Metóda varenia Sous Vide-pomaly hrniec

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Metóda varenia Sous Vide-pomaly hrniec

Príspevok od používateľa gogo956 »

ahojte, ma niekto skusenost, pouzivate? Je to vakuum naozaj take dobre pri vareni potravin?
ďakujem
wladas
Redeemer
Redeemer

Re: Metóda varenia Sous Vide-pomaly hrniec

Príspevok od používateľa wladas »

Akurat pred 2 tyzdnami som to zacal vyhladavat aktivnejsie. To vakuum nie je vzdy podmienka len logicky treba zabezpecit aby sa voda nedostala do jedla.
Da sa v tom robit skoro vsetko. Len je to casovo velmi narocne. Ale so spravnym naradim to netreba vobec kontrolovat (kludne aj cez noc sa moze varit)
Za dalsie je to velmi presne varenie kde je lahka opakovatelnost rovnakeho vysledku.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ked robim v trube teraz tak tiez sa da nastavit nizka teplota povedzme 70-90stupnov, len je pravda ze v klasickej trube nemam moznost si nastavit automaticky dlzku. Aj aj ta presnost teploty je iba orientacna. Tak preto rozmyslam ci ist do toho ci nie.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

V trube moze byt velkost aplitudy kludne 20 st.
Pri sous vide je to presne na 0,1s (v zavislosti na pouzitom naradi samozrejme). A aj samotna poziadavka u niektorych jedal je dana na desatiny stupna.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

minule som prave nad tymto uvazoval v spojitosti s pecenim masa aby som docielil tzv. trhane maso, ak s tym ma niekto skusenost tiez by mi to mohlo byt prinosom, v tomto smere som nikdy nic neriesil, no pomaly hrniec ma zaujal, nerad by som takto obsadzoval ruru na pecnie na taku dlhu dobu
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

ja to pouzivam asi rok a mozem to len odporucit, je to pecka. Mam ten lacnejsi klerstein a aj ich vakuovacku a funguje to super. Varim bezne bravcovinu 24 hodin aj dlhsie nas trhane maso, steaky 4 hodinky. Vyhoda je to, ze je to extremne jednoduche a nemozes s tym vobec nic pokazit. Je to dobra zabavka, ta suous vide tycka je skladna, takze je to lepsie nez ten hrniec. Vacsinou to tak robim ze vecer to dam varit a na obed druhy den je to viac menej hotove, podla toho, co tam das.
Odporucam na toto perfektny kanal na youtube sous vide everything https://www.youtube.com/channel/UCpFuax ... lFR3gWhrMw , skusaju tam maso na miliardu sposobov, aby bolo co najlepsie spravene. Rozdiel medzi starenymy steakami, cerstvymi, ako to oklamat, maso odlezane v ryzi a potom spravene, alebo spravene s bujonom, nalozene v glutamane, atd. Rozhodne su tam dobre zaujimavosti.
Ked tak sa pytajte :D
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

pozeral som tie hrnce, vyzera to zaujimavo, co v nom varis najcastejsie ? ide mi samozrejme o maso, mam z toho hrnca ocakavat aj super pecene maco ako tzv. poled pork ? o to mi ide v prvom rade, pozeral som rozne recenze a tiez by ma zaujimalo ci si skusal aj nejaku zeleninu, ci je chrumkava alebo ci je skor uvarena ako vo vode ? nejako si to asi osobne neviem predstavit, ci je ta chut naozaj tak odlisna od bezneho varenia :)
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Varil som len maso, zeleninu v tom varit mi pride trochu zbytocne. Ale ako chcem to este vyskusat, napr. nejake dokonale mash potatos, a tak..
A chut je rovnaka, ako pri akomkolvek inom vareni. Sous vide nie je o inej chuti, ale o jemnosti masa a jeho stavnatosti. Ked kupis nejaky lacny steak v lidli, tak to maso bude rovnake, ako keby ho dobre pripravis na liatinovej panvici. Su este zlepsovaky, ako ho zjemnit - napr. ananasom, aby maso bolo jemnejsie, koji ryza, aby bolo chutnejsie. Ale samotnym varenim maso nezlepsis.
Je to na to, ked mas napr. 1kg rybeye steak, je velmi tazke ho dokonale pripravit. Pri sous vide ho tam drbnes na 52 stupnov na 8 hodin a ked ho vyberies a ozehnes flambovaciou pistolou, tak bude dokonale. Cele medium rare a pekne jemne.
Bravcove trhane das na 72 stupnov na 24 hodin a bude tiez dokonale, krasne stavnate a perfektne jemne. Ale musis ho dochutit velmi dobre, ak si kupil pliecko v lidli.
Preto je lepsie mat pobliz nejakeho velmi dobreho masiara, aby si vedel odkial je to maso, z nejakeho poriadneho chovu.
Ani si nevies predstavit aky obrovsky rozdiel je maso z bezneho obchodu a maso z dobrej farby. Ten rozdiel je diametralny. S dobrym masom nepotrebujes nahanat koreniny, to nehas velmi jemne okorenene a uzivas si jeho chut.

Vyhoda je, ze so sous vide maso nikdy nepokazis, realne nemas ako :)

IMG_0547.jpeg
IMG_4949.jpeg
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

tak to vyzera super :-), maso v lidl kupujeme len vynimocne ked treba rychlo, inak mame lokalneho masiara a ten ma kvalitne masa od lokalov :-)
Napísať odpoveď