Hybrid (HEV) vs Benzin

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Hybrid (HEV) vs Benzin

Príspevok od používateľa host5 »

Zdravím,

rád by som otvoril diskusiu na túto tému. Chystám sa kúpiť nové - ojazdené auto a veľmi ma láka ísť do hybridu. Mňa konkrétne zaujal ojazdený Lexus IS 300h za 15 000€ s najazdom 150 000km ale rád by som otvoril, všeobecne diskusiu o tom kedy, za akých podmienok sa oplatí ísť do hybridu. Bavíme sa o klasickom hybride, nie plugin hybrid.

Na internete som toho až tak veľa nenašiel ako som si predstavoval. Keďže na slovensku sa elektromobilita ešte len pomaly rozbieha, tak tiež nie je veľa zdrojov odkiaľ čerpať cenné info pri kúpe takéhoto auta. Na youtube som od volantu našiel jedno video ako kupovať ojazdený hybrid čo je super ale zaujíma ma pohľad aj z iných uhlov.

Koľko KM je už veľa pri hybride a radšej od neho dať ruky preč?
Aké veci sledovať pri kúpe hybridu?
Veľa ľudí sa boji hybridov kvôli baterkam, že čo ak odídu ale je táto obava vôbec reálna? Ľudia si neuvedomujú, že hybrid napríklad nemá turbo, ktore tiež môže odísť.
Pri akom ročnom nájazde sa oplatí kupit hybrid ak je cena rovnaká ako za benzin?
Oplatí sa hybrid vs benzin z pohladu nákladov na servis? atď...

Hlavne ma zaujíma, ako v dnešnej dobe riešiť situáciu kedy môžem mať za rovnakú cenu auto napríklad 1,6 T-gdi 130kw vs hybrid 164kw. Kedy sa čo oplatí.

Moje postrehy čo som zatial zistil:

Kúpa hybridu:
-------------------
1. Pri kúpe ojazdeného hybridu, dať preveriť celú elektroniku do originál servisu
2. Ak hybrid stojí v bazare a nejazdi sa na nom (nedobíja sa baterka) viac ako 2 mesiace tak ruky preč.
3. Búraný hybrid ruky preč.

Výhody hybridu oproti benzínu:
--------------------------------------
1. Nižšia spotreba v meste a v zapchach
2. Tichý chod v prípade jazdy na elektrinu

Nevýhody hybridu:
1. drahší servis?

Ďalšie nápady od vás budem postupne pridávať do tohto prvého príspevku.

Dík
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Hybrid (HEV) vs Benzin

Príspevok od používateľa starysomar »

host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

K prvemu linku tolko, že ak si človek kúpi PHEV a prestane ho nabijať z vlastnej lenivosti, tak je to zlyhanie ludského faktoru, nie nevýhoda hybridného pohonu ako takého.

Druhý článok mám zamknuty ale z toho mála čo som prečítal tam asi riešia rozdiel spotreby udávanej vyrobcom a reálnej. S tým, že u výrobcu v labaku sa testuje spotreba pri plne nabitej baterii. S tým počítam, že reálna bude vyššia ako v labáku ale všeobecne je známe, že hybridy majú menšiu spotrebu, je to dokazane aj počas real testov.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Kolko km je vela...to je velmi individualne a aj pri beznych autach je to tazko odhadnut. Zalezi kto a ako s tym jazdil.
Ale mas pravdu v tom, ze by mal byt hybrid teoreticky spolahlivejsi vdaka absencii turba. Ale dlhodobe data este nemame. Co si pamatam, tak Toyota Prius patri k najspolahlivejsim autam. Neviem ako u nas, ale v USA sa predavaju aj baterie z druhovyroby, ktore su lacnejsie a tak sa tam oplati aj kupa 10 rocneho Priusu v ktorom si nasledne vymenis baterky.
Je to stale nova tecehnologia a dlhodobe skusenosti chybaju. No ja osobne by som do toho asi aj isiel pretoze sa bojim turba :D
Dlhodoba spolahlivost roznych pohonov sa meni a vzdy to mozeme len odhadovat. Kedysi boli spolahlive "stare dobre diesle", potom prisli moderne turbodiesle a teraz sa ich kazdy boji kvoli turbu a DPF. Takisto este pred 10 rokmi patrili k najspolahlivejsim benzinove motory a potom prisli turba.
Ale napriek tomu vsetkemu Toyota stale ostava na poprednych prieckach spolahlivost, preto si myslim ze ked vezmes nejaku Toyotu/Lexus tak to nebude zla kupa a prinajhorsom skoncis s nakladmi na rovnako ako keby si kupil benzin.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

ja by som do toho kludne siel. ale ja si auto kupujem na 1-2 roky
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

No stale viac a viac ma laka ten lexus jedine, čo ma brzdi je to, že vlastne za ten isty peniaz môžem mať o 2 roky mladsie auto s nižším počtom KM o 1/3. Ale to je taký argument z nevedomosti/malej informovanosti o hybridoch.
miso03
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa miso03 »

Kedze v rodine mame uz 6tym rokom 2 hybridy (1x Prius 2. generacie, 1x Prius 3. generacie), myslim ze Ti budem vediet odpovedat na vacsinu Tvojich otazok.

Koľko KM je už veľa pri hybride a radšej od neho dať ruky preč?
Ako tu uz pisali, je to individualne. Najvacsou obavou je a aj vzdy bude bateria resp. cena jej vymeny. Tu je ale podstatne povedat, ze jej opotrebnie nezavisi tak od poctu kilometrov, ako od toho, ako casto sa auto pouziva. Ak je u teba bezne, ze auto bude mesiac stat, hybrid pre Teba nie je spravnou volbou, pretoze tie baterie degraduju hlavne tym, ze sa nepouzivaju. Zo svojej skusenosti - bateria v Priuse 2.generacie, ktory vlastnim bude v januari zacinat 16ty rok pouzivania bez akehokolvek zasahu do nej. Od 13. roku cakam kazde leto, ze uz nadisiel jej cas, ale tym, ze je auto az na male vynimky pouzivane denne, sa nie a nie porucat na dochodok :-)
V pripade, ze zlyha, tak vacsinou zlyhaju 1-2 clanky. Zvyknu sa potom robit repasy, tj. vymenia sa iba tie konkretne clanky za cca 50eur kazdy, ale nie je to dlhodobe riesenie, najneskor o rok si v servise znova, pretoze ostatne clanky boli +- rovnako opotrebovane a skor neskor zlyhaju tiez. Na Toyotach/Lexusoch je fajn to, ze vo vacsine pripadov su tieto clanky zamenitelne kompatibilne s vyssimi verziami, tj. ked mi zlyha bateria, kupim z Polska z buraneho Priusu 3 alebo 4. generacie a iba vymenim clanky. Pre zrucneho cloveka je to praca na jeden den a cenovo su tie baterie okolo 400-500EUR. Ked teda vychytam clanky z aktualnej 4. generacie, viem, ze mam na dalsich 10 rokov pokoj. Posledna alternativa je kupa celej baterie priamo v Toyote. Tam je cena cca 2500EUR + 300EUR praca.

Aké veci sledovať pri kúpe hybridu?
Uplne rovnake, ako pri akomkolvek aute.

Veľa ľudí sa boji hybridov kvôli baterkam, že čo ak odídu ale je táto obava vôbec reálna? Ľudia si neuvedomujú, že hybrid napríklad nemá turbo, ktore tiež môže odísť.
Viz prva odpoved.

Pri akom ročnom nájazde sa oplatí kupit hybrid ak je cena rovnaká ako za benzin?
Tu zalezi, kde tie kilometre spravis. Ak su prevazne v meste a na okreskach, hybrid bude mat vzdy lepsiu spotrebu. Ak su to prevazne dialnicne kilometre, ten rozdiel medzi hybridom a "klasickym" benzinom je zanedbatelny a nestoji za vyssiu cenu hybridu.

Aj ked su hybridy (minimalne tie od Toyoty/Lex) mimoriadne spolahlive, ked sa nieco na tom systeme pokazi, prakticky inu sancu ako autorizovany servis mat nebudes. Na Slovensku ich tolko nejazdi, takze ich nepoznaju ani v dielni. Takisto profi diagnostiku pre ne nema takmer nikto. Inak diagnostiku TechStream vies zohnat na Ali/eBay za cca 15EUR a vies si to diagnostikovat sam vratane napatia/odporu jednotlivych clankov baterie, testu ventilatora, precitania chybovych kodov, nastavenia TPMS senzorov, atd.
Kazdopadne s cestnym svedomim mozem povedat, ze na oboch autach, ktore v rodine mame som si servis robil iba sam - konkretne: vymena oleja/filtrov (motor aj automaticka prevodovka), vymena brzd/dosticiek, vymena zadnych tlmicov, vymena sviecok, vymena hmlovky po strete so zverou. Ak zapocitam pneumatiky a vycistenie klimy, tak nic viac, nic menej tie auta nepytali = vsetko spotrebny material. Do buducna pocitam s vymenou prednych tlmicov a ostatnych prvkov prednej napravy (po 230 000km) a vymenou hybridnej baterie .. verim ze uz konecne tento rok :D
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Ak je u teba bezne, ze auto bude mesiac stat, hybrid pre Teba nie je spravnou volbou, pretoze tie baterie degraduju hlavne tym, ze sa nepouzivaju.
Momentálne v čase covidu jazdim velmi malo, ale bezne 3-4krat do tyzdna do prace a s5 dokopy 50km BA-Samorin. Dialnica raz za 2-3 mesiace.
Možno blba otazka ale opýtam sa. Ak už sadnem do toho auta tak aky minimálny najazd by to mal byť aby som si mohol povedat, že na tom aute jazdim. Teda ak sadnem počas týzdna 4krat do auta a spravim do 5 km tak sa to z pohladu baterie počíta, že sa autom jazdí alebo na to treba dlhšie trasy?

Tu zalezi, kde tie kilometre spravis. Ak su prevazne v meste a na okreskach, hybrid bude mat vzdy lepsiu spotrebu. Ak su to prevazne dialnicne kilometre, ten rozdiel medzi hybridom a "klasickym" benzinom je zanedbatelny a nestoji za vyssiu cenu hybridu.
Ako som písal, dialnice nejazdim skoro vobec, ale ak kupujem ojazdene auto a oba maju rovnaku cenu aj hybrid aj benzin, tak sa viac oplatí hybrid ak zoberieme do uvahy prevadzkove naklady na benzin a hybrid?
Aj ked su hybridy (minimalne tie od Toyoty/Lex) mimoriadne spolahlive, ked sa nieco na tom systeme pokazi, prakticky inu sancu ako autorizovany servis mat nebudes. Na Slovensku ich tolko nejazdi, takze ich nepoznaju ani v dielni. Takisto profi diagnostiku pre ne nema takmer nikto.
Toto ma celkom zaskočilo. Teda strategia, že pred kúpou dám auto do servisu na diagnostiku aby som 100% preveril celu elektroniku/hybridny system tu pada, ked nemajú poriadnu diagnostiku ale porovnatelnu s Aliexpressom. Vieš o nejakom servise na Slovensku, kde to vedia urobit poriadne?
Kazdopadne s cestnym svedomim mozem povedat, ze na oboch autach, ktore v rodine mame som si servis robil iba sam - konkretne: vymena oleja/filtrov (motor aj automaticka prevodovka), vymena brzd/dosticiek, vymena zadnych tlmicov, vymena sviecok, vymena hmlovky po strete so zverou. Ak zapocitam pneumatiky a vycistenie klimy, tak nic viac, nic menej tie auta nepytali = vsetko spotrebny material. Do buducna pocitam s vymenou prednych tlmicov a ostatnych prvkov prednej napravy (po 230 000km) a vymenou hybridnej baterie .. verim ze uz konecne tento rok :D
Tieto servisne úkony čo spomínaš sa mi úplne podobajú na to čo mám teraz benzin-atmorfera (Mitsubishi ASX). Výhoda pre mna v prípade IS300h by bola nizka spotreba, slušný výkon oproti mojemu 86kw a samozrejme vyššia trieda, komfort.
miso03
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa miso03 »

Momentálne v čase covidu jazdim velmi malo, ale bezne 3-4krat do tyzdna do prace a s5 dokopy 50km BA-Samorin. Dialnica raz za 2-3 mesiace.
Možno blba otazka ale opýtam sa. Ak už sadnem do toho auta tak aky minimálny najazd by to mal byť aby som si mohol povedat, že na tom aute jazdim. Teda ak sadnem počas týzdna 4krat do auta a spravim do 5 km tak sa to z pohladu baterie počíta, že sa autom jazdí alebo na to treba dlhšie trasy?
Ano, aj 5km je lepsie ako nic. Zaroven ale nepotrebujes spravit tych idealnych 15-20km ako na dizli. Toto uz ale myslim ideme do extremov. To auto ma sluzit Tebe a nie Ty autu. Na 1200km rocne, co mi to v prepocte vychadza sa oplati viac taxik :)
Ako som písal, dialnice nejazdim skoro vobec, ale ak kupujem ojazdene auto a oba maju rovnaku cenu aj hybrid aj benzin, tak sa viac oplatí hybrid ak zoberieme do uvahy prevadzkove naklady na benzin a hybrid?
Ja myslim, ze z tohto pohladu je to fakt jedno. Zavisi od toho, ako dlho si ho planujes nechat. 10 rocny hybrid sa preda urcite tazsie, ako 10 rocny benzin. Strata hodnoty auta vs. usetrene na benzine sa podla mna za tu dobu vyrovnaju. Ak ho kupujes na 2 roky, tak by som siel do benzinu. IS250 je skratka vacsia zabava :) Kamarat tiez kupil IS300h. Je to pekne auticko, ktore nevidiet na ceste kazdy den. Spotrebu ma vynikajucu, vykon tiez, aj ked v tomto smere necakaj zazraky, ta CVT prevodovka ho zabija. Ja by som siel do ineho auta, kedze s mojimi 195cm som sa v nom uz citil pomerne stiesnene a zaroven viem, ze zadnokolka by ma jedneho nemileho dna dokazala prekvapit.
Toto ma celkom zaskočilo. Teda strategia, že pred kúpou dám auto do servisu na diagnostiku aby som 100% preveril celu elektroniku/hybridny system tu pada, ked nemajú poriadnu diagnostiku ale porovnatelnu s Aliexpressom. Vieš o nejakom servise na Slovensku, kde to vedia urobit poriadne?
V Toyote ponukaju "Diagnostiku hybridneho systemu". Nie je to nic viac a nic menej ako vycitanie chyb z tej cinskej diagnostiky za 59eur. Ale ziskas aspon rocnu zaruku na cely hybridny system vratane baterie. Viz: https://pdf.sites.toyota.sk/kontrola_hy ... ystemu.pdf
Pred/po kupe by som tam urcite zbehol. Zvysok auta vie skontrolovat akykolvek iny servis, alebo to mozes rovno vybavit v Toyote, ked tam budes.
Tieto servisne úkony čo spomínaš sa mi úplne podobajú na to čo mám teraz benzin-atmorfera (Mitsubishi ASX). Výhoda pre mna v prípade IS300h by bola nizka spotreba, slušný výkon oproti mojemu 86kw a samozrejme vyššia trieda, komfort.
Predminuly rok som bol v Gruzinsku, rok predtym na Bali a kazde piate auto Prius. Aj to ma presvedcilo o tom, ze tie auta nemozu byt narocne na servis. V Gruzinsku nas viezol taxikar na 2gen Priuse s 550 000km. Napravy rozbite na totalku, ale ze s motorom a prevodovkou okrem pravidelneho servisu nerobil nic.
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Tak Lexus sa medzičasom predal, čiže ostáva mi Hyundai Tucson...ale už dnes som tak namotaný na ten Lexus, že na bazaroch som nastavil agentov a v budúcnosti pojdem do toho.
Napísať odpoveď