Problém s displejom
-
K-ubo
Medium Expert
- Kontaktovať používateľa:
Problém s displejom
Ahojte,
prosím Vás, mám nejaký dlhší čas problém s displejom na notebooku, resp. neviem či ide o chybu LCD displeja, či ho treba vymeniť alebo ide o nejakú inú chybu.
Displej mi začne na spodku úplne pásikavieť a na vrchu trocha tiež, stáva sa to tak sporadicky, napríklad keď si zapnem práve nejakú hru (potrebuje asi nejaký väčší výkon - uvažujem), pridávam video čo sa mi vlastne s notebookom-displejom deje (video1).
Keď následne notebook zavriem, tzn. zhasnem ho - neuspím a následne otvorím niekedy sa stane, že zrazu funguje normálne, niekedy toto "zhasnutie" nepomôže ani na 2-3x tak ho uspím a potom zapnem a už ide OK.
Notebook mávam pravidelne-neustále pripojený aj cez HDMI kábel k druhému monitoru. Stáva sa aj to, že keď odpojím HDMI kábel, uprostred hry alebo niekedy len tak tak začne pásikavieť znova.
Sem tam sa aj stane, že začne jemne len tak preblikávať (video2) (stávalo sa to dávnejšie, teraz to skôr len "pásikavie", tuším že som vtedy troška znížil Hz), alebo niekedy aj to že akoby displej úplne vypne - čierna obrazovka, PC beží ale displej vôbec.
Ešte dodám, že ide o notebook DELL Inspiron 15 5558
VIDEO1 - https://drive.google.com/file/d/1rdNUBK ... sp=sharing
VIDEO2 - https://drive.google.com/file/d/1aviiCy ... sp=sharing
Predom veľmi pekne ďakujem.
prosím Vás, mám nejaký dlhší čas problém s displejom na notebooku, resp. neviem či ide o chybu LCD displeja, či ho treba vymeniť alebo ide o nejakú inú chybu.
Displej mi začne na spodku úplne pásikavieť a na vrchu trocha tiež, stáva sa to tak sporadicky, napríklad keď si zapnem práve nejakú hru (potrebuje asi nejaký väčší výkon - uvažujem), pridávam video čo sa mi vlastne s notebookom-displejom deje (video1).
Keď následne notebook zavriem, tzn. zhasnem ho - neuspím a následne otvorím niekedy sa stane, že zrazu funguje normálne, niekedy toto "zhasnutie" nepomôže ani na 2-3x tak ho uspím a potom zapnem a už ide OK.
Notebook mávam pravidelne-neustále pripojený aj cez HDMI kábel k druhému monitoru. Stáva sa aj to, že keď odpojím HDMI kábel, uprostred hry alebo niekedy len tak tak začne pásikavieť znova.
Sem tam sa aj stane, že začne jemne len tak preblikávať (video2) (stávalo sa to dávnejšie, teraz to skôr len "pásikavie", tuším že som vtedy troška znížil Hz), alebo niekedy aj to že akoby displej úplne vypne - čierna obrazovka, PC beží ale displej vôbec.
Ešte dodám, že ide o notebook DELL Inspiron 15 5558
VIDEO1 - https://drive.google.com/file/d/1rdNUBK ... sp=sharing
VIDEO2 - https://drive.google.com/file/d/1aviiCy ... sp=sharing
Predom veľmi pekne ďakujem.
Re: Problém s displejom
Ahoj, stiahni si dell command center software z dell stranky pre svoj operacny system a cez tento tool po detekcii poslednych dostupnych ovladacov pre tvoj laptop si daj updatnut ovladace pre graficku kartu, bios a chipset. Po update ovladacov reboot laptopu a vyskusaj ci to pomohlo na to preblikovanie displeja a daj vediet vysledok.
-
K-ubo
Medium Expert
popravde bolo toho teda čo aktualizovať
na ich stránke (dell.com) mi pomocou softvéru SupportAssistLauncher (ktorý mi odporúčalo stiahnuť) detekovalo presne týchto 5 aktualizácií (obrázok)
stiahol som si si potom aj ten software (nevedel som o ňom) a ešte mi v ňom detekovalo nejaké ďalšie ovládače (ale tie boli k tomuto problému nepodstatné)
zatiaľ to vyzerá tak, že to ide OK, dúfam že sa to v blízkej alebo budúcej dobe znova neprejaví
ďakujem veľmi za pomoc
na ich stránke (dell.com) mi pomocou softvéru SupportAssistLauncher (ktorý mi odporúčalo stiahnuť) detekovalo presne týchto 5 aktualizácií (obrázok)
stiahol som si si potom aj ten software (nevedel som o ňom) a ešte mi v ňom detekovalo nejaké ďalšie ovládače (ale tie boli k tomuto problému nepodstatné)
zatiaľ to vyzerá tak, že to ide OK, dúfam že sa to v blízkej alebo budúcej dobe znova neprejaví
ďakujem veľmi za pomoc
Tak vyzera to ze ten cely problem bol kvoli zastaralym ovladacom. Verim ze tento update ovladacov ti to fixol natrvalo. A vdaka za spatnu vazbu.
-
K-ubo
Medium Expert
Po 2 dňoch sa jemné preblikávanie (video2) ukazuje znova.
Po aktualizáciách som vrátil aj vo vlastnostiach grafiky Intel, rýchlosť obnovovania zo 48p Hz na 60p Hz. V minulosti keď som to znížil na 48 tak sa to preklikávanie už moc neukazovalo.
Po aktualizáciách som vrátil aj vo vlastnostiach grafiky Intel, rýchlosť obnovovania zo 48p Hz na 60p Hz. V minulosti keď som to znížil na 48 tak sa to preklikávanie už moc neukazovalo.
To bude problem s displejom. Mozno kabel, doska alebo ivertor. Toto problem ovladacov nebude. Znizovanie frekvencie je akurat tak miernym znizenim zataze na graficku kartu, nic ine. Pocitam ze tak do pol roka ti to odide uplne.
Ako pise heker, ked sa to vratil ten problem po update na posledne ovladace, skor to vyzera uz na HW problem. Asi nejaka cast laptopu ovplynujuca spravanie displeja doziva.
-
K-ubo
Medium Expert
a nedalo by sa nejako presne detekovať o ktorý kus HW ide?
-
hojko
Site Admin
Pri notebookoch je to ako hladat ihli v kopke sena. A to z dovodu, ze tazko dokazes vymenit komponenty. Co dokazes vymenit, tak to je flex kabel ku displeju, invertor a displej. Pri stolnom PC je to jednoduchsie, tam si vymenis grafiku, skusis, nic to nepomohlo, vratis staru grafiku a ides dalej..., skusis RAM, skusis zdroj, skusis disk, v najhorsom skusis vymenit procesor ci dosku. Ale ako pise heker - displej, kabel, invertor, doska. Napriklad tu sa pise o invertore - https://www.terahertz.cz/sk/content/86- ... -notebooku Ale moze to byt kludne aj doska, aj ten kabel, aj samotny displej. Ono to nejde ani podla videa tak zbezne urcit.
-
K-ubo
Medium Expert
ďakujem za vaše názory, dosť ste mi pomohli 
objednám si teda asi nový LCD displej pretože invertor osobitne nie a nie nájsť na tento typ, vyskúšam to na týždeň na skúšku tzn. ak sa problém bude objavovať ďalej, displej asi iba vrátim
objednám si teda asi nový LCD displej pretože invertor osobitne nie a nie nájsť na tento typ, vyskúšam to na týždeň na skúšku tzn. ak sa problém bude objavovať ďalej, displej asi iba vrátim
-
K-ubo
Medium Expert
ešte pre zaujímavosť k tejto téme (do budúcna),
som ešte našiel podobný problém na DELL.com, kde tvrdia že najčastejšie ide problém kábla LVDS
https://www.dell.com/community/Inspiron ... -p/7303643
som ešte našiel podobný problém na DELL.com, kde tvrdia že najčastejšie ide problém kábla LVDS
https://www.dell.com/community/Inspiron ... -p/7303643
LVDS = flex kabel, uz to tu v teme niekto spominal.