Citlivy spanok
Re: Citlivy spanok
No a dnes necitit ze si mal zly spanok?
Ja ked mam obcas mierne lahky spanok aj s par prebudeniami a zaroven brutal rozne sny tak po zobudeni som culy ako rybicka.
Ja ked mam obcas mierne lahky spanok aj s par prebudeniami a zaroven brutal rozne sny tak po zobudeni som culy ako rybicka.
DENNY
ja tiez ked sa v ten den prilis fyzicky narobim, tak castokrat horsie spim, napr kvoli kŕčom v nohách
ja tiez ked sa v ten den prilis fyzicky narobim, tak castokrat horsie spim, napr kvoli kŕčom v nohách
wladas - paradoxne necitim, ze by som spal zle. Ako som to mal predtym si nepamatam, ale dnes sa vobec necitim rozbity ani nic podobne, ale trosku mi mozno pomaha aj to, ze uz cca druhy mesiac mam taky kavovy detox, nakolko som niekedy bezne pil 4-5 silnych kav denne a teraz poslednu dobu som to okresal na 1-2 kavy na den.
gogo956 - ja som nemal ani nemavam krce ci ine podobne bolesti napr. krize alebo vo vseobecnosti chrbtica, ani ruky, nemavam vacsinou ani nejake brutalne svalovky. Takze kvoli bolestiam to urcite nebolo...
gogo956 - ja som nemal ani nemavam krce ci ine podobne bolesti napr. krize alebo vo vseobecnosti chrbtica, ani ruky, nemavam vacsinou ani nejake brutalne svalovky. Takze kvoli bolestiam to urcite nebolo...
su ludia ktorym ani vacsie mnozstvo kavy cez den ci dokonca vecer nevadi, ale ja som ten typ ktoremu ano a preto som prestal ju uplne pit , hlavne kvoli tomu ze mi bola tazka na zaludok a aj ten spanok je lepsi.
gogo956 - mne z kavy nebolo tazko, skor s tym spankom to bolo trosku horsie najma ked som poslednu kavu pil v case od 18-19hod. A celkovo som teraz nejak prisiel na to, ze pri mojom zivotnom style mi ani tych 4-5 skutocne silnych kav denne ani netreba. Momentalne mi staci jedna po obede a jedna okolo 15-16hod
DENNY
Mozno si mal ist spat o 20:30, ked si bol ospaly. Nemusi to byt len fyzickou aktivitou, najskor je to nepravidelnost, cele telo je zvyknute fungovat istym sposobom a zrazu sa to vsetko uplne zmeni, tiez je to najcastejsie odporucana vec pre dobry spanok, pravidelnost.
Mne sa uz viackrat stalo, ze ked som sa jeden den dobre nevyspal, dalsi den pride extremna unava, niekedy pocas dna, niekedy o osmej, deviatej vecer, ked vtedy pojdem do postele, tak zaspim, ale to sa uz davno nestalo - no ked to preckam a potom pojdem spat neskor, ale skor ako zvycajne, tak neviem zaspat velmi dlho, aj ked som sa predoslu noc dostatocne nevyspal. - Zjednodusene, ked vstanem o 3 hodiny skor a potom idem spat o 3 hodiny skor, nikdy nezaspim.
EDIT: Na kofein som sa chcel tiez spytat, je mozne, ze predtym ti to nevadilo, ale vekom sa telo a reakcie menia, ja keby som vypil kavu o 16-tej, tak nezaspim do rana.
Inak tiez si pamatam, ze ked som zjedol urcite vydatne jedla, dlho som nevedel zaspat, nespominam si co presne to bolo, ale myslim ze tam bolo aj nieco sladke - a bolo to viac ako 4 hodiny pred spanim - naopak, neodporucane stredne korenene jedla mi nevadia.
Mozno si mal ist spat o 20:30, ked si bol ospaly. Nemusi to byt len fyzickou aktivitou, najskor je to nepravidelnost, cele telo je zvyknute fungovat istym sposobom a zrazu sa to vsetko uplne zmeni, tiez je to najcastejsie odporucana vec pre dobry spanok, pravidelnost.
Mne sa uz viackrat stalo, ze ked som sa jeden den dobre nevyspal, dalsi den pride extremna unava, niekedy pocas dna, niekedy o osmej, deviatej vecer, ked vtedy pojdem do postele, tak zaspim, ale to sa uz davno nestalo - no ked to preckam a potom pojdem spat neskor, ale skor ako zvycajne, tak neviem zaspat velmi dlho, aj ked som sa predoslu noc dostatocne nevyspal. - Zjednodusene, ked vstanem o 3 hodiny skor a potom idem spat o 3 hodiny skor, nikdy nezaspim.
EDIT: Na kofein som sa chcel tiez spytat, je mozne, ze predtym ti to nevadilo, ale vekom sa telo a reakcie menia, ja keby som vypil kavu o 16-tej, tak nezaspim do rana.
Inak tiez si pamatam, ze ked som zjedol urcite vydatne jedla, dlho som nevedel zaspat, nespominam si co presne to bolo, ale myslim ze tam bolo aj nieco sladke - a bolo to viac ako 4 hodiny pred spanim - naopak, neodporucane stredne korenene jedla mi nevadia.
Dreamer - mozno som to mohol skusit, no prave preto som nesiel, ze som si myslel, ze sa budem v posteli minimalne tu hodinu a pol len prevalovat. Uz si ani nepamatam, kedy naposledy som isiel spat o 20:30, mozno ked som mal tak 3 roky 
Ale ano, inak s tebou uplne suhlasim, pravidelnost je pri spanku a celkovom fungovani tela absolutne najlepsia vec, to bez pochyb. No ja sa na nu neviem vobec sustredit. Skusal som to aj roznymi "appkami", odkedy ma iOS v appke budik moznost vecierky, tak som to skusal no stale to skoncilo tak, ze som to vypol lebo ta pravidelnost u mna jednoducho nikdy nebola. Ci uz s rannym vstavanim alebo vecernym zaspavanim. Jedina pravidelnost, ktoru viem ako-tak docielit je v rozmedzi cca 2 hod, aj v rannom aj vo vecernom case. Lenze to sa za pravidelnost asi neda povazovat
doplnok k tvojmu EDITu: s tou kavou zatial stale neviem ako to je, menej intenzivne ju pijem len 2 mesiace, tak uvidim, co to bude ked sa dostanem na metu 6 mesiacov alebo aspon 1 rok. K sladkemu - nejedol som nic sladke prakticky cely den, kedze sladke velmi nemusim
Ale ano, inak s tebou uplne suhlasim, pravidelnost je pri spanku a celkovom fungovani tela absolutne najlepsia vec, to bez pochyb. No ja sa na nu neviem vobec sustredit. Skusal som to aj roznymi "appkami", odkedy ma iOS v appke budik moznost vecierky, tak som to skusal no stale to skoncilo tak, ze som to vypol lebo ta pravidelnost u mna jednoducho nikdy nebola. Ci uz s rannym vstavanim alebo vecernym zaspavanim. Jedina pravidelnost, ktoru viem ako-tak docielit je v rozmedzi cca 2 hod, aj v rannom aj vo vecernom case. Lenze to sa za pravidelnost asi neda povazovat
doplnok k tvojmu EDITu: s tou kavou zatial stale neviem ako to je, menej intenzivne ju pijem len 2 mesiace, tak uvidim, co to bude ked sa dostanem na metu 6 mesiacov alebo aspon 1 rok. K sladkemu - nejedol som nic sladke prakticky cely den, kedze sladke velmi nemusim
inac s kavou mam taku skusenost, ze mi ako mentalna vzpruha funguje tak par dni a potom uz nie, telo si navykne na kofein. Takze som to zvykol riesit tak, ze dva dni som kavu pil a jeden az dva dni nepil, to potom kofein šlapal aj dlhodobo stale rovnako.
takyto nejaky zaver ocakavam aj ja od toho "detoxu" co som spominal. Jednak mi prislo zbytocne pit tolko kav denne v podstate "len tak" kvoli chuti a spolocenskym aktivitam (rozne stretnutia atd.), lebo realne tie kavy moje telo nepotrebovalo. Velakrat sa mi stalo, ze som si kavu dal doma a o hodinku som sa s niekym stretol, no a zase sme si dali kavu.gogo956 napísal: 14 feb 2021, 13:12 inac s kavou mam taku skusenost, ze mi ako mentalna vzpruha funguje tak par dni a potom uz nie, telo si navykne na kofein. Takze som to zvykol riesit tak, ze dva dni som kavu pil a jeden az dva dni nepil, to potom kofein šlapal aj dlhodobo stale rovnako.
Cize aj ja ocakavam ked telo teraz naucim na tie max 2 kavy denne, ze potom v pripade nejakej kvazi potreby ked si dam 3-4, ze ich budem na sebe aj citit.
Nikdy som nechapal pitie kavy v ramci rutinny alebo spolocenskych aktivit. Ja kavu pijem vyhradne kvoli chuti. Ked nemam moznost si dat kvalitnu kavu tak radsej nepijem vobec. Je ale pravda ze cez den na mna kava nema skoro ziadny ucinok. Jedine ak si dam tri a menej hodin pred spankom.
-
starysomar
Hardcore addict
Pre chuť som pijával aj 6-7, vypijem aj pred spaním - a spím 
wladas - zrejme si jeden z mala. Ja v kruhu rodiny vymenim salku kavy za pohar vina ak mi to situacia dovoli, ale to sa neda vzdy 
Co sa tyka pracovnych stretnuti alebo podobnych aktivit, je mi blbe "nepripojit" sa k mojmu hostovi, ktory si da kavu. Mas pravdu, vyznam a opodstatnenie to nema, ved nech si kazdy pije co chce, ale ja som to tak proste mal. Teraz sa to snazim obmedzovat a uvidim, co mi to da.
starysomar - holt, kazdy organizmus je uplne iny a vela zavisi aj od typu kavy. Z "nesky" zaspim v pohode aj ja, aj ked si dam 3 kopcovite lyzicky, ale z doppia robeneho kavovarom z kvalitnej zrnkovej kavy je to uz trosku tazsie... neber to ofenzivne, tot len moj poznatok
Co sa tyka pracovnych stretnuti alebo podobnych aktivit, je mi blbe "nepripojit" sa k mojmu hostovi, ktory si da kavu. Mas pravdu, vyznam a opodstatnenie to nema, ved nech si kazdy pije co chce, ale ja som to tak proste mal. Teraz sa to snazim obmedzovat a uvidim, co mi to da.
starysomar - holt, kazdy organizmus je uplne iny a vela zavisi aj od typu kavy. Z "nesky" zaspim v pohode aj ja, aj ked si dam 3 kopcovite lyzicky, ale z doppia robeneho kavovarom z kvalitnej zrnkovej kavy je to uz trosku tazsie... neber to ofenzivne, tot len moj poznatok
Viete niekto odporučiť nejaký liek na zaspatie bez predpisu?
Posledné dni sa u mňa dostavili vážne problémy s nespavosťou - večer ľahnem, zaspávam, potom príde nejaká blbá myšlienka, zrazu takmer úplne precitnem a potom neviem spať až do rána (už sa mi to stalo 3x za posledný týždeň).
Pomôže mi pohár vína pred spaním - to potom nemám problém, ale zasa nechcem zo seba urobiť úplného závisláka, že bez toho vôbec nebudem vedieť spať.
Melatonín som pred časom užíval a nezdalo sa mi, že to malo nejaké účinky.
Posledné dni sa u mňa dostavili vážne problémy s nespavosťou - večer ľahnem, zaspávam, potom príde nejaká blbá myšlienka, zrazu takmer úplne precitnem a potom neviem spať až do rána (už sa mi to stalo 3x za posledný týždeň).
Pomôže mi pohár vína pred spaním - to potom nemám problém, ale zasa nechcem zo seba urobiť úplného závisláka, že bez toho vôbec nebudem vedieť spať.
Melatonín som pred časom užíval a nezdalo sa mi, že to malo nejaké účinky.
THC je bez predpisu 
-
starysomar
Hardcore addict
Muffi - skús čaj Medovka lekárska + med. Poznám veľmi dobre tie prebdené noci - človek zaspáva a zrazu puk a čerstvý, ako rybička.
Niečo je príčinou - práca do poslednej chvíle (vrátane myšlienok, čo ešte bude treba atd), väčšie starosti, obavy, nespokojnosť s nejakými vlastnými rozhodnutiami, no môže byť aj veľa času pred PC, s mobilom v ruke pred spaním.
Skús ísť postupne do útlmu, ak niečo zmysluplné večer robíš - skús si len tak čítať niečo "nezaujímavé".
Osobne som tú nespavosť párkrát "vyriešil" dvoma-troma pohárikmi Vodky alebo silného piva, no to neber ako "radu". Maldý organizmus sa môže naozaj rýchlo stať závislý.
DENNY - máš pravdu s tou nescou.
Niečo je príčinou - práca do poslednej chvíle (vrátane myšlienok, čo ešte bude treba atd), väčšie starosti, obavy, nespokojnosť s nejakými vlastnými rozhodnutiami, no môže byť aj veľa času pred PC, s mobilom v ruke pred spaním.
Skús ísť postupne do útlmu, ak niečo zmysluplné večer robíš - skús si len tak čítať niečo "nezaujímavé".
Osobne som tú nespavosť párkrát "vyriešil" dvoma-troma pohárikmi Vodky alebo silného piva, no to neber ako "radu". Maldý organizmus sa môže naozaj rýchlo stať závislý.
DENNY - máš pravdu s tou nescou.
Muffi - ak chces prirodzenejsi sposob, skus si na nete najst dychacie cviky, ako mas ovladat dych pred spankom. Je to metoda tusim americkych marinakov, ktori musia spat vtedy, kedy mozu a nie vtedy, kedy chcu. Maju na to nejaku taku metodu a zevraj ti najlepsi dokazu zaspat kedykolvek chcu v priebehu cca 2 minut... Google ti urcite povie viac, ja som to cital uz davnejsie tak si nepamatam podrobnosti.
Co este pomaha mne, je to, ked mozog nastavim na rezim “co sa uz stalo” a nie na rezim “co sa stane”. To som tiez viackrat cital, ze mozog je, pochopitelne, vo velkom strese a nepohode ked ho nutis rozmyslat nad vecami, ktore ta este len cakaju. Ci uz su to rozne stretnutia, pracovne povinnosti, skolske povinnosti, to je prakticky jedno. Takymto stylom lahko nezaspis. Ked nemozem zaspat tak sa snazim prehravat si v mysli nejake spomienky z minulosti, samozrejme tie krajsie. Skus aj tento sposob
Co este pomaha mne, je to, ked mozog nastavim na rezim “co sa uz stalo” a nie na rezim “co sa stane”. To som tiez viackrat cital, ze mozog je, pochopitelne, vo velkom strese a nepohode ked ho nutis rozmyslat nad vecami, ktore ta este len cakaju. Ci uz su to rozne stretnutia, pracovne povinnosti, skolske povinnosti, to je prakticky jedno. Takymto stylom lahko nezaspis. Ked nemozem zaspat tak sa snazim prehravat si v mysli nejake spomienky z minulosti, samozrejme tie krajsie. Skus aj tento sposob
Medovka, Lubovnik, pripadne mlieko s medom /ak nemas problem s travenim mlieka/
-
starysomar
Hardcore addict
DENNY - na to som zabudol, múdro s tým dýchaním. Robím to skrz údajnú astmu takmer každý večer.
"Reberno-bránicové dýchanie" - dá sa nájsť v internete to, čo píšeš.
Ja to robím tak, že sa pomaly no čo najviac nadýchnem najprv "do brucha", potom doplna, chvíľu zadržím dych a pomaly vyfúknem akoby do slamky. Párkrát, potom ostanem chvíľu vo výdychu. Potom dýcham normálne a o chvíľu spím.
"Reberno-bránicové dýchanie" - dá sa nájsť v internete to, čo píšeš.
Ja to robím tak, že sa pomaly no čo najviac nadýchnem najprv "do brucha", potom doplna, chvíľu zadržím dych a pomaly vyfúknem akoby do slamky. Párkrát, potom ostanem chvíľu vo výdychu. Potom dýcham normálne a o chvíľu spím.
Prave spominali v dokumente Vo svetle noci (o svetelnom smogu) na Dvojke jeden pripad cloveka, ktory mal velke problemy so spankom a nic mu nepomahalo, potom sa prestahoval z mesta na dedinu, kde nebolo blizko ani verejne osvetlenie a zrazu problemy so spankom prestali, spominali, ze kazdy clovek je rozdielne citlivy na svetlo. Potrebu mat pri spanku absolutnu tmu som uz pocul/cital aj inde, takze vyskusajte, vonkajsie zaluzie, alebo nejak utesnit okna zvnutra, hrube zavesy.
svetelny smog ma prave priamu suvislost s potlacenim tvorby melatoninu. Da sa to elegantne riesit vonkajsimi zaluziami- tak to mam aj ja a spokojnost.Dreamer napísal: 18 feb 2021, 23:44 Prave spominali v dokumente Vo svetle noci (o svetelnom smogu) na Dvojke jeden pripad cloveka, ktory mal velke problemy so spankom a nic mu nepomahalo, potom sa prestahoval z mesta na dedinu, kde nebolo blizko ani verejne osvetlenie a zrazu problemy so spankom prestali, spominali, ze kazdy clovek je rozdielne citlivy na svetlo. Potrebu mat pri spanku absolutnu tmu som uz pocul/cital aj inde, takze vyskusajte, vonkajsie zaluzie, alebo nejak utesnit okna zvnutra, hrube zavesy.