Teleskop na prieskum oblohy
-
cORP.
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Teleskop na prieskum oblohy
ahojte, kedze rad sledujem veci o vesmire a stale pocas leta sledujem nocnu oblohu ktora ma fascinuje, tak sa pohravam s myslienkou nakupu teleskopu, uvazujem nad tym uz dlhsie, samozrejme nehladam nic profesionalne, no vidiet detail mesiaca, pripadne miniatury planet znie zaujimavo, je realne v cenne cca 700 eur najst nieco pouzitelne ? je tu pripadne medzi nami nejaky amatersky hviezdny pozorovatel ? kludne si necham poradit, nakolko parametre mi sice nieco povedia no urcite tam su veci ktore je dolezite sledovat, dakujem
-
spojka13
Darca
Re: Teleskop na prieskum oblohy
Ahoj,
potešil si ma rozpočtom, lebo to už si vieš kúpiť niečo normálne. Ale bolo by ešte fajn, uviesť či chceš ten ďalekohľad prenášať niekam na miesto pozorovania, alebo to budeš mat doma/chalupe/chate.
potešil si ma rozpočtom, lebo to už si vieš kúpiť niečo normálne. Ale bolo by ešte fajn, uviesť či chceš ten ďalekohľad prenášať niekam na miesto pozorovania, alebo to budeš mat doma/chalupe/chate.
-
cORP.
Addict
vies co, mame rodinny dom, cize prenasat nie, mam dostatocne velku plochu doma, nieje tu ani nejako zasadny elektro smog, cize v noci vie byt obloha pekna jasna, zijem na dedine
-
spojka13
Darca
tak určite pre začiatočníka by som odporúčal newtonov typ ďalekohľadu na dobsonovej montáži, napríklad na chalupe mam ja tento typ:
https://www.astroobchod.sk/telescope_sk ... _8_skdob8/
cenovo dostupný, ľahká manipulácia, dostatočne veľké zrkadlo (viac zachyteného svetla)
zo začiatku sa ti možno zíde mesačný filter, lebo ti hovorovo "odpáli sietnicu" lebo ten pohľad na mesiac strašne ťahá oko.
časom po rozkukaní dokúpiť lepšie okulare, ale tie setové sú na začiatok celkom postačujúce.
LEN POZOR!!!
pri ďalekohľadoch typu Newton vidíš obraz zrkadlovo a dole hlavou /// ale nato sa dá veľmi rýchlo zvyknúť
neočakávaj, že budeš vidieť planéty ako z astrofotografii, a taktiež hmloviny a galaxie uvidíš skôr ako šedé machule, s trochou znakmi ramien galaxii napr. pri M51
https://www.astroobchod.sk/telescope_sk ... _8_skdob8/
cenovo dostupný, ľahká manipulácia, dostatočne veľké zrkadlo (viac zachyteného svetla)
zo začiatku sa ti možno zíde mesačný filter, lebo ti hovorovo "odpáli sietnicu" lebo ten pohľad na mesiac strašne ťahá oko.
časom po rozkukaní dokúpiť lepšie okulare, ale tie setové sú na začiatok celkom postačujúce.
LEN POZOR!!!
pri ďalekohľadoch typu Newton vidíš obraz zrkadlovo a dole hlavou /// ale nato sa dá veľmi rýchlo zvyknúť
neočakávaj, že budeš vidieť planéty ako z astrofotografii, a taktiež hmloviny a galaxie uvidíš skôr ako šedé machule, s trochou znakmi ramien galaxii napr. pri M51
-
cORP.
Addict
diky za tip, idem si to popozerat, to mi je jasne, ze nedosiahnem niecim takym uroven hublovho teleskopu
len uz som asi dlho doma, zacnem sa zaoberat niecim takymto, covid robi svoje 
-
cORP.
Addict
pozeram este mall.sk, viem, ze to rozhodne nieje nic idealne na nakup teleskopu, no viem tam mat tretinovu cenu oproti tej ktora je bezne uvadzana, tam by sa dalo nieco vybrat alebo to mam povazovat len za bezny komercny nepouzitelny odpad ?
https://www.mall.sk/dalekohlady-hvezdarske?o=price
https://www.mall.sk/dalekohlady-hvezdarske?o=price
-
spojka13
Darca
ktorý typ máš konkrétne na mysli? lebo nedaj sa opantať za každú cenu cenou a vo výsledku budeš viac než sklamaný.
Tiez by som ti odporucil nieco na Dobson montazi, zhodou okolnosti mam presne ten teleskop, ktory tu spojka postol. Na tu cenu s nim vidis uz celkom dost a daju sa pekne pozorovat aj DSO. IMO idealny vstup do astrosveta.
Montaz je pevna, netrasie sa, ale rataj s tym, ze pri takychto najjednoduchsich montazach budes musiet teleskop kazdych niekolko sekund (v zavislosti od zvacsenia pochopitelne) poposuvat, pri vyssich zvacseniach objekt strasne rychlo uteka
Da sa na to zvyknut, ale niekto by to mozno prekusnut nedokazal. V pripade, ze by si to nedaval, vies si neskor dokupit kvalitnejsiu montaz s pohonom, tam uz pri kvalite ale rataj s cenou prevysujucou cenu samotneho teleskopu.
Odporucam pozerat bazar, tieto SkyWatcher sa tam zvykli objavovat pomerne casto, ked som ja kupoval a uvidis, ci ta to chyti a ci ti bude vyhovovat. Niekto moze byt sklamany, ked namiesto krasnej farebnej hmloviny vidi iba sede nieco neurciteho tvaru. Ale ak si uvedomi tu dialku a na co sa vlastne pozera a ze to co vidi, je vlastne minulost spred desiatok milionov rokov, vacsina ludi to potom berie inak
Priklanam sa tiez k rade prestudovat astro-forum.cz, tam najdes odpoved na vsetko suvisiace, co ti asi teraz bezi hlavou
Montaz je pevna, netrasie sa, ale rataj s tym, ze pri takychto najjednoduchsich montazach budes musiet teleskop kazdych niekolko sekund (v zavislosti od zvacsenia pochopitelne) poposuvat, pri vyssich zvacseniach objekt strasne rychlo uteka
Da sa na to zvyknut, ale niekto by to mozno prekusnut nedokazal. V pripade, ze by si to nedaval, vies si neskor dokupit kvalitnejsiu montaz s pohonom, tam uz pri kvalite ale rataj s cenou prevysujucou cenu samotneho teleskopu.
Odporucam pozerat bazar, tieto SkyWatcher sa tam zvykli objavovat pomerne casto, ked som ja kupoval a uvidis, ci ta to chyti a ci ti bude vyhovovat. Niekto moze byt sklamany, ked namiesto krasnej farebnej hmloviny vidi iba sede nieco neurciteho tvaru. Ale ak si uvedomi tu dialku a na co sa vlastne pozera a ze to co vidi, je vlastne minulost spred desiatok milionov rokov, vacsina ludi to potom berie inak
Priklanam sa tiez k rade prestudovat astro-forum.cz, tam najdes odpoved na vsetko suvisiace, co ti asi teraz bezi hlavou
-
cORP.
Addict
idem na to, pozriem aj tohoto dobsona teda, dakujem obom za rady