Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa beardie »

myslim, ze tymto meme mozeme nasu diskusiu ukoncit
point.jpg
point.jpg (11.61 KiB) 858 zobrazení
od hypotez nieco k realite:
Podle pravidelné zprávy Světové zdravotnické organizace se jen za minulý týden snížil denní počet nakažených v Evropě o osmnáct procent a v Africe dokonce o sedmadvacet procent. Padá i Indie, která se dostala na „česká čísla“.

WHO hovoří dokonce o „globálním fenoménu“. Jak je vidět na grafech, nejde o několikadenní výkyvy, nýbrž o trend. Nejlépe je to patrné v USA. Od posledního vrcholu, který nastal 11. ledna, nejenže klesly denní počty o 45 procent, ale o čtvrtinu se také snížil počet hospitalizací.
Takže znovu přichází termín stádní imunita. Jako jedno z možných vysvětlení se podle odborníků nabízí často zmiňovaná úvaha, že nakažených bylo ve skutečnosti mnohem víc, než uvádějí oficiální čísla. Například pro USA nepovažují za přehnaný předpoklad, že nákazu mělo už 90 milionů lidí, i když oficiální čísla hovoří o sedmadvaceti milionech. Když k tomu připočteme očkované, dává to dohromady sto dvacet milionů osob. To by znamenalo, že víc než třetina Američanů má již nějakou obranu proti nemoci.
link

tiez nieco k osadam na vychode:
Sačurovskú osadu tvoria dve bytovky, okolo ktorých je „prstenec“ chatrčí, nelegálnych stavieb. Najvýraznejším poznávacím znakom je dym z komínov a deti hrajúce sa vonku.

Podvečer k policajtom pribudlo desať vojakov. Tí neveľkú osadu so 750 obyvateľmi opáskovali a strážia ju zo všetkých strán.

zo 414 obyvateľov antigénovo testovaných obyvateľov osady je až 114 pozitívnych.
Čo je zaujímavé, väčšinu zo 114 pozitívne testovaných tvoria deti vo veku od desať rokov. A všetci sú zatiaľ našťastie bezpríznakoví alebo majú iba ľahké príznaky.
„Bývajú pokope, v jednej domácnosti aj pätnásť ľudí. Nemajú kde a ako dodržiavať karanténu. Iba sa môžem nazdávať, že prví piati sa nakazili vonku. Pri nákupoch. Viem aj o hospitalizácii klienta v nemocnici.

Medzitým, ako sa rozprávame, policajná hliadka púšťa mladú ženu do štyristo metrov vzdialených potravín (ďalej nesmie ísť), pri ktorých stojí ďalšia hliadka. Preukázala sa negatívnym testom a dokladom totožnosti. Ide do potravín.
link
kolektivne premorovanie sa tomu hovori?
zrazu sa to uz moze?
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Povedal by som, ze poslednych 10 minut je velmi releveantnych k teme otvarania a porovnavania sa so svetom:
https://ranonahlas.libsyn.com/matematik ... ie-reality
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Mňa dnes prvykrát kontrolovali policajti. :D Policajt mal v ruke kopu papierikov s názvom "záznam o kontrole", tak asi ich už poslali do ulíc, nech vykážu nejakú činnosť a kontrolujú.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 05 feb 2021, 14:52 Povedal by som, ze poslednych 10 minut je velmi releveantnych k teme otvarania a porovnavania sa so svetom:
https://ranonahlas.libsyn.com/matematik ... ie-reality
ani velmi nie, pripadne specifikuj

aktualne cisla:
pocet obyvatelov vo Svedsku: 10 230 000
pocet umrti vo Svedsku (napriek inej metodike, kde zahrnaju aj ludi, ktori zomreli s covidom, nie na covid): 12028

pocet obyvatelov na Slovensku: 5 464 000
pocet umrti na Slovensku: 5000

pocet umrti na 1000 obyvatelov vo Svedsku: 1,1758
pocet umrti na 1000 obyvatelov na Slovensku: 0,915

opatrenia vo Svedsku:
opatrenia na Slovensku: vsetci dobre vieme

ako dlho bude trvat, kym to vyrovname?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ak by mali udaje len na covid tak by boli asi na tom lepsie. Ale aj tak je to neporovnatelne v pomere opatreni.
gorsche
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa gorsche »

beardie napísal: 05 feb 2021, 18:02
opatrenia vo Svedsku:
opatrenia na Slovensku: vsetci dobre vieme
inak takto v oktobri som si aj ja chilloval na terase na Slovensku. Neviem co maju teraz vo Svedsku ale tak zdielas toto video z 1.10.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ja som na terase sedel v zimnej bunde aj v novembri na Slovensku. Bola mi zima az kym nezapli ohrievac. Ale paci sa mi ako sa beardie stale ohana Svedskom. Co tak sa pozriet napriklad na Anglicko a ich poslabsie opatrenia, ze ako to tam vyzera u nich? Alebo napriklad na Holandsko. Alebo sever Talianska ci Spanielsko bude lepsi priklad? Divim sa beardie, ze si sem nedal rovno Singapur a Novy Zeland.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

beardie napísal: 05 feb 2021, 18:02 aktualne cisla:
pocet obyvatelov vo Svedsku: 10 230 000
pocet umrti vo Svedsku (napriek inej metodike, kde zahrnaju aj ludi, ktori zomreli s covidom, nie na covid): 12028

pocet obyvatelov na Slovensku: 5 464 000
pocet umrti na Slovensku: 5000

pocet umrti na 1000 obyvatelov vo Svedsku: 1,1758
pocet umrti na 1000 obyvatelov na Slovensku: 0,915

ako dlho bude trvat, kym to vyrovname?
pocet umrti na Slovensku kde zahrname ludi, ktory zomreli s covidom: 6138
co je pocet umrti na 1000 ob.: 1,1233

Ten analytik to pomenoval presne, ziadny systematicky postup a ziadna konzistentnost v nicom co sa pocas pandemie na Slovensku urobilo, na slovensku evidentne data pre vedcov nikoho z vlady nezaujimaju a poklada sa to za vyhodeny cas a peniaze, taktiez to ze od polovice januara rastie narast vyrovych nalozi, minimalne mesiac dva sa vie, ze mova varianta je tu, ale Krajic caka az kym jej tu bude 100%, co sme si necinnostou pekne urychlili a teraz mozme cakat kolaps zdravotnictva v priamom prenose.
beardie
Redeemer
Redeemer

wladas napísal: 05 feb 2021, 18:16 Ak by mali udaje len na covid tak by boli asi na tom lepsie. Ale aj tak je to neporovnatelne v pomere opatreni.
ano, presne tak
gorsche napísal: 05 feb 2021, 18:25 inak takto v oktobri som si aj ja chilloval na terase na Slovensku. Neviem co maju teraz vo Svedsku ale tak zdielas toto video z 1.10.
o tom sme sa bavili s jackb na minulej strane, z diskusie vyplynulo, ze medzi 1.10.2020 a dneskom sa opatrenia zmenili len v pocte ludi zhromazdujucich sa na 1 mieste, inak len minimalne
heker napísal: 05 feb 2021, 18:30 Ja som na terase sedel v zimnej bunde aj v novembri na Slovensku. Bola mi zima az kym nezapli ohrievac. Ale paci sa mi ako sa beardie stale ohana Svedskom. Co tak sa pozriet napriklad na Anglicko a ich poslabsie opatrenia, ze ako to tam vyzera u nich? Alebo napriklad na Holandsko. Alebo sever Talianska ci Spanielsko bude lepsi priklad? Divim sa beardie, ze si sem nedal rovno Singapur a Novy Zeland.
dovod preco som spominal, mozem zopakovat ak treba
ako to vyzera v tebou spomenutych krajinach?
retkvic napísal: 05 feb 2021, 18:37 pocet umrti na Slovensku kde zahrname ludi, ktory zomreli s covidom: 6138
co je pocet umrti na 1000 ob.: 1,1233
diky, nenapadlo mi zobrat data z MZ, i ked som ten dokument mal vcera otvoreny
to porovnanie som spravil preto, lebo dnes mame jubilejnu 5000. obet
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

heker napísal: 05 feb 2021, 18:30 Ja som na terase sedel v zimnej bunde aj v novembri na Slovensku. Bola mi zima az kym nezapli ohrievac. Ale paci sa mi ako sa beardie stale ohana Svedskom. Co tak sa pozriet napriklad na Anglicko a ich poslabsie opatrenia, ze ako to tam vyzera u nich? Alebo napriklad na Holandsko. Alebo sever Talianska ci Spanielsko bude lepsi priklad? Divim sa beardie, ze si sem nedal rovno Singapur a Novy Zeland.
Beardi zacne ze treba izolovat hlavne starsiu populaciu v krajine kde sa uz aj tak kazdy Izoluje :)
Je tiez tazke uverit, ze krajiny ktore sa uzavreli pred vonkajsim svetom ako Cina, Taiwan, Australia, Novy Zeland to zvladli, je to az k neuvereniu.

Autoeditácia príspevku po 4 min 17 sek:
beardie napísal: 05 feb 2021, 18:39 diky, nenapadlo mi zobrat data z MZ, i ked som ten dokument mal vcera otvoreny
to porovnanie som spravil preto, lebo dnes mame jubilejnu 5000. obet
si si isty ze ich bolo tolko a prave dnes? to cislo co maju svedi mame my 6138
beardie
Redeemer
Redeemer

Celkový počet úmrtí „na covid“ je 5 050 a celkový počet úmrtí „s covidom“ je 1 088.
link
zahliadol som to kdesi jednym okom, YTD 5.2.2021 je to s covidom 5050
na covid to moze byt tych 6138
Je tiez tazke uverit, ze krajiny ktore sa uzavreli pred vonkajsim svetom ako Cina, Taiwan, Australia, Novy Zeland to zvladli, je to az k neuvereniu.
ak ti ludia nebudu zaockovani nad herd immunity, tak sa im to rozsiri znova
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 05 feb 2021, 18:02 ani velmi nie, pripadne specifikuj
33:20 "Priebeh pandemie je v jednotlivych krajinach roznorody a my zatial nerozumieme preco presne". Rola mutacii na tomto, dokonca mutacie v ramci jednej krajiny a ich rozdielne efekty. "Nerozumieme preco Slovensko a celokovo stredna Europa zvladli prvu vlnu lepsie s menej prisnymi a kratsie tvrajucimi opatreniami." Na zaver pridava ten globably pokles, na ktory si upozornil aj ty.

Preto by som si dovolil aplikovat, ze ked Svedi zvladaju, tak to nemusi fungovat tak dobre na Slovensku. Co je to, na co sa snazim upozornovat.
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

dneska som akurat cital v com je velky rozdiel medzi nami a svedskom, vecsina opatreni je odporucanych a 90% obyvatelov ich naozaj dodrziava a takysto zavazi aj fakt ze polovica domacnosti vo svedsku je jednosobovych, tiez mensia hustota obyvatelstva a homeoficce aplikovali uz od zaciatku. Svedsko malo takysto pokles HDP o 8%. Takze nemyslim ze slovensko ma ist svedskou cestou.
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Ale nielen tým. Tuna v tej časti "piano", kde odomykajú články, som ja mala na odomknutie, ako je to v Dánsku a predtým v Nórsku. Veľký rozdiel je aj v tom, že tie rozhodnutia dávajú vedieť zrozumiteľne, jasne, vláda má rešpekt svojich ľudí a ľudia veria, že vláde záleží na ich zdraví. Keby tam poslanci jedno kázali a iné robili, ani tam by nikto nedodržiaval odporúčania. Jáj, a v Dánsku, že robia pcr testy len z hrdla, aby to bolo menej invazívne atd atd..
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 05 feb 2021, 20:23 33:20 "Priebeh pandemie je v jednotlivych krajinach roznorody a my zatial nerozumieme preco presne".
ja ho skusim predikovat - miera premorenia
Rola mutacii na tomto, dokonca mutacie v ramci jednej krajiny a ich rozdielne efekty. "Nerozumieme preco Slovensko a celokovo stredna Europa zvladli prvu vlnu lepsie s menej prisnymi a kratsie tvrajucimi opatreniami."
Slovensko je rit Europy, ma vyrazne menej turistov ako hlavne turisticke destinacie => preto
Preto by som si dovolil aplikovat, ze ked Svedi zvladaju, tak to nemusi fungovat tak dobre na Slovensku. Co je to, na co sa snazim upozornovat.
ja ti na to davam protiargumenty, ktore zlahcujes, ignorujes alebo im nerozumies
daniel.daniel napísal: 05 feb 2021, 20:25 dneska som akurat cital v com je velky rozdiel medzi nami a svedskom, vecsina opatreni je odporucanych a 90% obyvatelov ich naozaj dodrziava a takysto zavazi aj fakt ze polovica domacnosti vo svedsku je jednosobovych, tiez mensia hustota obyvatelstva a homeoficce aplikovali uz od zaciatku.
skusim ti odpovedat, aj ked pochybujem, ze si to vobec precitas
ci su opatrenia doporucovane alebo prikazane je jedno ak obe skupiny obyvatelstva robia to iste
vo Svedsku su vyrazne jemnejsie ako na Slovensku, napriek tomu bude mat na 1000 obyvatelov na konci pandemie Slovensko viac umrti
Svedsko malo takysto pokles HDP o 8%.
tak to v globalnom svete chodi, predovsetkym ak ta okolite krajiny odrezu
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 05 feb 2021, 21:50 ja ho skusim predikovat - miera premorenia
uvidime
Slovensko je rit Europy, ma vyrazne menej turistov ako hlavne turisticke destinacie => preto
ano, no virus bol na Slovensko dovezeny na obe vlny a teda si ho Slovaci doviezli sami.
a hlavne, ja som ti tento krat len prepisal tie relevantne casti tych 10 minut podcastu.
ja ti na to davam protiargumenty, ktore zlahcujes, ignorujes alebo im nerozumies
ano. tvoj protiargument, je ze staci len obmedzit akcie a pocet ludi v podnikoch a vsade na svete nebudu pribudat umrtia nad priemerom a ekonomiky budu kvinut.
ja chcem viac a relevantnejsich studii, aby sa to dali premorenia a minimalne obmedzenia zavadzat do praxe. ked s tebou suhlasim, beries to ako zhlahcovanie.

------

ak som chvalil britsku aplikaciu na elektronicku samokarantenu, tak teraz sa ukazuje, ze to nie je az taky zazrak. byvam v dome, kde v jedne izbe byva zenska, ktora ma priznaky potvrdene testom. jasne, ze mimo domu nepachnem, budem riesit dorucenie potravinoveho nakupu no appka mi nepovedala, ze mam byt doma a von budem moct ist az o X dni, ako to bolo minule. netusim, ako sa na tieto info spoliehaju ini ludi, no videl by som tam jednu z ciest, ako sa tu virus siri tak rychlo aj napriek uz mesiac trvajucemu lockdownu (ktory zjavne ludia maju na haku)
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 05 feb 2021, 22:05ano, no virus bol na Slovensko dovezeny na obe vlny a teda si ho Slovaci doviezli sami.
to sa stalo vsade vo svete okrem Ciny
ano. tvoj protiargument, je ze staci len obmedzit akcie a pocet ludi v podnikoch a vsade na svete nebudu pribudat umrtia nad priemerom a ekonomiky budu kvinut.
taku blbost som nikdy v zivote nenapisal
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 05 feb 2021, 22:39 to sa stalo vsade vo svete okrem Ciny
tak o com bola tvoja reakcia na tvrdenie z podcastu, ze odbornici si nie su isti, preco stredna Europa a hlavne Slovensko zvladli prvu vlnu skvelo aj bez dlhych a prisnych opatreni - v porovnani so svetom ci zvyskom Europy.
taku blbost som nikdy v zivote nenapisal
kam teda smeruje tvoja fasicnacia "svedskou cestou". myslel som, ze chces zachranit ekonomiku a zbytne nesikanovat ludi nariadeniami vlady.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 05 feb 2021, 22:52 tak o com bola tvoja reakcia na tvrdenie z podcastu, ze odbornici si nie su isti, preco stredna Europa a hlavne Slovensko zvladli prvu vlnu skvelo aj bez dlhych a prisnych opatreni - v porovnani so svetom ci zvyskom Europy.
lebo nastalo obmedzenie pohybu a lokalne (pseudo)lockdowny miesto premorenia
kam teda smeruje tvoja fasicnacia "svedskou cestou". myslel som, ze chces zachranit ekonomiku a zbytne nesikanovat ludi nariadeniami vlady.
tristopadesiatykrat znova a dookola - vhodne opatrenia na adekvatnu hrozbu

chces to napisat v inom jazyku, ked tomu po slovensky nerozumies?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Ako si predstavuješ to "premorenie" a koľko ďalších životov by si obetoval, dilino???
Už teraz sú až na malé výnimky špitály preplnené a nedostáva sa zdravotnej starostlivosti iným vážne chorým...
Napísať odpoveď