Investovanie - podielové fondy

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Investovanie - podielové fondy

Príspevok od používateľa wladas »

beardie napísal: 16 nov 2020, 12:36 pani, mierna offtopic otazka
porovnavali ste niekto rast hodnoty akcii/dlhopisov/atd voci nehnutelnostiam?

kamos kupoval pred asi 5 rokmi pozemok pri Prahe, nakupka bola okolo 3500 CZK / m^2, teraz to ma hodnotu okolo 10000 CZK / m^2

ako to vidite z dlhodobeho hladiska?
Akurat som to s mamkou riesil ci nespravila blbost ked kupila pred 4r byt, okraj BA. Teda podla mna to blbost bola :D
Ale pri porovnani s S&P500 to vychada uplne rovnako.

gogo - ano, celkom drahu neaktivitu tam maju.

No jedina ochrana do buducna ked clovek uz toho bude mat viac (zhodnotenie, dochodok) tak je to rozdelit do viacej spolocnosti.
aviceN napísal: 07 nov 2020, 13:59 Caute, prebehol som si prispevky, kedysi sa tu riesil Finax vs konkurencia a divim sa ze nikto nespomenul EIC, ktore je menej poplatkovo narocne, vyber fondov je na vas, je tam kopec ETFiek ako Finax, kde si vyberiete strategiu a bodka. Vyuzivate niekto EIC?
Mas s tym osobnu skusenost? Lebo ja som to tak pochopil ze oni su len koncovy broker pre sprostretkovatelov. Priamo cez nich sa neda. Tu je zoznam zazmluvnenych financnikov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Myslel som ze tam bude poplatok za neaktivitu, takze to nie je moc vhodne pre investorov buy and hold.
Reality zase su v tom vyhoda ze maju podstatne nizsiu volatilitu ako akcie, pre mna osobne sa ale nehnutelnosti zdaju nudne, to radaej adrenalin na burze.
aviceN
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

wladas napísal: 16 nov 2020, 14:43 Akurat som to s mamkou riesil ci nespravila blbost ked kupila pred 4r byt, okraj BA. Teda podla mna to blbost bola :D
Ale pri porovnani s S&P500 to vychada uplne rovnako.

gogo - ano, celkom drahu neaktivitu tam maju.

No jedina ochrana do buducna ked clovek uz toho bude mat viac (zhodnotenie, dochodok) tak je to rozdelit do viacej spolocnosti.

Mas s tym osobnu skusenost? Lebo ja som to tak pochopil ze oni su len koncovy broker pre sprostretkovatelov. Priamo cez nich sa neda. Tu je zoznam zazmluvnenych financnikov.
Este pred tym nez som sa stal financnym sprostredkovatelom som EIC vyuzival ako klient, nakupujem tam SAP 500, NASDAQ 100, do Gamingu este investujem, dake ESG coskoro idem prikupit, takze ano, mam to odskusane.
wladas
Redeemer
Redeemer

No dobre a momentalne to ako funguje?
aviceN
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Tak ako je to popisane, 0,3% z investicie (tj. ak investujes 50e/mes tak 0,15e), 0,4% rocne z objemu, vstupny poplatok 0-5% z cielovej sumy, vyberie sa fond a investujes, samozrejme birokracia...
gogo956
Redeemer
Redeemer

"vstupny poplatok 0-5% z cielovej sumy"
hmm, a kedy je tych 5percent? to je potom velmi vyhodne :D
aviceN
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Ked chytis bezcharakterne individuum :D ja davam vacsinou 1-3% podla cielovej sumy, aj tak na tom xy rocnom horizonte to zarobi ovela viac...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Ja niekde...7,04 % ročne - cca 4,5 roka - aj napriek kríze a vírusu...
Som mal kedysi veľké oči, teraz som spokojný aj s týmto :)
wladas
Redeemer
Redeemer

A to sa ti este zmensia ked tie podielove fondy budes vyberat a stat ti zdani zisk.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Nasdaq od 4/20 vyrastol z cca 7 300 na cca 12 000, S&P 500 z 2300 na 3600,SSE Composite Index 2700-3400 atd.
Napr tato je moja oblubena akcia, uz len pre ten názov :D https://finviz.com/quote.ashx?t=HOFT. V aprili bola na cca 15Usd, dnes je uz za 30Usd a mala by dalej rast /ale vyplaca aj slusnu divi/. Spolocnost vyraba nabytok hlavne pre Us trh a nakolko velka cast zamestnancov musela prejst na system prace homeoffice, tak si potrebovali zariadit pracovnu, resp, celkovo viacej travili cas doma, tak logicky sa snazili si tento priestor vynoviť, ci upravit takze predaje nabytku isli hore. Na jar som tu hovoril ze tento rok bude zivotna sanca rychlo zbohatnut, napriek tomu ze kopec ludi strasilo ze trhy sa uplne zrutia a posledne hodnoty dosiahne az v buducich rokoch ak vobec.
Toto je dalsia moja akcia ktora aj pri tejto cene je stale velmi perspektivna, pracuju na lieku /3faza/pre chorobu na ktoru neexistuje zatial ziadna schvalena liecba, takze ten potencial na pekny rast je zrejmy
https://finviz.com/quote.ashx?t=cnce&ty=c&ta=1&p=d
No povedzte, da sa take vzrusenie zazit s realitami? Zarobit 30-50-100percent za pol roka? Kupit nehnutelnost, zrekonstruovat, plno administrativy, hladat najomnikov, dufat ze budu seriozny a po odcitani dani zostane aky zisk? pre mna nezaujimave, jedine o com som v minulosti realne uvazoval boli garaze ci pozemky/pôda, ale odradilo ma ze je to s nim ta nuda a zaroven kvalitna ponuka dost obmedzena.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

wladas napísal: 17 nov 2020, 8:04 A to sa ti este zmensia ked tie podielove fondy budes vyberat a stat ti zdani zisk.
Cenné papiere sú oslobodené od dane zo zisku pre fyzické osoby, ak splnia časový test, ktorý je v SR 1 rok. To znamená, že ak medzi nákupom a predajom uplynie aspoň 1 rok, daň neplatíš.

Takže v podstate long-term investori sa nemusia obávať, že by ich štát obral o značú časť zisku pri použití stratégie "Buy&Hold".

// Edit: Zistil som, že pre podielové fondy to neplatí, platí to len pre cenné papiere obchodované na burze (akcie, dlhopisy, indexové fondy). Takže ďalší dôvod, prečo sa vyhnúť podielovým fondom...
aviceN
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Presne preto teraz najviac ficia ETF fondy, ktore su po roku oslobodene od dane, ani korporatne dlhopisy nie su vacsia istota ako akcie ked sa jedna o fakt dlhodobe investovanie, kedze cas je prave to najdolezitejsie pri investicii
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

Čo vravíte na toto? https://www.financnykompas.sk/investova ... -spol.-a.s.

bolo mi to odporúčené ako investícia na krátkodobú finančnú rezervu čo ale na druhej strane, nie je lepšie tie peniaze mať v banke? povedzme v 365ke sporenie?
wladas
Redeemer
Redeemer

Co s tym? Je to len poradca a porovnava roznych spravcov fondov.
Uz tu boli x krat spomenute. V podstate od zalozenia tejto temy.
Samotne podielove fondy (nie vsetky samozrejme) su v pohode. Ak ti nevadi ze ti pri vybere stat zoberie 20% zo zisku tak pohoda.

Kratkodobe, dlhodobe s tym nema suvis. Podla toho si praveze vyberas typ fondu.

365ka tu uz bola ospevovana.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"pri vybere stat zoberie 20% zo zisku"
Ani to nie je celkom tak. Ako kde.
wladas
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal: 17 nov 2020, 11:07
Mam otazocku na tvoju formu investovania. Chapem ze ta bavi to riziko a okolo toho napatie. Predpokladam ze tu tvoju citelnu stratu si sposobil niektorym s pakovych efektov.
Zaujima ma aky podiel si takto ochodny bezne riskantne investovat. Lebo zatial som to pochopil tak ze ty nemas v podstate nic konzervativnejsie a so vsetkym "hazardujes".

Autoeditácia príspevku po 39 sek:
starysomar napísal: 26 nov 2020, 18:46 "pri vybere stat zoberie 20% zo zisku"
Ani to nie je celkom tak. Ako kde.
Podielove fondy su danitelne. Bodka. A v podstate vsetky taketo formy. Kazde jedno sporenie. Aj stavebne napr.
Na priamo akciovy trh (akcie, dlhopisy, ETF, atd) je vynimka a po roku drzania je to oslobodene od dane.
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

wladas, poslal som link na priamy fond preto tá otázka ... akurát pozerám, že to nepresmeruje naň. Tak to skúsim takto

Kód: Vybrať všetko

https://www.financnykompas.sk/investovanie/iad-prvy-realitny-fond-iad-investments-sprav.-spol.-a.s.
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas

napr Cnce a Hoft mam na dlhodobe investovanie alebo aspon taky je aktualny plán a obe su to analytikmi dobre hodnotene firmy, takze pomerne bezpecna investicia.
Na paku nerobim nikdy, iba s peniazmi ktore realne vlastnim, stratil som cast z nich prave ze som nemal nastaveny stoploss a ked to zacalo kvoli covidu padat tak som vyskocil pomerne neskoro, necakal som ciernu labut, ale boli v tom aj ine faktory ktore som podcenil. /pritom som sledoval situaciu v Cine uz v dobe ked nikto v Europe takuto pohromu necakal ani vo sne, kto to ale mohol vediet/
Nie som niekto kto z koho by si mali brat iny tradery ci investory priklad, ale o to mi ani nejde.
Neda sa povedat kolko mam vyclenene na riskantne obchody a kolko na kozervativne, nemam ziaden takyto system, priebezne prechadzam z jedneho do druheho podla toho ako uznam za vhodne a ake vidim prilezistosti. Nesutazim s otatnymi, iba sa zabavam.To co si vies za peniaze kupit ti nikdy neda tolko emocii ako ked o tie peniaze mozes hocikedy prist alebo naopak vyrazne ziskat viacej a toto ma bavi.
Trejdil som nejaku dobu aj lacne biotech s vysokou volatilitou kde je bezne hore dolu 30percent z ceny za 5dni a to su neuveritelne emocie, lebo sa stavas sucastou diskusnych skupin ktore su prave tvorene investormi a tradermi ktori v tom maju z nasho pohladu obrovske peniaze a prejavuju sa velke emocie, rozne snahy o machinaciu ci uz smerom hore alebo dolu, je to svojim sposobom velmi vzrusujuce.
Nerobim to preto aby som ziskal nejake velke peniaze a tie si potom uzival, robim to preto aby som mal stale vacsiu kopu a dalej sa s nou hral, lebo vacsia kopa generuje v mozgu viacej dopaminu :)
Mozno by bolo efektivnejsie za tie peniaze si kupit nehnutelnost ale to je priserna nudna investicia na moj naturel. Prist o vela penazi a pritom byt stale dusevne ok a rozdychat to bez problemov, to cloveka uzasne posuva dalej.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

gogo956 - Trading junkie :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pilifo napísal: 27 nov 2020, 7:16 gogo956 - Trading junkie :D
da sa tak povedat. Ked cesta sa stala cielom :D :)
Napísať odpoveď