Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)
Re: Koronavirus: 2019-nCoV
Časť Slovenska namiesto papierového certifikátu na COVID-19 používa aplikáciu...
https://www.techbyte.sk/2021/01/cast-sl ... aplikaciu/
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Sice pekne, ale aku ma ta apka vyhodu voci modremu papieriku, to by sa zislo vyvstlit.taki7 napísal: 12 jan 2021, 9:35 Časť Slovenska namiesto papierového certifikátu na COVID-19 používa aplikáciu...
A hned dalej je modreny marketing statupov - blockchain
-
Mek
Addict
Vcera bolo aj v spravach, ze niektore odberne miesta, ktore su len na objednanie, budu fungovat len na objednanie cez internet, co je vraj problem pre starsich ci negramotnych. Uz zabudli spomenut, ze pre tych budu tie ostatne odberne miesta, ktore budu fungovat ako doteraz, bez objednania.
Vyhoda objednania vopred ma byt v tom, ze sa nebude cakat v rade, ani na vysledok. Vysledok dostane clovek SMSkou/mailom, teda ziadne cakanie ani na vysledok a tym aj minimalizovana pravdepodobnost infekcie pocas cakania. V kombinacii s tym, ze sa testuje v interieri, imho dobre riesenie.
Vyhoda objednania vopred ma byt v tom, ze sa nebude cakat v rade, ani na vysledok. Vysledok dostane clovek SMSkou/mailom, teda ziadne cakanie ani na vysledok a tym aj minimalizovana pravdepodobnost infekcie pocas cakania. V kombinacii s tym, ze sa testuje v interieri, imho dobre riesenie.
OT: Už to tu pár krát padlo, nezvažovalo sa premenovanie témy? Lebo 2019-nCoV je neaktuálny názov, nikto si ho nepamätá, nikto to takto nehľadá. Buď tam dať ten ofiko názov vírusu, alebo "Covid-19", alebo oboje. Ja aj keď sa "chcem" dopátrať k tejto téme cez kw ako "covid", "diskusia" a "fórum", tak sa mi nikdy nezobrazí na prvej strane. Trošku škoda, lebo 3000 príspevková diskusia na túto tému na jednom mieste je málokde na SK.
Asi len taku ze nemusis nosit modry papierik. A k tomu blockchainu, asi maju pocit ze ludia budu skakat nadsenim, ked sa informacie o ich covid ockovaniach a testovaniach budu ukladat do verejne dostupnej databazy (sice mozno zasifrovane a anonnymizovane, ale to vacsina ludi aj tak nepochopi)harrison314 napísal: 12 jan 2021, 10:18 Sice pekne, ale aku ma ta apka vyhodu voci modremu papieriku, to by sa zislo vyvstlit.
A hned dalej je modreny marketing statupov - blockchain(okrem kryptimoen som este nevidel opodstatnene pouzitie, ktore by prinieslo menej nakladov a komplikacii, ako zauizivane riesenia).
Prosím, nevyjadruj sa, ak niečomu nerozumieš, pretože si práve napísal oxymoron. Blockchain je decentralizovaný, takže žiadna "verejne dostupná" databáza tam nemôže existovať. Tu už sa ani nebavíme o úrovni zabezpečenia, jednoducho je ten blockchain koncipovaný tak, že sa to nedá. Ale kľudne šír hoaxy.ropman napísal: 12 jan 2021, 11:31 Asi len taku ze nemusis nosit modry papierik. A k tomu blockchainu, asi maju pocit ze ludia budu skakat nadsenim, ked sa informacie o ich covid ockovaniach a testovaniach budu ukladat do verejne dostupnej databazy (sice mozno zasifrovane a anonnymizovane, ale to vacsina ludi aj tak nepochopi)
Ľudia sa boja a oháňajú ukladať informácie o očkovaní a testovaní (žiadne citlivé dáta) do blockchainovej databázy, ale na Messengeri ženy posielajú frajerom holé chačapury, a chlapci neváhajú na whatsappe odfotiť svoju kreditku alebo občiansky (a ešte pi*ujú keď banky zavádzajú povinné 2FA alebo biometriu). Paradox
Hoax siris ty. Mam vystudovanu informatiku, zivim sa ako programator. Aka je tvoja kvalifikacia? Blockchain je verejne dostupna databaza. Nemusel by byt nutne verejny ale potom tam nie je ta transparetnost co je hlavne vyhoda tej techonologie. To ze je decentralizovany absolutne nevyluceje, ze nemoze byt verejny.Hensym napísal: 12 jan 2021, 11:40 Prosím, nevyjadruj sa, ak niečomu nerozumieš, pretože si práve napísal oxymoron. Blockchain je decentralizovaný, takže žiadna "verejne dostupná" databáza tam nemôže existovať. Tu už sa ani nebavíme o úrovni zabezpečenia, jednoducho je ten blockchain koncipovaný tak, že sa to nedá. Ale kľudne šír hoaxy.
-
harrison314
Hardcore addict
ropman, Hensym - kedze som nevidel (nie ze by som extra hladal), ako to pouzivaju, tak tazko povedat. Ale pravdu mate obaja, lebo to ze je nieco decntralizovane alebo blockchain este nevravi nic o tom, ci je to verejne alebo nie.
Ak verejne ukladaju hashe do napriklad nejakej cryptomeny, sice nic nezverejnuju, ale robia istu dieru, a zvytocne platia za tranzakcie.
Ak robia to iste len s nejakym shitcoinom, tak hocikto, kto ma 50€ a vie su kupit vykon v cloude im prepise historiu.
Ak to maju sukromne, tak zbytocne platia za elektrinu, HW a bezpenost nezvysili (oproti tomu to mat v beznej databaze).
Ak verejne ukladaju hashe do napriklad nejakej cryptomeny, sice nic nezverejnuju, ale robia istu dieru, a zvytocne platia za tranzakcie.
Ak robia to iste len s nejakym shitcoinom, tak hocikto, kto ma 50€ a vie su kupit vykon v cloude im prepise historiu.
Ak to maju sukromne, tak zbytocne platia za elektrinu, HW a bezpenost nezvysili (oproti tomu to mat v beznej databaze).
Tiež som programátor, ale 99,9% národa nie je (čiže presne tí, ktorých sa tá appka bude týkať), takže ak budeš písať o "verejnej databáze", je to jednoducho zavázajúce. Každý si za tým predstaví, že stačí ak nejaký hacker prelomí nejaké heslo a zrazu má všetky rodné čísla, čo je absolútna nepravda. Blockchain v tomto prípade určite nebude iba marketing a neviem z akého dôvodu by som sa mal báť tam uložiť svoje výsledky testovania, alebo informáciu o tom, či som (ne)bol očkovaný. Pretože to ty si písal o tom, že to nevadí iba sprostým (parafrázujem).
Sprostym nie, ale tym co tomu nebudu rozumiet, co moze kludne byt tych 99.9% alebo ja neviem, ale bude to asi dost. Ked napisem ze blockchain je verejna databaza tak to nie je zavadzajuce, pretoze tak sa to momentalne pouziva pri kryptomenach, co je verejna databaza transakcii. Ta ista firma uz ma nejaku aplikaciu kde uklada do blockchainu informacie o povode potravin. Tie data su dostupne predpokladam kazdemu userovi. Ak by ten blockchain na covid testy nemal byt verejny tak potom straca zmysel. To je ako si kupit auto a povedat ze ja s nim jazdit nepotrebujem, ja v nom budem len prespavat. Nikto ti to nezakazuje, len je otazne ci to ma zmysel a ci je to ten primarny ucel na ktory sa ma auto pouzivat. Alebo tam tie data budu nejako sifrovat, alebo budu blockchain pouzivat len na nejaku specificku vec, ale tu uz sa znova dostavame k tomu ci to ma nejaky benefit alebo to je skor (nie moc dobry) marketing.
SARS-CoV-2, resp stary nazov 2019-nCoV, su nazvy virusu, covid-19 je nazov chorobyHensym napísal: 12 jan 2021, 11:28 OT: Už to tu pár krát padlo, nezvažovalo sa premenovanie témy? Lebo 2019-nCoV je neaktuálny názov, nikto si ho nepamätá, nikto to takto nehľadá. Buď tam dať ten ofiko názov vírusu, alebo "Covid-19", alebo oboje.
rovnako ako v pripade HIV (nazov virusu) vs AIDS (nazov choroby)
btw, ze ma niekto v sebe virus (ci uz HIV alebo SARS-CoV-2) este neznamena, ze trpi chorobou AIDS alebo covid-19
na neschopnosti rozlisit toto zakladne fakticke rozdelenie vznikla tato medialna hysteria, pretoze clovek pozitivne testovany na pritomnost virusu nemusi byt chory
-
javatar
Hardcore addict
Normalne mas pravdu - je potrebna kombinacia testu a klinickeho obrazu (prejavy choroby) ale covid dostal v tomto smere vynimku. A teda ak ti najdu v tele SARS-CoV-2 tak mas automaticky covid-19 (co neplati napr. pri HIV a AIDS). Osobne som sa rozpraval s lekarom ktory sa na to stazoval.beardie napísal: 12 jan 2021, 12:25btw, ze ma niekto v sebe virus (ci uz HIV alebo SARS-CoV-2) este neznamena, ze trpi chorobou AIDS alebo covid-19
na neschopnosti rozlisit toto zakladne fakticke rozdelenie vznikla tato medialna hysteria, pretoze clovek pozitivne testovany na pritomnost virusu nemusi byt chory
Moze to byt kvoli tomu, ze clovek nemusi mat chorobu aby siril virus a chceme zamedzit sireniu virusu ale to je len moj dohad.
Alebo proste chcu pre ludi zjednodusit co sa da. Mame 10 mesiacov od prveho lockdownu a stale sa mi podari natrafit (osobne ci virtualne) na ludi:
1. Co nenosia masky spravne (rozumej pod nosom)
2. Nechapu, ze maska chrani okolie pred jednotlivcom a nie jednotlivca pred okolim
3. Nevedia rozdiel medzi bakteriou a virusom
4. Absolutne nechapu klasifikiaciam (napr. bezne nachladnutie nie je chripka, virus nie je choroba (vid vyssie), koronavirus je viacero virusov - sars-cov-2 je ten ktory tu robi bordel, influenza nepatri medzi koronavirusy, atd.)
Konspiracne a ignorantske tupela ktore si ziju podla vlastnych pravidiel do vyssie uvedenych neratam. A vsetko co je vyssie uvedene bolo omielane verejne dookola a stale najdes ludi co proste nechapu.
Ja viem, aj som to napísal, len som to asi zle sformuloval, citujem:beardie napísal: 12 jan 2021, 12:25 SARS-CoV-2, resp stary nazov 2019-nCoV, su nazvy virusu, covid-19 je nazov choroby
rovnako ako v pripade HIV (nazov virusu) vs AIDS (nazov choroby)
btw, ze ma niekto v sebe virus (ci uz HIV alebo SARS-CoV-2) este neznamena, ze trpi chorobou AIDS alebo covid-19
Buď tam dať ten ofiko názov vírusu, alebo "Covid-19", alebo oboje.
Čiže buď názov vírusu, alebo "covid-19" (názov choroby) - ideálne oboje
Viem ze je to individualne ale vcera som sa skusil objednat. Hned mi dosla SMS kde bol urceny presny cas kedy mam prist. Dnes som tam dosiel a predomnou 20 ludi. Po 20 min.mrznutia co sa to hybalo velmi pomaly som to vzdal.Mek napísal: 12 jan 2021, 10:40Vyhoda objednania vopred ma byt v tom, ze sa nebude cakat v rade, ani na vysledok. Vysledok dostane clovek SMSkou/mailom, teda ziadne cakanie ani na vysledok a tym aj minimalizovana pravdepodobnost infekcie pocas cakania. V kombinacii s tym, ze sa testuje v interieri, imho dobre riesenie.
Takze taka moja skusenost
ano, ja viem, ze to tak je, i kvoli PNke a socialke, ale realita je taka, ze pre potvrdenie choroby je potrebne mat aj viac nieco ako pozitivnu vzorkujavatar napísal: 12 jan 2021, 14:00A teda ak ti najdu v tele SARS-CoV-2 tak mas automaticky covid-19 (co neplati napr. pri HIV a AIDS). Osobne som sa rozpraval s lekarom ktory sa na to stazoval.
chapem, ked sa to tak robilo v aprili 2020, nechapem ale, preco by sa to malo takto robit v januari 2021, ked mame presne data o IFR, prenosoch, chorobnosti, Rku, (ne)schopnosti roznasat to asymptomatickymi ludmi, atd
niekedy ma tato postfaktualna doba fakt nebavi
Hensym: ja viem, to len pre info
reportol som prvy post v teme, hojko alebo nejaky mod to upravi
-
javatar
Hardcore addict
Lebo ludia su dementni a nechcu sa obmedzovat. A aj asymptomaticky je infecnny (aj ked menej). Jednu pozitivnu asymptomaticku osobu mam momentalne v domacnosti a zakaz vychadzania sa vztahuje aj na mnabeardie napísal: 12 jan 2021, 14:16 ano, ja viem, ze to tak je, i kvoli PNke a socialke, ale realita je taka, ze pre potvrdenie choroby je potrebne mat aj viac nieco ako pozitivnu vzorku
chapem, ked sa to tak robilo v aprili 2020, nechapem ale, preco by sa to malo takto robit v januari 2021, ked mame presne data o IFR, prenosoch, chorobnosti, Rku, (ne)schopnosti roznasat to asymptomatickymi ludmi, atd
niekedy ma tato postfaktualna doba fakt nebavi
R-ko je premenna ktoru spravanie ludi ovplyvnuje (a netreba si zamienat R s R0). Ak by si mal ludi disciplinovanych a vzdelanych tak by stacili miernejsie opatrenia. Lenze ako strach z virusu po prvom lockdowne opadol tak ludia zacali robit blbosti. V UK sa momentalne R-ko odhaduje na 1.0-1.4; podla Oxfordskej univerzity je R0 2.63.
Ked mas nedisciplinovanu cast populacie ktora proste nerespektuje pravidla - ako by si riesil udrzanie R v nizkom stave pri nizkom obmedzeni obyvatelstva ked mas obyvatelstvo ktore nedokaze ani poriadne nosit ruska na tvari?
Tým chceš povedať akože čo? Že HIV pozitívny človek, u ktorého zatiaľ neprepuklo ochorenie AIDS, akože nie je infekčný?beardie napísal: 12 jan 2021, 12:25 btw, ze ma niekto v sebe virus (ci uz HIV alebo SARS-CoV-2) este neznamena, ze trpi chorobou AIDS alebo covid-19
Pri HIV ti vedia presne zmerať tzv. vírovú nálož. Gro liečby je sledovať si to a držať si to na čo najnižších hladinách. Ale asymptomatický človek s covidom19 nemá ani šajnu o tom, akú má vírovú nálož a teda ako veľmi je infekčný.
v spolocnej domacnosti nejakeho 0,7 % alebo tak nejak, postoval som to asi 3 tyzdne dozadu
to je tak zanedbatelna hodnota, ze by karanteny nemali byt take plosne, ake vidime
len to, co som tam napisal, rozdiely medzi nazvom virusu a nazvom choroby
HIV nie je respiracny virus
Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)
Pan doktor Campbell, ktoreho videu to niekto linkoval nedavno vo svojom videu zo vcera uvadza iny pohlad na asymptomatickych prenasacov a dnes kazil pieskove kolaciky o tom, ze "na virus zomrela statisticka chyba ludia" a "vo Svedsku porazili virus v marci 2020 a ziadny tam uz davno nie je. to lockdowny ho siria".
Tym, ze zdroje neuvadza, alebo teda nie hned s vydanim videa a sam uvadza disclaimer, ze na vsetko treba peer reviewed clanky, tak kto chce, ten si klikne na stranu 144, kde video je a potom na videa, o ktorych pisem.
Tym, ze zdroje neuvadza, alebo teda nie hned s vydanim videa a sam uvadza disclaimer, ze na vsetko treba peer reviewed clanky, tak kto chce, ten si klikne na stranu 144, kde video je a potom na videa, o ktorych pisem.
Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)
tipnite si o kolko je pocet zomrelych v roku 2020 vo Svedsku odlisny od poctu umrti v roku 2015 a povedzme v roku 2002, len tak z brucha (zdravim Kocnera), o 2 hodky dodam cisla