aky je potreby vykon krokoveho motora na rolety?

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

aky je potreby vykon krokoveho motora na rolety?

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

mam doma klasicke vonkajsie drevene rolety, ktore momentalne manualne "zdviham"/"davam dole" lankom. u mna vnutri lanko konci v nejakom (asi pruzinovom) navijaku. chcel by som si skusit implementovat automaticke rolety. tzn. ze by som ten navijak rozobral a lanko namotaval miesto toho na hriadel nakeho motoru.

zatial som sa dogooglil k step motorom NEMA - to vyzera celkom idealne a lahke na ovladanie. len neviem, ze kolko ňjútnmetrov budem potrebovat.

skusil som sa odvazit na klasickej kg vahe s tym, ze som tahal za rolety (od uplne dola po uplne hore) a znizilo mi to vahu najviac o cca 10kg. takze ratajme s tym, ze rolety maju 15kg (nech je tam nejaka rezerva, trecia sila, mrazy, mrtve bzdochy, atd ...).

Krutacia moment = rameno x sila. Sila = 15kg x 9.81N x kg^-1 => 147,15N . Tzn krutiaci moment = rameno x 147,15N. Co je ale v tomto pripade rameno? Ved ked taham za lano tak je jedno ako daleko som od kladky ci??? Vzdy taham tolko co vytiahnem .. A ako do toho vzorca dalej zahrnut mikrostepy a dalsie faktory (rychlost motora) .. ? vedel by ma niekto spravne naviest?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Re: aky je potreby vykon krokoveho motora na rolety?

Príspevok od používateľa Gothar »

Rameno je polomer kladky (kolieska alebo ako sa to vola) na ktoru navijas lanko pri motore. Ale viac ti asi neporadim, treba este zistit pri akom ramene je udavany krutiaci moment motora od vyrobcu a od toho by si si to mal vediet odvodit.
No trochu problem bude aj mechanika okolo toho, aby si to spravne upevnil, atd.
Nedal by sa pouzit takyto motor? https://www.conrad.sk/o/pohony-pre-role ... zy-0801011
Tym by si mal vyriesene mechanicke veci a mohol by si sa zamerat cisto na riadenie.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Co tak hotove riesenie? https://bit.ly/3bmnxYd
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Pochybujem ze toto vytiahne drevene rolety
jimmy_xp
King
King

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

Nepotrebuješ krokový motor, ale elektromotor s prevodovkou. Riešil som prerobenie jedného stroja v gastre na 12V a použil som tam tento motor :
Spoiler
Konkrétne 14rpm. K tomu si vieš nájsť jednotku čo ti cez relé logiku prehadzuje polaritu. Prevody si vieš taktiež spraviť z koliesok, prípadne reťaze, je to na tebe. Motorček nám už funguje spoľahlivo niekoľko rokov. Je to silné kombo a myslím, že tie 15kg rolety sfúkne ako nič.
EDIT:// Predávajú k tomu aj diaľkové priamo určené na to čo chceš. To už si ich vieš riadne luxusne prerobiť :D
Spoiler
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Gothar, to by bolo asi najkrajsie riesenie, ale musel by som nejak rozobrat tie rolety a toho sa trochu bojim.

upevnenie krokoveho motorceku by mechanicky az taky problem byt nemusel, napr. k tym NEMA motorom predavaju aj drziak na stenu. skor by asi bol problem mechanika upevnenia lanka na tyc a navijania. potreboval by som zabezpecit, aby sa to lanko nenavijalo na seba, lebo tym by sa postupne zvacsoval priemer a tym padom klesal moment. na kazde otocenie by postupne musel tych rolet vytiahnut viac a viac. cize by to chcelo velmi dlhu tyc a lanko namotavat rovnomerne pozdlz.

wladas, to vyzera tiez dobre, ale tiez mi to pride, ze je to cielene skor na take lahsie plastove rolety, zaluzky .. udavaju len 45Ncm, co je asi naozaj malo .. ale hodil by sa mi odtial vymontovat ten mechanizmus uchytenia lanka ..

jimmy, aku to ma vyhodu oproti krokovym motorom? trochu sa bojim ovladania. s krokovymi motormi uz nejaku mini skusenosti mam, minimalne som schopny to rozbehat na arduinu (staci k tomu driver a nejake DC napajanie). tu mi pride, ze budem musiet riesit tie iste problemy ako pri krokovom motore + navyse dalsie, napr. neviem si predstavit ako by som sledoval realnu polohu roliet bez nejakych dalsich senzorov.

inak ten 12V/14rpm ma 400Ncm , tak to urcite sfukne, podla vypoctu by malo bohate stacit aj 100Ncm (pri polomere hriadela 0.5cm), cize 12V/35rpm. ale cena je rovnaka, asi sa len meni vnutorny prevod.

Keby som siel cez krokove motory, bolo by to napr. Nema 23 (126Ncm) https://www.omc-stepperonline.com/nema- ... wires.html ($19) + driver https://www.omc-stepperonline.com/digit ... motor.html ($19).

tiez sa da zohnat slabsi motor s prevodovkou, ale to mi vychadza drahsie.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Pri pouziti normalneho motora mozes sledovat polohu pomocou magnetickych snimacov, ktore by boli po stranach rolety. Na pohyblivej casti je magnet a tym sa spinaju kontakty snimacov. Na arduine potom len sledujes ktory kontakt je zopnuty a podla toho vies kde sa roleta nachadza. Standardne sa to pouziva iba na koncove polohy aby si vedel kedy zastavit motor, ale ty by si si mohol dat aj dalsie na ine pozicie (keby si chcel mat roletu pootvorenu napr. na 1/3). Toto: https://www.ebay.com/itm/5Sts-MC-38-Wir ... SwJHFZ4cq-
Pri pouziti motora s prevodovkou je dolezite aj to ci dokaze po vypnuti udrzat rolety v danej pozicii.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

no velmi sa mi prave nechce riesit senzory. to je kopec roboty a kablov navyse pre kazde okno. u krokoveho motora by som s tymto problem nemal. dokonca su aj verzie krokovych motorov s brzdou, ktora je pri vypnuti motora defaultne zopnuta,takze poziciu roliet mam stale pod kontrolou.

asi by bolo najlepsie skusit rozrypat tie rolety a zistit ako zlozite by bolo pouzit ten trubkovy motor... tam by hadam senzory tiez neboli potrebne a ovladanie by zvladlo arduino cez nejake rele
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Gothar napísal: 09 jan 2021, 8:38 ... treba este zistit pri akom ramene je udavany krutiaci moment motora ...
nevyplyva toto uz z definicie krutiaceho momentu?

ked ma napr. motor uvedene, ze krutiaci moment je 65Ncm - tzn. dokaze otocit ramenom dlhym 1cm proti sile 65N posobiacej na konci ramena - tzn. dokaze na hriadel s polomerom 1cm navijat ~6.5kg (65/9.81) .. a to uz je jednoduche prepocitat na polomer toho motora

kazdopadne skusal som pozriet ako funguju tie rolety a nevidim tam ziadne skrutky ani iny sposob ako sa dostat k tomu jadru navijania roliet, kam by trebalo zastrcit ten trubkovy motor ... je cele to zapustene priamo do fasady a to bez pomoci odbornika asi nedam ... radsej by som si to vyriesil teda svojpomocne cez to navijanie lanka ..

nasiel som na ebay motor ( https://www.ebay.com/itm/DC-12V-24V-7-4 ... 3742204401 ) z kategorie, co radil jimmy_xp - akurat ma naviac zabudovany aj encoder (= feedback otociek) a tym by som sa vyhol senzorom. na otocenie DC polarity som nejaku komplet jednotku nenasiel, ale to by nemal byt problem vyrobit s dvoma switch relatkami. cievka na navijanie by sa dala jednoducho vytlacit na 3d tlaciarni. to by snad mohlo fungovat, ci? :)
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

tak vyzera, ze to s tym cervovym elektromotorom s prevodovkou (24V, 10RPM, 700NCm) a trochou 3d tlace pojde :) vykon motora vyzera byt dostatocny, aj ked pri vyssich vyskach roliet, ked uz ma tak 2-3 poschodia vinutia na spulke, uz ma trochu taky spoteny zvuk. ale to je asi normalne, vzhladom na to, ze uz sa trochu blizim k limitu ...

... lebo, ak maju tie rolety 15Kg, podla vypoctu by to malo na najmensom polomeri mojej spulky (3Cm) krutiacomomentovat cca 450Ncm ((15kg x 9.81N x kg^-1 => 147,15N)*3Cm) ... ked sa to lanko (priemer 0.5cm) 2x navinie, tak sa polomer zvysi o 1Cm a krutiaci moment je uz 600Ncm .. takze zmysel by to davalo, ak to teraz uz pocitam spravne .. predtym som to pocital s polomerom hriadela motora a nejak som si dopredu neprepocital, ze ja to lanko nebudem navijat priamo na tu hriadel .. no uz je mi aj prakticky jasne, ze to treba pocitat s polomerom na ktory sa to navija, lebo sak prevodovka ... preto mi vychadzali take priteplene cisla a rozmyslal som o malom krokovom motorceku ...

kazdopadne skor bol problem s PLA plastom - motor mal tendenciu upravovat D profil nasadky na O profil, ale to vyriesila skrutka napriec spulkou a zatial sa to tvari netvarne.

este ostava poriesit logiku, menenie polarity, ale to uz bude easy. najviac sa teraz bojim toho, ci sa vyhnem senzorom alebo budu fakt potrebne ... pocet otociek motora sice viem zistim enkoderom/snimacom (a v podstate aj bez neho - len podla casu a s trochou kalibracie), ale vinutie lanka na spulku uz nejak neovplyvnim.
Prílohy
Image_20210210_2347526311755203079851425.jpg
Napísať odpoveď