Žiadosť o odkúpenie nehnuteľností
Žiadosť o odkúpenie nehnuteľností
Ahoj
Minulý rok som si kúpil byt v bytovom dome. Ale okolitý pozemok, prístupová cesta a niekoľko garážov vlastní papierovo polícia SR.
Používajú ich ďalší majitelia bytov takže moji susedia. Garáž ktorú by som teoreticky mal požívať ja, je uzamknutá a používaná bývalým majiteľom môjho bytu. Môj problém je že ma tým už dlhšie otravuje . Keďže ja nemám kde parkovať len pred garážou ktorá je hneď vedľa prístupovej cesty. Už sa stalo viac krát že mi večer zvonil aby som preparkoval. Hneď po kúpe bytu som to začal riešiť oficiálnou cestou. Ale nič to neprinieslo len výhovorky od príslušného úradu . Ostatný susedia sú takto spokojný majú garáže a oni nepotrebujú riešiť nič. Neboli ani nadšený že som sa vtom začal vŕtať. Už neviem ako ďalej, som ochotný aj si najať právnika ma nejaké rady. Ale nevien či to nebudú len vyhodené peniaze. Budem rád za nejakú radu, môžem doplniť aj nejaké informácie ak treba.
Minulý rok som si kúpil byt v bytovom dome. Ale okolitý pozemok, prístupová cesta a niekoľko garážov vlastní papierovo polícia SR.
Používajú ich ďalší majitelia bytov takže moji susedia. Garáž ktorú by som teoreticky mal požívať ja, je uzamknutá a používaná bývalým majiteľom môjho bytu. Môj problém je že ma tým už dlhšie otravuje . Keďže ja nemám kde parkovať len pred garážou ktorá je hneď vedľa prístupovej cesty. Už sa stalo viac krát že mi večer zvonil aby som preparkoval. Hneď po kúpe bytu som to začal riešiť oficiálnou cestou. Ale nič to neprinieslo len výhovorky od príslušného úradu . Ostatný susedia sú takto spokojný majú garáže a oni nepotrebujú riešiť nič. Neboli ani nadšený že som sa vtom začal vŕtať. Už neviem ako ďalej, som ochotný aj si najať právnika ma nejaké rady. Ale nevien či to nebudú len vyhodené peniaze. Budem rád za nejakú radu, môžem doplniť aj nejaké informácie ak treba.
Re: Žiadosť o odkúpenie nehnuteľností
z coho vychadzas? preco by si ju mal pouzivat? bola na kupnej zmluve?KE10 napísal: 18 mar 2021, 16:48Garáž ktorú by som teoreticky mal požívať ja, je uzamknutá a používaná bývalým majiteľom môjho bytu.
Nie nebola. Každý vlastník bytu okrem mňa používa jednu garáž. Ja viem že nemám nárok. Ale ten bývalý majiteľ má? Ostatný susedia majú? Podľa mňa nemajú väčšie nároky ako ja. Takže bude v pohode ak tu bude parkovať celé mesto?
Ak si kupil byt bez garaze, tak je niekoho ineho. Cize ta garaz je asi byvaleho majitela bytu. Tym, ze parkujes pred garazou, tak mu blokujes vjazd/vyjazd a myslim, ze aj v Zakone o cestnej premavke sa pise, ze je zakazane parkovat pred garazou, vyjazdom a ine. Mne to pride tak, ze majitel garaze je slusny, ze ti zazvoni, lebo by to kludne mohol riesit mestskou policiou, pretoze mu blokujes garaz a moznost uzivat ju. To, ze nemas kde parkovat, tak to nie je problem ani susedov, ani majitela garaze ci byvaleho majitela bytu, je to len a len tvoj problem.
Edit - Precital som si to este raz, cize garaze su policie. Podla mna aj tak plati to co som pisal - blokujes vjazd/vyjazd a nemas tam co parkovat.
Edit - Precital som si to este raz, cize garaze su policie. Podla mna aj tak plati to co som pisal - blokujes vjazd/vyjazd a nemas tam co parkovat.
Ja nemám tam čo parkovať ? Zaplatil som nemalé peniaze za nehnuteľnosť. Ale človek čo býva úplne niekde inde a nemá čo hľadať v cudzej garáži je v pohode? Ja to chcem nejako normálne riešiť, tu nejde len o garáž.
Ale tú garáž vlastní Polícia SR, takže ak sa s ňou bývalý majiteľ dohodol, že ju bude využívať, tak má na to právo. Možno im aj platí nájom a má podpísanú regulérnu nájomnú zmluvu. Pokým tú garáž neodkúpiš do svojho vlastníctva, tak by som radšej neprovokoval tým, že pred ňou budeš stáť, pretože sa ti prinajmenšom stane to, že ti raz odtiahnu auto. S predajom by ale samozrejme musel súhlasiť vlastník, čo nie je isté, že sa stane.
To, že ostatní susedia tie garáže využívajú, nie je tvoj problém. Proste asi majú dohodu s vlastníkom, ktorý im to dovoľuje. Najímať si právnika nedáva žiadny zmysel, pretože ty na tú garáž nemáš žiadny vlastnícky nárok.
To, že ostatní susedia tie garáže využívajú, nie je tvoj problém. Proste asi majú dohodu s vlastníkom, ktorý im to dovoľuje. Najímať si právnika nedáva žiadny zmysel, pretože ty na tú garáž nemáš žiadny vlastnícky nárok.
Oslov skutočného majiteľa garáže, že máš záujem o jej odkúpenie alebo prenájom - iná cesta tu nevedie.
To bola hneď prvá vec ktorú som spravil. Niečo sa pohlo, aj prišli oceniť garáže. Ale už skoro rok a stále nič,neviem sa ani dostať k informáciám kde to viazne. Možno je to len špekulácie , sused mi hovoril že to niekto zastavil. Asi niekto komu tento stav vyhovuje.brm napísal: 18 mar 2021, 17:31 Oslov skutočného majiteľa garáže, že máš záujem o jej odkúpenie alebo prenájom - iná cesta tu nevedie.
Autoeditácia príspevku po 1 min 25 sek:
Žiadne dohoda ani zmluva nieje. Samozrejme že mám informácie od susedov. Potom by som ani nič neriešil.Pilifo napísal: 18 mar 2021, 17:30 Ale tú garáž vlastní Polícia SR, takže ak sa s ňou bývalý majiteľ dohodol, že ju bude využívať, tak má na to právo. Možno im aj platí nájom a má podpísanú regulérnu nájomnú zmluvu.
ak podla katastru vlastni tu garaz policia a nie ty, co vlastne riesis?
musis to riesit s vlastnikom
musis to riesit s vlastnikom
Okrem toho zrovna ten byvaly majitel bytu, ktory v tej garazi parkuje, tak ma mozno zmluvu o prenajme s policiou/ministerstvom o ktorej ty nevies, ani to cez kataster nezistis. Stale sa domahas dakej garaze aj ked nemas ziadne vlastnicke pravo ku nej, ani platnu najomnu zmluvu.
Písal som to už žiadnu zmluvu nikto nemá !!! Mám to od príslušného úradu ktorí vlastní garáž. Kde prosím ťa píšem že si nárokujem garáž? Radčej si prečítaj všetky príspevky alebo sa ani nevyjadruj. Mne len vadí že sa musím prispôsobovať nejakému debilovi ktorí si to za 30 rokov nedal doporiadku. Čo by si mu povedal ty? Nevadilo by ti keby ťa niekto cudzí stále otravoval? Keby tu garáž vlastní a kupujem ten byt stým vedomím tak to rešpektujem.heker napísal: 18 mar 2021, 18:55 Okrem toho zrovna ten byvaly majitel bytu, ktory v tej garazi parkuje, tak ma mozno zmluvu o prenajme s policiou/ministerstvom o ktorej ty nevies, ani to cez kataster nezistis. Stale sa domahas dakej garaze aj ked nemas ziadne vlastnicke pravo ku nej, ani platnu najomnu zmluvu.
-
Bad.boy
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
On je debil ale vonku parkujes ty 
Tak ti nezostáva nič len urgovať vlastníka, nech sa ti vyjadrí k danej veci. Nemôžeš niekoho nútiť, nech ti niečo predá, ak nemá záujem to predať.
Ak je vlastníkom štát, môžeš skúsiť vyššie inštancie - ministerstvo vnútra? Prípadne sa môžeš skúsiť posťažovať v TV - markíza, jojka, rtvs.
Ak naozaj užívajú cudziu nehnuteľnosť bez akejkoľvek zmluvy, nemôže im ísť o vydržanie? Po 10 rokoch užívania by mali právo na vlastníctvo nehnuteľnosti. Netuším, či je to v tomto prípade reálne. Ak áno, možno budú na teba susedia nasratí, že im to kazíš.
Čo ti pôvodný majiteľ hovoril pri kúpe bytu, prečo garáž nebola zahrnutá v kúpnej zmluve?
Ak je vlastníkom štát, môžeš skúsiť vyššie inštancie - ministerstvo vnútra? Prípadne sa môžeš skúsiť posťažovať v TV - markíza, jojka, rtvs.
Ak naozaj užívajú cudziu nehnuteľnosť bez akejkoľvek zmluvy, nemôže im ísť o vydržanie? Po 10 rokoch užívania by mali právo na vlastníctvo nehnuteľnosti. Netuším, či je to v tomto prípade reálne. Ak áno, možno budú na teba susedia nasratí, že im to kazíš.
Čo ti pôvodný majiteľ hovoril pri kúpe bytu, prečo garáž nebola zahrnutá v kúpnej zmluve?
No áno
On má kľúče,viac ako rok som mu to toleroval a ustupoval.
Autoeditácia príspevku po 46 min 24 sek:
Všetko som riešil s maklérov. On povedal že garáž nepatrí k bytu. Ale môžem ho po kúpe používať. Po podpise zmluvy keď mi dávali kľúče tak maklér pýtal kľúče aj od garáža. Odpoveď bola že oni garáž nedajú len keď si priplatím. Čo som odmietol, keďže som si bol vedomý že žiadnu zmluvu mi nemôžu dať keďže ho nevlastnia.brm napísal: 18 mar 2021, 19:48 Čo ti pôvodný majiteľ hovoril pri kúpe bytu, prečo garáž nebola zahrnutá v kúpnej zmluve?
Ponuku si dostal. Smola. Nemas na nu narok. Uplne zabity cas daco s tym riesit. Este si znepriatelis susedov ak by si to riesil oficialne.
To je čo za ponuku? Si normálny platiť niekomu za niečo čo ani nemôže byť na papieri? Susedia ma chápu,aspoň niektorí. Predstav si situáciu, je tu 8 bytov ja mám jeden ostatný 7mi byty predajú ale garáže si všetci budú chcieť nechať. Samozrejme vznikne situácia keď bude 8 miest na parkovanie ale na prístupovej ceste bude 8 nových a 8 starích vlastníkov s vozidlom. Ako to tu bude vyzerať?wladas napísal: 18 mar 2021, 20:58 Ponuku si dostal. Smola. Nemas na nu narok. Uplne zabity cas daco s tym riesit. Este si znepriatelis susedov ak by si to riesil oficialne.
V prvom rade si uvedom, ze sa riesis ty a tvoj problem. Preto zmluva okolitych pouzivatelov garazii je teraz irelevantna. Pises o garazi, ze stojis pred nou, ze blokujes pouzivatela garaze (povodneho majitela tvojho bytu). Kde pisem o tom, ze si narokujes garaz? Spravne, nepisem to nikde, pisem iba to, ze sa domahas garaze, skus si precitat tvoje prispevky. Preco nadavas niekomu do debilov a ze si 30 rokov nedal nieco do poriadku, ked bol vyhradne majitelom lem bytu a nicoho ineho, pricom garaz uzival s tichym suhlasom policie? On si mohol dat do poriadku byt, nic ine, co zrejme aj urobil a potom ti ho predal. Nemal ziadny dovod riesit papierovo garaz, pretoze ju uziva "pro bono". Neviem, ci by mi vadilo, ak by ma niekto cudzi otravoval, ale urcite by mi vadilo, ak by mi niekto parkoval pred garazou, ktoru roky uzivam.KE10 napísal: 18 mar 2021, 19:23 Písal som to už žiadnu zmluvu nikto nemá !!! Mám to od príslušného úradu ktorí vlastní garáž. Kde prosím ťa píšem že si nárokujem garáž? Radčej si prečítaj všetky príspevky alebo sa ani nevyjadruj. Mne len vadí že sa musím prispôsobovať nejakému debilovi ktorí si to za 30 rokov nedal doporiadku. Čo by si mu povedal ty? Nevadilo by ti keby ťa niekto cudzí stále otravoval? Keby tu garáž vlastní a kupujem ten byt stým vedomím tak to rešpektujem.
Chod sa pozriet do Petezalky, mas tam bytovku kde je 11 poschodi, 3 byty ba poschodi, vedla zeba 4 vchody. To je 132 bytov. Ak ma kazda rodina auto a kazda druha dve, tak to je 198 aut. A je len 60 parkovacich miest. Takze tolko k tomu ako to tam bude vyzerat. Pri starych bytovych domoch sa neriesili parkovacie miesta, dnes su na to normy. Nie je problem mesta kde budes parkovat, je to len a len tvoj problem.
ja ti nacrtnem moju situaciu
byvam v podnajme v novostabe, ktora ma 10 bytov
pred bytovkou je.10 parkovacich miest
k bytu som ja parkovacie miesto nedostal pretoze si ho od majitela prenajima sused pre svoju manzelku, teda povodny majitel u ktoreho som v najme, zaraba za najom bytu aj za najom parkovacieho miesta
stazujem sa? nie, parkovacie miesto nemam v zmluve
ak by som ten byt od neho kupil, kupujem ho bez parkovacieho miesta, pretoze to mi majitel nepreda kvoli tomu, ze mu zanho plati sused mesacne najom a su dlhorocny kamarati
teraz si predstav ze by som zacal blokovat suseda autom bez toho, aby som vedel o tomto vztahu medzi nimi
byvam v podnajme v novostabe, ktora ma 10 bytov
pred bytovkou je.10 parkovacich miest
k bytu som ja parkovacie miesto nedostal pretoze si ho od majitela prenajima sused pre svoju manzelku, teda povodny majitel u ktoreho som v najme, zaraba za najom bytu aj za najom parkovacieho miesta
stazujem sa? nie, parkovacie miesto nemam v zmluve
ak by som ten byt od neho kupil, kupujem ho bez parkovacieho miesta, pretoze to mi majitel nepreda kvoli tomu, ze mu zanho plati sused mesacne najom a su dlhorocny kamarati
teraz si predstav ze by som zacal blokovat suseda autom bez toho, aby som vedel o tomto vztahu medzi nimi
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Toto by ma celkom zaujímalo. To sa píše niekde v zákone?brm napísal: 18 mar 2021, 19:48 Ak naozaj užívajú cudziu nehnuteľnosť bez akejkoľvek zmluvy, nemôže im ísť o vydržanie? Po 10 rokoch užívania by mali právo na vlastníctvo nehnuteľnosti.
jasne, spolahlivo sa takto kradnu pozemky.. Uradnicke kupis flasu vina, ona ti da peciatku, ze si sa staral o pozemok 10 rokov(a majitel nejavil zaujem), takze bude tvoj. jeden podpis, jedna peciatka, hotovo vybavene. Mal sa teraz asi kvoli tomu zmenit zakon, ale neviem ako to dopadlo.