Nepristupny SSD disk
Nepristupny SSD disk
Mam starsi notebook, ThinkPad Edge E330 a pozical som ho kamaratovi, ktory v nom mal vlastny disk. Teraz mi ho vratil a ked som tam vlozil nazad svoj SSD disk, ktory som v nom pouzival, nevie z neho nabootovat. Po zapnuti sa stale snazi robit network boot cez PXE a vobec sa neviem dostat do BIOSu. Skusil som teda resetnut BIOS tak, ze som vybral z maticnej na polhodinu tu malu baterku a dal ju nazad. Potom som sa uz do BIOSu vedel dostat, ale v boot menu som nevidel ten moj SSD disk.
Ulozil som nastavenia a restartol, no zas sa to snazilo robit PXE boot a znova sa neviem dostat do BIOSu, ale hned ide notebook do toho PXE bootu. Neviete niekto poradit, co s tym?
SSD disk v desktope funguje, takze vadny nie je.
Ulozil som nastavenia a restartol, no zas sa to snazilo robit PXE boot a znova sa neviem dostat do BIOSu, ale hned ide notebook do toho PXE bootu. Neviete niekto poradit, co s tym?
SSD disk v desktope funguje, takze vadny nie je.
Re: Neviem sa dostat do BIOSU
Čo si mal na výber v Boot menu ?
Tam je uz UEFI bios s podporou digitalnej licencie pre Win8/10, ze? Podla toho co pises, tak bios ignoruje tvoj disk, ako keby ho nevidel. Nemal kamarat zapnuty daky legacy boot a tvoj disk je nastaveny na UEFI boot?
Skusil som ten SSD este raz dat do PC a potom nazad do notebooku a uz ho BIOS vidi. Tak som sa rozhodol, ze si z neho skopirujem veci do PC, preformatujem a nainstalujem windows znova. Lenze teraz mi uz ten SSD nejde v pocitaci, ked ho tam vlozim a pripojim SATA kablom tak sa mi nezapne pocitac, stale vidim len logo vyrobcu maticnej dosky a ako sa tam toci kolecko. Takze mam novy problem
ked ten ssd pripojim cez USB (mam taku krabicku) tak mi zmrzne pocitac a po chvili napise ze je corrupted. Ako z neho dostat data?
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Mozes ho normalne za behu pripojit aj na SATA kabel, nemusis pouzivat USB box. Zda sa vsak, ze disk je poskodeny, resp. jeho particia. Mozes skusit EaseUS Data Recovery, plnu verziu najdes v pohode na nete. Free progam je napriklad Recuva. Tiez je otazne, ze ci je ten disk hardwarovo poskodeny alebo je chyba particie. HW problem odhalis tak, ze pouzijes program HD Tune, pozries si vypis SMART, pripadne spravit plny error scan (nie quick).
Myslim, ze sa "pokazil" po tom, co som ho odpojil v USB boxe od pocitaca bez toho, zeby som klikol na "bezpecne odpojit". Dovtedy v pocitaci isiel.
Autoeditácia príspevku po 15 min 24 sek:
Ked ho pripojim cez sata kabel za chodu, zamrzne mi File explorer. Ak otvorim napr. EaseUS Partition Master tak tiez len nacitava a nic, zamrzne. Hned ako ho odpojim tak vsetko ide normalne
Autoeditácia príspevku po 15 min 24 sek:
Ked ho pripojim cez sata kabel za chodu, zamrzne mi File explorer. Ak otvorim napr. EaseUS Partition Master tak tiez len nacitava a nic, zamrzne. Hned ako ho odpojim tak vsetko ide normalne
-
hojko
Site Admin
Urcite nie. Externe disky som tak odpojil mozno 5x z 500 odpojeni a nikdy nebol problem.
Podla toho co pises, tak to vyzera skor na hardwarovy problem.
Podla toho co pises, tak to vyzera skor na hardwarovy problem.
No ale odvtedy co som ho tak odpojil nejde. Dovtedy mi ho pekne nacitalo. Raz sa mi presne toto stalo s SD kartou, ze ked som ju vlozil do pc tak file explorer zamrzol. Dala sa ale aspon naformatovat. Toto ssd neviem ani naformatovat.
-
hojko
Site Admin
Podla toho co si pisal, tak ti ho nenacitalo uz ked si ho vlozil do notebooku, neslo ti ani dostat sa do biosu.
Ano, ale potom som pisal, ze mi isiel ked som ho pripojil k PC, aj som z neho skopiroval nejake veci, no potom co som ho odpojil uz viac nejde.
-
starysomar
Hardcore addict
Mal som podobnú skúsenosť s harddiskom známeho - pripojil sa, ukázal adresáre, vypýtal si opravu chybných sektorov - a poručil sa do kremíkového nebíčka.
No trochu som sa s tym pohol. Ked som bootoval CloneZilla tak mi to nieco opravilo a od toho momentu nemrzne PC ked pripojim SSD. Ked som ho chcel otvorit, tak mi pisalo ze access denied, tak som pridal svojho usera ako ownera a uz sa viem dostat na disk. Tetaz je ale problem, ze windows zobrazuje, ze je volnych 70 GB z 250 GB a pritom subory, ktore zobrazi maju len 40 GB. Chyba mi tam napr. moj folder v Users 
Re: Nepristupny SSD disk
No to by len potvrdzovalo, ze tento SSD pomaly odchadza a ta Clonezilla napr. oznacila tych cca 140GB miesta na disku ako nepouzitelnych s dovodu napr. vadnych sektorov. Bolo by fajn cez software Hard Disk Sentinel, alebo iny tool ktory to vie, si spustit kompletny scan povrchu disku tohto SSD, aby sa oficialne potvrdilo, ze toto SSD ma nedostupne/vadne sektory, takze v principe pomaly odchadza do kremikoveho neba.
-
starysomar
Hardcore addict
Bootni LiveLinux a pozri v ňom.
@starysomar, to som skusal - ubuntu, knoppix, debian, ale vsetko mi nabootuje len do shellu a neviem ako sa tam dostat k tomu disku. Cez fdisk ho vidim ako /dev/sdb ale neviem zial co s tym v linuxe, ked mi nenabootuje do GUI.
Autoeditácia príspevku po 8 min 24 sek:
Vyskusal som pustit surface test v EaseUS Partition Master a ma dost vadnych sektorov .. s tym sa asi neda nic robit, ze?
Autoeditácia príspevku po 8 min 24 sek:
Vyskusal som pustit surface test v EaseUS Partition Master a ma dost vadnych sektorov .. s tym sa asi neda nic robit, ze?
-
starysomar
Hardcore addict
Ak sa uz na disku zjavia nejake vadne sektory, je tam zvysene riziko, ze budu dalsie pribudat a k datam ulozenych v danych vadnych sektoroch sa uz nedostanes. Ten disk pomaly odchadza, takze ak tam mas nejake data co si chces uchovat, tak si ich niekam zalohuj, lebo skor ci neskor ten disk uplne odide.
No tie data, ktore by som z neho chcel tam uz nevidim 
Ak su to nejake velmi dolezite data, z ktorych nemas zalohu a potrebujes ich, existuju specializovane firmy aj na Slovensku na zachranu dat z takychto necitatelnych diskov. Ale tam pocitaj s cenou aj par sto eur za takyto servis.
-
starysomar
Hardcore addict
Pusti to z hlavy a do budúcna poriadne zálohuj:
https://touchit.sk/problem-trim-preco-j ... zna/187288
https://touchit.sk/problem-trim-preco-j ... zna/187288