Zapojenie domacej siete

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Zapojenie domacej siete

Príspevok od používateľa aacid »

Elektrikari nam po celom dome natahali ftp a koaxialne kable, vsetko vyviedli na jedno miesto a nechali to tak ako vidite na foto. No a ja teraz rozmyslam ze co s tym.

Dat tam koncovky (aspon ethernet, ten koaxial aj tak v zivote nevyuzijem, tie asi len odstrihnem) zvladnem ale co dalej? Schovat do tej skrinky nejaky switch? Router uz mam a ten sa mi tam nezmesti aj tak bude nad skrinkou.
Prílohy
20210203_153212.jpg
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Zapojenie domacej siete

Príspevok od používateľa wladas »

Naco si si dal natahat koax ked ho nevyuzijes?
To boli riadni hotentoti ze tam dali obycajnu poistkovu skrinku. To rovno vyhod a daj tam normalny maly datovy rozvadzac (rack).
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

No veru, toto si pyta urcite vacsiu skrinku. Z dlhodobeho hladiska by bolo najlepsie dat tam patchpanel a pekne vsetko oznacit podla miestnosti. A potom samozrejme switch ak mas viac zariadeni, ktore uz nedokazes pripojit do routra.
wladas
Redeemer
Redeemer

V com je taka super vyhoda patch panelu pri domacom zapojeni? Rozumej max 7 ftp kablov.
Troska zbytocne mi to pride ale neham sa prehovorit.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

To som si myslel aj ja ze bude tu skrinku treba vymenit. Tiez ma prve napadol patchpanel ale pride mi to len zbytocne patchovat panel a potom z neho kable davat do switchu, to uz mozem rovno vsetko do switchu priamo napchat.

Musim pogooglit tie racky, lebo vo mne to evokuje obrovske 20-30U skrine, ja by som chcel idealne nieco co najmensie aby to co najmenej do priestoru trcalo.

K tym koaxom, skoda hovorit, ked sme dom kupovali tak sa elektrina prave tahala a preto som narychlo iba naznacil kde chxem zastrcky ktore ma zaujimaju a povedal ze ostatne nech spravia "standartne"... Koax do kazdej izby im prisiel asi ako standart, co uz. Aj som rozmyslal ci sa to neda nejako vyuzit ale kam ide koax tam ide aj ftp, takze to asi len poodstrihavam.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Mas ai 14cm racky, napriklad https://www.alza.sk/datacom-10-6u140-mm ... 546779.htm alebo https://www.alza.sk/datacom-10-9u140-mm ... 546784.htm

Bud rad, ze mas aj koax. Aby si nedopadol ako kamarat, ktory postavil pred rokom dom, dal si zapojit optiku, poskytovatel mu dat prevodnik s routrom a CI modul do telky. A tento CI modul potrebuje pripojit koaxom, ktory nema, vsade ma len sietovy kabel. Takze kabel daval popri stene, nezmesti sa mu ani do listy. Vyzera to otrasne a nevie co s tym.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

To je tá chyba čo robí mnoho ľudí, že si nepozisťujú takéto informácie dopredu ešte pred výstavbou, alebo vo fáze hrubej stavby. Najmä ak si stavajú/dajú postaviť vlastný dom, že sa nejedná o developerský holodom.

Aký bol problém už počas výstavby si vybrať providera a informovať sa u neho o možnostiach a spôsobe zapojenia internetu/TV od neho. a tomu prispôsobiť aj rozvody
heker
Redeemer
Redeemer

Mal moznost 2 poskytovatelov. Ten druhy pouziva optiku do domu a dalej sietovy kabel + set top box. Avsak ten druhy poskytovatel mal zlu programovu ponuku, ktoru nikoho nenapadlo pozriet pri stavbe domu. Takze si zvolil prveho poskytovatela kvoli dokumentarnym a sportovym kanalom, podpisal zmluvu, dal si instalaciu len do technickej miestnosti, zvysol bol samoinstalacia. Zrazu zistil, ze tam maju koax. Napadlo by to niekoho v dnesnej dobe? Ja si myslim, ze nie.

Ked staval druhy kamarat dom tak do kazdej izby sa zo strechy natiahol koaxialny kabel, ktory ide do technickej miestnosti, tam sa otoci v racku a ide dalej. Teraz ma satelit. Ak by mal casom nieco ako ten kamarat co ho spominam vyssiez tak v racku len odstrihne kabel a ma natiahnuty kabel od racku ku tv. Okrem toho ma v kazdej izbe sietovy kabel iduci z racku ku tv a dalsi do zasuvky kvoli pc. A tiez sietovy kabel zo strechy do racku.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

No mne by napadlo sa informovať o zapojení, najmä ak si zvolím samoinštaláciu. Samozrejme, že by som bol prekvapený, že používajú koax, ale tak pokiaľ by to bolo ešte v procese stavby, tak sa to tomu dá prispôsobiť.

A napadlo by mi to aj kvôli tomu, že pracujem v stavebníctve a chodím ľudom po domoch. Teda viem načo sa zamerať, dať si pozor, vyvarovať sa atď.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

preco si nedat telku cez internet? nie si odkazany na jedneho alebodvoch operatorov ale prakticky na nekonecno, vyber stanic je rovnaky ak nie lepsi a uzivatelske rozhranie je uplne na inej urovni (mal som orange tv, to bola tragedia, predtym telekom, co bolo lepsie ale toto je niekde uplne inde).
no a ako bonus jedine co treba tahat je internet, ziadny set top box a o jeden ovladac menej.

no dobre a co do takehoto racku zapojit? takyto switch by sa mi tam zmestil? pisu ze ma 10 cm na hlbku ale ked spoza neho musia ist kable zo steny a este musi byt pred nim miesto na zapojenie kablov tak sa mi to moc nezda...

nebude proste jednoduchsie tam nechat tu bielu skrinu, do nej strcit router, nad nu primontovat modem a vybavene? dufal som ze bude existovat nejake elegantne riesenie ale hentakym rackom nemam pocit ze ziskam extra vela oproti tomu co je tam teraz...
heker
Redeemer
Redeemer

Switch das na stojaka, na lezato, hocijako krivo ho tam mozes vopchat.
wladas
Redeemer
Redeemer

To uz zalezi na tebe ako to chces mat prehladne. Fungovat to bude aj ked to bude natlacene v jednej guci.
Modem na skrinke by bol podla mna na ociach.

Dalsia vec troska nechapem preco elektrikari vytiahli tie kable tak vysoko. Polozeny rack na zemi by bol pristupnejsi, das tam nejaky stolik a pekne ho schovas. Takto je to na ociach.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Alebo ti nezavadzia na zemi a mas ho pekne hore. Oboje je v poho, zalezi kde sa nachadza, v akej miestnosti, a ci je ten priestor aj nejak inak vyuzitelny.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

mas to podobne ako my, pri prerabke domu som nebol na danej adrese, zil som inde, po navrate som zistil, ze elektrikar natiahol sice z technickeho miesta lan kable po 2 kusy do kazdej izby, cize koncovky som si narobil sam, nacvakal prebytocnu kabelaz a musel som to tiez natlacit do uz zamurovanej elektrickej skrine, nastastie sa voslo ont a rovnako aj maly 5 portovy switch, no tiez zvazujem vsetko vyhadzat a zmenit to na maly rack, zatial to ide no je to natlacene tak, ze ked otvorim dvere a odmontujem tu plastovu zaslepku tak na mna vytecie zhluk kablov, zial toto je casty problem, koax mi pride v dnesnej dobe ako strasna blbost, chapem to, ze niektory provider takto riesi tv no pre mna je taky poskytovatel minimalne divny a zaostaly
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

akoze ten koax mi nejde do hlavy vobec, nastastie cela kabelaz bola v cene, tak mam akurat trochu otravu co s tym. na jednej strane som si na 99% isty ze to nikdy nevyuzijem (jedine ze by UPC zrusilo optiku, co podla mna nie je realne) na druhej mi je to proste luto poodstrihavat.

to ze je to hore na stene mi vyhovuje asi viac ako keby to bolo na zemi, vcera som tu celu skrinku odmontoval, chvilu som este uvazoval ze to napatchujem do nej (su tam 2 DIN listy) ale jedna sa o technicku miestnost/satnik. manzelka tam vymyslela taky satnikovy system z ikey. vychadza to akurat tak ze ked tam pridame dalsi modul tak horna polica bude tesne pod kablami, takze to asi vyriesim uplne najjednoduchsie, vyrobim tam predlzovacku, na policu polozim modem, router aj switch a necham na to sadat prach. vidno to nebude, iba ak z rebriku.
Napísať odpoveď