ako sporiť alebo kam posielať peniaze?
Re: ako sporiť alebo kam posielať peniaze?
wladas
Clovek riskuje vlastne peniaze, musi mat co to nastudovane a ak si urobi stratu tak to stat nezaujima.
Ale ked urobi za svoje uz zdanene peniaze nejaky zisk, tak stat ho hned okradne, pritom sa o tie peniaze nijako nepricinil. Politici potrebuju vela penazi aby mali co rozkradat.
Clovek riskuje vlastne peniaze, musi mat co to nastudovane a ak si urobi stratu tak to stat nezaujima.
Ale ked urobi za svoje uz zdanene peniaze nejaky zisk, tak stat ho hned okradne, pritom sa o tie peniaze nijako nepricinil. Politici potrebuju vela penazi aby mali co rozkradat.
Ak urobis stratu tak si to mozes dat do danoveho priznania a dan si znizit.
nasiel som celkom fajn link https://www.mbank.sk/pomoc/info/fondy/z ... nosov.html
nasiel som celkom fajn link https://www.mbank.sk/pomoc/info/fondy/z ... nosov.html
ten link sa ale tyka podielovych fondovtuti napísal: 12 mar 2021, 19:58 Ak urobis stratu tak si to mozes dat do danoveho priznania a dan si znizit.
V kazdom pripade je zlodejstvo, ak clovek musi platit dan zo zisku ktorý vznikol z uz predtym raz zdaneneho prijmu.
jop. myslel som ze sa bavime o dani pri podielovych fondoch.
Inak pre zaujimavost v CR to maju trochu lepsie:
Inak pre zaujimavost v CR to maju trochu lepsie:
Většina podílových fondů výnosy z úroků a dividend reinvestuje, a tudíž nevzniká příjem z držby podílového listu (§ 8 – Příjmy z kapitálového majetku). Pokud jsou podílové listy v držení déle než tři roky, ani po prodeji se do daňového přiznání se uvádět nemusí.
Příjem z prodeje cenných papírů je dále osvobozen od daně z příjmu, pokud celkový úhrn příjmů z prodeje cenných papírů v daném zdaňovacím období nepřesáhne částku 100 tisíc korun.
no podla mna je ajtak najlepsia investicia do nehnutelnosti zlata a v neposlednej rade do vzdelania!!!
drzat peniaze na jednom ucte je hlupost na jednom beznom ucte treba mat financiie max na vydavky nie ich vsetky drzat na jednom jedinom ucte to je najhorsia blbost.....
drzat peniaze na jednom ucte je hlupost na jednom beznom ucte treba mat financiie max na vydavky nie ich vsetky drzat na jednom jedinom ucte to je najhorsia blbost.....
Celosvetova statistika hovori ze bohatsi ludia maju v nehnutelnostiach priemerne len 30% zo svojho majetku. To len tak pre predstavu.
To je len taká slovenská predstava, že jedine do nehnuteľností sa oplatí investovať.
Navyše kopa ľudí si myslí, že kúpou bytu, v ktorom bývajú, investujú do nehnuteľností, čo ale vo veľkej väčšine nie je pravda. Investičná nehnuteľnosť znamená, že ju prenajímaš a každý mesiac z nej máš príjem, čo pre vlastnú rezidenčnú nehnuteľnosť neplatí, ak to nie je duplex/triplex/multiplex a nebývaš v jednej jednotke a zvyšné neprenajímaš.
Navyše kopa ľudí si myslí, že kúpou bytu, v ktorom bývajú, investujú do nehnuteľností, čo ale vo veľkej väčšine nie je pravda. Investičná nehnuteľnosť znamená, že ju prenajímaš a každý mesiac z nej máš príjem, čo pre vlastnú rezidenčnú nehnuteľnosť neplatí, ak to nie je duplex/triplex/multiplex a nebývaš v jednej jednotke a zvyšné neprenajímaš.
Ludia na Slovensku hlavne nemaju castokrat peniaze nazvys, aby v nejakom vacsom mnozstve do niecoho investovali, preto maju ako majetok iba tu nehnutelnost kde byvaju, pripadne ti stastnejsi nejaku chatu so zahradkou. Na Zapade je zase bezne, ze cca polovica ludi ziadnu nehnutelnost nevlastni a byvaju cely zivot v mestskych bytoch, ci inej form podnajmu a peniaze investuju do fondov, akcii a pod. Obidva sposoby maju svoje vyhody aj nevyhody. Osobne nie som privrzencom investovania do zlata, pretoze samo o sebe nenesie ziaden vynos a jeho likvidita je nizsia. Zaroven, nikdy s istotou clovek nevie, ci ta zlata tehlicka ci zlate mince obsahuju naozaj tolko zlata kolko maju oznacene, pretoze v minulosti uz bolo velmi vela podvodov ked sa napr vnutrajsok tehlicky "vykuchal" a vlozili tam iny lacny kov podobnej hmotnosti, takze po zvazeni nic nenasvedcovao tomu ze by nieco nesedelo.
podla mna je najlepsie aj vlastnit nehnutelnost v ktorej byvas aj ktomu prenajimat co sa tyka toho uplne s tebou suhlasim ludia na slovensku nemaju casto krat peniaze a krasne si to pomenoval max jeden byt a zahradku (casto krat ani to). ale ja som zas dost proti prenajmu pretoze podla mna to ma pre cloveka vyhodu len vtedy ked sa casto presuvas ale neviem si predstavit davat niekomu peniaze z vidinou toho ze ta nehnutelnost raz nebude moja. Ale to je cisto moj pohlad a tuzba potom nieco vlastnit 
Toto je velmi previazane s cenou nehnutelnosti, hypotek a prenajmov. Teraz su hypoteky velmi lacne a v mnohych mestach naozaj nema financny zmysel byvat v prenajatom byte ked mozes trosku priplatit a splacat vlastnu nehnutelnost. Zaroven sa zjednodusilo predcasne splatenie hypoteky a tym sa otvaraju moznosti aj pre tych co nechcu jednu nehnutelnost na cely zivot. Nie je problem to po 5 rokoch predat a ist inam.
Ale vlastnit nehnutelnost v ktorej byvas nie je investicia. Investiciou sa stava az kazda dalsia nehnutelnost. Pri sucasnom vyvoji cien ju nemusis ani prenajimat aby si z toho mal zisk.
Ale vlastnit nehnutelnost v ktorej byvas nie je investicia. Investiciou sa stava az kazda dalsia nehnutelnost. Pri sucasnom vyvoji cien ju nemusis ani prenajimat aby si z toho mal zisk.
fondy, indexy, akcie maju tu vyhodu, ze sa da do nich investovat uz od pomerne nizkych sum ktore su dostupne skoro kazdemu a zaroven vies napr ziskanu dividendu hned pridat k povodnej investicii /resp zisk z predaja/. Pri nehnutelnosti toto vsetko neplati. Potrebujes na nu velmi vela penazi ako pociatocu inevsticiiu /do znacnej miery plati aj v pripade ked sa berie hypo/ a zisk z prenajmu nevies uplatnit do kupy dalsej nehnutenosti pretoze rocny vynos je prilis nizky.
Apropo, dnes su hypoteky extremne lacne, ale o 5-10rokov to uz tak urcite nebude.
Apropo, dnes su hypoteky extremne lacne, ale o 5-10rokov to uz tak urcite nebude.
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Mas kristalovu gulu, alebo na zaklade coho ti to tak vychadza? V dobrom samozrejme...gogo956 napísal: 19 mar 2021, 11:22 Apropo, dnes su hypoteky extremne lacne, ale o 5-10rokov to uz tak urcite nebude.
Nikto nevie, kedy skonci politika "kvantitativneho uvolnovania" (rozumej tlacenia penazi do aleluja), robi to ako EU tak aj USA. Naklady a zadlzenie statov vzniknuvsie pandemiou korony bude treba nejako zaplatat, napriklad skrytym kradnutim penazi od obcanov cez inflaciu.
urokove sadzby zo strany centralnych bank budu v buducnosti zvysene, lebo terajsi stav extremne nizkych urokovych sadzieb je udrztelny iba kratkodobo. QE a vyska urokovych sadzieb centralnych bank su dve rozdielne veci. Akonahle sa zacne zvysovat inflacia, tak reakciou na to bude postupne zvysovanie urokov a k tomu do tych 5-10rokov pride celkom urcite.Mek napísal: 19 mar 2021, 12:18 Mas kristalovu gulu, alebo na zaklade coho ti to tak vychadza? V dobrom samozrejme...
Nikto nevie, kedy skonci politika "kvantitativneho uvolnovania" (rozumej tlacenia penazi do aleluja), robi to ako EU tak aj USA. Naklady a zadlzenie statov vzniknuvsie pandemiou korony bude treba nejako zaplatat, napriklad skrytym kradnutim penazi od obcanov cez inflaciu.
Autoeditácia príspevku po 1 deň 8 hod 7 min 23 sek:
Fed neoficialne ocakava na obdobie 2024 a neskorsie urokove sadzby v rozmadzi 2-3 percent p.a. co znamena ze podobne bude musiet reagovat aj ECB a z toho vyplyva aj dosah na urocenie vsetkych uverov vratane samozrejme hypotek.
-
guess.whoo
Redeemer
toto iste pisali uz pred 6-7 rokmi, ze to pride do 1-3 rokov a uroky budu na 3-4% a hľa...
kto vedel vtedy ze v roku 2020 pride Covid19 ? Cierna labut sa neda predikovat. Dovtedy bola tendencia zvysovat interest rate, Fed mal v 2019 cca 2,5percenta. Urokove sadzby centralne banky upravuju hlavne podla toho aka je inflacia a zamestnanost.guess.whoo napísal: 21 mar 2021, 15:06 toto iste pisali uz pred 6-7 rokmi, ze to pride do 1-3 rokov a uroky budu na 3-4% a hľa...
-
guess.whoo
Redeemer
vsak prave..o par rokov pride znova ekonomicka kriza a uroky pojdu dole. predikovat nieco take ako vyvoj urokovych sadzieb je v dnesnej dobe sarlatanstvo
-
DanielDevil
Addict
Nemá náhodou aj Japonsko tento "problém" že sa nevedia vyhrabať z tých lacných peňazí? Nemyslím si, že sa dá povedať, že o 5-10 rokov to pôjde výrazne hore. Ono aj dnes niektoré banky ponúkajú 10 ročné fixy s veľmi dobrým úrokom a keby očakávali výrazný nárast, asi by to neponúkali.Apropo, dnes su hypoteky extremne lacne, ale o 5-10rokov to uz tak urcite nebude.
Áno je, ale prečo? Často je to pre veľmi vysoké ceny spojené s vlastnením nehnuteľnosti, tuto napríklad situácia v NemeckuNa Zapade je zase bezne, ze cca polovica ludi ziadnu nehnutelnost nevlastni a byvaju cely zivot v mestskych bytoch, ci inej form podnajmu
Nemecko najväčší podiel ľudí v podnájme v rámci EU
-prenájom je o pár stoviek lacnejší ako splátka hypo
-regulované ceny nájmov od vlády
-právna ochrana nájomníkov (výpovedné lehoty…), nájom je istota
-vysoké ceny nehnuteľnosti v mestách
-tým pádom aj vysoká časť peňazí ktorú musia zaplatiť vopred pri povedzme 80% hypotéke
-daň z nadobudnutia nehnuteľnosti (3,5-6%)
v poriadku, ale tento argument mozes potom pouzit na cokolvek co sa ma stat v buducnosti, pretoze nikto z nas nema krystalovu gulu a nevie s urcitotou ani co sa stane o minutuguess.whoo napísal: 22 mar 2021, 11:03 vsak prave..o par rokov pride znova ekonomicka kriza a uroky pojdu dole. predikovat nieco take ako vyvoj urokovych sadzieb je v dnesnej dobe sarlatanstvo
DanielDevil
Japonsko je špecifické, EU a USa su na tom trochu ináč, aj ked nie je vylucene ze nakoniec sa aj ich pribeh bude vyvijat japonskym scenarom.
Ked si porovnas ceny nehnutelnosti v Nemecku a potom vo velkych mestach na Slovensku a zaroven to das do vztahu s disponobilnym prijmom, tak to Nemecko nevychadza zdaleka tak zle. Dane ohladom nehutelnosti sa na Svk budu casom zvysovat tiez, je to aj doporucenie z EU.
-
guess.whoo
Redeemer
vsak prave, preto treba brat to, co je aktualne najlepsie na trhu a sledovat vyvoj trhu ked sa ti bude blizit fixacia tak ist po tom najlepsom co najdes
-
DanielDevil
Addict
niekedy netreba ani čakať na fixáciu, ja mám hypo cca 2 roky a mal som 5 ročný fix, prvýkrát som v rámci vlastnej banky požiadal o úpravu úrokovej sadzby a išiel som z 1,39% na 1,09% pri rovnakom 5 ročnom fixe a po cca roku som teraz prešiel do inej banky s úrokom 0,4% na cca 3 ročný fix, pričom mi preplatili aj pokutu za prenos hypo mimo fixácie...treba to sledovať priebežneguess.whoo napísal: 24 mar 2021, 17:46 vsak prave, preto treba brat to, co je aktualne najlepsie na trhu a sledovat vyvoj trhu ked sa ti bude blizit fixacia tak ist po tom najlepsom co najdes
ale aj tie Nemecké mestá sú drahé a aj keď zarábajú ľudia viac tak keď kupuješ byt za 300K tak pri 20% vlastných zdrojov je to 60K a to nie je málo ani pre Nemca...ty hovoríš o daniach z nehnuteľnosti, ktoré sa platia každý rok, ja som hovoril o dani z nadobudnutia nehnuteľnosti, tam 5% pri 300K je 15K čo zasa nie je málo...ale tých faktorov čo som tam písal je viac, len teda ono si často ľudia myslia, že v DE nie je taký podiel ľudí vlastniacich nehnuteľnosť iba preto, že nechcú, ono je to komplexnejšieKed si porovnas ceny nehnutelnosti v Nemecku a potom vo velkych mestach na Slovensku a zaroven to das do vztahu s disponobilnym prijmom, tak to Nemecko nevychadza zdaleka tak zle. Dane ohladom nehutelnosti sa na Svk budu casom zvysovat tiez, je to aj doporucenie z EU.