slovensko.sk

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Animorph
Expert
Expert

slovensko.sk

Príspevok od používateľa Animorph »

Ahojte,

v rýchlosti som nenašiel k tomuto super webu za pár miliónov EUR tému.
Len sa chcem podeliť o najnovšiu skúsenosť. Manželka žiadala o vystavenie potvrdenia o poberaní rodičovského príspevku. Žiadosť bola elektronicky podpísaná a odoslaná. No a odpoveď, ktorú obdržala je mega :D
Predpokladal by som, že elektronický OP slúži na jej identifikáciu. Nerozumiem, že prečo od nej vyžadujú tie údaje..
2021-02-05_11h49_41.png
Plus "pravidelne" (1-2x do roka), keď využívam tieto služby, vždy musím balík všetkých aplikácii nainštalovať odznova. Raz buď nefunguje prihlasovanie, inokedy zase elektronický podpis. Možno je chyba v mojom PC :)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: slovensko.sk

Príspevok od používateľa harrison314 »

Prave si narazil na jeden problem informatizacie, darmo budes mat v podpise meno prizvisku a trvaly pobyt, ked ho zakon vyzaduje v dokumente. Proste zakon sa nestretol s technologiu. A ano bolo by vhodne aby to tam ten system doplnil sam po tom ako sa prihlasis, ale pri samotnom podpise to nejde.
Animorph
Expert
Expert

No ono mi to tak pripadá, že vlastne ten systém nezvláda základnú vec. Veď načo je tam potom autorizácia cez občiansky preukaz, certifikáty a podobné veci... Áno, stále mi to ušetrilo čas, že nemusím ísť osobne na ten úrad... Ale takto by to proste nemalo fungovať... Potrebné údaje sme samozrejme poslali, ale mám také tušenie, že budú chcieť prefotiť občiansky preukaz :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Co sa cudujete ked to stalo len par desiatok milionov? Za malo penazi malo muziky.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Co ja viem, to mi pride skor na chybu uradnika, ktory sa nevie pozriet odkial mu sprava prisla. Kedze dost casto riesim podania cez eID, tak dnes to hadam vsetci uradnici vedia a co mam skusenost, tak treba kataster prepisal cez elektronicke podanie nehnutelnost, danove urady komunikuju normalne elektronicky, prepisoval som auto elektronicky, vybavoval veci na sude a prokurature elektronicky.

Skor si myslim, ze z tvojej strany nebola ziadost dobre napisana. Kazda ziadost, aj ked je podpisana elektronicky, tak musi obsahovat identifikacne udaje ziadatela a teda priamo v ziadosti mali byt napisane tvoje udaje (meno, adresa trvaleho pobytu, datum narodenia ci rodne cislo), samozrejme pridat podpis, miesto pisania ziadosti a podpis (aj ked len slovne). Tuto ziadost potom ulozit do dakeho PDF suboru a ked to posles cez eID, tak dat PDF subor ako prilohu a ten podpisat elektronicky, pretoze ten dokument v prilohe musi byt podpisany elektronicky.

Takze si myslim, ze si to nespravne podal a teraz sa tu stazujes, ci sa mylim??? Podla mna si to napisal len ako text a odoslal, bez toho, aby si v ziadosti uviedol identifikacne udaje ziadatela a myslel si si, ze tym, ze to odosles cez eID, tak je hned jasne kto to posielal a kto je ziadatel.
Animorph
Expert
Expert

Socialna poistovna bola vybavena bezproblemov. Len urad prace nie. Obe ziadosti boli len cisty text. Skor mi to pride na chybu/neochotu uradnika.
Ale ano, keby viem, ze si to niektori uradnici nevedia zistit, tak urcite vsetky udaje uvediem. Ved tym eID sa predsa "preukazujem" v online komunikacii ? Ale asi teda nie.. alebo zalezi od uradnika...

edit:
toto som nasiel na stranke slovensko.sk
Občiansky preukaz s čipom – je nový typ občianskeho preukazu s elektronickým čipom, ktorý sa vydáva od decembra 2013. Slúži, tak ako doteraz, na preukazovanie totožnosti občana SR pri osobnom styku s úradmi a inštitúciami. Navyše obsahuje elektronický čip a tým umožňuje preukazovanie totožnosti občana v elektronickom prostredí pri využívaní elektronických služieb verejnej správy (e-Government služieb).
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ja tvrdim, ze si nenapisal spravne ziadost z formalneho hladiska, teda tvoja ziadost neobsahovala identifikacne udaje ziadatela. Ked posielam ziadost, tak ju dam vzdy do prilohy ako PDF subor, ktory pri podavani podpisem a nikdy, opakujem, nikdy sa mi nestalo, ze by mi to daka institucia vratila, pritom pouzivam elektronicky obciansky od sameho zaciatku, tj. niekedy od roku 2013/2014. V roku 2014 sa mi stavalo akurat to, ze kataster v Bratislave nevedel komunikovat elektronicky a tak som im sice ziadost alebo dokumenty posielal cez eID, ale oni mi odpisovali normalne listami cez postu.

Autoeditácia príspevku po 12 hod 47 min 22 sek:
Hodil som si do Googlu, ze co by mala obsahovat ziadost. Tak sa skus inspirovat s tym co sa tu pise a skus si to porovnat s tou tvojou ziadostou:
https://akosapise.sk/ako-napisat-ziadost/
https://knowww.eu/nodes/59b8e93cd54a862e9d7e3954
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Od roku 2016 mám OP s čípom, vtedy v roku 2016 som sa aj prihlásil do schránky na slovensko.sk, mal som BOK, ZEP PIN, ZEP PUK, lenže odvtedy som nemal príležitosť to využívať. Vlastne hneď nato som nejak elektronicky podal daňové priznanie z nehnuteľnosti, ale už ani nepamätám ako presne. :)

Teraz mesto roznášalo výmer k dani z nehnuteľnosti za rok 2021 - furt mi ho doniesol doručovateľ, lenže tentokrát nemal. Dotazoval som sa priamo na meste a emailom mi bolo zdelené, že výmer mi bol doručený do elektronickej schránky.

Včera som sa tam skúsil prihlásiť, lenže nič som v nej nemal. No mal som tam žiadosť o aktiváciu doručovania správ. Tak som to včera aktivoval. Dnes ráno som sa opäť skúsil prihlásiť a hneď jak som strčil OP do čítačky, začalo mi aktualizovať čip a vytvorilo mi to kvalifikovaný elektronický podpis, opäť nové KEP PIN a KEP PUK. Ten som potvrdil, elektronicky podpísal. Výmer však furt neprišiel.

Ako to doručovanie vlastne funguje? Bol problém v tom, že som nemal aktivované doručovanie správ? Bude mi ten výmer doručený aj spätne alebo mám žiadať mesto, nech ho opätovne zašle elektronicky? Určite ho chcem aj v budúcnosti prijímať elektronicky a nie cez doručovateľa.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

brm napísal: 03 jún 2021, 7:40 Včera som sa tam skúsil prihlásiť, lenže nič som v nej nemal. No mal som tam žiadosť o aktiváciu doručovania správ. Tak som to včera aktivoval. Dnes ráno som sa opäť skúsil prihlásiť a hneď jak som strčil OP do čítačky, začalo mi aktualizovať čip a vytvorilo mi to kvalifikovaný elektronický podpis, opäť nové KEP PIN a KEP PUK. Ten som potvrdil, elektronicky podpísal. Výmer však furt neprišiel.
Toto zmenilo len stav tvojej cipovej karty.
brm napísal: 03 jún 2021, 7:40 Ako to doručovanie vlastne funguje? Bol problém v tom, že som nemal aktivované doručovanie správ? Bude mi ten výmer doručený aj spätne alebo mám žiadať mesto, nech ho opätovne zašle elektronicky? Určite ho chcem aj v budúcnosti prijímať elektronicky a nie cez doručovateľa.
Ano, byt na tvojom mieste poziadam o zaslanie znovu.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Mal si aktivovane prihlasovanie, cize si mohol robit dake ukony. Ale este treba aktivovat aj schranku na dorucovanie, pretoze ta sa nekativuje automaticky. Nezabudni si zapnut sms notifikaciu, aby sa nestalo, ze ti pride daka dan z nehnutelnosti, pokuta, exekucia a ty o tom nebudes ani vediet.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Nuž minulý utorok som vraj len podal žiadosť na aktiváciu schránky na doručovanie, to potvrdenie bolo len potvrdenie prijatia žiadosti. Aktivácia mi bola schválená až dnes. Super rýchlosť. Nakoniec výmer prišiel starou metódou - práve som si ho bol vyzdvihnúť na pošte. Tak možno o rok!
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Chapem to spravne ze ta e-schranka sluzi len na postu od verejnej spravy? Posta od firiem a pod. nie?
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

Správne. Inak české dátové schránky umožňujú aj súkromnú komunikáciu, ale za poplatok za každú takú správu.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Vymenil som si obciansky za ten s cipom a tvari sa, ze vsetko funguje ako ma.
Podarilo sa niekomu vsak rozchodit digitalne podpisovanie / sifrovanie cez e-mailoveho klienta? (alebo aj v dalsich programoch ako Adobe Acrobat...) - na to sa pouziva modul PKCS11.
PKCS11 modul sa mi do Thunderbirdu podarilo nacitat, prihlasil som sa do citacky pomocou BOK, a zobrazili sa mi vsetky 3 certifikaty, ktore su na obcianskom ulozene. Avsak ked chcem nastavit niektory z nich ako certifikat pouzivany na podpisovanie, zahlasi mi Thunderbird, ze nedokaze najst certifikat, ktory by sa dal pouzit na podpisovanie s e-mailovou adresou toho uctu.
Je pravda, ze ani v jednom z tych 3 certifikatov nie je e-mailova adresa uvedena. Znamena to, ze sa to neda?
Capture.JPG
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Mek napísal: 14 sep 2021, 16:57 Je pravda, ze ani v jednom z tych 3 certifikatov nie je e-mailova adresa uvedena. Znamena to, ze sa to neda?
Presne tak, na podpisovanie/sifrovanie emailov potrebujes mat certifikat urceny na sifrovanie/podpisovanie emailov. Tie obsajuju v subjekte emailoovu adresu (a pouzitie kluca).

To sa s eID neda.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

OK, dakujem za odpoved. A podpisovanie pdf suborov napriklad by islo? V Adobe Readeri DC som nic take nenasiel, mozno Adobe ne-reader (Acrobat, ten plateny) to vie, neskusal som. Ked uz sa mi ten PKCS11 modul nainstaloval, ze ci by sa dal vyuzit aspon takto.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Mek napísal: 14 sep 2021, 20:48 OK, dakujem za odpoved. A podpisovanie pdf suborov napriklad by islo? V Adobe Readeri DC som nic take nenasiel, mozno Adobe ne-reader (Acrobat, ten plateny) to vie, neskusal som. Ked uz sa mi ten PKCS11 modul nainstaloval, ze ci by sa dal vyuzit aspon takto.
Ano na podpisovanie PDF-iek by to slo, nejako to vie aj Acrobat, no tam treba postavaovat nejake veci, lebo defultne robi "europsky nepodorovany typ podpisu" (rozumej zastaraly a ziaden urad ani sukromnik ti ho nemusi akceptovat).

Ked chces podpisovat dokumenty, tak pouzi radsej https://qesportal.sk/.
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

V Adobe Acrobat treba nastaviť formát podpisu na "CAdES-Equivalent" = "Ekvivalentný CAdES" (presnejší postup je napr. tu) a potom by to vytvoriť validný podpis (ak sa niečo medzitým nezmenilo).

Inak tiež by som odporučil skôr qesportal.sk, ktorý bezplatne poskytuje aj kvalifikované časové pečiatky, pričom kombinácia kvalifikovaného elektronického podpisu a kvalifikovanej časovej pečiatky by mala mať rovnaké právne účinky ako úradne/notárom overený podpis (na Slovensku).

A na komunikáciu so štátom stačí aj stránka slovensko.sk, kde nahráš PDF ako prílohu k správe a podpíšeš (taktiež poskytuje aj kvalif. časové pečiatky). Takto podpísané dokumenty sa potom dajú stiahnuť aj bez odoslania správy, takže je to aj alternatíva na podpisovanie dokumentov, akurát výsledok je vo formáte ASICE, čo je v podstate ZIP archív s originál dokumentom a samostatným podpisom, ktorý asi nie je až taký známy a používaný, ale inak je to rovnocenný kvalif. elektornický podpis.
Napísať odpoveď