Aké vhodné internetové pripojenie?

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
nejakymarko
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Aké vhodné internetové pripojenie?

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Zdravím páni

Začnem trochu obšírnejšie. Momentálne máme v ateliéri, kde sedíme internet s rýchlosťou 100/100 Mbps (reálne na speedteste odmeriam hodnoty okolo 90 Mbps). Táto rýchlosť nám v pohode vyhovuje. Vec sa ale má tak, že sa budeme sťahovať do Bratislavy a v administratíve, kde budeme sedieť majú v budove optickú sieť od mne neznámej spoločnosti a ponúkajú nám na výber z niekoľkých variant pripojenia (6 Mbit/s, 8 Mbit/s, 10 Mbit/s, 12 Mbit/s, 15 Mbit/s, 20 Mbit/s, 50 Mbit/s)

To, že nejaké občasné sťahovanie, prípadne občasný upload väčších ako mailových príloh bude trvať o niečo dlhšie, ako sme zvyknutí, by nám až tak nevadilo. Ide nám primárne o to, akú minimálnu rýchlosť potrebujeme, aby nám bez problémov a bez laggov fungoval Anydesk a nejaké konferenčné video hovory (HD, Full HD).

Druhá moja otázka znie, či vám príde cena okolo 80e/mesiac bez DPH za 50Mbit/s (symetrických + 1 verejná IP adresa pre NAS-ko) ako adekvátna cena (Teraz sa 100-vku platíme niečo okolo 20e, čo mi príde ako zadarmo :lol:)

Posledná otázka znie, aké máme v Bratislave možnosti individuálneho vysokorýchlostného pripojenia, keďže v budove je optika len od "nerenomovanej" spoločnosti (Orange, ani Telekom nie je v objete na optike dostupný). Čo hovoríte na nejaké LTE riešenia od SWAN-u a podobne?

Ďakujem za akékoľvek rady a tipy, ak som niečo napísal zmätočne, prosím o prepáčenie, v danej problematike sa moc neorientujem
wladas
Redeemer
Redeemer

Re: Aké vhodné internetové pripojenie?

Príspevok od používateľa wladas »

Ja si myslim ze treba radsej tu 50tku. 20tka je fakt malo hlavne kvoli tym konferencnym.
Co sa tyka ceny tak treba hlavne rozlisovat medzi beznym uzivatelom a biznis riesenim kde mas vyrazne lepsiu technicku podporu v pripade vypadku. Ceny zvyknu byt individualne ale tych 80€ mi pride uplne OK. Pre firmu je to zanedbatelna polozka.

Skus pozriet ci ta optika nieje od VNETu. Oni zvyknu casto riesit instalaciu v administrativnych budovach.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

no kedze inu moznost v budove nemas tak sa zrejme ostava len zmierit s tou naozaj cudnou cenou, verejna ip okej, symetricka linka tak isto ok, no tie rychlosti vs cena mi pride ako tazky biznis od danej spolocnosti kedze vedia, ze tam nic nieje, na to co potrebujes by som volil zrejme najvyssiu moznu ktoru tam maju, 20Mbit/s moze stacit no neviem kolko ludi naraz bude pracovat a to uz moze byt problem
nejakymarko
Addict
Addict

Aby som bol presný, tak doplním, čo je v cene biznis riešenia. Osobne mi tam nepríde nič extra špeciálne, oproti domácemu optickému internetu (možno sa mýlim)
Charakteristika služby
- symetrické vysokorýchlostné pripojenie do verejnej siete INTERNET optickou pevnou linkou prostredníctvom
- vysoká kvalita a stabilita pripojenia
- antispamová a antivírusová ochrana siete
- internetová konektivita je distribuovaná jednotlivým nájomcom prostredníctvom neverejnej dátovej siete objektu
- nepretržité 24 hodinové online pripojenie
- neobmedzený objem prenesených dát
- zmena parametrov služby na vyžiadanie
- komplexnosť poskytovaných služieb
- všetko za jediný paušálny mesačný poplatok bez viazanosti

Služby poskytované v rámci jednotlivých produktov:
- online internetový prístup časovo a dátovo neobmedzený
- symetrické pripojenie – rovnaký upload a download (rýchlosť podľa produktu)
- neverejné IP adresy – neobmedzený počet
- možnosť pridelenia statickej verejnej IP adresy / adries (3,32€ bez DPH mes./1 IP adresa)
- neobmedzený počet e-mailových schránok v tvare [email protected]
- WEB mail - kontrola / písanie / prijímanie pošty zvonku
- antivírusová a antispamová ochrana e-mailových schránok
- doba odozvy na nahlásenie poruchy do 4 hodín
- možnosť objednania zmeny služby, zmena je účinná od prvého dňa nasledujúceho mesiaca
- možnosť objednania konfigurácie a odstránenia porúch PC siete na strane klienta so servisných zásahom do 2 pracovných dní

V cene mesačného paušálneho poplatku nie je zahrnuté:
- jednorazový poplatok za zriadenie služby vo výške 16,60 € bez DPH,
- konfigurácia a odstránenie porúch PC siete na strane klienta (cena bude stanovená individuálne),
- ostatné nadštandardné služby súvisiace s poskytovaním internetových služieb (cena bude stanovená individuálne).
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

tak tym padom cena je ok, toto vyzera naozaj ako biznis variant, ak ti provider poskytuje aj domenu pripadne mail v tvare ako uvadzas tak to nebude uplne bezna ponuka pre beznych zakaznikov.

- internetová konektivita je distribuovaná jednotlivým nájomcom prostredníctvom neverejnej dátovej siete objektu

toto mi pride ako jedna pripojka na objekt ktora sa rychlostne nasledne deli pre uzivatelov, cize riesenie nebude ftth, skor nejake fttb a nasledne riesene cez rack, no mozem sa mylit
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

cORP.: Vyzera to tak, ze si tam vzali optiku od niekoho, trebars 500mbit a to zdielaju dalej do celej budovy za tu predrazenu sumu. Co sa tyka dakej domeny a mailu, tak je to je smiesna suma, ved .sk domena stoji okolo 10 euer na rok a mini hosting so 100MB webom a mailom dokazes kupit dnes za 1 eur/mesiac. Vacsie gigove baliky GB hostingy vratane podpory PHP a MySQL dnes kupis za 2-3 eura mesacne.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

hej to mi je jasne, skor som to myslel tak, ze to bezne nebyva v ponuke bezneho internetoveho balika, samozrejme to nic nemeni na tom, ze ta cena je otrasna, niekto tam naozaj musi na tom brutalne zarabat
nejakymarko
Addict
Addict

Ide o to, že my hosting ani nič podobné nepotrebujeme, frčíme už roky na websupporte, takze naozaj nám treba len linku a jednu verejnu IP-cku
Poslali sme prenajímatelovi nasu poziavaku (30-30 + IP-cka) a nech nám urobí nejakú cenovú ponuku

Skôr sa pripravujem na variant, že cenovú ponuku dajú zasa nezmyselnú, tak zistujem, aké máme alternatívy. Nejaké bezdrotove LTE riesenie nepripadá do úvahy?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Do uvahy to pripada, lenze ked pozadujes 30/30mbit alebo nieco podobne, tak zrejme spravis aj vacsi traffic vo firme. A LTE a dalsie mobilne siete byvaju datovo obmedzene.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

akoze aj v Orange mame lte pripojenie, pokial sa jedna o bezne dostupnu ponuku to ti odporucit nemozem, to je katastrofa, je to nestabilne a v podstate onicom na nejake firemne ucely, plus FUP 300/400 , potom jedine biznis riesenia na mieru a tam su ceny este vyssie
Napísať odpoveď