť: aby jej manžel mal prácu, pretože potom bude v jej svete všetko v poriadku.
Ani trestanci?
„Čo by ľudia v tvojej krajine dali za to, aby mohli tak slobodne voliť ako my tu, však?“ hovorí mi pyšne Jennifer, zatiaľ čo si fotím dom s trumpovskými vlajkami. Rozhodnem sa ju tentoraz opatrne konfrontovať so skutočnosťou.
„Vieš, je to naopak. My vás Američanov obdivujeme za to, že chodíte voliť aj napriek tomu, že to máte niekedy ťažké. My nestojíme v žiadnych radoch, nemusíme sa nikde predtým registrovať a o svoje právo neprídeme,“ opisujem jej.
„Ani trestanci?“ čuduje sa Jennifer.
„Ani tí, chodí sa dokonca za nimi do väzníc, aby mohli voliť,“ neuľahčím jej to. Odmlčí sa a zmení tému. Má vytvorenú svoju pravdu o výnimočnosti amerického národa a nepotrebuje ju ničím spochybňovať.
Tri hodiny pravdy denne
Po večeri, ktorú Jennifer kompletne pripraví, uvarí, naservíruje, pozbiera riady a umyje ich, zatiaľ čo sa Steve so mnou rozpráva pri stole.
Ideme ešte niečo odviezť k susedke. Milá žena v stredných rokoch má pred domom vlajky s nápisom Trump – Pence 2020.
Jennifer jej rozpráva, ako sa bola pozrieť na prvú dámu. „Mala by si vidieť to ticho, ktoré nastalo, keď som panej, čo u nej upratujem, povedala, že som sa bola pozrieť na Melaniu! Ja dobre viem, že volí Bidena, videla som u nej doma propagačné predmety,“ smeje sa víťazoslávne Jennifer.
Kamarátka jej zas opisuje, „čo hovoril popoludní Rush“, teda ultrakonzervatívny komentátor Rush Limbaugh, ktorý má každý deň trojhodinovú reláciu v rádiu. „Moje tri hodiny pravdy každý deň, viete?“ usmieva sa. Aj ona pôjde voliť až 3. novembra.
Spoločne sa potom zhodnú, že „demokrati sú tí najprotivnejší ľudia na svete“. „Mne je jedno, čo si myslia, ale oni vždy zvýšia hlas, hrozia mi prstom a vôbec – sú stále nahnevaní a nenávistní,“ hovorí susedka.
Sme najlepší, však?
V ten večer prináša konzervatívna stanica Fox News rozhovor moderátora Tuckera Carlsona s Tonym Bobulinským, bývalým obchodným partnerom Huntera Bidena, syna Trumpovho oponenta Joea Bidena.
Do deviatej hodiny, keď sa napäto očakávaná relácia začína, zostáva ešte hodina, a tak mi pred tým Steve pustí film o americkej výnimočnosti, teda teóriu elitárskeho poňatia amerického národa.
Natočil ho bývalý šéf snemovne konzervatívec Newt Gingrich a je to film ako vystrihnutý z učebnice propagandy. Krása americkej prírody, hĺbka amerických tradícií, sila amerického priemyslu, výnimočnosť amerického národa.
„Nepovedal by som to lepšie, sme jednoducho najlepšia krajina na svete,“ zhodnotí spokojne po pozretí Steve.
Hlavný dojem, ktorý potom z rozhovoru s Bobulinským majú, je, že „ten Biden je teda pekný podvodník“. Sú na neho takí nahnevaní, že keď potom Fox na chvíľu ukáže zábery z Bidenovho vystúpenia, na ktorých bývalý viceprezident chvíľu hovorí, Jennifer vypne televíziu. „Nemôžem ho ani počúvať, hrozný chlap.“
Prehrajú, dobre im tak
Biden je pre nich človek, ktorý zavedie v krajine socializmus a nechá ju zničiť výtržníkmi, ktorí veria, „že na životoch černochov záleží“, ako mi povedala Jennifer.
Žijú vo svete, kde je správne a usporiadané byť republikán, a kto ním nie je, musí byť hodnotovo dezorientovaný.
Ak ich prezident vyhrá, ešte viac sa utvrdia, že vo všetkom majú pravdu a Boh to tak chce. O Trumpovom víťazstve pritom nepochybujú.
„Demokratickí voliči mi hovoria, že sa vopred psychicky pripravujú na prehru, aby prípadne neboli takí sklamaní. Aj vy robíte niečo také?“ pýtam sa Mellingerovcov. „Demokrati sa pripravujú na prehru? Dobre robia! Pretože oni prehrajú. A dobre im tak.“
https://dennikn.sk/2125764/byvala-som-u ... /?ref=tema
Trump a Jezis mi pride ako oximoron.
Zasa reportaz z jedneho mestecka nemoze reprezentovat cely stat. V USA je uplne bezne, ze counties v jednom state maju uplne odlisne volebne vysledky a tie rozdiely tam vedia byt riadne vyrazne. Napr. v Pensylvanii mas county kde ma Biden +63 ale aj county kde ma Trump +72. Tieto volby su zaujimave, lebo sa ukazuje, ze sa stieraju rozdiely medzi cervenymi a modrymi statmi a ze dokonca aj prestava platit rozdelenie po rasach. Trump mal na republikanske pomery vyborne vysledky s ciernymi a latino volicmi. Jednoznacne sa ale coraz viac ukazuje rozdelenie na mestsku a vidiecku Ameriku.jackb napísal: 07 nov 2020, 21:30 Ano, cital som tuto reportaz od ceskej novinarky, ktorej sa podarilo akreditovat na volby a cestovat tam. Hovori tam to co Gogo, preto ma vysledok v tom state prekvapil.
Máš pravdu s tým rozdelením na mestá a vidiek. Trumpove ovečky teraz po internetoch vykrikujú, ako je možné, že prehral, keď na mape sú celé štáty červené. Už je na to aj také meme "land doesnt vote, people do". A je úplne jedno, keď je štát červený až na pár modrých bodiek, keď v tých "bodkách" žije väčšina populácie štátu.
Latino netreba hádzať do jedného vreca. Prekvapivo Trump na Floride získal hlasy Kubáncov, lebo "nechcú, aby bol v USA komunizmus" (tomu sa ja čudujem, lebo práve "komunistické" zdravotníctvo funguje na Kube lepšie ako v USA). Ale kvôli jeho imigračnej politike a zatváraní detí do klietok sú proti nemu prakticky všetky ostatné latinoamerické národnosti a Mexičania. Dobre to vidieť na štátoch hraničiacich s Mexikom. Nové Mexiko je už modré a analytici predpokladajú, že vzhľadom na demografický vývoj bude do 10 rokov väčšina ľudí v Texase voliť demokratov. Tento rok to tam bolo veľmi tesné a pritom to je tradičná bašta republikánov. Naopak Trump prišiel o strašne veľa voličov, ktorí ho volili v roku 2016 a celý život volia republikánov. Vidieť to na výsledkoch z tzv. "bible belt" štátov, ktoré síce aj teraz Trump získal (lebo tam majú volebný systém "víťaz berie všetko"), ale nikdy tam toľko ľudí nevolilo demokratov.
Naopak Biden viedol kampaň najmä v kľúčových štátoch, kde sa predpokladalo, že to bude tesné. Oslovil voličov v okresoch veľkých miest, kde žijú najmä Afroameričania napr. v Atlante, ktorí to v roku 2016 z protestu hodili Trumpovi alebo väčšinou nechodia voliť.
Trump je prvým prezidentom, ktorý vyhral na Floride, ale prehral voľby. A zároveň sa zaradil k tým niekoľkým mizerným prezidentom, ktorí nezískali aj druhý mandát.
Som zvedavý do kedy bude Trump vykrikovať po internetoch, že je víťaz. Či mu to vydrží aspoň tak dlho, ako tomu nášmu kandidátovi, čo VY-HRAAAL a doteraz trepe o tom, ako Čaputová vyhrala voľby podvodom a protiústavne ju inaugurovali. Mimochodom vie niekto, ako náš Ústavný súd rozhodol o tých údajných volebných podvodoch?
Keď už nič iné, tak aspoň bude mať FBI voľné ruky a môžu Trumpa riadne vyšetriť. Množstvo jeho právnikov a manažérov kampane z roku 2016 už je v base. Štát New York ho žaluje za daňové podvody, tak ešte len sranda začne... Osobne nerozumiem tomu, ako môžu Američania odpustiť Trumpovi, že za celý rok zaplatil daň 700 dolárov a do svojho súkromného rezortu si volal štátne návštevy a naučtoval to vždy daňovým poplatníkom. Takú blbosť si nedovolil ani skorumpovaný hajzel ako Fico. Plus tie náreky Trumpovcov o tom, že Biden je pedofil, keď tam teraz 4 roky mali "pussy grabera", ktorému dievčatá dohadzoval uvedčený sexuálny delikvent a obchodník s bielym mäsom Jeffrey Epstein. Škoda že za záhadných okoľností "spáchal samovraždu" vo väzbe ešte predtým, ako mohol vypovedať na súde.
Latino netreba hádzať do jedného vreca. Prekvapivo Trump na Floride získal hlasy Kubáncov, lebo "nechcú, aby bol v USA komunizmus" (tomu sa ja čudujem, lebo práve "komunistické" zdravotníctvo funguje na Kube lepšie ako v USA). Ale kvôli jeho imigračnej politike a zatváraní detí do klietok sú proti nemu prakticky všetky ostatné latinoamerické národnosti a Mexičania. Dobre to vidieť na štátoch hraničiacich s Mexikom. Nové Mexiko je už modré a analytici predpokladajú, že vzhľadom na demografický vývoj bude do 10 rokov väčšina ľudí v Texase voliť demokratov. Tento rok to tam bolo veľmi tesné a pritom to je tradičná bašta republikánov. Naopak Trump prišiel o strašne veľa voličov, ktorí ho volili v roku 2016 a celý život volia republikánov. Vidieť to na výsledkoch z tzv. "bible belt" štátov, ktoré síce aj teraz Trump získal (lebo tam majú volebný systém "víťaz berie všetko"), ale nikdy tam toľko ľudí nevolilo demokratov.
Naopak Biden viedol kampaň najmä v kľúčových štátoch, kde sa predpokladalo, že to bude tesné. Oslovil voličov v okresoch veľkých miest, kde žijú najmä Afroameričania napr. v Atlante, ktorí to v roku 2016 z protestu hodili Trumpovi alebo väčšinou nechodia voliť.
Trump je prvým prezidentom, ktorý vyhral na Floride, ale prehral voľby. A zároveň sa zaradil k tým niekoľkým mizerným prezidentom, ktorí nezískali aj druhý mandát.
Som zvedavý do kedy bude Trump vykrikovať po internetoch, že je víťaz. Či mu to vydrží aspoň tak dlho, ako tomu nášmu kandidátovi, čo VY-HRAAAL a doteraz trepe o tom, ako Čaputová vyhrala voľby podvodom a protiústavne ju inaugurovali. Mimochodom vie niekto, ako náš Ústavný súd rozhodol o tých údajných volebných podvodoch?
Keď už nič iné, tak aspoň bude mať FBI voľné ruky a môžu Trumpa riadne vyšetriť. Množstvo jeho právnikov a manažérov kampane z roku 2016 už je v base. Štát New York ho žaluje za daňové podvody, tak ešte len sranda začne... Osobne nerozumiem tomu, ako môžu Američania odpustiť Trumpovi, že za celý rok zaplatil daň 700 dolárov a do svojho súkromného rezortu si volal štátne návštevy a naučtoval to vždy daňovým poplatníkom. Takú blbosť si nedovolil ani skorumpovaný hajzel ako Fico. Plus tie náreky Trumpovcov o tom, že Biden je pedofil, keď tam teraz 4 roky mali "pussy grabera", ktorému dievčatá dohadzoval uvedčený sexuálny delikvent a obchodník s bielym mäsom Jeffrey Epstein. Škoda že za záhadných okoľností "spáchal samovraždu" vo väzbe ešte predtým, ako mohol vypovedať na súde.
tych 700Usd dani Trump "vysvetloval" nejako tak, ze on si uz vraj dane z predchadzajuceho obdobia "predplatil".
Silny dovod preco velka cast volicov Trumpa ho volila aj napriek jeho skandalom je fakt, ze demokrati su za uvolnenu potratovu politiku zatial co republikani su jednoznacne proti. A Trump dobre chapal ze tym dokaze podchytit obrovsku masu volicov pre ktorych je toto cervena ciara.
Vidiek je pochopitelne viacej polnohospodarsky zalozeny a silno orientovany na velku rodinu/najblizsiu komunitu, zatial co vo vacsich mestach rodinne vztahy su castokrat vyrazne odlisne.
Apropo, vyzera to ze radikalni republikani zobrali svoju prehru pomerne športovo, lebo predvolbami boli velke obavy pred povolebnymi nasilnostami.
Velka cast poradcov a politkov okolo Trumpa pravdepodobne od neho odide ak bude Trump aj nadalej sa udrzovat v pozicii ze "on vyhral", lebo neuznat svoju porazku je z dlhodobého hladiska detinské a nevyhodna strategia.
Silny dovod preco velka cast volicov Trumpa ho volila aj napriek jeho skandalom je fakt, ze demokrati su za uvolnenu potratovu politiku zatial co republikani su jednoznacne proti. A Trump dobre chapal ze tym dokaze podchytit obrovsku masu volicov pre ktorych je toto cervena ciara.
Vidiek je pochopitelne viacej polnohospodarsky zalozeny a silno orientovany na velku rodinu/najblizsiu komunitu, zatial co vo vacsich mestach rodinne vztahy su castokrat vyrazne odlisne.
Apropo, vyzera to ze radikalni republikani zobrali svoju prehru pomerne športovo, lebo predvolbami boli velke obavy pred povolebnymi nasilnostami.
Velka cast poradcov a politkov okolo Trumpa pravdepodobne od neho odide ak bude Trump aj nadalej sa udrzovat v pozicii ze "on vyhral", lebo neuznat svoju porazku je z dlhodobého hladiska detinské a nevyhodna strategia.
-
starysomar
Hardcore addict
Harabín 22
(Hlava 22)
(Hlava 22)
zábavné, o niečom to ale svedčí
https://www.novinky.cz/zahranicni/ameri ... .seznam.cz
https://www.huffpost.com/entry/trump-fo ... JmAydaXLLd
https://www.novinky.cz/zahranicni/ameri ... .seznam.cz
https://www.huffpost.com/entry/trump-fo ... JmAydaXLLd
Jasné, zase ten Trumpov expert na bezpečnosť a moderné technológie Rudy Giuliani.
Ale zorganizovať oficiálnu tlačovku omylom na parkovisku pred demoličnou firmou "four seasons", vedľa krematória a obchodu s pornom...tak také niečo by nevymysleli ani hollywoodski scenáristi, také príbehy píše len život sám. Veľmi trefná bodka za 4 rokmi prezidentovania Mc.Donald Trumpa.
Tuto predpovedali budúcnosť
https://www.facebook.com/warren.bell.71 ... 2531540870
Tuto predpovedali budúcnosť
https://www.facebook.com/warren.bell.71 ... 2531540870
Azerbajdzan zostrelil omylom rusky vrtulnik na Armenskom uzemi, co Putina viedlo zjavne k tomu aby dotlacil obe strany k primeriu. Do Karabachu budu vyslani ruski vojaci ako pozorovatelia.
tak to pochybujem. armensko prakticky kapitulovalo, pretoze dalsie boje po strate shushi nemali velky zmysel. s nim stratili aj hlavnu dopravnu tepnu k stepanakertu a vobec moznost hlavne mesto poriadne zasobovat. sam prezident arcachu povedal par tyzdnov dozadu, ze kto kontroluje shushi, kontroluje cely region. tak isto azeri dostali ovela cennejsiu vec ako dalsi casti mrtvej krajiny a to moznost transportu a tovaru do nachicevanu skrz armensko. ked toto armeni dovolili, tak len sa len ukazuje v akej zlej pozicii boli. kazdopadne premier armenska uz vyzval na boj proti "vnutornemu nepriatelovi", ktori im prehral vojnu, takze tie udalosti, co budu teraz nasledovat bude zaujimave sledovat.
a eu? zasa ukazala svoju bezzubost. ziadne sankcie napriek dokazanemu nasadzovaniu islamistov azerbajdzanskou stranou ? to je na smiech.
a eu? zasa ukazala svoju bezzubost. ziadne sankcie napriek dokazanemu nasadzovaniu islamistov azerbajdzanskou stranou ? to je na smiech.
to ze Armeni zahaju za kratsi koniec a ich porazka je iba vecsou casu, to bolo jasne od zaciatku konfliktu. Su to ale vsetci horuce hlavy a kludne by bojovali dalej aj keby to zmysel nemalo, dufali totiz ze Azari zautocia hlbsie do vnutrozemia Armenska a tym by sa aktivovala vojenska zmluva s Ruskom- k tomu to aj smerovalo. Lenze Rusi nepotrebuju bojovat s niekym koho podporuje Turecko, pretoze to je mimoriadne silny super,nielen priamo ale hlavne cez rozne proxy skupiny. Rusi sa snazia udrziavat stav pri ktorom su plus minus zadobre aj s Armenmi aj s Azarmi aby im mohli predavat neskor dalsie zbrane.
To ze Azari skor ci neskor zautocia na Karabach bolo jasne, pretoze formalne je to ich uzemie, je silna snaha o koridor s exklavou pri Turecku a zaroven pomer sil je velmi nevyrovnany- Armensko je chudobny stat ktory si nemoze dovolit vyzbrojit armadu modernymi technologiami zatial co Azari na to vdaka rope maju.
Pre Eu nie je prioritou co sa deje niekde v Azii pri Ruskych hraniciach, aj ked je to tragicke.
To ze Azari skor ci neskor zautocia na Karabach bolo jasne, pretoze formalne je to ich uzemie, je silna snaha o koridor s exklavou pri Turecku a zaroven pomer sil je velmi nevyrovnany- Armensko je chudobny stat ktory si nemoze dovolit vyzbrojit armadu modernymi technologiami zatial co Azari na to vdaka rope maju.
Pre Eu nie je prioritou co sa deje niekde v Azii pri Ruskych hraniciach, aj ked je to tragicke.
Ja som zvedavy, ako budu Azari teraz ten ich slavny Karabach administrovat. 90+% populacie su tam Armeni. To tam pokojne moze skoncit celkom slusnymi masakrami este.
eMPiko
ked bol posledny velky konflikt, myslim 1994, tak vtedy utieklo/resp boli vyhnani/ odtial znacne mnozstvo Azarov. Takze oni resp ich potomkovia sa tam teraz mozu zase z Azerbajdzanu vratit. Je vysoko pravdepodobne, ze domacich Armenov budu diskriminovat tak aby radsej sami odisli do Armenska a tym padom sa pomer narodnosti upravi.
ked bol posledny velky konflikt, myslim 1994, tak vtedy utieklo/resp boli vyhnani/ odtial znacne mnozstvo Azarov. Takze oni resp ich potomkovia sa tam teraz mozu zase z Azerbajdzanu vratit. Je vysoko pravdepodobne, ze domacich Armenov budu diskriminovat tak aby radsej sami odisli do Armenska a tym padom sa pomer narodnosti upravi.
a ostali tam vobec nejaki? podla mna ich evakuovali este pred bojmi. pochybujem, ze sa budu chciet vratit pod vladu azerov.eMPiko napísal: 10 nov 2020, 13:27 Ja som zvedavy, ako budu Azari teraz ten ich slavny Karabach administrovat. 90+% populacie su tam Armeni. To tam pokojne moze skoncit celkom slusnymi masakrami este.
co som cital tak vacsina pre Azarmi usla, ale urcite sa najde cast, hlavne stari ludia, ktori tam zostali.
Autoeditácia príspevku po 1 hod 33 min 38 sek:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/valk ... .seznam.cz
Autoeditácia príspevku po 1 deň 4 hod 18 min 1 sek:
na mapke je vidno aktualnu situaciu a uzemne zisky Azarbajdzanu. Snazili sa vytvorit koridor cez Armenske uzemie k exklave a keby boje neboli zastavene, urcite by toho Azari dosiahli. Tym by sa Armensko dostalo doslova do stavu existnecneho ohrozenia. Preco? Armensko vymiena elektrinu zo svojich jadrovych elektrarni za plyn z Iranu a vpripade ze by hranicu stratilo prislo by o tuto vyznamnu moznost obchodu.
Vela Armenov nema blizsie informacie o skutocnej situacii na fronte, preto masivne protestuju proti ukonceniu bojov, pritom si neuvedomuju, ze keby vojna pokracovala aj nadalej tak skonci velmi potupnou kapitulaciou Armenska. Tento konflikt je momentalne zmrazeny na cca max 5rokov, ked budu v danej oblasti ruske sily ako pozorovatelia ale akonahle sa odtial stiahnu, pride k pokracovaniu konfliktu. Podla prezidenta Karabachu boli vojaci schopni sa branit uz len niekolko dni, nemali ziadne dalsie zalohy.
Autoeditácia príspevku po 1 hod 33 min 38 sek:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/valk ... .seznam.cz
Autoeditácia príspevku po 1 deň 4 hod 18 min 1 sek:
na mapke je vidno aktualnu situaciu a uzemne zisky Azarbajdzanu. Snazili sa vytvorit koridor cez Armenske uzemie k exklave a keby boje neboli zastavene, urcite by toho Azari dosiahli. Tym by sa Armensko dostalo doslova do stavu existnecneho ohrozenia. Preco? Armensko vymiena elektrinu zo svojich jadrovych elektrarni za plyn z Iranu a vpripade ze by hranicu stratilo prislo by o tuto vyznamnu moznost obchodu.
Vela Armenov nema blizsie informacie o skutocnej situacii na fronte, preto masivne protestuju proti ukonceniu bojov, pritom si neuvedomuju, ze keby vojna pokracovala aj nadalej tak skonci velmi potupnou kapitulaciou Armenska. Tento konflikt je momentalne zmrazeny na cca max 5rokov, ked budu v danej oblasti ruske sily ako pozorovatelia ale akonahle sa odtial stiahnu, pride k pokracovaniu konfliktu. Podla prezidenta Karabachu boli vojaci schopni sa branit uz len niekolko dni, nemali ziadne dalsie zalohy.