Pneumatiky & Disky

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Pneumatiky & Disky

Príspevok od používateľa guess.whoo »

lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Ľudia, mám na vás otázku. Keďže mám teraz 2 mesiace dovolenky, tak som prišiel autom na Slovensko. Mám ix35-ku 4x4. Jazdím celoročne na letných gumach, keďže tam kde žijem mi zimné netreba. No na SK je situácia iná, a aj keď tu není sneh tak teploty okolo nuly a dážď ma núti prehodnotiť situáciu. Mám teraz obuté nové toto leto kupované Continentali alebo mi doma ležia už 5 ročne zimné gumy ktoré majú cca 5mm dezén. Ktorá z týchto možností bude lepšia? Lebo kupovať nové zimné gumy kvôli pár týždňom sa mi úplne nechce. Ale asi bude lepšie prezuť, nie. Nízke teploty letným gumam asi veľmi neprospievaju. Čo si myslíte?
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Predpokladám, že si asi v Nemecku, lebo je síce fakt, že použitie zimných pneumatík tu nie je povinné. Ale nezabúdaj, že ak v zimných mesiacoch budeš účastníkom akejkoľvek dopravnej nehody či škodovej udalosti, bude ti kladená určitá časť viny. Samozrejme, berie sa do úvahy aj aktuálna poveternostná situácia, no prezutie na zimné pneumatiky by som zbytočne neodkladal. Ak nechceš prezúvať pneumatiky, kúp si celoročné pneumatiky a nebudeš sa musieť o toto viac starať.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Pozri desaťdňovú predpoveď počasia - a prezuj...
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Brzdna draha a handling na suchej ceste je lepsi s letnymi gumami aj pri teplotach lahko pod nulou. Pri mokrej a zasnezenej ceste sa situacia dramaticky meni. Zvaz sam.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

To je NEZMYSEL. Stále opakovaný. Zmes letných gúm pri nízkych teplotách hodne tuhne. Moja osobná skúsenosť pri porovaní nič moc Firestone Roadhawk letných s Nokian WRD4 zimnými - za dažďa aj pri dosť vysokých teplotách a pri nízkych nad nulou aj za sucha - Nokiany jednoznačne lepší záber, kratšia brzdná dráha.

Ostatne:
"Pri nízkych teplotách letné pneumatiky výrazne strácajú priľnavosť k povrchu cesty a to vďaka tomu, že strácajú elasticitu a tvrdnú, čím sa dramaticky predlžuje ich brzdná dráha. "

Zdroj: http://www.kotvamt.sk/ake_pneumatiky.html

Aj: http://www.tribotechnika.sk/1-2008/pneu ... hnika.html

A ďalšie, no hlavne osobná skúsenosť za desaťročia jazdenia.
melonSVK
King
King

Tak prosim, objektivny test.

https://www.auto.cz/zimni-vs-letni-pneu ... rsi-127713

Citujem:

3. Brzdná dráha ze 100 km/h (beton, sucho, -5 °C)
...
Výsledek je pro mnohé možná překvapivý, nicméně i zde se potvrzuje, že na suchu zkrátka brzdí letní pneumatika lépe, a to i pod nulou. Rozdíl je přitom nezanedbatelných téměř pět metrů.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

vsak to je logicke..horsie by brzdila len na prvych metroch kym by sa nezohriala
lukas9206
Addict
Addict

Budem nakoniec meniť. Na letných je to celkom veselé. Za sucha nejaký rozdiel nevidím ale stačí ak je trochu vlhká cesta a pekne to lieta. To som bol dosť prekvapený. Som zvedavý jak si budú viesť 5 ročne zimné gumy. Tak isto off road jazda v tychto teplotách na letných nie je Boh vie čo 😂.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

melonSVK - klasicky decentná a samozrejme úplne "nezávislá" skrytá reklama na Conti...
lukas9206 - presne tak.

Obecne - veľmi závisí od toho, KTORÁ fabrika... lisovala aj superznačkové gumy.
A z akej zmesi.
Mňa nedojímajú Continentaly, ak ich vymáčknu v Púchove zo zmesi, z ktorej lisujú aj Matadorky - no to sa opakujem.
Veľa spraví vek - niektoré si (akotak) podržia vlastnosti 5-7 rokov, iné sú podľa vzorca 4x4x4 v piatom-šiestom roku zrelé na zahodenie, aj keby mali 6 milimetrov (tiež osobná skúsenosť na manželkinom aute - vzorok super a za mokra klzisko)

Zopakujem sa - vlastnou nepozornosťou som si prepichol (v relatívne teplom počasí) ĽAVÚ prednú letnú pri parkovaní, tak tam 4 dni bola nahodená zimná. Zhodou okolností bolo aj sucho, aj dosť teplo, aj mokro a menej teplo za tie 4 dni.
MOJA osobná skúsenosť - pri prudkej akcelerácii, brzdení... hrabala alebo sa šmýkala (cvakalo ABS) LETNÁ, pri ostrom zatočení do zákruty VPRAVO to držalo stopu, pri ostrom zatočení VĽAVO sa to "sralo von zo zákruty".

Takže nemajte mi za zlé - nejaké "pseudoofiko" názory mám - TAM - som praktik...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

starysomar, sorryjako, ale pamätám si, ako si v minulosti nadával na Hankook pneumatiky (tuším?), aké strašné jazdné vlastnosti mali nejaké 7-ročné gumy na tvojom aute. Nečudoval by som sa, keby si na takých starých gumách jazdil aj teraz a zase nadávaš. Tvoje osobné skúsenosti sú absolútne irelevantné, pretože jazdíš na gumách, ktoré mali byť už dávno v koši.

Realita je taká, že aj pri teplotách ľahko pod nulou majú na suchej ceste NOVÉ letné pneumatiky výrazne kratšiu brzdnú dráhu ako NOVÉ zimné pneumatiky. Tu máš dokonca nezávislý video test, ktorý to potvrdzuje. Brzdná dráha zimných gúm bola o cca. 25% dlhšia pri -4°C na suchej ceste!

heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Co cakas od cloveka, ktory ma Fiat Multipla a druhe auto bude kto vie co zac?! Nech mu tie gumy presmykuju, ine drzia v zakrute, rozumny clovek si da v zime zimnez v lete letne a je pokoj.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

heker - Tvoj "životný náhľad" Ti z celého srdca prajem - obzvlášť po výprdku: "Čo čakáš od človeka, ktorý má...Multiplu"

:D
Pepo79
Star
Star

Príspevok od používateľa Pepo79 »

melonSVK napísal: 04 dec 2020, 12:05 Brzdna draha a handling na suchej ceste je lepsi s letnymi gumami aj pri teplotach lahko pod nulou. Pri mokrej a zasnezenej ceste sa situacia dramaticky meni. Zvaz sam.
Takze v principe podla tohto co pises, usetrit peniaze za prezutie na zimne a byt v strese a dufat/modlit sa aby nahodou nemrzlo alebo nebolo mokro resp. neprsalo ci nesnezilo pocas 2 mesiacov, kedze bude vysoke riziko, aby sa dotycny nevysypal v kazdej druhej zakrute pri takom pocasi, alebo prezut na zimne a byt v pohode, s tym ze pocasie moze byt ake chce, kedze obute zimne gumy su stavane na momentalne rocne obdobie ci je pocasie take alebo onake? Odpoved nech si nato da kazdy sam... :wink:
melonSVK
King
King

Ja len vravim, ze pokial bude cesta sucha, nie je dovod sa bat niekam ist na letnych. Ked nasnezi tak hold si bude musiet hladat alternativne riesenie (a ze takych rieseni je v cene novych zimnych gum viac ako dost)
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Vsetci dobre vieme ake su cesty na Slovensku v decembri, nehovoriac o januari. Sneh, namraza, poladovica. O suchej zime a najma suchej vozovke bez snehu (hoci len 1cm) alebo namraze mozeme snivat. Do toho sa pridaju spiaci cestari a o zabavu je rok ci rok postarane. Tymto neutocim na cestarov, aj ked ich obcas zaskoci zima uz 28.decembra, ale s tymi par autami co maju v okrese, tak tazko dokazu upravit stovky kilometrov ciest.
lukas9206
Addict
Addict

Kolesá prehodené. No nakoniec som si všimol, že gumy majú viac ako 6 rokov. Takže čo sa jazdných vlastnosti minimálne na mokru týka, tak ich majú totožné s fungel novými letnými. Dnes bolo celý deň okolo dvoch stupňov. Takže asi jedine čo som prezutim získal je hluk, je to ako keby za mnou štartoval raketoplán 😂😂

Skúsim prejsť bazos, či nejdem niečo novšie za dobru cenu, lebo nové sa mi asi neoplatí kupovať.
Penguin
Star
Star

Príspevok od používateľa Penguin »

Zaujimave video o tom, ci je mat lepsie pneu vpredu,alebo vzadu.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

nie je to skor o tom, ze treba davat lepsiu sadu na pohananu napravu?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ak je poháňaná predná (alebo aj nie) a na zadnej budeš mať o dosť horšie a niekde pri brzdení v zákrute alebo ostrejšom vjadze do zákruty (za mokra) spravíš škaredé Tik-Tak - pochopíš, že nie.
Blôbcov, ktorí Ti budú tvrdiť, že áno - si nevšímaj - možno sa im to nikdy nestane.
Napísať odpoveď