Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa beardie »

brm: dik, doplnil som

gorsche: dik... asi
gorsche
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa gorsche »

Ja ti neviem povedat ako to je. Mozno ta vakcina zabranuje sireniu virusu v tele, tym padom mas v sebe virusu menej a ked to vykasles/vysoplis/vycuras/vy*eries/vyrozpravas/vyfukas/vykychas tak ta davka v priestore bude mensia a tym padom sa moze zmensit pravdepodobnost nakazy inou osobou. Netusim, nejdem si citat studie ako sa siri virus. Ja som ti postol relevantny zdroj (Oxfordska univerzita) ktory je urcite kvalitnejsi ako tvoje body.
beardie
Redeemer
Redeemer

ano, vakcina sice zabranuje sireniu virusu v tele (konkretne biele krvinky ho zabijaju), ale nie som si isty, ze by boli v nose, ustach ani hrdle, takze virus nema co zabit a ten tam zanikne postupne sam, kedze to prostredie je pren nevhodne, nema sa kde a ako replikovat, lebo potrebuje hostitela

ale to pisem ako laik, takze budem rad, ak ma niekto opravi

Autoeditácia príspevku po 2 hod 31 min 14 sek:
jackb napísal: 03 feb 2021, 16:25 prosim si. hlavne nech je vidiet kedy je to natocene a neda sa to spochybnit. dakujem.
napr:
lebo citat, ze filmovy festival vo Svedsku bude mat jedineho osobne pritomneho divaka na opustenom ostrove v majaku a v inom meste obrovskej hale budu moct byt naraz jednotky ludi a porovnat si to s tvrdenim, "Svedi nemaju ziadne opatrenia, stretavaju sa, pařej a zivot ide v pohode" je zaujimave.
ked na mna reagujes, mozes si toto odpustit?
toto je Bíla nemoc. tak ako nie je nutne znovu vymyslat koleso, tak nie je nutne znovu vymyslat zmysel karanteny.
karantena je dobra vtedy, ked nevies, co mas ocakavat
to nie je pripad covidu
ked ludi vratis na pracoviska a ponevierat sa po restikach, len este silnejsie kopnes nemocnice.
alebo vytvoris stadovu imunitu, takze budu nemocnice (paradoxne) menej vytazene, ako vo Svedsku - google seroprevalencia
na Slovensku, kde je dorucenie listovej alebo balikovej zasielky obrovsky problem je neprekonatelny problem distribucia respiratorov.
ehm?

znova moje oblubene Svedsko, kde deti v skolkach a na skolach v prvom a druhom stupni chodili do skoly stale nastalo nasledovne:
The number of deaths from any cause among the 1,951,905 children in Sweden (as of December 31, 2019) who were 1 to 16 years of age was 65 during the pre–Covid-19 period of November 2019 through February 2020 and 69 during 4 months of exposure to Covid-19 (March through June 2020) (see the Supplementary Appendix). From March through June 2020, a total of 15 children with Covid-19 (including those with MIS-C) were admitted to an ICU (0.77 per 100,000 children in this age group) (Table 1), 4 of whom were 1 to 6 years of age (0.54 per 100,000) and 11 of whom were 7 to 16 years of age (0.90 per 100,000). Four of the children had an underlying chronic coexisting condition (cancer in 2, chronic kidney disease in 1, and hematologic disease in 1). No child with Covid-19 died.
link
kdesi som taktiez zachytil, ze za druhy polrok nastal masivny narast na 2 umrtia na covid, pricom obe deti mali nejaku vyznamnu chorobu

Island:
“There was also the Iceland study that looked at about 40,000 students, and they did both contact tracing as well as genomics on the virus to try and determine where it came from. And they found similar results that the likelihood of student to student transmission in school was actually incredibly low, and that for students who actually got COVID, the most likely place they were to get it was from their parents or somewhere else out in the community, and that teachers were not getting it from their students,” he said.
link
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

beardie napísal: 03 feb 2021, 19:31
napr:
dakujem. na YT to bolo publikovane 1.10. co bolo pred stvrt rokom. v mierne odlisnej forme by som ti to natocil aj vo vidieckom regione Anglicka, ked sa az do zaciatku novembra sedelo v kaviarnach a chodilo na zabookovanu veceru do pubud. teda ak to niekomu prislo ako dobry napad. snad rozdiel bol len v social distance a ruskach v doprave. tu od vtedy pomrelo dalsich 60k ludi. dolezity je pre mna zaver videa: "ked nam povedia, aby sme rusko nosili, tak to urobime".
ked na mna reagujes, mozes si toto odpustit?
https://www.dw.com/en/film-festival-for ... a-56399136
karantena je dobra vtedy, ked nevies, co mas ocakavat
to nie je pripad covidu
tak preto namiesto ohrozujucich obmedzime ohrozenych, lebo ti prvi snad nezomru?
karantena sa pouzivala v pripade moru a to sa dobre vedelo o co ide a co to robi a fungovalo to. su krajiny, do ktorych ked stahujes svoje domace zviera, tak musi ostat v karentennej stanici, aby nezavlieklo chorobu, ktora tam uz bola vyhladene a tak proti nej nemaju dive zvierata imunitu.
ak teda uz dobre vieme, ze prve priznaky sa dostavuju medzi 5. a 7. dnom od expozicii virusu, preco jednoducho ludia v tej tyzdnovej izolacii nesmu byt?
alebo vytvoris stadovu imunitu, takze budu nemocnice (paradoxne) menej vytazene, ako vo Svedsku - google seroprevalencia
ehm?
ale nic take predsa nie je. skusal to britsky premier a za jar na jeho experiment zaplatilo 40k ludi zivotom.
ved zlte listocky od Slovenskej posty su zijuci vtip. ako od nich chces dorucovanie zivot zachranujucich pomocok v relevantnom case?
znova moje oblubene Svedsko, kde deti v skolkach a na skolach v prvom a druhom stupni chodili do skoly stale nastalo nasledovne:
link
kdesi som taktiez zachytil, ze za druhy polrok nastal masivny narast na 2 umrtia na covid, pricom obe deti mali nejaku vyznamnu chorobu

Island:
link
je super, ze v tomto sa tento virus sprava uplne inak ako vsetky ostatne respiracne choroby. jedno dieta donesie a ma ho potom cela trieda, ucitelia aj rodicia.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 03 feb 2021, 20:15dakujem. na YT to bolo publikovane 1.10. bolo pred stvrt rokom.
bol to doslova prvy odkaz na gugli
nehovorim nahodou od UPLNEHO zaciatku, ze sa maju obmedzit hromadne akcie? na tuto otazku ocakavam jasnu odpoved ano/nie
tak preto namiesto ohrozujucich obmedzime ohrozenych, lebo ti prvi snad nezomru?
ANO ANO ANO! HEUREKA! KONECNE!
izolacia starych a ludi s komorbiditami => ohrozenych a rizikovych skupin
ak teda uz dobre vieme, ze prve priznaky sa dostavuju medzi 5. a 7. dnom od expozicii virusu, preco jednoducho ludia v tej tyzdnovej izolacii nesmu byt?
lebo je to v 99 % pripadov zbytocne a kaslicek ich nezabije, preto
ale nic take predsa nie je. skusal to britsky premier a za jar na jeho experiment zaplatilo 40k ludi zivotom.
a ako je na tom Svedsko? :)
ono to premorenie nie je uplna blbost, ked sa nad tym zamyslis
predstav si na minutu, ze je mozne, ze v UK to sekli prave v ten okamih, ked by sa im zacala prejavovat stadova imunita a pokles by bol rovnaky, minimalne v najviac premorenych oblastiach, co si o tom myslis?
ved zlte listocky od Slovenskej posty su zijuci vtip. ako od nich chces dorucovanie zivot zachranujucich pomocok v relevantnom case?
tento konstrukt si si vycucal zo svojho prsta, mna s tym nezatazuj
je super, ze v tomto sa tento virus sprava uplne inak ako vsetky ostatne respiracne choroby. jedno dieta donesie a ma ho potom cela trieda, ucitelia aj rodicia.
tak si pozri ten moj link, ktory si citoval, su tam odkazy na vedecke studie, nie JPP
bezna chripka je pre ludi <20 smrtelnejsia ako covid
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

beardie napísal: 03 feb 2021, 21:54 bol to doslova prvy odkaz na gugli
je to mozne. je pravda, ze som to nehladal ale myslel som si, ze je novsia reportaz.
nehovorim nahodou od UPLNEHO zaciatku, ze sa maju obmedzit hromadne akcie? na tuto otazku ocakavam jasnu odpoved ano/nie
ano, hovoris. ja som to dal ako priklad toho, ze sa v tom Svedsku predsa len cosi mozno dodrziava. a ja hlavne s tymto tvojim tvrdenim nemam ziadny problem.
ANO ANO ANO! HEUREKA! KONECNE!
izolacia starych a ludi s komorbiditami => ohrozenych a rizikovych skupin
len ja som to napisal ako prejav nesuhlasu. nechcem povedat mojim kamaratom s astmou, alebo na imunosupresivach, ze oni mozu maximalne na balkon, lebo ja mam neprekonatelne nutkanie ist na kavicku na namestie, alebo skakat na koncert v malickom preplnenom klube.
lebo je to v 99 % pripadov zbytocne a kaslicek ich nezabije, preto
nezabije, no zivot im to skomplikuje
a ako je na tom Svedsko? :)
ono to premorenie nie je uplna blbost, ked sa nad tym zamyslis
predstav si na minutu, ze je mozne, ze v UK to sekli prave v ten okamih, ked by sa im zacala prejavovat stadova imunita a pokles by bol rovnaky, minimalne v najviac premorenych oblastiach, co si o tom myslis?
zatial vieme, ze imunita po prekonani virusu trva polroka. takze to nie je premorovanie ovcivymi kiahnami. ja by som bol rad, ak by to fungovalo, len je len jediny priklad kedy mozeme povedat, ze to tak moze byt. a to je velmi malo.
tento konstrukt si si vycucal zo svojho prsta, mna s tym nezatazuj
dobre, mozme si ist pisat o Slovenskej Pošte v teme o nej.
tak si pozri ten moj link, ktory si citoval, su tam odkazy na vedecke studie, nie JPP
bezna chripka je pre ludi <20 smrtelnejsia ako covid
ja som si to presiel. sirsi vyskum a potvrdit, ze deti nepoberie mutacia z Kentu ani ta z JAR ci Brazilie a nech nemaju buducnost pokazenu viac ako uz maju.
vyzera to, ze je smrtelnejsia, ale covid dokaze ludi vyradit z obehu na dlhsie. a ty ekonomika potrebuje ludi v praci a deti v skole a nie 60% s problemami na tri a daleko viac tyzdnov.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 03 feb 2021, 22:57je to mozne. je pravda, ze som to nehladal ale myslel som si, ze je novsia reportaz.
zmenili sa odvtedy ich nariadenia okrem max 8 ludi v skupine?
dokonca aj Vianoce a Novy rok iba koreluju s teplotou a poveternostnymi vplyvmi
nechcem povedat mojim kamaratom s astmou, alebo na imunosupresivach, ze oni mozu maximalne na balkon
ale ved existuju prostriedky, ktore ich od covidu predsa ochrania, preco by to nemohli napriklad dostat od statu, ak su rizikova skupina?
zase dookola out-of-the-box myslenie, ktore som tu uz viackrat spominal
pre velky uspech (ci skor ignoraciu) to teda odlinkujem znova
nezabije, no zivot im to skomplikuje
asi si to dam na rychlu volbu => z globalneho hladiska irelevantne
zatial vieme, ze imunita po prekonani virusu trva polroka. takze to nie je premorovanie ovcivymi kiahnami. ja by som bol rad, ak by to fungovalo, len je len jediny priklad kedy mozeme povedat, ze to tak moze byt. a to je velmi malo.
na ktory jediny priklad narazas?
lebo ak myslis stadovu imunitu, tak netreba ist dalej ako do nejakej nahodne vybranej slovenskej romskej osady, kde bude prevalencia 50+ % a pocet mrtvych pod IFR
dobre, mozme si ist pisat o Slovenskej Pošte v teme o nej.
ak sa teda pytas, tak ti teda odpoviem
je mozne to distribuovat pri kazdom obecnom urade ci tvojej oblubenej poste, alebo priamo do schranok, lebo obce maju prehlad o vekovej strukture svojho obyvatelstva, pouzivaju tie data pocas kazdych volieb, priemerne raz za rok
kto je imobilny, poprosi toho, kto mu nosi jedlo alebo im to vyklika na webe vnuk
hotovo, kriza zazehnana
ja som si to presiel. sirsi vyskum a potvrdit, ze deti nepoberie mutacia z Kentu ani ta z JAR ci Brazilie a nech nemaju buducnost pokazenu viac ako uz maju.
vyzera to, ze je smrtelnejsia, ale covid dokaze ludi vyradit z obehu na dlhsie. a ty ekonomika potrebuje ludi v praci a deti v skole a nie 60% s problemami na tri a daleko viac tyzdnov.
preco teda deti do skol neposielame? ked vieme, ze su viacmenej imunne? s relevantnymi vynimkami, ak ziju v jednej domacnosti so starymi rodicmi?

z paty viem vytiahnut x rieseni povodom od autorit, ktore by mali vacsi prinos ako aktualny pseudolockdown

Autoeditácia príspevku po 9 hod 9 min 52 sek:
https://www.idnes.cz/usti/zpravy/pardam ... zpravy_grr

Nový FFP3 respirátor od českej firmy s jednoduchou údržbou, mal by vydržať 14 čistiacich cyklov
Cena len 777 czk za 3 kusy

Nevidím dôvod, prečo by sa nemohol dávať dôchodcom do schránok
Daniel9911
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

Teraz od 8.2, bude treba nový neg.test kazdemu? Napr. kto opatruje blizku osobu a, je zije s nim v jednej domacnosti, a chodí nakupovat a na poštu, ten bude potrebovat tiež testovať?
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Podľa mňa zostanú v platnosti podobné výnimky ako teraz - tj. obchod, lekár, starostlivosť o osobu, zverinec bude aj naďalej bez testu. Ale zatiaľ je v tom chaos, bude si treba ešte počkať na definitívne usmernenie.

Včera jeden článok uvádzal, že test do práce budú potrebovať úplne všetci každý týždeň a druhý článok uvádzal, že pre prácu budú regionálne rozdiely a do práce budú potrebovať testy len ľudia z čiernych okresov, ktorých bolo k včerajšiemu dňu 9. Z ostatných okresov test budú potrebovať iba zamestnanci v službách alebo jeden z rodičov dieťaťa, ktoré pôjde do školy.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Od pondelka má byť celé Slovensko čierne, takže treba zase ísť na test.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Cize co slubovali ze uz nebude celoplosne tak znova pokracujeme. Parada.
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

A keď aj bude lepší okres, tak tuším raz za 2 týždne testovanie. Ale tí, čo robia s ľuďmi, služby (napr. predavačky, škola atd..), tak vraj každý týždeň (ak sa to zas nepomení).
A tuším že do prírody bez ohľadu na stav okresu, aj tak každý týždeň test?
Daniel9911
Professional
Professional

Ja sa pýtam lebo, starostka naša chce zase organizovat odberné miesto v dedine aby nikto nemusel cestovať, ale hlavne tam spomínala len skolakov a ich rodičov a tiež zamestnancov. Ale tiež pisala, že este nič nevedia a to je už štvrtok.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

ephramko.. áno, celé Slovensko je čierne, ale vraj vyrokovali výnimku pre prácu, tam sa bude zohľadňovať regionálny pohľad.

Ako vidno, aj tu má každý z nás úplne iné informácie. :D Bohužiaľ u nás je poslednú dobu taká obyčaj, že v nedeľu o 19h sa dozvieš, čo platí od pondelka rána. Inak, pokiaľ nebudeš musieť čakať dlho v rade, choď sa otestovať a máš pokoj.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

No má pravdu. Náš primátor tiež písal, že ešte nič nevedia, ale že sú pripravení už tento víkend zorganizovať ďalšie veľké testovanie.

Budúci týždeň má byť všetko čierne. Podľa semaforu by sa mali zastaviť fabriky aj všetko okrem nevyhnutnej infraštruktúry. Ale čítal som, že tam dali výnimku a ľudia môžu ísť aspoň do práce (len s testom a len ak nevedia robiť cez homeoffice). Inak stále platí všetko to, čo je nariadené aj teraz - čiže test potrebujete aj na pobyt v prírode, do iného okresu len na výnimku a s testom. Bez testu len na nákup jedla, do lekárne atď.

Potom za 2 týždne (od 15.2.) by sa mali uvoľniť opatrenia v niektorých okresoch. Ale to ešte len uvidíme, či vôbec nejaké okresy na tom budú lepšie.

V Nitre, u nás a v mnohých ďalších okresoch to napriek lockdownu a masívnemu testovaniu začalo ešte stúpať. A keďže už nezvládame dohľadať kontakty, tak teraz asi nikto netuší, kde robíme chybu a prečo nám to stúpa (predtým sme vedeli, kde sa ľudia nakazili - zo zahraničia, na oslave a pod.). Môj tip je, že u nás to stúpa kvôli zahraničným pracovníkom. Tu niekoľkotisíc ľudí robi v skladoch za mestom. Ukrajinci a Srbi sú ubytovaní často na čierno, žije ich viac v jednej izbe a nikto nekontroluje, či dodržiavajú karanténu. Ale na testy idú, lebo potrebujú papier v práci. Primátor posledné testovanie rozdelil na dni, kedy môžu prísť len ľudia s trvalým pobytom a na dni pre ľudí, ktorí tu nemajú pobyt. V tých dňoch "pre cudzincov a prisťahovalcov" sme mali takmer 4% pozitivitu testov.
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

nevieme, kde robime chybu? nie nahodou v tom, ze sice mame relativne tvrdy lockdown, ale jeho dodrziavanie sa prakticky vobec nekontroluje a velka cast ludi na ne uplne je*e?

pred cca 2 tyzdnami som siel asi cez 6 okresov a nikde ani naznak hliadky, cestou do obchodu som prechadzal okolo kaviarne, ktora mala okienkovy vydaj, ale stoly vylozene pred prevadzkou a na oko prelepene paskou, ale pri kazdom bolo zo 4-5 ludi, samozrejme bez rusok a takto sa da pokracovat velmi dlho.
zuzanuska
Professional
Professional

Ja policajtov stretávam a pri prechode do vedľajšieho okresu aj zastavujú a kontrolujú, ale je pravda, že to je asi výnimka.

Skôr si myslím, že tí chorí, čo majú byť v karanténe, proste v nej nie sú. Poznám prípady, kde sa ľudia nakazili na koronu, lebo boli všetci naokolo príbuzní koronoví, ale otestovať sa radšej nedali, nech nie sú v karanténe a behali kade tade. A istotne je podobných prípadov viac.
Daniel9911
Professional
Professional

Ja som včera zachytil informácie, že v našej dedine sa policajti boli a zastavovali ľudí, (takže konečne to začali riešiť) ale začali to robiť už neskoro. Ľudia nedodržiavajú nič (česť výnimkám ) a automaticky rozmýšľajú ako obísť nariadenia, cez výnimky ktoré boli vydané. Nebolo to tak, že ak si pozitívny na koronu, tak karanténa a máš nahlásiť aj ľudí s ktorými si bol v kontakte ? Lebo ak to je tak, že len nahlásiš, že si v karanténe povieš pár mien s ktorými si bol kontakte, a tým to zhaslo a ich už nebude riešiť tak to je potom zbytočnosť.
zuzanuska
Professional
Professional

Už sa nenahlasuje, kto bol s kým v kontakte. Možno pri PCR, neviem. Ale pri antigénovom nie. Veď komu? To sa len obvodnej zahlásia kvôli marodke a to je všetko. Neviem, že by sa niekde niekto pýtal na kontakty. Má to byť tak, že človek sám zavolá ľuďom, s ktorými bol v kontakte. A to je potom na tých ľuďoch, či sa idú dať otestovať, do karantény atd..
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Primátor Bratislavy teraz píše, že pretestovali časť vzoriek zo všetkých častí Bratislavy a zistili 85% prítomnosť britskej mutácie.
Napísať odpoveď