1. Matovičova vláda (2020-2021) + 1. Hegerova vláda (2021-2023) + Odorova vláda (2023)

Diskusie na politické témy...
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Re: 1. Matovičova vláda (2020-2024)

Príspevok od používateľa kayko »

beardie napísal: 12 jan 2021, 12:08 bezpriznakovi covid takmer neroznasaju, daval som sem k tomu studie
ak maju priznaky, tak maju sediet doma
Nie je to take jednoduche, zatial sa nevie s istotou, ci bezpriznakovi Covid neroznasaju, alebo posobia ako tichy cinitel pandemie. Preto sa odporuca dodrziavat opatrenia aj bezpriznakovym. Inak by nosili ruska iba ti co priznaky maju a plosne testovanie by uz vobec nedavalo zmysel, aj ked vedci tvrdia, ze AG testy maju naozaj zmysel iba pri pacientoch s priznakmi.
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Gothar »

Jasne ze to nie je normalne. Ja som sa po schvaleni toho semafora potesil ze konecne budeme fungovat na zaklade presnych cisel a bude jasne co sa kedy bude robit. Aby to nebolo na svojvoli konkretnych ludi podla toho ako sa vyspia. No a vcera prisiel Matovic s novym grafom a je hotovo :D
Ja nemam problem s lockdownom ani s testovanim, ale chcem aby sa uplatnovali na zaklade nejakych statistik. Aby bolo jasne, ze napriklad pri sucasnom vyvoji nas o 2 tyzdne bude cakat testovanie, ale ak sa to za tyzden zlepsi, tak testovanie nebude. A samozrejme nech sa to posudzuje na krajskej alebo okresnej urovni nech netrpia okresy s nizkou chorobnostou.
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Leslie10 »

Úprimná vďaka hoši za dobré rady :)
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Gothar, tu sme to podobne mali. Problem bol v tom, ze aj ked ma region najnizsie cisla, vzdy ho nakoniec preradili na horsi. A nakoniec mame celkovy lockdown a nemozme z dediny ci mestkej casti. A uz vobec nie na hory ci k moru, lebo par aut na parkovisku je jasny signal pre policiu, ze su to "lufťáci".
No a tym, ze zdravotny system chce zvysok populacie ockovat az na jesen, tak rodinu a priatelov uvidim a neskor. Testovat sa mozem dat len ked mam priznaky, alebo o nich zaklamem. Komercny test je za stovku a na celodenny vylet. Takze ak je niekto v depresii z toho, ze moze behat po kopcoch, okolo riek, dat sa testovat a ist na navstevu, tak fakt blahozelam.
gorsche
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa gorsche »

Ja som si pred pandemiou hovoril ze ako by bolo dobre keby mozem byt dlhsi cas doma a stihnem si pozriet vsetky filmy, precitat knihy, vypocut albumy, naucit sa novy jazyk. Sice to pozname, clovek to aj tak nevyuzije naplno :D, ale tento cas sa da vyuzit aj lepsie ako ho stravit depresiami no.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Treba mat doma zasoby alkoholu a depriesie nehrozia :smt059
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Gothar napísal: 12 jan 2021, 13:10 Jasne ze to nie je normalne. Ja som sa po schvaleni toho semafora potesil ze konecne budeme fungovat na zaklade presnych cisel a bude jasne co sa kedy bude robit. Aby to nebolo na svojvoli konkretnych ludi podla toho ako sa vyspia. No a vcera prisiel Matovic s novym grafom a je hotovo :D
Ja nemam problem s lockdownom ani s testovanim, ale chcem aby sa uplatnovali na zaklade nejakych statistik. Aby bolo jasne, ze napriklad pri sucasnom vyvoji nas o 2 tyzdne bude cakat testovanie, ale ak sa to za tyzden zlepsi, tak testovanie nebude. A samozrejme nech sa to posudzuje na krajskej alebo okresnej urovni nech netrpia okresy s nizkou chorobnostou.
Semafor síce ide a niečo ukazuje, ale nikoho to nezaujíma, lebo sú kolóny z každej strany a doprava skolabovala.

Rovnaké je to teraz s epidemiologickou situáciou, celé Slovensko je v najhoršom stupni semaforu. Takže nikoho nezaujíma, čo ten semafor ukazuje. Maximálne tam môžu ešte pridať jeden stupeň - čiernu s krížikom pre okresy, kde skolaboval zdravotný systém a kde má prísť Sulík kopať hroby.

Autoeditácia príspevku po 1 min 57 sek:
wladas napísal: 12 jan 2021, 14:00 Treba mat doma zasoby alkoholu a depriesie nehrozia :smt059
Toto psychológovia neodporúčajú, lebo je dosť možné, že po pandémii covidu budeme mať pandémiu alkoholizmu.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

wladas napísal: 12 jan 2021, 14:00 Treba mat doma zasoby alkoholu a depriesie nehrozia :smt059
Ja som uz tak zmagoreny tymi konspiraciami, ze som cital "Treba mat doma zasoby alobalu a depriesie nehrozia" :D

No k teme, s podobnymi pocitmi som bojoval uz davno pred dobou covidvou, byt sam doma na homeoffice dva mesiace malo svoje nasledky.
Mne pomohla psychohygiena (kazdy den), mat pravidelny rezim a dodrziavat ho, pracovat a oddychovat v inych miestnostich.

Ale aspon si ludia uvedomia, ze vezenie nie je len 3x denne teple jedlo.

No co ma v tejto faze trapi viac je, ze mam vo svojom okoli zdravotnikov, ktory chodia zniceni z roboty, takmer sa s nimi neda rozpravat a naladu maju... taktiez plno ludi, ktorych corona zasiahla zdravotne. A najhorsie je, ze neviem ako pomoct ludom na ktorych mi zalezi.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Minister Sulík: V celoplošnom testovaní nevidíme žiaden zmysel

a bude ďalší cirkus, spochybniť takto jeho spásonosné celoplošné testovanie. Začínam mať pocit, že tých dvoch to baví. Ale v tomto súhlasím so Sulíkom. V KE bolo teraz cez víkend, zúčasnilo sa toho 51000 ľudí a nikto nepindákuje, išiel ten kto chcel, alebo kto potreboval. Ja som bol tiež, keďže chodím aj do práce medzi skupinu ľudí ale aj za rodinou kvôli nákupom.

Zároveň nám prichádza zima (mínusové teploty) a vyhnať vonku do radov celé slovensko a povedať im, že keď nebudete mať test, tak nepôjdete ani do roboty neviem či je celkom dobrý nápad, na náladu občanov. Tam kde to naozaj horí, tak ako v Nitre fajn, to si musia uvedomiť aj ľudia.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

kayko napísal: 12 jan 2021, 10:53 Vtip je v tom, ze doteraz Ludia na PNku naozaj chodili iba v nevyhnutnych pripadoch, nie so soplikom, alebo bolestou hlavy. U nas v praci bezne chodia ludia so soplikom do prace. Dieta donesie sopel zo skolky/skoly, jeden rodic ostava na PNke, druhy chodi so soplikom do prace. A kedze pri Covide je vacsina bezpriznakovych, tak taky ludia nevidia dovod sediet doma na PNke. Mozno je to smutne, ale je to realita. Neriesim, co by ludia mali alebo nemali, ja iba popisujem sucasnu realitu. Pokial si clovek tu PNku nevypyta, tak nikto mu ju na silu davat nebude.
A co sa tyka tej nariadenej karanteny, prax je taka, ze mas sediet tyzden na riti a po tyzdni si mozes robit co len chces, pretoze nikto to nekontroluje. Znama robi v skole, mesiac bola doma kvoli pozitivnym testom na Covid. Po mesiaci mala konecne negativny test, tak isla do prace. Teraz nedavno mala dalsiu kolegynu, ktora bola pozitivna. Po tyzdni isla do prace bez toho, zeby isla na pretestovanie. Ty si naozaj myslis, ze tento stat bude platit 3/4 obyvatelstva mesacne PNky od nevidim do nevidim? Nebude a preto sa tie nariadenia ani nekontroluju. Jedine keby sa susedia navzajom bonzovali a stat by zarabal na pokutach.
vsak nech, praceneschopnost a pandemicke nemocenske su dve rozdielne veci. len som tym chcel vyjdarit, ze nechapem aku specialnu statnu pomoc pri karantene chces. ked ludia bez problemov doteraz vedeli prezit na klasickej pnke, tak prezit 6-8 pracovnych dni za cca 55-70% vyplaty(cca hodnota pandemickeho nemocenskeho) hadam nebude taky problem.

to ci niekto karantenu porusi na pnku nema vplyv. zamestnavatel predsa nemoze legalne nechat robit cloveka, ktory je v karantene(ak musi byt zamestnanec pritomny na pracovisku samozrejme), ci tu pn ma, ci nie. tak spravi co? napise mu nadcasy v ine dni, da mu vacsiu odmenu, vyplati ho na ruku.. takze stat na tom trati tak ci tak.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Tak co sa tyka rozdielu medzi klasickou PN a tou pandemickou, tak jediny rozdiel je, ze pandemicku PN vyplaca socialka od prveho dna praceneschopnosti, zatial co tu klasicku az od 11teho dna. V obidvoch pripadoch je vo vyske 55 % vymeriavacieho zakladu.

A ja niekde tvrdim, ze nieco chcem? Iba popisujem realitu. Realita je taka, aspon, co ja viem z mojho okolia, ze bezpriznakovi ludia idu max. po tyzdni do prace. Ak nemaju priznaky, tak nejdu ani na opakovany test a nejaku pandemicku PN vobec neriesia, na tyzden si vezmu volno, alebo homeoffice. Dovod neviem, mozno im pride zbytocne valat sa doma bez priznakov.

Nechapes to, ak aj mas pozitivny test a nenahlasis to svojmu lekarovi, ktori ti nevypise pandemicku PN, tak tvoj zamestnavatel bude z obliga a jediny koho mozu stihat bude ten zamestnanec, ktory zamlcal, ze mal byt este v karantene.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

dalsi vyznamny rozdiel je samozrejme v tom, ze v jednom pripade tie peniaze dostavas aj bez symptomov aby si nerozsiroval virus, druhe len koli samotnym prejavom. co viem, ze ti je jasne, len vysvetlujem preco medzi nimi robim rozdiel.

ano, pisal si to tu: "Ludia radsej riskuju pokutu, ako stratu zamestnania, alebo vypadok prijimu, lebo vidia, ze stat sa o nich postarat nedokaze, ked budu v problemoch." preto som sa pytal, co od toho statu teda viac ocakavas.

niezeby som tomu nechapal, popravde som nemyslel na moznost, ze to infikovany nenahlasi vobec, ani zamestnavatelovi :D taki ludia su uz na naozaj tenkom lade koli par dnom pnky, to je pre mna nepochopitelne.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Veď stále píšem len o tom, že slovák vždy radšej pôjde do práce, ako by mal ostať na PN. A je úplne jedno, či je to chrípka alebo Covid. Pokiaľ sa väčšina ľudí necíti ohrozená, tak darmo ti štát ponúka PN na bezpríznakovu chorobu, väčšina pôjde radšej do práce.

Uvediem ti aj príklad, prečo radšej pôjdu do práce. Zober si menšiu firmu na Sk, kde majú zákazku za pol mega pre zahraničného klienta. Majú termín mesiac alebo 2. Teraz tá firma má 3 či 4 kľúčových ľudí na danom projekte, z ktorých 2 budú mať pozitívny test na Covid a pokiaľ by obaja zostali doma celé 2 týždne, tak im hrozí, že prídu o zákazku za pol mega. Poznám takých managerov a finančných riaditeľov, ktorých nejaký Covid v takejto situácii nezaujíma a rovno povie svojmu zamestnancovi, zostaň pár dní doma a keď nemáš príznaky dojdi do práce. Myslím, že správny zamestnávateľ dokáže zamestnanca motivovať finančne oveľa lepšie než sociálna poisťovňa.

Tým "štát sa o teba nepostará" som myslel nasledovné a nie iba finančne, ale všeobecne. Keď dôjde na lámanie chleba, tak štát síce urobí nejaký lockdown, ale urobí ho taký benevolentný a s toľkými výnimkami, že v skutočnosti to ničomu nepomôže. A potom iba počúvaš, ako za všetko môže Sulík, lebo neboli testy, lebo nebolo takto a hento, lebo ľudia sa schádzajú. Predtým tvrdil, že reštiky a obchody sú rizikové. Reštiky a obchody sú už mesiac zavreté a čísla rastú. Tak ako sa má obyčajný človek spoľahnúť, že štát dokáže zmanažovať túto krízu tak, aby z toho nevyšiel ten obyčajný človek ako posledný chudák?

Odpoveď je nijako, každý sa spolieha na svoje vlastné rozhodnutia, lebo tie plošné nefungujú. A robiť rozhodnutia znamená prijať riziko, že dostane pokutu. Taká je realita, nie taká akú si ju želajú tí, ktorí sa spoliehajú na ostatných, ale sami nie sú ochotní vývodiť zodpovednosť voči sebe a svojim ľuďom.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Matovicov graf verzus data - vecne jdnoducho a pochopitelne vysvetlene.

https://www.tyzden.sk/podlampou/70126/p ... -pravda/?/
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

Ministerstvo financií vyčíslilo výdavky za minuloročné plošné testovanie na vyše 67 miliónov eur
Koľko asi stojí výstavba novej, modernej okresnej nemocnice?
gorsche
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa gorsche »

„Keď sú takí odborníci, nech nám teda vyrobia tie vakcíny. Keď ich vo svete vedia vyrobiť, prečo ich oni nevyrobia? My budeme vedieť očkovať, za tri dni zaočkujeme celé Slovensko.“- Matovic o vedcoch. Ja studujem vedecky odbor a rad by som vo vede aj pokracoval. Nas premier si mysli, ze po desiatkach rokoch nepodporovania vedy by mali vedci na Slovensku vediet vyrobit vlastnu vakcinu, tak aj s podporou by to pre nasu malu krajinu bolo nemozne. Je mi fyzicky nevolno ze mame takeho hlupeho premiera.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Čo sa s ním stane keď mu zoberú moc? Ten chlap pôjde do blázinca.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

harrison314 napísal: 13 jan 2021, 11:09 Matovicov graf verzus data - vecne jdnoducho a pochopitelne vysvetlene.

https://www.tyzden.sk/podlampou/70126/p ... -pravda/?/
Velmi dobre to Smatana zhrnul. Ale Hribove otazky sa mi obcas zdali rovnako tendencne ako ten graf :D
A hlavne spomenuli aj to co mi napadlo hned ked som pocul ze chcu testovat kazdy tyzden:
Pri prvom plosnom testovani boli zdravotnici unaveni a nechceli velmi robit oba dni, no a teraz su este viac unaveni, este viac ich ma covid a ma sa testovat X vikendov po sebe...kto to bude robit?
Snad ho zase ukecaju na to aby z toho bolo len regionalne testovanie. Zas raz sa ukazuje ze treba pocuvat hlavne odbornikov.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

cim dalej, tym viac verim tomu, co som raz niekde cital a to, ze Matovic ma histrionsku poruchu osobnosti https://en.wikipedia.org/wiki/Histrioni ... y_disorder
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Necudoval by som sa, keby sa ten chlap na niektorej tlacovke zosypal.
Myslim si, ze testovanie nakoniec nebude take celoplosne a take masivne ako to Matovic maluje. Aj prve plosne testovanie bolo iba 1 a mali byt dve, ale ked sa zistilo, ze logisticky a presonalne je to zahul pre uz tak vycerpanych zdravotnikov a ze pozitivita je vysoka iba v par regionoch, tak stacilo aj 1 celoplosne testovanie.

Ajtak to plosne testovanie robi Matovic zle. Nech sa pozrie do Rakuska, Talianska alebo Ciny. Najprv treba urobit prisny lockdown, dohliadat a kontrolovat jeho dodrziavanie. A po 14 dnoch ludi ostestovat a von pustit iba tych negativnych. Matovic to robi opacne. Najprv vsetkych otestuje a do karanteny posle iba pozitivnych. Ciastocne to zaberie a po case, ked stupnu cisla urobi lockdown a hodi to na Sulika.
Napísať odpoveď