ako sporiť alebo kam posielať peniaze?
Re: ako sporiť alebo kam posielať peniaze?
Ja osobne by som si vedel predstavit mat aspon jednu nehnutelnost v investicii (samozrejmeokrem tej kde byvam) za predpokladu ze by som mal vacsi majetok. Ale mat napr 60% a viac majetku v nehnutelnosti mi nepride dobre riesenie.
Dakomu to ale vyhovuje.
Dakomu to ale vyhovuje.
Ešte by som si dovolil podotknúť to, že byt v Bardejove nemusí priniesť očakávané výnosy. Nepoznám síce situáciu ohľadom lukratívnosti lokality, ale predpokladám, že sa tam asi ľudia húfne za prácou nesťahujú, takže predpoklad nárastu počtu obyvateľov a s tým spojený rast cien nehnuteľností a nájmov, asi nie je príliš veľký.
Ďalšie riziko je vsadenie značnej časti prostriedkov do jedného košíka = bytu v Bardejove. Ak sa zo štvrte, kde je bytovka, nedajbože stane napr. ghetto s neprispôsobivými občanmi, tak cena a aj záujem o prenájom takéhoto bytu brutálne klesne. Takže je tam veľké riziko nízkej diverzifikácie.
Na tvojom mieste a hlavne vzhľadom na to, že v Bardejove už nebývaš, by som skôr išiel do klasicky diverzifikovaného portfólia, takže nákup ETF, REIT, dlhopisov a pod. Ak o tom nemáš prehľad a nechceš sa nič o tom učiť, tak najlepšie bude to asi hodiť do Finaxu, ktorý ti takéto portfólio vytvorí a bude ti ho pravidelne rebalansovať na základe tvojich preferencií a odolnosti voči riziku. Za oplátku si za to berie tuším 1% ročne.
Ďalšie riziko je vsadenie značnej časti prostriedkov do jedného košíka = bytu v Bardejove. Ak sa zo štvrte, kde je bytovka, nedajbože stane napr. ghetto s neprispôsobivými občanmi, tak cena a aj záujem o prenájom takéhoto bytu brutálne klesne. Takže je tam veľké riziko nízkej diverzifikácie.
Na tvojom mieste a hlavne vzhľadom na to, že v Bardejove už nebývaš, by som skôr išiel do klasicky diverzifikovaného portfólia, takže nákup ETF, REIT, dlhopisov a pod. Ak o tom nemáš prehľad a nechceš sa nič o tom učiť, tak najlepšie bude to asi hodiť do Finaxu, ktorý ti takéto portfólio vytvorí a bude ti ho pravidelne rebalansovať na základe tvojich preferencií a odolnosti voči riziku. Za oplátku si za to berie tuším 1% ročne.
To je aj od povahy. Vacsina ludi co poznam, nemaju vztah k tomu, ze by napr so svojimi usporami trejdovali s akciami. Jednoducho ich to nebavi a nemaju k tomu doveru. Preto radsej kupia nehnutelnost, ktoru si mozu kazdy den ohmatkat ze tam stale realne stoji. Zatial co akcie su nehmotne aj ked teoreticky sa da ist pred sidlo firmy a tam hmatkat napr vstupne dvere
Nehnutelnosti maju tu zlu vlastnost ze starnu ako vsetko hmotne. Takze ked dnes kupis napr dom/ale plati to aj pre byt/, tak za 10rokov bude bez pravidelneho servisu iba ošuntelejší a bude pýtat prve vacsie opravy, co z hladiska investicie nie je moc dobré.
Veru je otazne ci je Bardejov lukrativny v tomto smere, ale na nejake airbnb pre turistov to nemusi byt zly napad.
Nehnutelnosti maju tu zlu vlastnost ze starnu ako vsetko hmotne. Takze ked dnes kupis napr dom/ale plati to aj pre byt/, tak za 10rokov bude bez pravidelneho servisu iba ošuntelejší a bude pýtat prve vacsie opravy, co z hladiska investicie nie je moc dobré.
Veru je otazne ci je Bardejov lukrativny v tomto smere, ale na nejake airbnb pre turistov to nemusi byt zly napad.
A toto je presne chybna nevedomost ludi. Akcie si hned predstavia ako aktivne trejdovanie do ktoreho sa nevyznaju. V takychto veciach zlyhalo a zlyhava skolstvo ze neuci elementarnu financnu gramotnost ale radsej nejakeho Habsburskeho panovnika z tramtarie.
ja si napr neviem presdtavit, ze by som si kupil portfolio ktore zostavil a spravuje niekto cudzi. Lebo na jednej strane tym sice prenasas zodpovednost na niekoho ineho co je sice fajn, ale na druhej strane sa tym oberas o radost ktoru prinasa zarobok vytvoreny vlastnym rozhodnutim a vlastnym rozumom. Tato pridana hodnota by mi urcite chybala. A najviac chutnaju zarobky z firiem ktore este vcera nikto nechcel a ohrnal nad nimi nos a dnes su v inej situacii a robia peniaze 
Na druhej strane strane pokial nemas cas/znalosti/chut atd na studovanie a sledovanie tak zostavovat vlastne portfolio sposobom vyberam firmu do ktorej budem investovat mi neprijde najstastnejsie. Moze sa stat celkom rychlo ze z pridanej hodnoty sa stane minusova a "bude to radost ina. bude to smutok."gogo956 napísal: 08 mar 2021, 10:41 ja si napr neviem presdtavit, ze by som si kupil portfolio ktore zostavil a spravuje niekto cudzi. Lebo na jednej strane tym sice prenasas zodpovednost na niekoho ineho co je sice fajn, ale na druhej strane sa tym oberas o radost ktoru prinasa zarobok vytvoreny vlastnym rozhodnutim a vlastnym rozumom. Tato pridana hodnota by mi urcite chybala. A najviac chutnaju zarobky z firiem ktore este vcera nikto nechcel a ohrnal nad nimi nos a dnes su v inej situacii a robia peniaze![]()
Predpokladam ze lukas9206 by chcel nieco sposobom, lepsie ako zhodnotenie na beznom ucte (chap ziadne) a aby to nebolo rizikove sposobom ze to moze stratit 20% hodnoty behom tyzdna. Inak povedane nieco bezpecne a pokial by to prinieslo 4% rocne tak by bol spokojny.
tuti
suhlasim, to je jasne, ze pokial niekto k investovaniu na burze nema vztah ani patricne znalosti, tak by mal radsej doverovat profikom. Ale vo vseobecnosti plati, ze bezpecne inevsticie prilis nezarabaju a kto chce vysoky zisk musi aj vela riskovat. Je na kazdom ako zvazi svoje rozhodnutie.
suhlasim, to je jasne, ze pokial niekto k investovaniu na burze nema vztah ani patricne znalosti, tak by mal radsej doverovat profikom. Ale vo vseobecnosti plati, ze bezpecne inevsticie prilis nezarabaju a kto chce vysoky zisk musi aj vela riskovat. Je na kazdom ako zvazi svoje rozhodnutie.
-
starysomar
Hardcore addict
tuti - čo nám nastavil jeden "správca rodinných financi" moje má zatiaľ "ročný priemer" 6-8%.
Napriek kríze a korone. Aj keď som do "poradenstva" kedysi fušoval, posledné roky to nechávame na človeka, ktorý to robí poriadne a v prvom rade v prospech klienta.
Manželkino "opatrné" portfólio počas 5 rokov menej:
Výkonnosť od založení účtu p.a.: 6,55 %
Výkonnosť od 1.1.: 4,67 %
Napriek kríze a korone. Aj keď som do "poradenstva" kedysi fušoval, posledné roky to nechávame na človeka, ktorý to robí poriadne a v prvom rade v prospech klienta.
to su pekné percentá,starysomar napísal: 10 mar 2021, 16:51 tuti - čo nám nastavil jeden "správca rodinných financi" moje má zatiaľ "ročný priemer" 6-8%.
aky vysoky mate poplatok?
Ja som mal minuly rok 10% po zauctovani vsetkych poplatkov takze sa tiez nemozem stazovat. A to boli podielove fondy z banky (tj. nic co by som musel aktivne sledovat)
Nasdaq minuly rok urobil od cca 03/2020 k 12/2020 z 7000 na 12800 bodov.tuti napísal: 11 mar 2021, 7:03 Ja som mal minuly rok 10% po zauctovani vsetkych poplatkov takze sa tiez nemozem stazovat. A to boli podielove fondy z banky (tj. nic co by som musel aktivne sledovat)
Ostatne indexy boli na tom v podstate rovnako z hladiska percenta narastu, ak nie lepsie.
Ktory index bol lepsi nez Nasdaq??? Nieco mi uniklo?
-
starysomar
Hardcore addict
gogo956
Ja na mojom "portfóliu" mám momentálne:
Výkonnosť od založení účtu p.a.: 8,83 %
Výkonnosť od 1.1.: 7,78 %
To prvé som dal manželkin stav.
Ono sa to v rámci votality mení, no z dlhšieho hľadiska (tu 5 rokov) ide stále hore.
Keby sme neboli (museli) v priebehu tých 5 rokov časť vybrať, zrejme by tie percentá boli ešte vyššie.
Zas ono závisí, v akom momente človek vyberie a v akom vloží - so šťastím môže aj na tom zarobiť....
Poplatok bol na začiatku - zvisí od "cieľovej sumy".
Ja na mojom "portfóliu" mám momentálne:
Výkonnosť od založení účtu p.a.: 8,83 %
Výkonnosť od 1.1.: 7,78 %
To prvé som dal manželkin stav.
Ono sa to v rámci votality mení, no z dlhšieho hľadiska (tu 5 rokov) ide stále hore.
Keby sme neboli (museli) v priebehu tých 5 rokov časť vybrať, zrejme by tie percentá boli ešte vyššie.
Zas ono závisí, v akom momente človek vyberie a v akom vloží - so šťastím môže aj na tom zarobiť....
Poplatok bol na začiatku - zvisí od "cieľovej sumy".
myslel som ze je to Charles Schwab Corporation Common Stock ale teraz ked pozeram, tak vyrazny narast mal az zaciatkom januara 2021, takze best za 2020 je zda sa naozaj Nasdaq.
Tento rok som zatial urobil cca 10percent uvidime co bude na konci
starysomar
rocny poplatok tam pravdepodobne je, ale tie percenta vzhladom na to ze nevyzaduju z vasej strany ziadnu aktivitu su velmi pekne
-
starysomar
Hardcore addict
Poplatok bol na začiatku vztiahnutý k cieľovej sume.
Popravde neviem, ako bude so zdanením výnosu na konci pri výbere.
to co kazdy rok je vam pripisane je uz podla mna zdanene a ked sa rozhodnes peniaze vytiahnut tak by si uz nemal platit statu nicstarysomar napísal: 11 mar 2021, 15:21 Poplatok bol na začiatku vztiahnutý k cieľovej sume.
-
starysomar
Hardcore addict
Boli sme tak informovaní pri zakladaní zmlúv, no nechcel som to tvrdiť ako fakt - nemám istotu a "veci sa menia" 
Nie. Vlastnis len konkretny pocet podielovych jednotiek ktore maju nejaku hodnotu v konkretnom case. Teda ak je rec o podielovych fondoch. Pri vybere sa vyhodnoti celkova hodnota podielov. Z nej sa obpocita vlozena suma penazi a z toho je zisk. No a z neho ti banka/fin.institucia odpocita dan. Simple.
V podstate skoro to iste ako pri akciach, ETF ak ich predas skor nez rok po kupe. Akurat ze danit si ich musis vo vlastnej rezii.
ja som bol v tom, ze je to uz o dan ocistene, ale v uznavam ze v podielovych fondoch sa vobec nevyznam a je to mimo perimetra mojho zaujmu, dakujem ze si to dal na spravnu mieru. V tom pripade je zisk nizsi, lebo pri fondoch sa asi neuplatnuje rocny test a zdanuje sa vzdy pri tom vybere. To je potom ale nevyhoda. V kazdom pripade je to bezpracne a su to pekne percenta.wladas napísal: 11 mar 2021, 17:51 Nie. Vlastnis len konkretny pocet podielovych jednotiek ktore maju nejaku hodnotu v konkretnom case. Teda ak je rec o podielovych fondoch. Pri vybere sa vyhodnoti celkova hodnota podielov. Z nej sa obpocita vlozena suma penazi a z toho je zisk. No a z neho ti banka/fin.institucia odpocita dan. Simple.
V podstate skoro to iste ako pri akciach, ETF ak ich predas skor nez rok po kupe. Akurat ze danit si ich musis vo vlastnej rezii.
Vsak preto som odtial zutekal. "Fond maximalizovanych vynosov" v SLSP ma rovnaky stupen rizika a volatilitu ako S&P500 a je o mikro malo dokonca vykonnejsi nez samotny S&P500. Cize ako "sikovnost" banky je to super. Zabija to prave stat zdanenim.